Rok 2023 a 10 najčítanejších článkov

Každý rok je niečím výnimočný a každý prinesie emócie, na ktoré budeme s istotou spomínať. Ani týchto predošlých 12 mesiacov nebolo výnimkou a pod Dubňom sme zažili zásadné momenty - návrat "strateného syna", odchod legendy či emotívne góly v posledných sekundách.

Ktoré články, udalosti či zápasy vás zaujali na našom webe v roku 2023 najviac?


po štrnástich rokoch proti bundesligistovi

Takýto duel Šošoni absolvovali naposledy ešte v roku 2009, kedy sme sa stretli v rámci prípravy s Bochumom. Tým proti Unionu Berlín odštartovali Šošoni kalendárny rok 2023, a hoci neuspeli, hanbu si u účastníka Ligy majstrov nespravili. Vyrovnaný duel v Berlíne sme prehrali so skúsenejšími domácimi 1:3 napriek tomu, že počtom vyložených šancí sme boli aktívnejší. Každopádne to bol na štadióne pravidelného účastníka skupinovej fázy európskych pohárov a v posledných rokoch aj popredného účastníka Bundesligy zážitok pre hráčov.


rekordná desaťgólová prestrelka

Kde už môže padnúť toľko gólov než pod Dubňom. Svedkami nevídane bohatého gólového stretnutia sme boli v marci v úvodnom kole nadstavbovej skupiny o titul proti Bystrici. Tento súboj priniesol gólový rekord, resp. vyrovnanie historického gólového rekordu v jednom zápase. Duel sa skončil víťazstvom Šošonov 6:4, čo je spolu 10 gólov, teda historicky najviac v samostatnej 30 ročnej histórii našej ligy. „Fanúšikovia si určite prišli na svoje. Bola to krásna reklama na futbal,“ zhodnotil výstižne tréner žltozelených Jaroslav Hynek. Prívlastok 10-gólový nesú dokopy štyri zápasy v doterajšej 30-ročnej histórii našej ligy. Z toho okrem tohto bystrického aj duel MŠK zo sezóny 2004/05, keď sme Inter Bratislava zdolali ešte vyšším rozdielom - 7:3.


pätica Šošonov na MS 20

Po dvadsiatich rokoch sa futbalisti Slovenska do 20 rokov kvalifikovali na majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie. V Argentíne čakali Sokolíkov v rámci B-skupiny v meste San Juan reprezentácie Fidži, Ekvádoru a USA. V konečnej nominácii figurovala pätica Šošonov: menovite kapitán tímu Timotej Jambor, Mário Sauer, Samuel Kopásek, Samuel Belaník a Dominik Šnajder. História spred 20 rokov sa zopakovala - stopka v osemfinále, tentoraz proti Kolumbii. Timo Jambor bol s dvomi gólmi najlepším slovenským strelcom. Napriek tomu, že spomínaní Šošoni nestihli záver ligy, zážitok z majstrovstiev sveta je na nezaplatenie.


po dvoch rokoch súperenie v európe

Úspešná kvalifikácia v rámci play-off o Európsku konferenčnú ligu vyústila do júla plného kvalifikačných kôl. Žltozelení si po dvoch rokoch znova zmerali sily so zahraničnými celkami, pričom znova po dvoch rokoch prešli cez prvé "predkolo". V ňom sme najskôr v emotívnom závere domáceho stretnutia strhli víťazstvo nad Levadiou Tallinn na svoju stranu po premenenej penalterovnakým pomerom 2:1 sme triumfovali aj v hlavnom meste Estónska. Druhé kvalifikačné kolo bola už iná "káva". Čo sa týka koeficientu, najsilnejší možný súper - Gent, ktorý počas jesene nielen postúpil do skupinovej fázy, ale v nej suverénne postúpil do jarného šestnásťfinále. My sme sa ho nezľakli, a napriek dvom päťkám v našej sieti, Šošoni od odbornej verejnosti dostali uznanie za herný prejav proti belgickému veľkoklubu.


atraktívny škriniar cup 2023

Po Mintal Cupe ďalší atraktívny medzinárodný mládežnícky turnaj, ktorý púta pozornosť. V auguste napísal svoju tretiu kapitolu medzinárodný mládežnícky turnaj pre kategóriu U14 - Škriniar Cup. V tomto veku už pôsobila v Akadémii MŠK Žilina jedna z jej najjagavejších hviezd – aktuálne obranca francúzskeho PSG Milan Škriniar. Práve na turnaji pomenovanom po Škrinkovi si Šošoni zmerali sily s tímami z Česka, Poľska i Spojených arabských emirátov. Z výhry sa napokon tešil poľský klub KKS Lech Poznaň, zatiaľ čo Šošoni obhájili bronzovú priečku z minulého roka.


návrat "strateného" syna

Jednoznačný príchod sezóny. Po pätnástich rokoch sa Tomáš Hubočan vrátil domov, čo bol impulz pre ligu, fanúšik i celý náš klub. Od začiatku potvrdil rolu skúseného borca, ktorý strhol kabínu správnym smerom a aj vďaka jeho prítomnosti v šatni zimujeme na "nečakanom" druhom mieste. Hoci ho dlho limitovali zdravotné výpadky i choroby, v závere jesene bol jeho prínos v obrane neodškriepiteľný. Snáď sa to počas jari prejaví ešte aj na zvýšenej návštevnosti, ktorá ide ruka v ruke s výsledkami.


infarktový zápas, infarktový koniec

So Zlatými Moravcami sme už raz otočili duel z 0:2 na 3:2. Vtedy sa to podarilo až po predĺžení a vďaka triumfu spred dvoch rokoch sme si zahrali Európu. Teraz to možno nebol tak dôležitý duel, no emócie pri takomto obrate, navyše v nadstavenom čase v nás ostanú veľmi dlho. Moravce boli v závere augusta pod Dubňom azda najbližšie k víťazstvu, no napokon to Šošoni "urvali" na svoju stranu. Najskôr znížil Dávid Ďuriš, aby totálny nápor využil na vyrovnanie v poslednej desaťminútovke Adam Kopas. Infarktový duel musel mať aj infarktový záver. To keď už už išli hostia sami na brankára Ľuba Belka, Belo však skorým vybehnutím nielenže zneškodnil gólovú šancu súperovi, no dlhým nákopom chtiac-nechtiac vysunul Erica Bileho, ktorý svojím prvým ligovým gólom vystriekol žltozelený gejzír radosti.


odišla legenda

Žiaľ, rok 2023 nebol iba o pozitívnych správach. Jednou z tých bolestivých bol odchod našej brankárskej legendy Františka Placha. Legendárny brankár MŠK, ktorého si fanúšikovia pamätajú najmä pre jeho lojálnosť, chytal za Žilinu nepretržite 15 rokov a iný ako žilinský dres si neobliekol. My sme si pamiatku Ferka pripomenuli minútou ticha. Sme radi, že aspoň jeho dlhoročnému kolegovi Ferovi Smakovi sme na oplátku mohli popriať v tomto roku k životného jubileu 80 rokov.


prvý (a postupový) repre gól

Že máme v reprezentácii najpočetnejšie zastúpenie odchovancov, resp. bývalých hráčov je už železným pravidlom. Že ale strelí pravdepodobne najdôležitejší gól kvalifikácie relatívny nováčik a náš terajší hráč, to poteší dvojnásobne. Dávid Ďuriš svojou premiérovou trefou rozhodol o dôležitom víťazstve v Luxembursku. Dedo len podčiarkol svoju vydarenú jeseň, počas ktorej zaznamenal až deväť ligových gólov a stal sa naším najlepším kanonierom. Náš odchovanec zaostáva iba o jeden presný zásah za najlepším strelcom súťaže - Robom Polievkom z Banskej Bystrice. 


ďalšia nezabudnuteľná sezóna v UYL

Po dvoch rokoch sme sa kvalifikovali nielen do seniorskej európskej súťaže, no opäť sme nazreli aj do mládežníckej Ligy majstrov. A nielen nazreli, no znova sa tam zapísali výraznými písmenami. Postup cez cyperský Pafos sa v kútiku duše očakával, krásna a veľmi napínavá zápletka však prišla vo federálnom derby so Spartou. Pamätný rok 2010 a postup v rámci seniorskej Ligy majstrov zopakovali proti "rudým" aj naši juniori, ktorí si pre nás v domácej odvete pripravili poriadnu drámu. Vyrovnanie v posledných sekundách a úspešný penaltový rozstrel. Kto nezažil tento duel, určite musí ľutovať. No a vyvrcholenie UEFA Youth League je ešte len pred nami. Vo februári totiž pricestuje pod Dubeň nemecký gigant a jeden z najlepších klubov sveta v rámci výchovy odchovancov - Borussia Dortmund. 


My veríme, že rok 2024 nám prinesie čo najviac dôvodov na pozitívne správy a víťazné články Šošonov.

Ďakujeme vám za priazeň v končiacom sa kalendárnom roku a do toho nového prajeme v mene celého klubu MŠK Žilina pevné zdravie a veľa úspechov v športovom i osobnom živote.

Facebook