UYL | Nádhera! Cez Dortmund postupujeme do osemfinále!
UEFA Youth League,
streda 7. 2. 2024 od 16:30
Štadión MŠK Žilina
2:1(0:1)
MŠK Žilina - Borussia Dortmund
Góly: 48. Vaľko, 89. Pekelský - 45. Brunner
ŽK: 65. Kóša - 57. Lubach, 67. Bamba, 79. Krevsun
Diváci: 10451
Rozhodca: Jaanovits - Härsing, Saga (všetci Estónsko)
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Badžgoň - Mynář, Jaššo (C), A. Oravec - Hranica, Sauer, Drame (64. Pekelský) Badjie (90: Pališčák) - Kóša (71. Beňadik), Atanasijević (45. Šamaj), Vaľko

Borussia Dortmund
Lisewski - Meiser, Posadas, Korzynietz (90. Benkara) - Rashidi, Lubach, Wätjen (90. Ubani), Bamba - Onofrietti (75. Kabar), Brunner, Krevsun
Zápasové menu

Dlhoočakávané, vypredané a fantastické play-off mládežníckej Ligy majstrov proti Borussii Dortmund, ktoré vyvrcholilo ďalším nezabudnuteľným postupom žltozelených.

Bol to vyrovnaný súboj, v ktorom sa striedali v lepších pasážach oba tímy. Po šťastnom góle do šatne však šli do vedenia Nemci, na čo ale hneď po zmene strán odpovedal Vaľko. Už-už sa zápas chýlil do penaltového rozstrelu až prišla minúta do konca a žolík Pekelský "pekelským", životným gólom rozhodol o našej výhre 2:1!

Šošoni postupujú do osemfinále, čím vyrovnávajú historické maximum spred dvoch rokov. Žreb je na programe v piatok 9. februára.

Obrovská gratulácia hráčov a vďaka vám, ktorí ste prispeli k nezabudnuteľnej atmosfére. 


GÓLOVÝ ZOSTRIH ZÁPASU


Mládežnícky európsky večer pod Dubňom odštartovala základná jedenástka trénera Ivana Beláka, ktorá sa veľmi nelíšila od tých predchádzajúcich v rámci UEFA Youth Laegue. Jedinou výraznejšou zmenou bolo nasadenie zimnej posily do stredu poľa - Adamu Drameho.

Nadšenie prelínajúce sa s nervozitou sa dali od úvodu krájať. Šošoni však začali nebojácne a aktívnejšie ako súper. Prvý vzruch priniesla 9. minúta a vnik Atanasijevića do šestnástky, stopérova ručná brzda nebola posúdená hlavným rozhodcom ako penaltová. Z protiútoku nám zatopil Bamba, Badžgoň jeho strieľanú prihrávku vytlačil končekmi prstov. Skúšali sme to rôznymi spôsobmi, Adama Drame natiahol gólmana ďalekonosnou jedovkou, kapitán Jaššo zase hlavičkou po štandardke. Číhali sme aj na chyby, jedna zo strany hostí takmer prišla pri rozohrávke, ktorú ale tesne nezachytil Fero Kóša. Hoci protiútoky BVB smrdeli nebezpečím, tak po rohu mohol otvoriť skóre Mário Sauer. Po viacerých odrazoch zblokoval jeho pokus jeden z brániacich hráčov. V druhej polovici úvodného dejstva mierne tempo opadlo a tímy najmä nechceli urobiť chybu. Naša šanca opäť prišla po rohovom kope, loptu vrátil do ohňa Sauer a Kóšovu krásnu hlavičku vychytal ešte krajším zákrokom Lisewski. Vypredanému štadiónu zatrnulo v 40. minúte, keď dvaja hráči v čiernom prešli našou obranou ako nôž maslom, no naše šťastie im nevyšlo zakončenie. Nepopulárny gól do šatne prišiel aj dnes, žiaľ, inkasovali sme my. Nedôraz v našej obrane využil v 45. minúte útočník Brunner a loptu v sklze pretlačil do siete za inak výborného Badžgoňa.

Nám zas vyšiel vstup do druhého dejstva! Timo Hranica ešte z pravej strany neprepasíroval loptu za chrbát gólmana BVB, ale na opačne strane číhal na dorážku náš najlepší strelec i najlepší strelec celej UYL Vladimír Vaľko a svojím piatym presným zásahom vyrovnal - 1:1. To nás nakoplo a rovnako aj fanúšikov, štadiónom sa začali ozývať podporné pokriky a niesť znova aj mexické vlny. Súper neustále hrozil, a tak sme museli byť pozorní. Najväčšia tutovka ísť do vedenia prišla ale v 65. minúte po protiútoku Šošonov, Vaľko a Sauer si vymenili loptu, no druhý menovaný rozvlnil iba bočnú sieť. O päť minút mali obrovskú tutovku aj hráči Dortmundu, Brunner krásne vysunul Bambu a zoči-voči nemu vynikol nádherným zákrokom nohou Badžgoň, ktorý nás neuveriteľne podržal. Do streleckých pozícií sa dostával striedajúci Samuel Šamaj, prvá mu nevyšla, ale druhá už mala parametre. V 82. minúte sme zase mohli ďakovať obrancom Adamovi Oravcovi a Michalovi Mynářovi. Obaja svojimi zákrokmi v poslednej chvíli podržali žltozelených. Štyri minúty pred koncom mohol technickou strelou z diaľky rozhodnúť Sauer, chýbalo málo. A tak rozhodol striedajúci žolík Michal Pekelský. Na hranica pokutového územia dostal loptu a milimetrovou prízemnou strelou k žrdi zaznamenal svoj životný a zároveň víťazný gól - 2:1. Následne to bolo už aj kvôli kŕčom o veľkom sebazaprení, no ubránili sme aj posledné sekundy vďaka skvelým fanúšikom.

Úžasné, skvelé, dokonalé! Šošoni postupujú do osemfinále mládežníckej Lige majstrov po nervydrásajúcom stretnutí a historickom triumfe proti jednej z najkvalitnejších akadémii sveta - Borussii Dortmund. Oslavy budú naozaj zaslúžené, ale už v piatok 9. februára je na programe žreb osemfinálového kola. Rovnako v piatok hostíme doma po európskom šlágri aj ligový - MŠK vs. Slovan. Vstupenky sú v predaji.

Všetky informácie vám prinesieme hneď zajtra. Ďakujeme všetkým!


AFTERMOVIE


HLASY PO ZÁPASE
Ivan Belák, tréner MŠK Žilina U19
"Sú to fantastické pocity. Uvedomenie toho, čo sme dokázali, príde neskôr. Zvolili sme veľmi náročný štýl hry, preto to bol fyzicky náročný duel. Zvládli to a kondične sme sa Nemcom vyrovnali, možno aj prevýšili. Víťazný gól minútu pred koncom bolo niečo neopísateľné, tribúny k tomuto zážitku prispeli výraznou mierou. Dortmund je európsky veľkoklub, no presvedčili sme sa, že sa takým môžeme rovnať. Ideme ďalej s pokorou. Sme radi, že robíme dobré meno Žiline a celému slovenskému futbalu. Pri žrebe chceme hrať v prvom rade doma. Keď sme to vypredali dnes, snáď by sa to podarilo aj o tri týždne. Títo fantastickí fanúšikovia i hráči by si to zaslúžili. To je moje jediné želanie pred piatkom."
Jakub Badžgoň, brankár MŠK Žilina
"Neskutočný pocit zdolať jednu z najlepších akadémií Európy i sveta. Po dnešku sa ukázalo, že sa kvalitou môžeme porovnávať s hocikým. Stretnutie muselo baviť všetkých, darilo sa nám hrať našu hru. V druhom polčase sme ešte pridali, tam sa ukázala naša sila. Po poslednom zákroku som si poriadne vydýchol, ďakujeme všetkým. Čo sa týka ďalšieho súpera, úprimne, je mi to jedno. Domáce prostredie by však bolo skvelé."
UEFA Youth League,
streda 7. 2. 2024 od 16:30
Štadión MŠK Žilina
2:1(0:1)
MŠK Žilina - Borussia Dortmund
Góly: 48. Vaľko, 89. Pekelský - 45. Brunner
ŽK: 65. Kóša - 57. Lubach, 67. Bamba, 79. Krevsun
Diváci: 10451
Rozhodca: Jaanovits - Härsing, Saga (všetci Estónsko)
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Badžgoň - Mynář, Jaššo (C), A. Oravec - Hranica, Sauer, Drame (64. Pekelský) Badjie (90: Pališčák) - Kóša (71. Beňadik), Atanasijević (45. Šamaj), Vaľko

Borussia Dortmund
Lisewski - Meiser, Posadas, Korzynietz (90. Benkara) - Rashidi, Lubach, Wätjen (90. Ubani), Bamba - Onofrietti (75. Kabar), Brunner, Krevsun
SÚVISIACE ČLÁNKY
06.02.2024UYL | Šošoni, Dortmund & vypredaný štadión. Epická bitka je za rohom!
04.02.2024UYL | Vedú juniorskú Bundesligu a ovládli mundial. Čo hovoria Nemci na Šošonov?
02.02.2024Pred Dortmundom | organizačné pokyny pre fanúšikov + rezervované vstupenky v stredu od 13:00 v pokladni

Facebook