UYL | Vedú juniorskú Bundesligu a ovládli mundial. Čo hovoria Nemci na Šošonov?

Porovnávať sa s tými najlepšími. Takáto možnosť sa nám naskytne už v stredu pred prakticky vypredaným štadiónom.

Už len pár dní nás totiž delí od mládežníckeho futbalového sviatku proti Borussii Dortmund. A tak je najvyšší čas na dôkladné preskúmanie nášho nemeckého protivníka. Dlhodobo jeden z najlepších klubov v práci s mládežou to potvrdzuje výsledkami na domácej či medzinárodnej úrovni aj v tomto ročníku. Ako však vnímajú v Borussii Šošonov?


o súperovi

Borussia Dortmund

Rok založenia: 1909

Klubové farby: žltá, čierna

Štadión: Signal Iduna Park (kapacita 81 264 divákov) 

Umiestnenie v lige U19:

  • aktuálna sezóna: 1. miesto (39 bodov po 14. kolách – Juniorská Bundesliga Západ)
  • minulá sezóna: 2. miesto (prehra vo finále proti 1. FSV Mainz 05)

Tréner U19: Mike Tullberg (Dánsko)


prirovnanie šošonov k hajduku split

Najstaršiu dorasteneckú kategóriu Dortmundu vedie dánsky tréner Mike Tullberg. Ten sa so svojimi zverencami v minulej sezóne dostal až do finále juniorskej Bundesligy, kde napokon v predĺžení podľahol Mainzu. Mimochodom, aj Mainz je stále súčasťou aktuálnej edície UEFA Youth League. V rámci play-off kola narazí na FC Barcelona.

V aktuálnom ročníku vedú mladí hráči Dortmundu západnú časť najvyššej juniorskej súťaže v Nemecku, keďže tá je rozdelená na tri časti. Vo svojej skupine dokázali triumfovať až 13-krát zo 14 zápasov a prehrali iba jediný raz. Neohrozene jej tak kraľujú s náskokom šiestich bodov pred Bayerom Leverkusen. Počas víkendu si poradili s tímom Alemannia Aachen tesne 1:0.

Čo sa týka mládežníckej Ligy majstrov, BVB obsadilo v rámci skupinovej fázy UEFA Youth League (kopírujúcej skupiny seniorskej Ligy majstrov) druhé miesto v skupine F. V šiestich zápasoch získali desať bodov za 3 výhry a 1 remízu s vyrovnaným skóre 9:9. Nad ich sily bol dvakrát víťaz skupiny – AC Miláno. V oboch stretnutiach si poradili s parížskym Saint-Germain a štyri body ukoristili aj od Newcastlu. Najlepším strelcom bol štvorgólový holandský hroťák Julian Rijkhoff.

Tréner Tullberg v rozhovore pre klubový web Borussie prirovnal Žilinu k tímu Hajduk Split, s ktorými mladí hráči BVB vypadli na pokutové kopy v minulej sezóne UEFA Youth League. "Je to robustný tím s fyzickým štýlom hry, porovnateľným s Hajdukom Split. Nie je taký dobrý ako tímy z našej skupiny mládežníckej Ligy majstrov z futbalového hľadiska, ale je veľmi bojovný. Nevýhodu pre svoj tím vidím v tom, že sa bude hrať na umelej tráve," povedal o nás Tullberg.


najväčšie talenty so skúsenosťami s áčkom

Rovnako ako pred dvomi rokmi aj v tohtosezónnej jarnej časti mládežníckej Ligy majstrov narazíme na výbornú mládežnícku akadémiu, ktorá môže nastaviť zrkadlo našej práci s mládežou. Proti RB Salzburg to len tesne nevyšlo po pokutových kopoch, no veríme, že hoci má Dortmund ešte zvučnejšie meno, tak my sa opäť nedáme zahanbiť a zabojujeme o postup ďalej. Navyše teraz pred kompletne zaplnenými tribúnami.

Borussia pravidelne dokazuje, že v juniorských kategóriách pracuje s talentovanými hráčmi na vysokej úrovni. Klub sa zameriava na najväčšie nemecké talenty a už v skorom veku "lanári" aj talentovaných hráčov z celého sveta. Príkladom môžu byť napríklad Angličania Jude Bellingham a Jadon Sancho.  

V aktuálnom kádri čierno-žltej devätnástky patril k výrazným postavám spomínaný holandský útočník Julian Rijkhoff. Ten bol už v lete v prípravnom kempe "A"- tímu a zimnú prípravu začal s treťoligovým "Béčkom". V Žiline nemal chýbať na hrote zostavy trénera Tullberga, no pred pár dňami sa po troch rokoch vrátil späť do svojho materského Ajaxu Amsterdam. Ide o moderný typ útočníka s čuchom na góly, veľmi dobrým krytím lopty a solídnymi pohybovými vlastnosťami. Nie nadarmo mu tak predpovedajú veľkú budúcnosť.

V úvode januára absolvoval prvý tím "Schwarzgelben" sústredenenie v španielskej Marbelle, kam si hlavný tréner Edin Terzić pozval aj trojicu z kategórie U19. Paris Brunner, Cole Campbell a Kjell Wätjen ukázali potenciál, pričom Terzić chválil najmä posledného menovaného: "V zápase so St. Liege bol veľmi pracovitý, silný a mohol streliť aj víťazný gól v závere."

Krídelník Brunner, ktorý je vnímaný ako jeden z najväčších nemeckých talentov súčasnosti, strelil za U19 v tejto sezóne 11 gólov v 14 zápasoch. Výkony ho vyniesli aj do nominácie "Áčka" BVB na duel s RB Lipsko, hoci do hry napokon nezasiahol. Na nedávnych majstrovstvách sveta do 17 rokov, ktoré ovládli práve Nemci, ho vyhlásili za hráča turnaja. Zlepšiť sa však musí v disciplíne, pre porušenie ktorej ho klub už raz suspendoval.

Na spomínanom svetovom šampionáte štartoval za "die Nationalelf" aj ľavý bek Almugera Kabar. V tíme je aj ďalšia trojica súčasných nemeckých reprezentantov do 17 rokov - Tyler Meiser, Elias Benkara and Nick Cherny. Zoznam hráčov Dortmundu v mládežníckych reprezentačných kategóriách je však oveľa širší.

Výborný súper, zvučné mená, plný štadión. Už aj vy sa neviete dočkať stredy?


prídeš v stredu? tak si nezabudni prečítať organizačné pokyny.


Facebook