Pred zápasom MFK Zemplín Michalovce - MŠK Žilina
Anglický týždeň čaká na futbalistov MŠK Žilina, keď sa v utorok predstavia na východe, kde si s Michalovcami dohrajú odložené 1. kolo Fortuna ligy.

Náš utorňajší súper tak odštartoval rovnako ako my ročník o týždeň neskôr, na pôde Dunajskej Stredy začal s prehrou 1:4, doma nedokázal premeniť proti bratislavskému Slovanu viaceré sľubné šance a prehral 1:2. Prvá výhra sezóny tak prišla až v Slovnaft Cupe, kde si Michalovce jednoznačne poradili s Bešeňovou 6:0. V lige však Michalovce nenadviazali na pohár a podľahli v Trnave domácim 0:3. Počas nedávno skončeného víkendu si Zemplínčania konečne pripísali prvý bod do fortunaligovej tabuľky, keď remizovali so Senicou 1:1.

Michalovce sa tak v prvých kolách formujú, dolaďujú zostavu, z ktorej im pred sezónou odišlo viacero hráčov. Na Zemplín prišiel zo známejších mien Blažej Vaščák, tréner Anton Šoltis sa znova môže spoľahnúť na skúseného kapitána Igora Žofčáka, na východe ostal aj ghanský útočník Sadam Sulley či španielsky obranca Jose Carillo.

postavenie súpera v tabuľke je skreslené

Už v pondelok poobede vyrazili na východ republiky zverenci trénera Jaroslava Kentoša, ktorí si počas víkendu pripísali druhú výhru sezóny. Od spokojnosti mal však tréner ďaleko, všetci si uvedomujú, že výkon zo soboty nám tri body zo Zemplína nemusí priniesť.

"Ťažko povedať, či by stačil, ale jednoznačne musí byť z našej strany oveľa lepší. Výkony v predchádzajúcich zápasoch boli na vyššej úrovni, treba na ne nadviazať. Pozitívom však je, že aj napriek tomu, že sme hrali zle a že nám nešlo, ukázali chalani naozaj dobrú mentalitu. Je potrebné drieť nielen, keď sa darí, ale aj keď to škrípe. Striedajúci hráči zapadli výborne. Napriek tomu to bol z našej strany slabý výkon, čoho sú si vedomí aj samotní hráči."

Šošoni vyrazili do Michaloviec skôr aj kvôli dlhej ceste. "Využijeme dlhší čas pokope maximálne efektívne. Prejdeme si systémové veci a dobre sa pripravíme na súpera," hovorí tréner na menší teambuilding, ktorý ich čaká. Nastanú v zostave zmeny? "Program je pre nás teraz hustejší, ale uvidíme aj na základe zdravotného stavu, keď niektorí chalani museli v sobotu predčasne striedať."

Michalovce s jediným bodom uzatvárajú ligový pelotón, no tréner to vidí inak. "Je to veľmi skreslené, pretože súper absolvoval ťažké zápasy v Dunajskej, so Slovanom či v Trnave. Majú za sebou náročných súperov, preto ťažko hodnotiť ich kvality podľa tabuľky. Tá bude objektívna po tom, keď sa stretne každý s každým. Výkonnosť Michaloviec určite nie je taká, ako ich postavenie v tabuľke."

Na Zemplíne v našich posledných vzájomných zápasoch rozhodoval prvý gól. "Prvý gól určuje vývoj zápasu, dôležitá je aj reakcia. Naposledy sme zareagovali na gól súpera dobre. Každý zápas je iný, verím, že budeme mať lepší štart."

Body do tabuľky sme zatiaľ získali len doma, kormidelník MŠK by si rád pripísal prvé aj z ihrísk súperov. "Chceme byť úspešní aj vonku. Stratili sme doma body s Trenčínom, radi by sme ich získali naspäť a dostali by sme sa v tabuľke pravdy na nulu. Z hľadiska ďalšieho vývoja to bude dôležité," predznamenáva 44-ročný tréner MŠK.

v lige nie je ľahký zápas

Obranca Martin Králik nastúpil proti Michalovciam v lige v piatich stretnutiach. V aktuálnom ročníku nechýbal v zostave žltozelených ani raz.

nič nepodceniť

Záložník Michal Škvarka svojím druhým gólom naštartoval šošonov k obratu vo víkendovom dueli so Sereďou.

"Viem, že ten výkon nebol optimálny, ale myslím si, že výhra nám pomohla a verím, že nám to pomôže aj k lepším výkonom v ďalších dueloch," dodáva k sobote ofenzívny stredopoliar, ktorý sa postaví proti tímu, kde pôsobil ešte v druhej lige na hosťovaní.

"Samozrejme sa na Zemplín teším, stále tam mám kamarátov. Myslím si, že budeme dobre pripravení na zápas, s regeneráciou nebol problém. Máme rovnaké podmienky ako domáci. V Michalovciach to vždy býva náročné," hovorí "Škvaro", ktorý sa vôbec nepozerá na body v tabuľke. "Mužstvám je viac-menej jedno, na akých pozíciách sú, vždy idú hrať hlavne proti Žiline. Proti relatívne zvučnejším tímom sa chcú vždy vytiahnuť a hrať na maximum. Preto sa aj teraz musíme plne koncentrovať, hrať našu hru a byť dominantní."

Michal oslávil v nedeľu svoje 26. narodeniny, ku ktorým si dal ešte v sobotu darček v podobe výhry a gólu. "Som veľmi rád, že sme v sobotu vyhrali a že sa mi podarilo streliť gól. Dôležité bude pred Michalovcami, aby sme nič nepodcenili a zachytili úvod. Máme nejaký cieľ, musíme sa posúvať výkonnostne, ale aj bodovo v tabuľke."

Kentošovci by mali premiérovo nastúpiť v nových čiernych dresoch. "Tešíme sa, že si ich premiérovo oblečieme. Všetkým sa páčia, verím, že ich pokrstíme výhrou," zakončil predzápasový rozhovor Michal Škvarka.

Odložený súboj 1. kola Fortuna ligy, ktorý má naplánovaný výkop na 17:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Jozef Pavlík, na čiarach asistujú František Ferenc a Milan Štrbo.

Facebook