Pred zápasom FK Senica - MŠK Žilina
Ďalším kompletným sobotným kolom pokračuje Fortuna liga, ktorá má na programe svoje okrúhle 20. pokračovanie. V ňom cestujú futbalisti MŠK Žilina na Záhorie, kde si zmerajú sily s legionármi nabitou Senicou.

Počas zimy sa Záhoráci posilnili o ďalšie neznáme mená zo zahraničia, pričom samotné zápasy v príprave vyšli Senici nad očakávania, keď neprehrala ani v jednom zo šiestich meraní síl. Jar začali zverenci trénera Ricarda Chéua na pohľad jednoznačnou prehrou v Myjave proti Trenčínu 0:3, no posledné dva góly padli až v záverečných minútach a dovtedy mali Seničania, najmä po zmene strán, prevahu i šance na skórovanie.

Preto môžeme aj tentoraz tvrdiť, že Senica bude nevyspytateľným súperom, čo len potvrdzuje prvý vzájomný zápas, kedy sa nám podarilo zlomiť súpera až gólom do šatne. Tím zo Záhoria tak bude nepríjemným protivníkom aj napriek tomu, že účasť v prvej šestke stratil už dávnejšie a znova ho čaká boj o záchranu.

Posledné vzájomné stretnutia ovládol vždy domáci tím, je načase to zlomiť a pripísať si prvú výhru na Záhorí od roku 2015 a zároveň premiérový triumf v jarnej časti Fortuna ligy.

JEDNOZNAČNE SA ZLEPŠIŤ

Pred kabínou Jaroslava Kentoša stojí druhá jarná prekážka, s tou prvou sme sa rozišli zmierlivo. Ako si zanalyzovali žltozelení zápas s Trnavou?

"Určite nám z rozboru vyšlo najmä to, že musíme byť nebezpečnejší v poslednej tretine ihriska. My sme boli síce silnejší na lopte, lepší v súbojoch, no vpredu bola nebezpečnejšia Trnava. Tam nám chýbala kvalita, viac kľúčových prihrávok, v tom musíme pridať." Napriek tomu vyrovnanie v posledných minútach berie kolektív ako vzpruhu. "Ukázali sme zase pozitívnu mentalitu, s ktorou chalani vedia hrať aj za nepriaznivého stavu a tlačia sa do gólu. Ukázalo sa to už v jeseni, kedy to bola jedna z našich silných stránok. Nezaobišli sme sa bez toho aj v prvom zápase, čo ma teší, to bola jedna z pozitívnych vecí."

Trnava bola pre šošonov nevyspytateľným súperom a Senica na tom bude podobne. "Čaká nás znova ťažký zápas. Hovorí sa najmä o ich početnom zahraničnom zastúpení v kádri, budeme v pozícii favorita, ale nečaká nás nič jednoduché. Trenčín ich pred týždňom zlomil až v závere cez štandardky. My sa v prvom rade musíme zlepšiť oproti prvému kolu - hrať rýchlejšie a zlepšiť finálnu prihrávku a správne nábehy v boxe. Verím, že keď sa posunieme v týchto parametroch, máme k úspešnému výsledku bližšie než proti Trnave."

Bude sa tréner odrážať od minulotýždňovej zostavy? "Každý z hráčov podal nejaký výkon, každý z nich vie, kto nezahral svoj štandard. Určite dostanú šancu aj ďalší kvôli vynúteným zmenám. Všetci sa počas týždňa "bili" o to, aby boli v základe." Práve červená karta pre Filipa Kašu otvorila ligové dvere ďalšiemu odchovancovi MŠK. "Jeden z dvojice Ján Minárik, Matej Moško dostane šancu. Bude to ďalší hráč Akadémie MŠK, ktorý okúsi najvyššiu súťaž. Obaja podali dobré výkony v príprave. Nemám obavu, i keď bude ťažké nahradiť hráčov ako Škvarka, Kaša. Je to pre nás výzva. Uvedomujeme si, že sme nepodali optimálny výkon proti Trnave, nevyhýbame sa kritike. Chceme sa v sobotu jednoznačne zlepšiť."

Zdravotný stav sa nemení, s istotou nebude môcť kormidelník MŠK počítať s trojicou hráčov. "Zranení sú stále Michal Škvarka, Vahan Bichakhchyan a Lukáš Jánošík," dodáva 44-ročný rodák z Vranova nad Topľou.

PRIPRAVENÝ NA MOŽNÝ DEBUT

Pri nútenej absencii Filipa Kašu sa naskytá možnosť na stopérskej pozícii pre odchovancov Mateja Moška a Jána Minárika. Práve druhý menovaný bol najvyťaženejším hráčom prípravy. Zažije v sobotu svoj ligový debut?

NAŠÍM PLUSOM TÍMOVOSŤ

V dobrom svetle naskočil podľa slov hlavného trénera Jaroslava Kentoša do zápasu s Trnavou stredopoliar Martin Gamboš. Pritom to bol iba jeho druhý štart v aktuálnej sezóne.

"Vedeli sme, že celkový vstup do sezóny, do jari nebýva ľahký. Boli tam očakávania, nevedeli sme pritom odhadnúť silu kádra Trnavy. Spartak má podľa mňa výborné mužstvo, ktoré hralo lepšie ako na jeseň. Navyše z našej strany to nebol najlepší výkon, v prvom polčase sme hrali pomaly, čo Trnave vyhovovalo pri jej hre na brejky. Po polčase sme už hrali lepšie, chceli sme sa tlačiť viac do šestnástky, i keď tam bolo cítiť, že kvalita ešte nie je na požadovanej úrovni."

Od príchodu "Gambiho" hra šošonov smerom dopredu ožila o čosi viac. "Tréner mi dal pokyny, aby som sa pokúšal robiť nábehy za obranu a oživiť to vpredu, čo sa mi sčasti darilo. Cítil som sa na ihrisku dobre, Miro Káčer mi v mnohých veciach pomáhal," hovorí Maťo, ktorý mal v hľadisku nečakanú podporu. "Prekvapila ma babka, ktorá prišla na zápas. Dozvedel som sa to až po zápase, na takéto veci sa počas hry nesústredím, snažil som sa hrať svoju hru a koncentrovať sa na svoj výkon." Ako vidí svoje šance zasiahnuť do diania aj v Senici? "Snažil som sa ísť naplno, v samotnom zápase a aj na tréningoch, či to bude trénerom stačiť, uvidíme."

Pre niektorých fanúšikov bola strata bodov s Trnavou nečakaná, náladu v kabíne to však neovplyvnilo. "Bolo by to rozdielne, keby sme vyhrávali 1:0 a na konci inkasujeme. Cítili by sme to asi ako porážku. Takto to vnímame pozitívne, nezložili sme zbrane a v 87. minúte sme vyrovnali."

So Záhorákmi by mohla podľa žilinskej "17"-tky hrať v náš prospech zohratosť. "Senica má veľa zahraničných hráčov, ktorých nepoznáme. Určite však majú aj ich legionári svoju kvalitu. Každý duel je iný, určite sa nepozeráme na tabuľku. Senica dokáže potrápiť každého. Naším najväčším plusom by mohla byť tímovosť. Práve ňou by sme ich mohli poraziť. Hlavne vo finálnej fáze však musíme byť nebezpečnejší, v istých fázach trpezlivejší a otáčať ťažisko hry. Treba si počkať na správny moment a udrieť," dodáva 21-ročný stredopoliar a odchovanec MŠK Žilina.

Súboj 20. kola, ktorý má výkop o 14:00 hod. v Senici, bude rozhodovať ako hlavný arbiter Jozef Pavlík, na čiarach asistujú Ján Pozor a Martin Borsányi.

Vstupenky

Vstupenky sa budú predávať priamo pred sektorom hostí. Cena je 4€.

Facebook