UYL: Do Kazachstanu s jasným cieľom - postúpiť do jarných bojov mládežníckej Ligy majstrov
Na ceste mládežníckou Ligou majstrov čaká Šošonov už v stredu dopoludnia celkovo štvrtý duel a druhý odvetný súboj proti mjastrovi Kazachstanu vo vekovej kategórii do 19 rokov - FC Kairat Almaty. Vďaka úspešnému domácemu duelu vstupujeme do odvety s jednogólovým náskokom po výhre 3:2. Výsledok predznamenáva, že nepôjde o jednoduchý duel, no my chceme jednoznačne postúpiť do ďalšej, jarnej fázy súťaže.

O všetkom podstatnom sme sa porozprávali so šéftrénerom projektu "B+19" Vladimírom Veselým, ktorý po prvom zápase znovu povedie mužstvo znova ako hlavný tréner.

Stretnutie 2. kola majstrovskej vetvy UYL povedie v stredu od 10:00 SEČ hlavný rozhodca z Bieloruska - Viktor Shimusik.


šance sú vyrovnané

Pred skorým pondelkovým odchodom do Kazachstanu sme sa po záverečnom tréningu Šošonov na Slovensku pozhovárali s trénerom Vladimírom Veselým. Súper, nervozita, cestovanie, zostava, zdravotný stav či nedeľný tréning boli všetko témami našej debaty.

"Všetci sme nedočkaví, tešíme sa, no zároveň vieme, že nás tam nečaká nič jednoduché. Hráčov na to neustále upozorňujeme a pripravujeme. Myslím si, že dnešný tréning dopadol dobre a splnil svoju úlohu." Príprava bola zameraná predovšetkým na silné stránky Kairatu. "Vieme, akým štýlom a spôsobom hrá súper. Zamerali sme sa na to, ako prekonať ich defenzívu a v čom sú, naopak, nebezpeční. V tréningu sme sa snažili namodelovať tieto situácie a čo najlepšie sa pripraviť na očakávané aspekty hry," opísal priebeh prípravy na súpera zo strednej Ázie náš lodivod.

Posledný súťažný duel odohrala naša 19-tka ešte 7. novembra proti Trenčínu (výhra 4:2), ak nerátame hráčov, ktorí nastúpili za reprezentáciu či naše "Áčko". "Nebola to veľmi dlhá prestávka a vyplnili sme ju kvalitným tréningovým procesom. Situácia sa vyvinula takto, nič s tým neurobíme, ale myslím, že to nebude mať veľký vplyv na hráčov či našu hru." Viacero chalanov reprezentovalo počas novembrovej prestávky národné výbery Slovenska do 21, 19 či 18 rokov.

Hoci sú chalani zvyknutí na cestovanie predovšetkým z reprezentácii, do Kazachstanu nás čaká naozaj dlhá a náročná cesta. Hovoriť by o tom mohlo "Áčko". "Po prílete v pondelok určite nebudeme trénovať, nakoľko treba rátať aj s časovým posunom. S tým sa však musíme vysporiadať a prispôsobiť sa tomu. Nič iné sa nedá robiť, súper mal rovnaké podmienky, keď prišiel na Slovensko." Ten pred tromi týždňami na Štadióne MŠK Žilina predviedol svoju typickú hru. "To, čo sme očakávali od Kairatu, sa aj splnilo. Mali sme nejaké informácie o ich hre, ktoré sa potvrdili aj na ihrisku. Nemyslím si, že nás niečím prekvapili, no určite majú kvalitné brejkové situácie či ofenzívnych hráčov. Na to si predovšetkým musíme dať pozor," upozorňuje pred stredajším výkopom kormidelník Šošonov.

Predchádzajúci tréner žilinskej 19-tky Ivan Belák už pôsobí ako asistent v žltozelenom "A"-tíme. Žiadny problém to však pre nás nevytvára. "Určite nie. Aj predtým sme všetko vzájomne konzultovali a taktiež tréningový proces sme robili spoločne. Všetkých hráčov teda dôkladne poznáme a problém s tým určite nebol." Na rozdiel od hráčov, ide o prvé európske skúsenosti trénera Veselého. "Nervozita je vždy. Podobne tomu bolo aj pred prvým duelom doma. Nevedeli sme úplne presne, čo očakávať. Predsa je to Liga majstrov. Každá takáto európska previerka prináša miernu nervozitu, bez ktorej by to ale nešlo a ktorá k tomu patrí," vraví skúsený kouč.

Svoju prvú skúsenosť na európskej úrovni si Vladimír Veselý pripísal práve v prvom zápase proti Kairatu. Bude meniť víťaznú zostavu? "Približnú zostavu už máme premyslenú, i keď stále sú možno jeden, dva posty otvorené. Všetko sa ale vykryštalizuje až po tréningu v Almaty." O základnej jedenástke rozhodne iba pripravenosť hráčov, nakoľko zranenia sa nám vyhýbajú. "Našťastie, zdravotný stav je úplne v poriadku. Drobné šrámy z posledného obdobia sa zahojili a všetci hráči sú už v stopercentnom tréningovom procese." V nominácii bude ale s určitosťou chýbať zranený brankár Dominik Kúdelčík, ktorého nahradil zo 17-tky Jakub Badžgoň.

V prípade postupu by sme si na jar v play-off mohli zmerať sily s najlepšími klubmi sveta. Rozmýšľate trochu aj nad tým? "Vôbec nie, pretože nás preverí náročný súper a ťažké prostredie. Momentálne rozmýšľame iba nad Kazachstanom a nad tým, čo nás tam čaká. Samozrejme, víťazstvo doma je pre nás výborné, ale cestujeme tam. ako keby sme začínali od 0:0. Loptička je síce na našej strane, no šance sú stále podľa mňa 50 na 50," odpovedal jasne na záver hlavný tréner žilinského mužstva do 19 rokov Vladimír Veselý. 

My veríme, že dorastenci napodobnia mužov z leta, ktorí v tejto ďalekej krajine dokázali zdolať v európskom meraní síl tamojší Tobol Kostanay 1:0.


rozhodcovia

Odvetný zápas, ktorý sa uskutoční v akadémii Kairatu a výkop má už o 10:00 hod. nášho času, povedie rozhodcovská trojica z Bieloruska. Hlavným arbitrom bude Viktor Shimusik a na čiarach mu asistujú Siarhei Firynovich a Anton Paluyanau. Štvrtým rozhodcom bude Omarov Rustam z Kazachstanu.


Facebook