Šošonov čaká v utorok na sústredení rumunská previerka


Po troch tréningových dňoch na sústredení v rakúskom Windischgarstene čaká na hráčov MŠK Žilina zápasový test. V treťom prípravnom stretnutí nás preverí rumunský celok FC Universitatea Cluj. 

Čo si sľubujú hynkovci od tohto stretnutia a ako vôbec odštartovali sústredenie?

Utorkový súboj v rakúskej dedinke Schörfling am Attersee na trávniku Sportklub Kammer, ktorá je od kempu Šošonov zhruba 90 kilometrov, má výkop naplánovaný na 18:00 hod. My sa vám ho budeme snažiť sprostredkovať už tradične na MŠKŽilinaTV.


rumunský protivník

Aj Universitatea Cluj, deviaty celok rumunskej ligy v predošlom ročníku, si rozložil svoj prechodný domov v Rakúsku. Počas sústredenia si zmeral sily postupne so slovinským Celje (1:1), naším ligovým konkurentom zo Slovana (0:3) a izraelským Maccabi Haifa (rovnako 0:3). Z pohľadu histórie Universitatea nikdy nezískala rumunský titul, vo vitríne má iba triumf v pohári ešte z roku 1965. Môžete si ho mýliť so známejším tímom z Klužu a veľkým rivalom - CFR Cluj, ktorý v posledných sezónach patril medzi tradičných európskych účastníkov skupinových fáz. Však Universitatea dlho pôsobila v druhej lige, iba predošlé dva ročníky bojovala medzi rumunskou elitou.

Káder FC je zložený z veľkej časti z futbalistov z Bulharska, medzi menami sa nachádza aj čerstvá posila Bogdan Mitrea, ktorý na Slovensku pôsobil vo farbách Trnavy. V Česku pôsobil Bogdan Vatajelu, rovnako tak skúsený kapitán Alexandru Chipciu, obaja mimo iných aj v drese Sparty.

Čo sa týka rumunských previerok, aj pred siedmimi rokmi, keď sme boli vo Windischgarstene na sústredení, nás malo preveriť mužstvo z Rumunska. Vtedy sa však kvôli silnej búrkovej prietrži a podmočenému trávniku súboj proti CS Craiova neodohral. Ešte v roku 2012 sme si rovnako v Rakúsku zmerali sily s Rapidom Bukurešť (1:1), v roku 2009 zas na zimnom sústredení v Turecku Žilinčania čelili CS Pandurii (2:1).


bystrica, zlín a teraz ďalší level

Kvalitné plochy, nadštandardné podmienky v rámci ubytovania a celkového zázemia. Šošoni si Windischgarsten pochvaľovali aj v roku 2016 a za sedem rokov je v rakúskej dedinke všetko vynovené aj komfortnejšie. Viac prezrádza asistent trénera Martin Kuciak.

"Prakticky sme šli na istotu. Podmienky tu sú naozaj kvalitné, predčilo to naše očakávania. Aj z hľadiska tímovej chémie a zmeny prostredia to zatiaľ prebieha výborne. Všetky veci okolo, ktoré futbalista potrebuje k dokonalej príprave, sme tu našli. Verím, že to zúročíme k správnemu naladeniu formy."

Ako sme vstúpili do sústredenia po futbalovej stránke?

"Tam sme prešli zo Žiliny úplne kontinuálne. V sobotu sme odtrénovali dopoludnia doma, podvečer sme pricestovali, v nedeľu dvojfázová výživná dávka tréningov. V pondelok znova tréning spolu s posilkou. Vôbec to teda nerozlišujeme, na akom trávniku trénujeme. Spoločný čas však využívame naplno, rozdeľujeme si hráčov na skupiny podľa hráčskych funkcií. V tomto období chceme do hráčov dostať čo najviac informácií, aby vedeli do detailu, čo nás čaká. Pracujeme na rôznych herných systémoch, preto to vyžaduje aj takúto "teoretickú" prípravu pri videu."

Ešte pred odjazdom na sústredenie hlavný tréner Jaroslav Hynek deklaroval, že kondičné zaťaženie bude eskalovať práve utorkom a súbojom proti Rumunom.

"Áno, znova ešte chceme rozdeliť hráčov na dve partie, ktoré odohrajú zhodne po 45 minút. Nemusíme tak diferencovať následné tréningy pre hráčov podľa zaťaženia. Potom už smerom k sobote a európskemu zápasu by sme to už chceli, pochopiteľne, rozdeliť."

Blíži sa to, Levadia Tallinn je čoraz bližšie... "Áno, debatujeme v rámci realizačného tímu čoraz detailnejšie na adresu estónskeho súpera. Každý prináša istý poznatok, lebo máme rozdelené veci a úlohy. Niečo už vkladáme aj do tréningového procesu. Navyše výborne zvolený súper - Universitatea Cluj totiž hrá podobným štýlom ako Levadia. V tomto je to fajn, že si budeme môcť vyskúšať rôzne taktické zámery."

Rumunská liga dlhé roky oplýva kvalitou. "Brat Dušan tam dlhodobejšie pôsobil, preto som túto ligu sledoval podrobnejšie. Ide o kvalitnú súťaž, ktorá má dobrých cudzincov ako aj v Kluži - Bulhari, Brazílčania či Španieli. Znova nás tak čaká o level vyšší stupienok obtiažnosti. V rámci Rumunska ide o klub silnejšieho a kvalitnejšieho rangu, preto sa tešíme na duel i spätnú väzbu, ktorú nám prinesie."


Facebook