Ženy | Zhodnotenie jesene: Výrazne omladené Šošonky bojovali zo všetkých síl
Futbalovú jeseň definitívne ukončili majstrovstvá sveta, no mládežnícke výbery MŠK oddychujú už o čosi dlhšie. Vianočné voľno a čakanie na začiatok zimnej prípravy si tak vyplníme zhodnotením prvej časti sezóny z pohľadu každej kategórie.

Tesne pred sviatkami sme si trochu odskočili z mládeže ku ženám. Tie majú za sebou naozaj turbulentný a náročný polrok. Viac už zhrnul tréner Stanislav Ceniga.


náročná, no poučná jeseň

Po úspešnom uplynulom ročníku opustil pred sezónou ženský výber hlavný tréner, ktorého nasledovalo aj takmer celé jadro kádra Šošoniek. V náročnej situácii sa ujal trénerského kormidla kouč dorasteniek Stanislav Ceniga. Ten musel svoje družstvo takmer kompletne skladať nanovo, pričom väčšinou doň prišli hráčky vekom ešte z juniorky či dokonca zo žiačok. Napriek ťažkému úvodu ročníka sa však postupne zlepšovali a dokázali získať aj zopár cenných bodov.

Pán tréner, do akej miery ste spokojný s výkonmi tímu aj individualít počas jesene?

"Okolnosti nás prinútili, aby sme do kategórie žien posunuli prakticky všetky hráčky z junioriek. Celkovo do zápasov žien zasiahlo 30 hráčok, čo je celkom vysoké číslo. Zostavu sme často rotovali a stále hľadali optimálne zloženie. Bohužiaľ, tieto rotácie boli zapríčinené aj vážnymi zraneniami hráčok. V prvom kole sa zranila M. Berešíková, v druhom kole D. Oravcová a na reprezentačnom zraze aj Z. Šupolíková. Všetky tri si pritom vážne zranili kolená. V dueli s Petržalkou potom vypadla kvôli zlomenine aj D. Michalcová." 

"V prvých kolách sme sa len oboznamovali so súťažou žien. Boli to veľmi náročné súboje najmä na psychiku, nakoľko sme dostávali veľa gólov. V tréningovom procese sme sa zameriavali na organizáciu hry v defenzíve a postupne sme dostávali menej gólov (okrem zápasov s Myjavou a so Slovanom). Problémom však bola nefungujúca ofenzíva. V priebehu sezóny sme sa potom dostávali v zápasoch čoraz viac do hry a mali sme loptu viac na svojich kopačkách. Snažili sme stupňovať našu formu na stretnutia so súperkami s porovnateľnou výkonnosťou."

Panuje po prvej polovici sezóny spokojnosť s umiestnením v tabuľke a výsledkami?

"V dôležitom zápase v Nových Zámkoch sme remizovali a následne sa nám podarilo doma poraziť Petržalku. Ku koncu jesennej časti mala naša výkonnosť stúpajúcu tendenciu. Je veľká škoda, že sme napríklad v Banskej Bystrici doplatili na hrubé individuálne chyby, hoci sme v poli a v držaní lopty boli lepším družstvom. Veľmi nás mrzí aj posledné domáce kolo, v ktorom sme kvôli našej nervozite nezvládli súboj s Topoľčanmi. Minimálne na bod sme určite mohli dosiahnuť. Bohužiaľ, presne v takýchto stretnutiach nám chýbajú skúsenosti." 

"Čo musím vyzdvihnúť, je pracovitosť hráčok a morálka v tréningovom procese. Niektoré z nich výkonnostne rástli veľmi rýchlo. Zložité to bolo najmä pre dve hráčky ročníka 2007, keďže prakticky od žiačok hneď skočili do prvoligových žien, no svoje miesto si zastali. Túto časť sezóny nemôžem hodnotiť z pohľadu, či bola alebo nebola úspešná. Za mňa ju hodnotím ako veľmi náročnú a zároveň poučnú."

Čo ste videli ako pozitívum jesene a na čom ešte, naopak, treba zapracovať?

"V prechodnom a prípravnom období sa v kondičnom tréningu chceme sústrediť na rozvoj sily a rýchlosti. V hernom tréningu sa zase zameriame na riešenie jednotlivých herných situácií a samozrejme, aj na skupinovú či tímovú taktiku. Taktiež musíme zapracovať na našej ofenzíve, keďže sme v štrnástich dueloch strelili iba 7 gólov. Aj naďalej chceme tiež pokračovať na zlepšovaní organizácie našej defenzívy. Celkovo nám robia problémy prechodové fázy po zisku a strate lopty. V novom roku začíname prípravné obdobie od 9. januára a v pláne máme 4–5 prípravných zápasov. Cieľom pre jarnú časť je určite záchrana v súťaži."


štatistiky po jesennej časti

tímové štatistiky

1 výhra - 1 remíza - 12 prehier

Postavenie v tabuľke: 9. miesto

Počet bodov: 4 body

Skóre: 7:100


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Daniela Michalcová a Sofia Skvortsova (2)

Najviac čistých kont: Ivona Vančová (1)

Najviac odohratých minút: Karolína Bučková (1189)


Facebook