WU19 & WU15 | Zhodnotenie jesene: Žltozelené dorastenky a žiačky neustále napredujú
Bilancovanie jesennej časti z pohľadu rôznych kategórií Šošonov sa s blížiacim koncom roka takisto blíži ku koncu. V predposlednom článku hodnotení jesene sme sa bližšie pozreli na účinkovanie žilinských dorasteniek a žiačok v prvých slovenských ligách.

K doterajšej polsezóne, výkonom i výsledkom sa vyjadrili aj hlavní tréneri oboch družstiev Stanislav Ceniga a Jaroslav Trnka.


pracovitosťou k dobrým výkonom

Odchod silného ročníka k ženám, začleňovanie nových mladých hráčok, viacero tesných duelov či vyrovnaný stred tabuľky. To všetko lemovalo celú jesennú časť Šošoniek v kategórii do 19 rokov. Zlepšené výkony vyniesli tímu pod vedením hlavného trénera Stanislava Cenigu po jeseni napokon štvrté miesto, keď majú rovnako bodov ako tretie Topoľčany a piaty Martin. 

Pán tréner, ako celkovo hodnotíte jeseň, čo sa týka výkonov aj výsledkov?

"Jesennú časť z nášho pohľadu hodnotím určite pozitívne, nakoľko po uplynulej sezóne došlo k výraznej obmene kádra. Veľmi silný ročník 2002 prešiel k ženám, a tak do kádra prišli nové dievčatá, ktoré si zo začiatku museli zvyknúť na vyššie tempo v tréningoch aj v zápasoch. Naše výkony sa však každým zápasom zlepšovali."

Aké boli pozitíva na hre mužstva a čo treba ešte počas zimy zlepšiť?

"Najviac sa mi páčila pracovitosť väčšiny dievčat. Postupne sa baby zlepšovali po individuálnej stránke a tým sa zlepšoval aj herný výkon družstva. Počas zimy musia dievčatá zabrať najmä rozvoji silových a kondičných schopností."

Ktorý zo zápasov bol z vášho pohľadu najvydarenejší?

"Vybral by som asi domáci duel proti silnej Prievidzi, ktorý skončil remízou 1:1."

Aké sú ciele do jarnej časti? 

"Aj naďalej rozvíjať silné stránky a odstraňovať slabé a ešte viac zlepšiť celkový prejav mužstva. Výsledkové ciele si nedávame, keďže v tomto veku je dôležitý progres a následný bezproblémový prechod dievčat do kategórie žien. Hlavným cieľom je, aby čo najviac hráčok ostalo pri futbale čo najdlhšie."


štatistiky počas jesene (WU19)

tímové štatistiky

3 výhry - 3 remízy - 2 prehry

Postavenie v tabuľke: 4. miesto

Počet bodov: 12 bodov

Skóre: 21:18


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Zuzana Dietrichová (5 gólov), Zuzana Šupolíková a Zora Obertová (po 4 góly)


bez straty bodu napriek obmene

Bilancia osem zápasov, osem výhier a prvé miesto tabuľke vypovedá, že jeseň našich žiačok bola pod hlavným trénerom Jaroslavom Trnkom viac ako úspešná. Prioritou však, samozrejme, nie je umiestnenie, ale zapracovanie, rozvoj a výchova hráčok smerom k ďalším kategóriám, čo sa v posledných rokoch aj úspešne darí.

Pán tréner, ako celkovo hodnotíte jeseň, čo sa týka výkonov aj výsledkov?

"S jesennou časťou sme veľmi spokojní. Som rád, že na rozdiel od predchádzajúcej sezóny, sa tentoraz odohrali všetky naplánované stretnutia. Aj keď nám po minulej sezóne odišlo veľa hráčok do juniorskej kategórie, dokázali sme s dievčatami odohrať zápasy, v ktorých sme dominovali a hrali útočný futbal s množstvom nastrieľaných gólov. Myslím si, že 1. miesto v tabuľke je úplne zaslúžené a dievčatá si ho vychutnávajú."

Aké boli pozitíva na hre mužstva a čo treba ešte počas zimy zlepšiť?

"Našou snahou v každom zápase bola útočná hra s napádaním a rýchlym ziskom lopty, či už po našej strate alebo pri zakladaní súperovho útoku. Z veľkej časti sa nám to aj darilo a využili sme to na dosiahnutie veľkého množstva gólov. Naopak, musíme ešte viac pracovať na technickej stránke hráčok a finálnom zakončení. Mali sme aj stretnutia, v ktorých nás súper vôbec nepreveril v obranných činnostiach, preto sa viac-menej sústredíme najmä na útočnú časť."

Ktorý zo zápasov bol z vášho pohľadu najvydarenejší?

"Keďže z ôsmich zápasov sme v šiestich dokázali zvíťaziť vysokým rozdielom, preto by som za najvydarenejší zápas vybral zápas v Trenčíne, kde sme kvôli veľkej absencií hráčok spôsobenej karanténou, nastúpili iba s 10 hráčkami. Napriek tomu, sme podali kvalitný kolektívny výkon, keď sme ešte 15 minút pred koncom duelu prehrávali 0:2, ale dokázali sme ho otočiť a zvíťaziť 3:2."

Aké sú ciele do jarnej časti? 

"Do jarnej časti sezóny si prajem hlavne zdravie, aby sa nám vyhýbali zranenia, ktorých bolo počas jesennej časti dosť. Potom určite prídu súboje, ktorými budeme pokračovať vo víťaznom ťažení, a natiahneme tak sériu bez prehry na čo najvyššie číslo. Rovnako chceme naďalej zdokonaľovať dievčatá predovšetkým po technickej stránke a dobre pripraviť tie, ktoré sa budúci rok posunú k juniorkám, aby nemali problém začleniť sa do družstva. Postupne by sme chceli zapojiť do tímu aj mladšie dievčatá z prípravky, ktorú sme túto sezónu úspešne rozbehli."


štatistiky počas jesene (WU15)

tímové štatistiky

8 výhier - 0 remíz - 0 prehier

Postavenie v tabuľke: 1. miesto

Počet bodov: 24 bodov

Skóre: 70:5


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Daniela Michalcová, Natália Mikulová a Vanesa Várošová (po 9 gólov)

Najviac čistých kont: Sabína Rabčanová (5 čistých kont)


Facebook