Víťaz Superpohára UEFA, 21 zápasov v Lige majstrov, tituly v Rusku či na Cypre

Účastník EURO 2016 či 2020 v najcennejšom drese, víťaz Superpohára UEFA, dvojnásobný ruský šampión či držiteľ Ruského pohára, víťaz cyperskej ligy i majster so Šošonmi zo sezóny 2006/2007. Titulmi ovenčený odchovanec Akadémie MŠK Žilina má skúseností na rozdávanie. A práve tie sa bude snažiť odovzdať svojím mladším spoluhráčom.

Poďme sa podrobnejšie pozrieť na prierez kariéry Tomáša Hubočana, ktorý strávil mimo Slovenska úctyhodných 15 rokov.


z Bánovej na EURO

"Do radov MŠK ma priviedol ako malého chlapca Ivan Šimček, ten ma zobral z Bánovej a odvtedy som už bol iba kmeňovým hráčom mládežníckych mužstiev Žiliny. Viedli ma tréneri – Šimček, Staškovan, Turianik a Šulgan. V mužskej kategórii som sa pre Ačko rozohrával na hosťovaní v Zlatých Moravciach, vtedy som sa dostal aj do reprezentačného výberu SR 21. Ako hráč MŠK som odohral celú sezónu 2006/07, kde mi dal šancu tréner Pavel Vrba, stali sme sa majstri Slovenska a ešte polovicu tejto sezóny. Tu som dostal i šancu reprezentovať Slovensko v národnom mužstve 3x a raz ako člen ligového výberu," spomína si na žilinské začiatky Hubko.

V zime 2008 odišiel ako 22-ročný mladík do Zenitu Petrohrad ako náhrada za Martina Škrteľa. Vedenie Šošonov dlho odolávalo ponukám na talentovaného obrancu, napokon však súhlasilo. "Je na začiatku svojej kariéry, viete, že ligu hrá vlastne jeden a pol roka a aj pre neho je to určite veľká výzva. Pre mňa osobne to bude úspech vtedy, keď sa Tomáš presadí a bude mať výsledky minimálne ako Marek Mintál alebo Stano Šesták," povedal na tlačovej konferencii pri príležitosti prestupu Tomáša do Ruska Jozef Antošík. Vtedajšia prestupová čiastka bola rekordnou a po Markovi Mintálovi bol ďalším odchovancom klubu, ktorý započal svoju úspešnú legionársku kariéru pod Dubňom.

"Som si vedomý toho, že v mužstve je veľká konkurencia a nebude ľahké prebojovať sa do základu. Príchod do Zenitu však vnímam ako veľkú šancu a som pripravený na tvrdú robotu," nechal sa po prestupe do Ruska počuť žilinský odchovanec. Ale Tomášovi sa to podarilo a v Zenite strávil šesť rokov (174 oficiálnych stretnutí), počas ktorých si päťkrát zahral skupinovú fázu Ligy majstrov proti tímom ako Real Madrid, AC Miláno či Atlético Madrid.

V Rusku zostal ešte ďalšie dva roky, tie však odohral v drese Dinama Moskva. "V Zenite som, žiaľ v ostatnom čase nedostával príležitosť. Prestup do Dinama je pre mňa výzva, aby som mohol v mojej kariére rásť. Bol som tam dlho a strávil som v Petrohrade krásne chvíle," povedal po podpise zmluvy Hubočan, ktorý v kariére postupoval konečne aj smerom na západ. Konkrétne do slávnemu francúzskeho klubu Olympique Marseille, Žilinčanom známeho aj zo spoločného pôsobenia v Lige majstrov. Vtedy 30-ročný obranca si pochvaľoval francúzsku ligu. "Kvalitnejšia liga ako ruská, je tu veľmi veľa zahraničných hráčov. Vnímam to ako posun vpred, som teda spokojný." Hubko však postupne začal vypadávať zo základnej zostavy Francúzov, a tak odišiel po jednej sezóne na hosťovanie do tureckého Trabzonsporu na celý ročník. 

V Turecku podával Hubko spoľahlivé výkony, Trabzon si ho ale nemohol dovoliť udržať, a tak sa defenzívny univerzál sťahoval späť do Francúzska. Tam vydržal ďalšiu sezónu, pričom v roku 2019 započal svoju cyperskú futbalovú kariéru. Ako voľný hráč podpísal zmluvu s Omoniou Nikózia. S ňou vyhral súťaž, zahral si predkolá Ligy majstrov či skupinovú fázu Európskej ligy a neskôr aj Konferenčnú ligu UEFA. Už pred rokom sa zdal jeho návrat na Slovensko vcelku reálny, z Omonie Nikózia však napokon odišiel ako voľný hráč k nováčikovi najvyššej cyperskej súťaže - Karmiotissa FC.

"Ešte koncom minulého roka, niekedy v decembri 2021, sme s rodinou uvažovali, že sa po sezóne vrátime na Slovensko. Neskôr, v priebehu jari, sme názor zmenili a rozhodli sme sa zostať na Cypre. Vtedy som ešte nevedel, ako to so mnou bude. Či budem môcť zostať v klube alebo nie. Omonia sa nakoniec rozhodla ukončiť so mnou spoluprácu, ale vôľa zostať v krajine tam stále bola. Chcel som si preto niečo nájsť a nakoniec sa mi to podarilo. Karmiotissa je nováčik najvyššej súťaže, teším sa na pôsobenie v novom tíme," povedal vtedy pre Denník Šport náš odchovanec.

Svojimi stabilnými výkonmi v zahraničí otvoril "Hubko" cestu v budúcnosti aj ďalším odchovancom Akadémie MŠK Žilina. Dlhé roky patril k oporám slovenskej reprezentácie, za ktorú odohral dokopy 73 stretnutí. Teraz nastal čas, aby sa vrátil spolu s rodinou na miesto, ktoré nazýva domov. Takúto osobnosť si teraz budú môcť vychutnávať mladší spoluhráči v šatni a, snáď, čoskoro aj samotní fanúšikovia na tribúnach.

Čoskoro 38-ročný defenzívny univerzál si však je vedomý svojho niekoľkomesačného výpadku, preto nebude chcieť nič uponáhľať.


Zdroj foto: TASR.

Facebook