U13 & U12 & U11 | Zhodnotenie jesene: Rozvoj hráčov proti starším a kvalitným súperom
Futbalovú jeseň definitívne ukončili majstrovstvá sveta, no mládežnícke výbery MŠK oddychujú už o čosi dlhšie. Vianočné voľno a čakanie na začiatok zimnej prípravy si tak vyplníme zhodnotením prvej časti sezóny z pohľadu každej kategórie.

Na záver sme pre vás pripravili ohliadnutie za jeseňou mladších žiakov a prípravky. Viac nám povedali tréneri Vladimír Stenchlák, Viktor Miko a Stanislav Lagovský. A k tomu aj zopár štatistík.


U13: miesto regiónu medzinárodné duely

Po viacerých ročníkoch, v ktorých kategória U13 súperila so súpermi do 15 rokov v rámci regiónu, sa pred tým aktuálnym rozhodli pod Dubňom o zmenu. Sezóna bez súťaže ponúkla Šošonom zaujímavé možnosti medzinárodnej konfrontácie. Priebeh netradičnej jesene priblížil tréner Vladimír Stenchlák

Táto jeseň bola z pohľadu U13 veľmi špecifická, pretože sme sa neprihlásili do žiadnej súťaže. Počas jesene sme absolvovali len prípravné zápasy a triangle. Z tohto pohľadu hodnotím jeseň veľmi pozitívne, keďže máme voľnejšie ruky pri tvorení termínovej listiny. Zároveň nám to dalo možnosť väčšej medzinárodnej konfrontácie. 

Som veľmi rád, že sa nám pre chalanov podarilo dohodnúť kvalitné stretnutia, a tým ich posunúť po futbalovej stránke zase ďalej. Počas jesene sme si zmerali sily s družstvami ako Dinamo Záhreb, Slávia Praha, Sparta Praha, Slovácko, Gornik Zabrze, Baník Ostrava, České Budejovice a ďalší. Pre chlapcov sú to dobré skúsenosti a skvelé porovnanie.

Veľmi ma teší, že chalanov bavia tréningy, že sa chcú zlepšovať, a to nasadenie a chuť na tréningu sa prenáša aj do zápasov. V tejto kategórii kladieme dôraz v prvom rade na rozvoj hráča. Teší ma, že v týchto ťažkých súbojoch bolo vidieť, že sa hráči zlepšujú, a že sme sa vo všetkých dueloch vyrovnali našim súperom alebo ich predčili. 

Ako trénera ma určite teší aj to, že sme na jeseň neprehrali žiaden zápas. V prvom rade je to zásluha dobrého kolektívu. Každý jeden hráč vydáva zo seba maximu a som rád, že dokážu na ihrisku zabojovať jeden za druhého. Vždy sú v družstve individuality, ktoré potiahnu kolektív, ale ja by som chcel pochváliť celý tím.

Samozrejme, nesmieme sa uspokojiť s dobrou jeseňou, netreba zaspať. Veď každý dobrý futbalista sa chce zlepšovať a chce toho vyhrať čo najviac. K tomu vedie len jedna cesta a tou je tvrdá práca na tréningu. Musíme na sebe ďalej poctivo pracovať a pripravovať sa na ďalšie zápasy, ktoré nás čakajú. Na záver by som sa chcel poďakovať všetkým v klube za vytvorené podmienky a tiež kolegovi Máriovi Ferjancovi za spoluprácu či pomoc.


U12: zvedavosť, objavovanie a zábava

Druhú kategóriu mladších žiakov - U12 čakal v tomto ročníku presun z malého na veľké ihrisko. Proti o rok starším a vyspelejším protivníkom to v doterajších dueloch zvládli veľmi dobre. V podrobnom zhodnotení sa s nami o mnoho zaujímavých informácií z prostredia menších futbalistov podelil kormidelník Viktor Miko.

Pán tréner, ako ste spokojný s výkonmi tímu aj individualít?

Hráčov čakal v zápasoch 1. ligy mladších žiakov U13 skupiny Stred prechod na celé ihrisko proti o rok starším súperom. Všetci sa na tieto súboje veľmi tešili. Dokázali pochopiť a vnímať svoje úlohy na veľkom ihrisku. Uvedomili si, že je potrebné držať nejaké rozostavenie na ihrisku, či už máme loptu alebo ju má súper. Počas jesennej časti sme často menili nominácie na zápasy, nakoľko viacero hráčov hralo aj za výber SsFZ U12 na mini turnajoch v Poľsku. 

Náročné stretnutia, v ktorých sa útoky striedali na oboch stranách, boli najmä proti RSC Hamšik Academy, MŠK Fomat Martin, MFK Tatran Liptovský Mikuláš a MFK Ružomberok. V týchto dueloch nás súperi preverili po technicko-taktickej, fyzickej a psychologickej stránke. Pre hráčov to bola výborná príležitosť ukázať, čo vedia, čo sa naučili a zároveň sa ukázalo, kde majú priestor na zlepšenie. Vo zvyšných zápasoch sme sa výrazne presadili po hernej aj pohybovej stránke.

V rámci tímu sa formuje viacero výborných individualít nielen po hernej, ale aj osobnostnej stránke. Hráčom vytvárame priestor prezentovať svoju jedinečnosť a silné stránky. Je dôležité rešpektovať, že každý má svoju rýchlosť, tempo napredovania či učenia. Čas je najdôležitejší prostriedok pre učenie. Talent je iba záväzok k tvrdej práci. Talent otvorí dvere, ale až charakter pozve ku skvelej kariére. 

U jednotlivcov by som vyzdvihol v tréningovom procese ich zvedavosť, objavovanie a skúšanie rôznych riešení herných situácií. Zvedavosť je to najlepšie pre učenie. Hráči sa učia prežitkom, ich učiteľom je hra. Všetko je o napĺňaní jedinečnosti, ktorú má každý z nich. Je potrebné o hráčoch uvažovať nie na základe ich výkonu, ale najmä z hľadiska ich potenciálu a predpokladov. Hráč je pre nás stredom procesu. Hráči otvorené dokážu komunikovať o herných situáciách, povedať svoje názory a hľadať nové riešenia.

Panuje po jeseni spokojnosť s umiestnením v tabuľke a výsledkami?

Súťaž a zápasy predstavujú nenahraditeľnú formu kontroly stupňa osvojenosti individuálnych zručností. V kategórii U12 to berieme ako prostriedok alebo nástroj pre rozvoj hráčov v dlhodobom zlepšovaní sa. Víťazstvo v zápasoch považujeme za vedľajší produkt tréningovej práce a rozvoja hráčov. Výsledok môže byť často náhodný, výkon však nie. Víťazom je totiž ten, kto sa neprestáva učiť a zlepšovať, a kto si rozširuje potenciál herných zručností. Aktuálne výsledky a umiestnenie v tabuľke zodpovedajú predvedenej hre tímu a výkonom jednotlivcov. Je dôležité sa zamerať na príležitosti, ktoré pre hráčov prídu v nasledujúcich stretnutiach.

Počas jesennej časti sezóny sme odohrali aj 4 turnaje (Mintal Cup v Žiline, celoslovenské finále Mini Champions liga Slovensko v Púchove, halový turnaj Victory Cup v Bratislave a halový turnaj Memoriál Andreja Franka v Spišskej Novej Vsi). V turnajoch dostali príležitosť všetci hráči z kádra. V súbojoch hráči popri hernej kvalite výborne pracovali aj s nepriaznivým stavom, zvládali turnaje aj po psychologickej stránke. Na turnajoch sme obsadili vždy 1. miesto a na každom z nich sme získali aj nejaké individuálne ocenenia (najlepší strelec, hráč, brankár turnaja).

Čo ste videli ako pozitívum jesene a na čom ešte, naopak, treba zapracovať?

Pozitívum je práca hráčov po chybe, odolnosť, prístup k tréningového procesu, zlepšená obranná fáza, množstvo technických prvkov v hre hráčov, hra 1 na 1 až 1 na 2, herná odvaha, kreatívne riešenia herných situácií, časté zakončenie v zápasoch a schopnosť sebahodnotenia u hráčov, uvedomovanie si silných stránok. Hráči pochopili, že chyba je súčasť procesu, úspechu, napredovania, že je pri učení nevyhnutná. Odolnosť je kľúčovým faktorom úspechu hráča, bez nej by hráči, bez ohľadu na talent, úspešní neboli.

Je potrebné, aby všetci hráči zvládli prechod na veľké ihrisko dosiahli vysokú úroveň hernej odvahy. Je dôležité v zakončení zachovať pokoj, prehľad a nájsť správne riešenie. Naďalej pracujeme na aktivite - pohybe bez lopty, vnímaní samého seba, spoluhráčov a protihráčov v priestore. Vytvárame príležitosť v herných podmienkach na lepšie vnímanie reality a zvyšovanie zodpovednosti. Zapracovať potrebujeme naďalej u niektorých hráčoch aj na rýchlosti myslenia, prevedenia, reakcie a čítania hry.


štatistiky po jesennej časti

tímové štatistiky

9 výhier - 0 remíz - 2 prehry

Postavenie v tabuľke: 3. miesto

Počet bodov: 27 bodov

Skóre: 83:7


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Damián Blaščík (19)

Najviac čistých kont: Juraj Kališ a Matej Urda (5)

Najviac odohratých minút: Marko Korista (700)


U11: najprv rozvoj, až potom výsledky

Najstaršia žltozelená prípravka v rámci Akadémie MŠK Žilina prešla zase z regionálnej súťaže do prvej ligy, kde si zmerala sily s najlepšími tímami zo stredného Slovenska. Ani zverenci trénera Stanislava Lagovského sa medzi staršou konkurenciou nestratili a ukázali veľký potenciál.

Pán tréner, ako ste spokojný s výkonmi tímu aj individualít?

S hráčmi som už tretiu sezónu a poznáme jeden druhého veľmi dobre. Viem, čo môžem od nich očakávať a oni vedia, čo môžu očakávať odo mňa. Za tie tri roky prišlo aj odišlo veľa hráčov. Tí, čo sú tu momentálne patria medzi tých najlepších z regiónu a my tréneri pracujeme na ich zlepšovaní. Pre mňa je najdôležitejšie to, že každý z nich má chuť na sebe tvrdo pracovať, bez toho to nejde. Majú 10 - 11 rokov, a preto chceme aby brali futbal ako zábavu, aby ich tréning bavil, aby sa na tréning tešili a aby aj spokojní z tréningu odchádzali. 

Samozrejme, vždy je čo zlepšovať. Tvrdo pracujeme na tom, aby sme dokázali byť konkurencieschopní najmä v zahraničí, pretože to je pre nás zrkadlo ako trénujeme a či trénujeme správne. Na tréningu sa snažíme vytvoriť atmosféru, aby bol každý hráč "hladný" po víťazstve či už v nejakej súťaži alebo v samotnej hre. Je treba vidieť, že chcú byť úspešní a ťahať jeden druhého, aby sa stali lepšími futbalistami.

Panuje po jeseni spokojnosť s umiestnením v tabuľke a výsledkami?

Výsledky v zápasoch sú pre nás až druhoradé, zameriavame sa najmä na rozvoj hráča samotného. Veľmi dôležité je, že sme o tom presvedčili aj hráčov. Ak chcú víťaziť ako tím, tak je veľmi dôležitá individualita a učenie sa hráča v každom tréningu či zápase. Chceme od hráčov, aby boli odvážni a pripravení po každej, nie len futbalovej, stránke do ďalšej futbalovej kariéry. 

Samozrejme, že každý chce víťaziť, to si nemusíme klamať. Ani by nebolo správne učiť našich hráčov, že nechceme v súboji zvíťaziť. Ideme do každého duelu s cieľom vyhrať, a to aj hráčov učíme. Nastavili sme si však rovnováhu, že nejdeme zvíťaziť za každú cenu, aby sme výsledok v zápase povýšili nad rozvoj hráča. Myslím si, že hráči to pochopili a prináša to postupom času aj ovocie.

Čo ste videli ako pozitívum jesene a na čom ešte, naopak, treba zapracovať?

Remizovali sme s Olympique Marseille. (smiech) Až na nie veľmi vydarený turnaj v Prahe, ktorý sa nám vôbec herne ani výsledkovo nevydaril, a na pokazený zápas v Námestove, sme sa herne veľmi posunuli. Hráči sa neboja hrať futbal, a to nás teší. Čas ukáže, kam to každý z nich dotiahne. Chceme hrať útočný futbal, a tak hráčov vedieme. Sme trpezliví a pevne veríme, že to prinesie svoje ovocie.

Na čom by sme mali zapracovať? Dotiahnuť do tréningu a duelov viac emócie - samozrejme, najmä pozitívnej. Chceme, aby to žilo na tréningu tak, ako to je niekde v Južnej Amerike na ulici. Tam sa hráči bavia futbalom prirodzene, skúšajú nové veci a tie potom dokážu ukázať vo veľkých zápasoch, v ktorých raz určite chceme vidieť aj našich hráčov.


štatistiky po jesennej časti

tímové štatistiky

9 výhier - 0 remíz - 2 prehry

Postavenie v tabuľke: 3. miesto

Počet bodov: 27 bodov

Skóre: 245:61


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Peter Michalovič a Štefan Macho (17), Eliáš Dubovec (16)

Najviac odohratých minút: Sebastián Halás (660)


Facebook