Pred Arsenalom či Bayernom... Šošoni sú v počte odchovancov na skvelom 20. mieste

Celosvetovo uznávaná výskumná skupina z Medzinárodného strediska pre športové štúdie (CIES) zverejnila aj v tejto sezóne rebríček odchovancov klubov pôsobiacich v 48 celosvetových najvyšších súťažiach v aktuálnej sezóne 2023/2024. 

Šošoni sa znova umiestnili medzi európskou elitou - konkrétne na skvelom 20. mieste pred gigantmi ako Arsenal, Bayern Mníchov, Feyenoord či Slaviu Praha. A je to vďaka 44 odchovancom Akadémie MŠK Žilina, ktorí zasiahli do diania v najvyšších európskych ligách.


šestnásť pod Dubňom, 28 v Európe

Slávna barcelonská La Masia či kráľovský Real Madrid pre porovnanie disponujú v najvyšších európskych súťažiach zhodne až 61 odchovancami. Zo strednej Európy je lepší ako MŠK iba RB Salzburg a pražská Sparta.

Z počtu 44 odchovancov* Šošonov pôsobí 16 z nich, ktorí zasiahli do ligových súbojov počas tejto sezóny priamo v MŠK Žilina - Ľubomír Belko, Martin Gomola, Dominik Javorček, Adam Kopas, Patrik Leitner, Ján Minárik, Tomáš Nemčík, Patrik Iľko, Patrik Myslovič, Mário Sauer, Dávid Ďuriš, Timotej Jambor, Matúš Rusnák, Kristián Bari, Samuel Belaník, Vladimír Trabalík (pri odchovancoch pôsobiacich v materskom klube sa berie do úvahy aj minulá sezóna).

Zvyšných 28 žltozelených odchovancov pôsobí na Slovensku i za jeho hranicami, menovite: Miroslav Káčer, Samuel Petráš, Martin Králik, Dominik Holec, Milan Škriniar, Dávid Hancko, Denis Vavro, Martin Dúbravka, Leo Sauer, Jakub Paur, Branislav Sluka, Vladimír Majdan, Matej Moško, Miroslav Gono, Richard Nagy, Samuel Suľa, Lukáš Jánošík, Kristián Vallo, Vahan Bichakhchyan, Ján Bernát, Róbert Boženík, Lukáš Čmelík, Martin Gamboš, Andrej Kadlec, Jakub Vojtuš a Bernard Petrák (+ dvaja Šošoni na hosťovaní - Adrián Kaprálik a Samuel Kopásek).


*Ako odchovanec je definovaný hráč, ktorý odohral medzi 15. až 21. rokom minimálne tri sezóny v klube.



Facebook