V derby proti Bystrici sme prišli najskôr o vedenie, napokon aj o všetky body
Fortuna liga,
sobota 15. 10. 2022 od 18:00
Štadión SNP na Štiavničkách
2:1(1:1)
MFK Dukla Banská Bystrica - MŠK Žilina
Góly: 45. Faško, 82. Polievka - 7. Galčík
ŽK: 54. Willwéber, 60. Zahumenský, 63. Slávik, 71. Richtárech, 78. Faško, 88. Ľupták - 72. Myslovič, 90.+ Gidi
Diváci: 3254
Rozhodca: Kráľovič - Ferenc, Straka
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 51% - 49%

Strely/na bránu: 15:6 / 6:1

Úspešnosť prihrávok: 69% - 73%

Priame kopy: 17:5

Rohy: 10:0

Ofsajdy: 5:0

Fauly: 21:12

ZOSTAVY
MFK Dukla Banská Bystrica
Hruška – Migaľa, Willwéber, Uhrinčať, Záhumenský – Ľupták (89. Gašparovič), Richtárech (90.+ Hanes) – Slávik (89. Pišoja), Faško, Polievka (C) (90.+ Kupčík) – Franko (61. Rymarenko)

MŠK Žilina
Teplan - Rusnák (87. Stojchevski), Leitner, Nemčík (C), Bari - Myslovič, Kopas, Sauer (46. Gidi) - Galčík (65. Kaprálik), Jambor (65. Jibril), Ďuriš
Zápasové menu
Druhé stredoslovenské derby v sezóne sa odohrávalo na Štiavničkách v rámci 14. kola Fortuna ligy. Aj v ňom sme viedli, ale tentoraz sme to nedotiahli do víťazného konca.

V prvom polčas to bolo o strelách aktívneho Galčíka, jedna zapadla dnu, druhá ostala na brvne. Gól do šatne z domácich kopačiek nalomil naše sebavedomie. V druhom polčase sme my mierili znova iba do konštrukcie brány, domáci znova v závere polčasu do siete. Po Dunajskej Strede sme tak prišli o vedenie i body aj v Banskej Bystrici.


ZOSTRIH ZÁPASU


Tréner Jaroslav Hynek to v Bystrici musel opäť vyskladať bez Belka v bráne, po Dunajskej prišli zmeny aj v poli. V strede nastúpil premiérovo v tejto sezóne od začiatku stretnutia Mário Sauer, na krídle dostal prednosť pred Adriánom Kaprálikom Roland Galčík. Atmosféra, v ktorej prevládali hlasivky našich priaznivcov, tak bola pripravená na úvodný hvizd stredoslovenského derby.

Prvé akcie zápasu sa odohrávali pred našou šestnástkou, Teplan nemusel zasahovať pri hlavičke Polievku. Na presný zásah sme nemuseli dlho čakať a bol naozaj výstavný. Roland Galčík konečne odklial svoju streleckú smolu. To keď si naviedol loptu z pravej strany na stred a zobral to na seba a svoju ľavačku. Bystričania mu nechali dostatok priestoru a z vyše 20 metrov takmer roztrhol sieť - 0:1. Domáci odpovedali nebezpečným centrom Polievku, ktorý padal na brvno a Teplan ho radšej vytlačil na rohový kop. V ďalšej dobrej pozícii sa ocitol v 13. minúte Sauer, ktorý to nabil Ďurišovi. Toho strelu, na naše nešťastie, zastavil jeden z domácich obrancov. Teplan musel byť v pohotovosti o minútu neskôr, to keď vytesnil dobre mierenú hlavičku Franka na roh. Bystrica mala v ďalších minútach na svojich kopačkách loptu častejšie, gól sme však mohli streliť my. Pri chuti bol Galčík, ktorý si to znova naviedol do ideálnej palebnej pozície a tentoraz technickou strelou opečiatkoval brvno. Tutovku ale musel po chybnej rozohrávke našich riešiť aj Teplan, Faško sa po polhodine hry ocitol pred našim gólmanom, jeho prudký projektil skončil na tele odchovanca Akadémie MŠK Žilina. Dukla to v týchto momentoch riešila rýchlymi nákopmi a jednoduchými prechodmi, rovnakou zbraňou sme však hrozili aj my. Po jednom takomto protiútoku efektne zakončoval Ďuriš, namiesto lopty však trafil kopačkou obrancu v červenom, a tak sa muselo ošetrovať. Niekedy nás preveril aj odskok lopty, čím sme dávali domácim príležitosti zaútočiť. Najmä Polievka zamestnával kľučkami defenzívu Hynkovcov, ktorý si pred polčasom vypýtal priamy kop a naše vedenie sme do prestávky stratili. Faško to kopol cez húštinu tiel z priameho kopu priamo na bránu a jeho center zapadol na zadnú tyč. 

Do druhého polčasu už nezasiahol Sauer, ktorého nahradil v zálohe Sammy Gidi. Ten sa musel spolu s defenzívou prizerať viacerým štipľavým centrom domácich a navyše aj strele Franka, ktorý napol sieť, ale našťastie iba z vonkajšej strany. Vedenie nám mohol prinavrátiť Galčík, ktorý si vypýtal priamy kop a ten aj sám zakončil. Ľavačka sa ale tesne nezmestila medzi tri žrde. Rovnako pochodil aj Faško, ktorý z výhodnej pozície prestrelil. Vydýchli sme si aj pri výpade Polievku, tiesnený poslal svoj pokus vedľa. Nepresnosťami sme sa sami dostávali do úzkych a pod mierny tlak, reagovali sme dvojitým striedaním, keď na trávnik vybehli do vrchných pozícií Jibril s Kaprálikom. Z vrchného trojlístka ostal iba Ďuriš, ktorý po Galčíkovi trafil konštrukciu brány. Obstrel zvnútra šestnástky skončil na ľavej tyči Hruškovej svätyne. Následne bol v pohotovosti Teplan pri rohových kopoch, po jednom z nich si poradil so zakončením Uhrinčaťa z tesnej blízky. Záverečná desaťminútovka priniesla rozuzlenie. Agilný Polievka aj so šťastím, keď najskôr zle trafil loptu, si sám pripravil streleckú pozíciu a popod Teplana otočil stav stretnutia. V závere sme tak museli vrhnúť všetky sily dopredu, nedostávali sme sa ale do nebezpečných priestorov, keď sme nedokázali pretlačiť loptu vo vzdušných súbojoch smerom k bystrickej bráne. Vyrovnanie neprišlo, a tak sme aj v druhom stretnutí na ihrisku súpera nebodovali.

Po tomto stredoslovenskom derby nás čaká ďalší prestížny zápas. Ako predznamenáva grafika vyššie, pod Dubňom vyzveme v sobotu ďalšieho veľkého rivala - Spartak Trnava. Ty si náš 12-ty hráč a teba potrebujeme v sobotu o 15:00 na Štadióne MŠK.


HLASY PO ZÁPASE
Michal Ščasný, tréner MFK Dukla Banská Bystrica
"Najprv by som chcel povedať, že z posledných dvoch zápasov sme mali získať štyri body, pretože na konci predchádzajúceho stretnutia doma s Trnavou za stavu 0:1 sa mala pískať tisícpercentná penalta, keď Ristovski fauloval nášho hráča. Rozhodca Smolák stál od tejto situácie päť metrov a nepískal. Napokon sme prehrali vlastným gólom 0:2. Týždeň po tom zápase to už môžem povedať. Čo sa týka duelu so Žilinou, vedeli sme, ako hrá súper, akým systémom sa prezentuje. Chceli sme hostí brániť vysokým pressingom, aby nemali priestor na rozohrávku na rýchlych a šikovných hráčov vpredu a v strede poľa. Chceli sme eliminovať riešenie situácií v boxe vysokým pressingom, čo sa nám darilo. Hrali sme agresívne a vo vysokom tempe, chalani duel odmakali, za čo by som im chcel poďakovať. Celkovo sme si vytvorili viac šancí a zaslúžene sme vyhrali.“
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
„Myslím si, že v prvom rade sa nad sebou musia zamyslieť hráči, ktorí by tím mali ťahať. Od tých mladších som dnes videl väčšie emócie, aj keď v ich neprospech hral súbojový štýl zápasu. Súper hral po celý čas na riziko a napokon sa im to aj vyplatilo. My sme chceli hrať rýchlo a posúvať lopty, no miesto toho sme to často v prechodovej fáze komplikovali a nerozhodli duel v prvom polčase, kde sme to mali dobre rozbehnuté. Často sme dobre získali loptu, ale potom sme zvolili zlé riešenie, čo nás v konečnom dôsledku stálo body. Pri prvom inkasovanom góle sme spravili viacero chýb, či už pred samotnou štandardkou v obrane alebo následne pri jeho zahrávaní, takýto gól nás môže mrzieť. Po zmene strán súper ešte viac zvýšil tlak na našu rozohrávku a v rôznych situáciách sme sa rozhodovali presne opačne, ako sme mali. Mali sme iba jednu šancu, z ktorej sme trafili žrď a súper nás v závere potrestal. Chýbali nám aj väčšie emócie, mali sme zlé načasovanie a chýbal nám aj lepší pohyb. Myslím si, že to v nás je, ale musíme to v sebe prebudiť. Chceme sa poďakovať fanúšikom za citeľnú podporu. Berieme aj kritiku, ktorá od nich neskôr zaznievala, pretože bola oprávnená. To k tomu patrí. Teraz si všetko vyhodnotíme a necháme vyjadriť sa aj hráčov, čo si o tom myslia. Najdôležitejšie bude, aby sme z toho posunuli ďalej a chytili sa už v stredu v pohári.“
Mário Sauer, stredopoliar MŠK Žilina

"Priebeh zápasu sa dá porovnať s Dunajskou Stredou. Veľká škoda, že sme v závere prvého polčasu inkasovali gól do šatne. Cez tento moment sme sa nezvládli preniesť. Po zmene strán sme trafili žrď a po šťastnom druhom góle súpera sa to zlomilo v ich prospech. V závere to už Bystrica bez problémov uhrala. Celkovo to dnes bolo viac súbojovejšie bez väčšej hernej kvality na oboch stranách. Oni ten boj napokon vyhrali a bohužiaľ, teraz s tým už nič nespravíme. Musíme ešte viac zapracovať na prechodovej fáze, pretože dnes sme toho v nej veľa neukázali, aj keď podmienky a terén nám to veľmi nezjednodušili. Verím, že v najbližšom dueli sa už ukážeme v lepšom svetle. Osobne som veľmi šťastný za šancu, dúfam, že tréner toto rozhodnutie neľutuje a naplnil som jeho očakávania."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Fortuna liga,
sobota 15. 10. 2022 od 18:00
Štadión SNP na Štiavničkách
2:1(1:1)
MFK Dukla Banská Bystrica - MŠK Žilina
Góly: 45. Faško, 82. Polievka - 7. Galčík
ŽK: 54. Willwéber, 60. Zahumenský, 63. Slávik, 71. Richtárech, 78. Faško, 88. Ľupták - 72. Myslovič, 90.+ Gidi
Diváci: 3254
Rozhodca: Kráľovič - Ferenc, Straka
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 51% - 49%

Strely/na bránu: 15:6 / 6:1

Úspešnosť prihrávok: 69% - 73%

Priame kopy: 17:5

Rohy: 10:0

Ofsajdy: 5:0

Fauly: 21:12

ZOSTAVY
MFK Dukla Banská Bystrica
Hruška – Migaľa, Willwéber, Uhrinčať, Záhumenský – Ľupták (89. Gašparovič), Richtárech (90.+ Hanes) – Slávik (89. Pišoja), Faško, Polievka (C) (90.+ Kupčík) – Franko (61. Rymarenko)

MŠK Žilina
Teplan - Rusnák (87. Stojchevski), Leitner, Nemčík (C), Bari - Myslovič, Kopas, Sauer (46. Gidi) - Galčík (65. Kaprálik), Jambor (65. Jibril), Ďuriš
SÚVISIACE ČLÁNKY
02.11.2022V ankete Gól mesiaca október trefa Rolanda Galčíka proti Bystrici
17.10.2022Roland Galčík: "Zaprieť sa, bojovnosťou to zlomiť a odraziť sa v pohári."
14.10.2022"Šesťbodové" derby proti Bystrici + výjazd fanúšikov

Facebook