Studená päťgólová facka na horúcej pôde Dunajskej Stredy
Fortuna liga,
nedeľa 9. 10. 2022 od 17:30
MOL Aréna
5:2(2:1)
FC DAC Dunajská Streda - MŠK Žilina
Góly: 64. a 76. Szánthó, 35. Nebyla, 38. Veselovský, 59. Krstović - 17. Kaprálik, 51. Jambor
ŽK: 62. Leitner, 90. Kaprálik (obaja MŠK Žilina)
Diváci: 5032
Rozhodca: Kráľovič - Jekkel, Vitko
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 56% - 44%

Strely/na bránu: 23:14 / 15:6

Úspešnosť prihrávok: 81% - 78%

Priame kopy: 9:8

Rohy: 8:5

Ofsajdy: 5:2

Fauly: 8:16

ZOSTAVY
FC DAC 1904 Dunajská Streda
Petráš – Pinto, Risvanis (C) (74. Kružliak), Muhamedbegovic, Andzouana – Dimun, Káčer (32. Nebyla), Veselovský (82. Blackman) – Szánthó (82. Balógh), Krstović (82. Kálmar), Gavrić

MŠK Žilina
Teplan - Rusnák (82. Jibril), Leitner, Nemčík (C), Bari (73. Galčík) - Myslovič, Kopas, Gidi (46. Iľko) - Kaprálik, Jambor (90. Trabalík), Ďuriš
Zápasové menu
Nedeľná televízna dohrávka 13. kola patrila Šošonom a ich súboju na Žitnom ostrove. Našu dobrú úvodnú polhodinu sme korunovali do vedúceho gólu, no následne nás schladili domáci dvomi presnými zásahmi, čím znegovali dovtedy slušný výkon i náskok Hynkovcov. Po zmene strán to bolo nielen o zásahoch VAR-u, našom rýchlom vyrovnaní, ale na našu smolu predovšetkým o inkasovaných góloch. Z Dunajskej Stredy napokon odchádzame po najvyššej prehre v ročníku bez bodov.

ZOSTRIH ZÁPASU


Ani v Dunajskej Strede trénerský štáb okolo Jaroslava Hynka neurobil väčšie zmeny v zostave. Najvýraznejšou však bola vynútená zmena na brankárskom poste, kde pri zranení Ľuba Belka absolvoval ligovú premiéru Marek Teplan.

V úvode sme čakali očakávané - tlak domácich, ktorý prišiel, no bez výraznejšej šance. Tú prvú mali na kopačkách Šošoni, to keď drzo vnikol do šestnástky Bari, prízemným centrom našiel parťáka z druhého kraja obrany a Matúš Rusnák preveril pozornosť Petráša v bráne DAC-u. Následne sme to skúšali signálom po rohu, zakončenie bolo zblokované. Na opačnej strane domáce vášne rýchlo schladil kapitán Tomáš Nemčík, ktorý čistým sklzom zastavil unikajúceho Dimuna. Akcia pokračovala, žltozelení sa dostali na polovicu súpera, kde vybojoval pred šestnástkou faul Jambor. Loptu si postavil na priamy kop Patrik Myslovič. Toho ľavačku ešte Petráš chytil, na dorážku Kaprálika, ktorý tam ostal úplne osamotený, však už nemal nárok - 0:1. Následne sa činil pri svojej premiére už aj Teplan, ktorý vychytal v gólovej pozícii Szántha. Jeho ľavačku bravúrne vytlačil mimo. Podobne pochodil aj v 34. minúte pri strele Krstovića. V týchto momentoch boli na lopte domáci, ktorí stupňovali svoju aktivitu. My sme sa museli pohybovať často bez lopty a napokon sa prizerať nielen vyrovnaniu, ale hneď dvom presným zásahom súpera. To najskôr tečovanú strelu z uhla neudržal Teplan a čerstvý Nebyla vyrovnal. O tri minúty vletel do šestnástky Veselovský, ktorý prudkým projektilom prepálil Teplana a razom sme prehrávali. Zo studenej sprchy sme sa spamätali, no to ešte Teplan do prestávky vytiahol zázračný zákrok nohou pri ďalšej strele Veselovského, ktorým poslal zápas do kabín za výsledku 2:1 z pohľadu domácich.

Do druhého dejstva už nenastúpil Sammy Gidi, ktorého v strede poľa nahradil Patrik Iľko. Ten sa prizeral prvej sľubnej príležitosti svojich spoluhráčov v zeleno-žltom. Myslovič po odrazenej lopte pálil tesne nad brvno. Domáci pálili presnejšie, no Gavrić stál v ofsajdovom postavení, a tak bola radosť domácich tribún predčasná. VAR bol v akcii aj na druhej strane, nepokazil však našu radosť. Rusky vykľučkoval domáceho obrancu, napálil to pred bránu, kde to nechytateľne tečoval Jambor - 2:2. Zopakovala sa tak podobná situácia ako z Ružomberka. Po dlhom preskúmavaní videa sme ale doslova darovali domácim vedenie opäť. Nedorozumenie pri malej domov využil Krstović, ktorý bez problémov doklepol loptu do odkrytej brány a naštrbil naše bodové plány. Polčas plný VAR-u pokračoval aj o pár minút, tentoraz prvotne ofsajdové zakončenie Szántha premenil na štvrtú gólovú radosť domácich. Napriek dovtedy štyrom inkasovaným gólom podával nadpriemerný výkon Teplan, ktorý doslova vyškriabal strelu Szántha padajúcu k zadnej tyči. Na posledných dvadsať minút prišlo s čerstvým Galčíkom aj k zmene rozostavenia v našich radoch. Nepomohlo to, lebo domáci Szánthó mal svoj deň, v 75. minúte definitívne zlomil náš odpor ďalšou utešenou strelou, na ktorú tentokrát Teplan nemal nárok. Nášho gólmana môže tešiť aspoň víťazstvo v tomto mikrosúboji z 78. minúty, kedy ho na dvakrát zmazal a zobral mu možnosť na hetrik. Záver sa za rozhodnutého scenáru, hoci sa kvôli VAR-u nadstavovalo až osem minút, už iba dohrával. Snaha nám nechýbala, no síl na aspoň kozmetickú úpravu výsledku už veľa neostalo. 

Najvyššiu prehru v ročníku môžeme odčiniť v derby proti Banskej Bystrici, kde očakávame aj podporu VÁS - našich fanúšikov. Sobota, 18:00, Štadión SNP na Štiavničkách. 


HLASY PO ZÁPASE
Adrian Guľa, tréner FC DAC 1904 Dunajská Streda
"Zápas proti Žiline bol výbornou reklamou na futbal. Bol ofenzívny a rýchly. Z našej strany sme neboli vynikajúci v ofenzívne, pretože by sme dali 9 gólov, ale boli sme výborní. Cením si, ako mužstvo reagovalo na emocionálne vypäté situácie. Za vedenia 2:1, neuznaného nášho ďalšieho gólu a zároveň uznaného gólu súpera prišla dobrá reakcia od mužstva, ktoré šlo za víťazstvom. Teším sa, ako navnímalo aktuálnu situáciu, ako má využívať priestory voči súperovi, ktorý hrá vysoko. Podarilo sa nám cenné víťazstvo, ale "len" trojbodové. Ďalej chceme hrať rýchlo, aktívne, útočne, ale s vyváženou defenzívou. Ak vždy vyhráme o tri góly, tak to je super. Gratulujem mužstvu a ďakujem fanúšikom."
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
"Výsledok sa mi hodnotí ťažko. Išli sme do Dunajskej so smelom ambíciou, ktorá sa nám zo začiatku darila a zaslúžene sme viedli. Prišli však dve pasáže, kde sme v rýchlom slede inkasovali dva góly. Vo finále to rozhodlo. Na prvú nevydarenú pasáž sme ešte reagovali vyrovnaním, na druhú už nie. Dali sme si polovlastný gól, čo s nami zamávalo, lebo táto chyba prišla v najhoršie možný moment, keď sme tesne predtým vyrovnali. Marek Teplan nás pri premiére napriek piatim inkasovaným gólom viackrát podržal. Z našej následnej snahy pramenilo veľa nepresností, chýbala nám aktivita a nezareagovali sme dobre v defenzíve. Poctivosť a dôslednosť smerom dozadu absentovala, navyše sa ukázala väčšia individuálna kvalita súpera. V závere si už domáci za pohodlného vedenia dovolili viac a skúsene to dohrali. My sme už za tým nešli tímovo. Potrebujeme si z dneška vziať chybné individuálne riešenia, ktoré sa premietli do tímového výkonu tak, aby sme so silným súperom dokázali hrať celý zápas, nie iba 60 minút. Chceli sme dnes vyhrať, cítil som to z chalanov, no na vývoj stretnutia sme reagovali zle. Teraz sa musíme vzchopiť a správne sa pripraviť na derby s Bystricou."
Marek Teplan, brankár MŠK Žilina

"Prevláda smútok, prehrali sme a päť inkasovaných gólov je príliš veľa na to, aby sme mohli pomýšľať na dobrý výsledok. Do zápasu som vstupoval s tým, aby som si ho užil a nebál sa. Je to krutá, no cenná skúsenosť. Ďakujem za príležitosť. Mrzí ma prvý, ĺahký inkasovaný gól, pri treťom som si kričal a nepochopili sme sa s obrancom. Bol som skoro stále v permanencii, no niektoré moje dobré zákroky neguje konečný výsledok..."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Fortuna liga,
nedeľa 9. 10. 2022 od 17:30
MOL Aréna
5:2(2:1)
FC DAC Dunajská Streda - MŠK Žilina
Góly: 64. a 76. Szánthó, 35. Nebyla, 38. Veselovský, 59. Krstović - 17. Kaprálik, 51. Jambor
ŽK: 62. Leitner, 90. Kaprálik (obaja MŠK Žilina)
Diváci: 5032
Rozhodca: Kráľovič - Jekkel, Vitko
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 56% - 44%

Strely/na bránu: 23:14 / 15:6

Úspešnosť prihrávok: 81% - 78%

Priame kopy: 9:8

Rohy: 8:5

Ofsajdy: 5:2

Fauly: 8:16

ZOSTAVY
FC DAC 1904 Dunajská Streda
Petráš – Pinto, Risvanis (C) (74. Kružliak), Muhamedbegovic, Andzouana – Dimun, Káčer (32. Nebyla), Veselovský (82. Blackman) – Szánthó (82. Balógh), Krstović (82. Kálmar), Gavrić

MŠK Žilina
Teplan - Rusnák (82. Jibril), Leitner, Nemčík (C), Bari (73. Galčík) - Myslovič, Kopas, Gidi (46. Iľko) - Kaprálik, Jambor (90. Trabalík), Ďuriš
SÚVISIACE ČLÁNKY
11.10.2022Matúš Rusnák: "Vlastný gól nás položil, teraz na derby v Bystrici potrebujeme za sebou fans."
07.10.2022Pred nami výzva menom Dunajská Streda

Facebook