Pred nami výzva menom Dunajská Streda
Prvé domáce kolo malo náboj a iné to nebude ani v nedeľňajšej dohrávke 13. kola na Žitnom ostrove. Aj tam cestujú Šošoni s permanentným cieľom - stupňovať svoj výkon a pretaviť to do troch bodov. Viac o zbúraní "dunajského stereotypu" v rozhovore s trénerom Jaroslavom Hynkom.

Nedeľný televízny zápas s výkopom o 17:30 hod. rozhoduje Ivan Kružliak.


novinky u súpera

Tou najpodstatnejšou je výmena trávnika, ktorý v Dunajskej Strede zažije práve v našom nedeľnom vzájomnom stretnutí premiéru. To dáva predpoklad na výborný futbal, ktorého svedkami sme boli aj pod Dubňom. V 2. kole sme totiž mohli prehrať, keď nás zachránila konštrukcia brány, ale aj vyhrať, keď sme nepremenili penaltu v záverečných sekundách stretnutia. 

Odvtedy sa zverenci Adriana Guľu adaptovali na kormidelníkom razený herný štýl ešte lepšie, a hoci vypadli s rumunskom Steauou Bukurešt v rámci 3. predkole Európskej konferečnej ligy, v lige sa držia na horných poschodiach tabuľky. K tomu sa im vrátila azda kľúčová osobnosť - Zsolt Kálmar, a tak stojí proti Šošonom súper, ktorý je ešte kvalitnejší než u nás v lete. Naproti tomu však stoja žltozelení s jasným úmyslom - konečne potešiť seba i všetkých fanúšikov pozitívnym výsledkom zo Žitného ostrova.


zbúrať dunajský stereotyp

Súboj proti Trenčínu bol podľa trénera Jaroslava Hynka jeden z našich najkomplexnejších výkonov. Detailnejšie sme si ho preto ešte rozobrali.

"Po zhiadnutí videa bolo vidieť, že hráči boli pri zakladaní útoku, ale aj rýchlych prechodoch pokojní a presnejší než inokedy. To bol základ pri dobrom pressingu súpera, ktorý na nás bol síce pripravený, no my sme si dokázali nájsť možnosti, ako sa z toho dostať a vytvoriť si príležitosti. Druhá vec bola, že sme dobre napádali súpera. Aj keď sme pri napádaní niekedy prepadli, tak sme sa dokázali rýchlo vrátiť do postavenia. Obe fázy boli vyvážené, je len na škodu, že sme to nepodporili výsledkom."

Aj napriek reprezentačnej prestávke tak prišiel v našej hre pokrok. "Áno, na základe rozboru ešte proti Liptovskému Mikulášu sme urobili pokrok, a to aj napriek tomu, že boli hráči odcestovaní na repre zrazoch. Chalani si odtiaľ priniesli zaujímavé veci ako taktickosť, kompaktnosť, zodpovednosť. Mali tam taktický drill a aj toto nám pomohlo proti Trenčínu."

Keď hovoríme o búraní "stereotypov" - po repre pauze bol výkon fajn, teraz cestujeme na Žitný ostrov, kde by sme tiež radi zbúrali dlhotrvajúcu skutočnosť. Ako na to?

"Nadviazať na spomínaný výkon proti Trenčínu a posunúť ho ďalej. Chalani cítia blížiace sa zápasy ako obrovskú výzvu, chcú za tým ísť. Je vidieť, že je v kabíne správny "spirit" a všetci spoločne makajú. Uvedomujeme si, že doma sme mali vyhrať, no taký je niekedy futbal. Výsledok nám chýba, mohli sme pre neho urobiť viac. Prišli sme o body, potrebujeme ich získať vonku. Čo sa týka súperov, tak nás čaká náročnejšie obdobie, no ja verím, že ho zvládneme tak ako to predošlé."

Predpodkladá sa, že podobne otvorený futbal ako proti Trenčinu zažijeme aj proti Dunajskej. 

"V poslednom stretnutí mali až sedem zmien oproti tomu, ako hrali u nás v 2. kole. Preto môže ísť typologicky o trochu iných hráčov, celkovo sa súper pod trénerom vyvíja aj systémovo. Hráčska kvalita je naozaj vysoká. My si to s nimi chceme rozdať, chceme hrať našu hru a tešíme sa na dobrý zápas. Bude to náročný duel. DAC je asi v každom domácom súboji favoritom. Verím, že "dunajský stereotyp" zbúrame, chceme DAC zdolať," hovorí český kouč.

Počas týždňa zarezonovala aj správa ohľadom najmladšieho kádra na futbalovej mape, ktorý má práve žilinský lodivod.

"Vnímal som tieto štatistiky už pred rokom, kedy bola Žilina druhá. Počtom odchovancov boli na špici... Napriek mladému veku máme tvár, v zápasoch je to vidieť. Zatiaľ sa to darí, no môže sa stať čokoľvek. Príjemne ma to prekvapilo, teší ma to, že môžem viesť najmladšiu zostavu na svete. Je to jedna z vecí, ktorá Žilinu, jej vedenie a Akadémiu MŠK Žilina zviditeľňuje. Je to zásluha mládežníckych trénerov či majiteľa. Na nás je, aby sme s hráčmi pracovali, zlepšovali ich a bolo to na ihrisku vidieť. Sme v tomto pokorní a chceme pracovať aj naďalej, aby hráči videli, že je potreba si držať progres."


otvorený aj sektor hostí

Predaj vstupeniek do sektoru hostí bude prebiehať v nedeľu priamo pred štadiónom v Dunajskej Strede u bezpečnostného manažéra MŠK Martina Ukropa (martin.ukrop@mskzilina.sk | 0911 421 492).

Žiadame všetkých potenciálnych záujemcov, aby ho vopred kontaktovali.


rozhodcovia

Nedeľný duel 13. kola Fortuna ligy, ktorý má v Dunajskej Strede výkop o 17:30 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Ivan Kružliak. Na čiarach mu asistujú Adam Jekkel a Martin Vitko.


priamy prenos

Stretnutie proti Dunajskej Strede budete môcť sledovať naživo na TV Dajto a internetovej platforme VOYO.

Facebook