Sľubný úvod nám víťazstvo nezabezpečil, z horúceho trnavského trávnika si odvážame bod
Fortuna liga,
nedeľa 29. 8. 2021 od 20:00
ŠAM - City aréna
1:1(1:1)
FC Spartak Trnava - MŠK Žilina
Góly: 42. Twardzik (pok. kop) - 5. Kaprálik
ŽK: 24. Anthony, 45.+ Mikovič, 48. Yusuf, 52. Savvidis - 13. Kiwior, 74. Nemčík, 82. Fazlagić
Diváci: 3428
Rozhodca: Smolák - Hancko, Pozor
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 52% - 48%

Strely/na bránu: 22:17 / 6:5

Priame kopy: 13:8

Rohy: 7:3

Ofsajdy: 2:1

Fauly: 18:8

ZOSTAVY
FC Spartak Trnava
Takáč - Prochádzka, Anthony, Twardzik, Mikovič (C) (61. Trajkovski) - Grič, Savvidis - Iván (72. Kóša), Vlasko (83. Boateng), Yusuf - Ristovski

MŠK Žilina
Petráš - Anang (46. Nemčík), Minárik, Kiwior, Sluka - Myslovič (66. Gono), Fazlagić, Slebodník (76. Goljan) - Kaprálik (81. Mráz), Paur (C) (76. Jibril), Ďuriš
Zápasové menu
Prvá konfrontácia tímov prvej štvorky z minulej sezóny bola zároveň Zápasom mesiaca august. Šošoni cestovali k rivalovi z Trnavy a duel opäť priniesol ofenzívny futbal s množstvom šancí na oboch stranách. Lepší úvod využili Šošoni na vedúci gól zásluhou Kaprálika, druhý žltozelený gól visel na vlásku, no do polčasu stihli domáci vyrovnať až po druhej penalte v stretnutí. V druhom polčase to už bolo z oboch strán opatrnejšie, rozhodnúť mohol jeden gól, za ktorým išli oba celky. Ten však nakoniec nestrelil ani jeden tím, a z Trnavy tak odchádzame s bodom za prvú remízu v sezóne.

ZOSTRIH ZÁPASU


Tréner Pavol Staňo nemohol v Trnave v Zápase mesiaca počítať s potrestaným Vahanom Bichakhchyanom, pre zdravotné dôvody zas vypadol Matúš Rusnák. V zostave tak nastúpili oproti štvrtku Enis Fazlagić s Patrikom Myslovičom v stredovej formácii, na krídle Adrián Kaprálik a tím už viedol od začiatku s kapitánskou páskou na hrote hrajúci Jakub Paur.

Pred začiatkom zápasov šiesteho kola Fortuna ligy sme si uctili na všetkých štadiónoch pamiatku nášho zosnulého funkcionára Mareka Majtána. Minútu ticha na celom štadióne však nerešpektovali hluční trnavskí fanúšikovia...

Úvod stretnutia sa niesol vo vyrovnanom duchu, hoci predsa len optickú prevahu ukazovali naši chalani. Z toho vyplynula aj gólová akcia, zblokovaná strela Bensona Ananga sa odrazila na kopačku Adriána Kaprálika a ten nás strelou okolo brankára poslal hneď na začiatku do vedenia - 0:1. Rovnako nebezpečne vyzeral únik toho istého hráča o tri minúty neskôr, tentokrát tiesnený zakončoval iba do bočnej siete. Vo vzduch visel aj druhý gól Šošonov, po rohovom kope si po odraze od Kuba Paura zrazil takmer loptu do siete kapitán Mikovič, proti bol brankár Takáč. V 11. minúte to vyzeralo nebezpečne aj v podaní spartakovcov. Iván z pravej strany poslal loptu na Ristovskeho, ktorý sa k nej nepretlačil a do bezpečia ju upratal Enis Fazlagić. Trnava to skúsila cez stred poľa a drzý prienik Ristovskeho prerušil v šestnástke, podľa rozhodcu nedovolene, Kiwior. Nariadený pokutový kop si vzal na starosť práve faulovaný hráč, no skvelý Samuel Petráš vystihol jeho úmysel a parádne útočníka domácich vychytal. Následná dorážka už letela vysoko nad. Staré známe nedáš-dostaneš chcel potvrdiť Tibor Slebodník, ktorý napriahol z úctyhodnej vzdialenosti, už prekonaného Takáča však zachránila dobre postavená žrď trnavskej svätyne. S pribúdajúcim časom začali pribúdať aj útoky Trnavy, no boli to opäť Žilinčania, ktorí zahrozili po rýchlom protiútoku. Patrik Myslovič vysunul Kuba Paura a toho dokázal zastaviť až nedovolený zákrok Anthony tesne pred pokutovým územím. Priamy kop sa rozhodol zahrávať Myslovič a takmer z neho aj krásne skóroval, lopta však tesne pohladila iba bočnú sieť. V 30. minúte tribúny zahučali po rýchlej akcii Yusufa, Ristovski bol ale v sklze na prihrávku prikrátky. Horšie to pre nás vyzeralo o minútu neskôr, lopta prepadla v päťke až na Yusufa, od jasného gólu nás ale zachránil výborný Benson Anang na bránkovej čiare, ktorý napravil svoje skoršie zaváhanie. Po peknej kolmej akcii po osi Fazlagić, Ďuriš a zakončujúci Myslovič sme boli po dlhšej dobe na dostrel aj my, domáca obrana bola proti. Následne sa z ničoho nič rozhodol hlavný arbiter preskúmať na zariadení VAR situáciu v našej šestnástke, po chvíli pri postrannej čiare, na našu smolu, ukázal aj druhý raz v zápase na biely bod, vo vzduchu sa v situácii predtým naozaj jemne dotkol rukou opäť nešťastník Kiwior. Loptu si pri ďalšej penalte Spartaka postavil Twardzik a tentokrát Petráša už prekonal. S uplynutím riadneho hracieho času prvého dejstva skúsil pozornosť Petráša jedovkou Vlasko, náš gólman vyrazil. Rovnako úspešne si počínal aj pri strele Yusufa z pravej strany. 

Druhé dejstvo sme otvorili priamym kopom, ktorý zahral Paur, pokus nášho kapitána ale zblokoval dobre postavený múr domácich. V 53. minúte podobnú štandardku zahrával Myslovič a na zadnej tyči ideálne našiel hlavu nabiehajúceho kapitána Paura, ten však nedokázal dotlačiť loptu až do siete Takáča, keď mieril iba tesne vedľa. Obrovskú šancu, po ktorej sme si zhlboka vydýchli, hneď vzápätí spálila aj Trnava. Na našu stranu chcel zase skóre nakloniť Paťo Myslovič, dobrú strelu Takáč vyrazil mimo. V 68. minúte si nádejne naviedol loptu Tibi Slebodník, jeho krížna rana sa však v sieti, žiaľ, nezatrepotala. Tento ofenzívny stredopoliar Šošonov náš nepotešil ani o dve minúty, v rýchlom protiútoku sa mu pri zakončení lopta zaplietla medzi nohami, tú si pýtali aj spoluhráči, a tak zakončil len veľmi nevýrazne. Trnavský štadión opäť zaburácal, avšak len na chvíľu, aj po strele Vlaska. Tá ale skončila len na bočnej sieti. Rýchly protiútok hráčov v bielom zmaril Samuel Petráš aj v 78. minúte, a pripísal si tak ďalší zo série úspešných zákrokov v dnešnom stretnutí. V závere skúšali obe mužstvá ešte niečo vymyslieť, a i keď boli aktívnejší Trnavčania, tak Šošoni si všetky ich útočné snahy s prehľadom postrážili a zápas doviedli do remízového konca. V závere to nezmenili ani naše ofenzívne výpady.

V šlágri šiesteho kola a zároveň Zápase mesiaca Fortuna ligy sa tak zrodila vcelku zaslúžená remíza 1:1. Po ťažkom európskom lete a vstupe do novej ligovej sezóny nás teraz čaká oddych. Počas budúceho týždňa je na programe prvý asociačný termín reprezentácií v ročníku 2021/2022. 


HLASY PO ZÁPASE
Michal Gašparík, tréner FC Spartak Trnava
"Tento zápas bol dobrou reklamou na slovenskú Fortuna ligu, hralo sa hore-dole, bolo tam množstvo šancí, góly, nejaká emócia. Snažili sme sa Žilinu vysoko napádať, vďaka výbornému pressingu a pohybu hráčov bez lopty sme eliminovali držanie lopty, ktoré má Žilina v každom stretnutí silné. Mohli sme zvíťaziť, mali sme o niečo viac gólových šancí, ako si vypracovala Žilina. Zápas splnil vysoké kritériá, obe družstvá k tomu prispeli."
Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina
"Pre mňa bolo veľkým pozitívom, že sme dnes dokázali vysoko napádajúcu Trnavu držať na uzde a vychádzať z toho. Hrali sme dobre, dostali sme sa do vedenia a mali sme svoje šance. Po nevinných dvoch akciách sa domáci dostali na koňa, jednu penaltu premenili a cítili vietor v plachtách. Aj po zmene strán sme dobre zareagovali, chalani dokázali hrať futbal a dostať sa aj do brejkov. Boli tam šance na to, aby sme Trnavu dali "dole". Na druhú stranu aj domáci hrozili. Z oboch strán výborný futbal, bod si zaslúžia oba tímy, resp. nezaslúžil si prehrať ani jeden. Vieme, že nám odíde na repre zrazy veľa hráčov, takže hlavne musíme čakať, aby sa všetci vrátili zdraví."
Enis Fazlagić, stredopoliar MŠK Žilina

"Začali sme zápas výborne, mali sme šance a jednu sme premenili na vedúci gól. Prišiel tlak domácich, nešťastné penalty, ktoré nás ale nepoložili a stále sme sa snažili hrať v prvom polčase svoju hru. Aj po zmene strán sme čakali na príležitosti, ktoré aj prišli. Vo "finálke" sme však neboli presní, netrafili sme bránu. Keby sme boli pokojnejší, mohlo to vyzerať ešte lepšie. Remízu akceptujeme. Čaká nás repre prestávke, kedy pol kabíny odíde. Hlavne, aby sme odohrali dobré zápasy a vrátili sa v zdraví späť do Žiliny."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Fortuna liga,
nedeľa 29. 8. 2021 od 20:00
ŠAM - City aréna
1:1(1:1)
FC Spartak Trnava - MŠK Žilina
Góly: 42. Twardzik (pok. kop) - 5. Kaprálik
ŽK: 24. Anthony, 45.+ Mikovič, 48. Yusuf, 52. Savvidis - 13. Kiwior, 74. Nemčík, 82. Fazlagić
Diváci: 3428
Rozhodca: Smolák - Hancko, Pozor
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 52% - 48%

Strely/na bránu: 22:17 / 6:5

Priame kopy: 13:8

Rohy: 7:3

Ofsajdy: 2:1

Fauly: 18:8

ZOSTAVY
FC Spartak Trnava
Takáč - Prochádzka, Anthony, Twardzik, Mikovič (C) (61. Trajkovski) - Grič, Savvidis - Iván (72. Kóša), Vlasko (83. Boateng), Yusuf - Ristovski

MŠK Žilina
Petráš - Anang (46. Nemčík), Minárik, Kiwior, Sluka - Myslovič (66. Gono), Fazlagić, Slebodník (76. Goljan) - Kaprálik (81. Mráz), Paur (C) (76. Jibril), Ďuriš
SÚVISIACE ČLÁNKY
30.08.2021Tibor Slebodník: "Zaslúžená remíza, s trochou šťastia..."
28.08.2021Naše DNA je jasné aj pred Trnavou - nič nevypustiť a ísť za výhrou

Facebook