UYL | Fantázia! Po veľkej dráme a penaltách ideme cez Spartu ďalej!
UEFA Youth League,
streda 29. 11. 2023 od 16:30
Štadión MŠK Žilina
4:4((1:1), 4:2 na PK)
MŠK Žilina - AC Sparta Praha
Góly: 11. a 59. Vaľko, 77. Sauer, 90.+ Beňadik - 32. Stárek, 70. Říha, 71. Hranoš, 78. Rus
ŽK: 66. Šamaj, 82. Mynář, 90.+ Vaľko - 67. Lilling, 79. Rus
ČK: 84. Heerkens
Diváci: 4052
Rozhodca: Sundberg - Yurdakul, Markus (všetci Dánsko)
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Badžgoň - Mynář, Jaššo (C), A. Oravec - Hranica, Šamaj, Sauer, Badjie (89. Pekelský) - Kóša (89. Beňadik), Klaučo (72. Šimun), Vaľko

AC Sparta Praha
Heerkens - Říha, Lilling, Stárek (C) - L. Penxa, Tošnar (90. Rebibo), Feit (69. Saal), Novák - Vitarigov (46. Hranoš), Pavlík (69. Vaněk), Rus (86. Souček)
Zápasové menu

Odveta druhého kola mládežníckej Ligy majstrov priniesla pred plnými tribúnami parádny futbal s víťazným koncom pre Šošonov. Bol to naozaj horský kolotoč emócií, a to najmä v druhom dejstve. Po polčase a stave 1:1 sme šli do vedenia, následne hostia dvomi gólmi otočili, vyrovnali sme, súper okamžite opäť viedol, až sme v nadstavenom čase v infarktovom závere zrovnali výsledok na 4:4. Išlo sa do pokutových kopov, v ktorých zvládli hru nervov lepšie Šošoni v pomere 4:2. 

Postupujeme tak do jarnej časti UEFA Youth League! 

Žreb je na programe 19. decembra, samotný zápas šestnásťfinále pod Dubňom 6. alebo 7. februára.


GÓLOVÝ ZOSTRIH ZÁPASU


Trénerský štáb na čele s kormidelníkom Ivanom Belákom vsadil do odvety zväčša na overené mená. V základe ale predsa len urobili zopár zmien. Doňho sa po zranení vrátili krajní obrancovia Timotej Hranica a Basirou Badjie, po výborných výkonoch v predošlých dueloch dostal príležitosť na krídle František Kóša. 

Vyše 4000 divákov pod Dubňom videlo od úvodu svižný futbal, ktorý musel hriať v chladnom počasí. Šošoni sa toho nebáli a okamžite chceli otvoriť skóre. Martin Klaučo dostal v 4. minúte loptu na hranici malého pokutového územia, no zlým dotykom sa pripravil o príležitosť vystreliť. Náznaky striel mal Mário Sauer, ale až tá z kopačky Vlada Vaľka mala parametre, no letela tesne mimo. Vladovi to však vyšlo v 11. minúte, Klaučo vysunul naše krídlo a ten pretlačil zakončenie cez vybehnutého gólmana Heerkensa - 1:0. Boli sme pri chuti a chceli sme pridať ďalší. Sauer vypálil nádhernú strelu, ktorá vystúpala takmer až do vinkla, no zázračným zákrokom sa prezentoval brankár AC. Sparta ale odpovedala, vydýchli sme si, keď po ich akcii lopta obtrela iba brvno a k dorážke sa už nedostali. Zbierali sme si aj šťastie, v 28. minúte po úniku z ľavej strany opečiatkoval Rus opäť hornú žrdku. Žiaľ, šťastie nás opustilo o ďalšie štyri minúty, Stárek po rohu pálil na bránu cez húštinu tiel, pričom teč niekoho z ďalších hráčov zmiatol Badžgoňa, ktorý už na loptu kotúľajúcu sa do opačného rohu nedosiahol. Chalani v žltozelenom sa nezľakli a zahrozili tiež, prepadnutý roh našiel Kóšu a jeho pokusu z otočky nechýbalo veľa. V závere dejstva sme videli ďalšie náznaky, do kabín sa však šlo za nerozhodného stavu.

Veľké futbalové divadlo pokračovalo aj po zmene strán, v ktorom sme rovnako začali zhurta. Pekné vysunutie Kóša v obrovskej šanci úplne zahodil, keď sa miesto strely alebo prihrávky zamotal do svojich kľučiek. Obliehanie sparťanského pokutového územia pokračovalo, no viazlo nám zakončenie. Obstreľovali sme to, až prišla chyba v rozohrávke hostí. Vystihol ju opäť Vlado Vaľko a druhým gólom v stretnutí nás poslal druhýkrát do vedenia - 2:1. Následne sme to mohli niekoľko ráz podčiarknuť tretím klincom do rakvy, najmä agilný Vaľko mohol v dvoch príležitostiach uzavrieť hetrik a možno aj duel. Márne sme sa dožadovali rúk v šestnástke, dánsky rozhodca mal iný názor. Miesto prázdnej brány sme potom potriafali obrancov i gólmana, a tak sme kruto pykali. Opäť sme inkasovali po štandardke a skrumáži, keď loptu umiestnil do opustenej svätyne MŠK Říha. Hneď vzápätí bolo ešte horšie, striedajúci Hranoš ušiel po krídle a krížnou strelou rozradostil Spartu. Striedanie mohlo vyjsť ideálne aj nám, Šimun hlavičkoval tesne vedľa. Zodpovednosť tak na seba zobral najskúsenejší z našich - Majo Sauer, zvnútra šestnástky napol krížnou bombou sieť za Heerkensom - 3:3. Žiaľ, znova sme sa nechali uniesť vyrovnaním i atmosférou. Úplne sme zabudli na obranu a hneď z rozohrávky sme zase inkasovali po veľkom výpadku v obrane. Krížna prihrávka po zemi prešla našou päťkou a nevyzeralo to dobre. Museli sme opäť búšiť, Sparta sa zatiahla a pri jednom z únikov Vaľka nás brankár hostí zastavil faulom pred veľkým vápnom aj za cenu červenej karty. Sľubný priamy kop letel medzi tri tyče, no striedajúceho gólmana Součeka zastúpil jeho spoluhráč. Tlačili sme zo všetkých síl až do samého záveru a vyplatilo sa! Žolíkom bol Marek Beňadik a jeho ľavačka, ktorou to v nadstavenom čase nádherne po zemi umiestnil k žrdi po tom ako sa prekľučkoval do šestnástky - 4:4. Tento krásny a napínavý zápas tak rozhodli až strely zo značky pokutových kopov.

Penaltovú lotériu začali Sparťania a my sme šli druhí.

1. séria: Hranoš - dal, Vaľko - dal (1:1)

2. séria: Vaněk - nedal, Hranica - dal (1:2)

3. séria: Lilling - dal, Šamaj - dal (2:3)

4. séria: Saal - nedal, Sauer - dal (2:4)

Tešíme sa tak z nádherného postupu 4:2 na pokutové kopy (4:4 v riadnom hracom čase). Ďakujeme všetkým za podporu!

Dnešná skvelá výhra po obrovskej dráme znamená zároveň postup po dvoch rokov do jarnej časti UEFA Youth League. V nej na začiatku februára 2024 narazíme v play-off na jeden z tímov na 2. miestach v skupinovej časti súťaže, ktorá kopíruje mužskú Ligu majstrov. Žreb sa uskutoční v utorok 19. decembra. Play-off šestnásťfinále je na programe 6. alebo 7. februára pod Dubňom!


HLASY PO ZÁPASE
Ivan Belák, tréner MŠK Žilina U19
"V trénerskej kariére asi najväčšie a najemotívnejšie víťazstvo, pretože to bol naozaj krásny zápas s poriadnou drámou. Som šťastný za chalanov. Výsledok u nich nebola náhoda a aj dnes sme potvrdili, že sa môžeme rovnať tímom, ako je Sparta. Boli sme futbalovejší a lepší. Nezvládli sme štandardky aj zásluhou kvality súpera, no vážim si na hráčoch, že sme sa nevzdávali za hocijakého stavu. Emočne sme dnes viackrát uleteli, ale znova sme bojovali a vyplatilo sa. Išli sme do konca a vyvrcholením boli úspešné penalty a naše víťazstvo. Z môjho pohľadu sme zaslúžene postúpili. Je to krásne pre celý klub, po dvoch rokoch sme znova v jarnej časti UEFA Youth League, čo je len potvrdenie kvality a systematickej práce celej Akadémie MŠK Žilina. Pri žrebe si želám atraktívneho súpera, cez ktorého postúpime. Hrá sa na jeden zápas, verím, že nám vo februári znova pomôžu fantastickí diváci ako dnes."
Jan Kopáňko, tréner AC Sparta Praha U19
"Po stretnutí sme veľmi sklamaní. Nepostúpiť po penaltovom rozstrele je veľmi bolestivé a bude to v nás ešte nejaký čas rezonovať. Myslím si, že sme znova videli veľmi kvalitný a divácky zaujímavý zápas. Ofenzívna kvalita a potenciál oboch tímov prevýšili defenzívnu činnosť a nestranný divák sa musel baviť. My sme však na strane zdolaných a štyri inkasované góly sú príliš. Dvakrát sme v stretnutí viedli a gól, ktorý sme inkasovali v nadstavenom čase, veľmi mrzí. Aj napriek prehre a vypadnutiu som na svojich hráčov nesmierne hrdý, pretože v kritických pasážach zápasu ukázali obrovský charakter a vôľu.“

(zdroj: sparta.cz)

Vladimír Vaľko, útočnik MŠK Žilina U19
"Výsledok hovorí za všetko - osem gólov, obraty, dráma na koniec. Fanúšikov to muselo aj v chladnom počasí baviť. Vrátili sme to Sparte za Česko-slovenský pohár z leta, kde sme prehrali práve na penalty. Moje góly sú výsledkom tréningov a situácii z nich. Som rád, že mi to dneš vyšlo a pomohol som nimi tímu. Boli sme mentálne dobre pripravení, nezložil nás ani obrat súpera. Štvrtý gól bol čerešničkou na torte, čo sa týka emócií. Určite to bol najlepší zápas v našich kariérach. Veríme, že nám žreb prisúdi atraktívneho súpera."
UEFA Youth League,
streda 29. 11. 2023 od 16:30
Štadión MŠK Žilina
4:4((1:1), 4:2 na PK)
MŠK Žilina - AC Sparta Praha
Góly: 11. a 59. Vaľko, 77. Sauer, 90.+ Beňadik - 32. Stárek, 70. Říha, 71. Hranoš, 78. Rus
ŽK: 66. Šamaj, 82. Mynář, 90.+ Vaľko - 67. Lilling, 79. Rus
ČK: 84. Heerkens
Diváci: 4052
Rozhodca: Sundberg - Yurdakul, Markus (všetci Dánsko)
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Badžgoň - Mynář, Jaššo (C), A. Oravec - Hranica, Šamaj, Sauer, Badjie (89. Pekelský) - Kóša (89. Beňadik), Klaučo (72. Šimun), Vaľko

AC Sparta Praha
Heerkens - Říha, Lilling, Stárek (C) - L. Penxa, Tošnar (90. Rebibo), Feit (69. Saal), Novák - Vitarigov (46. Hranoš), Pavlík (69. Vaněk), Rus (86. Souček)
SÚVISIACE ČLÁNKY
27.11.2023UYL | Mládežnícky vrchol jesene! Proti Sparte boj o pohárovú jar
31.10.2023Mládežnícka Liga majstrov: Na stredajšie odvetné derby so Spartou vstup od 1 €

Facebook