Po osemgólovej prestrelke výhra proti Záhorákom
Niké liga,
piatok 29. 9. 2023 od 17:30
Štadión MŠK Žilina
5:3(2:0)
MŠK Žilina - MFK Skalica
Góly: 12. a 61. Ďuriš, 18. Essomba, 83. Addo, 90.+ Sauer - 50. Smékal, 62. Matejov, 75. Yao
ŽK: 73. Mášik (Skalica)
Diváci: 1321
Rozhodca: Kružliak - Poláček, Hrmo
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 58% - 42%

Strely/na bránu: 23:12 / 15:6

Rohy: 6:4

Ofsajdy: 1:1

Priame kopy: 2:0

Fauly: 6:13

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Leitner, Minárik (C), Ndjeungoue - Rusnák, Adang (63. Sauer), Gidi (90. Stojchevski), Javorček (46. Bari) - Essomba (63. Iľko), Jambor (70. Addo), Ďuriš

MFK Skalica
Junas – Krčík, Ranko, Palacios, Rudzan – Matejov (67. Gaži), Mášik (81. Černek), M. Nagy (C), Yao – Vlasko – Smékal (67. Špehar)
Zápasové menu

Po dvoch neúspešných výsledkoch naštartovali Šošoni duel 9. kola Niké ligy proti Skalici vo veľkom štýle. Poriadne nabudení sme v prvom polčase vyslali na bránu hostí až 16 striel, z ktorých dve zapadli do siete Záhorákov. Na výborný prvý polčas sme však po zmene strán nenadviazali, Záhoráci ožili kontaktným gólom a neskončilo to iba pri tom. Hoci sme následne viedli aj 3:1, znova sme boli svedkami streleckých pretekov. Tie priniesli rozuzlenie v 83. minúte víťazným gólom čerstvého Hráča mesiaca. Napokon sme sa tak v pomerne rozhodnutom zápase poriadne nadreli na tri body, tie napokon po osemgólovej prestrelke ostali pod Dubňom. Poistka totiž prišla v nadstavenom čase po bombe Sauera.

Šošonov posunula výhra na dostrel čela tabuľky. Teraz čaká hynkovcov "anglický týždeň" - najskôr v utorok 3. kolo Slovnaft Cupu na Orave, cez víkend zas cestujeme v sobotu v rámci 10. ligového kola na pôdu Zemplínu Michalovce. 


ZOSTRIH ZÁPASU


V piatkový televízny duel sa bolo na čo pozerať už pred samotným výkopom. Vedenie klubu oficiálne zagratulovalo ku krásnemu životnému jubileu - 80 rokov - nášmu bývalému brankárovi a trénerovi Františkovi Smakovi. Okrem toho si cenu za Hráča mesiaca júl/august prebral Henry Addo, ktorý vyhral v rámci celej Niké ligy v hlasovaní odbornej poroty. 

Proti Skalici to tréneri okysličili viacerými zmenami v zostave. Po dvoch nevydarených zápasoch dostali šancu Patrik Leitner, Xavier Adang, Domino Javorček i navrátilec po zranení Timotej Jambor.

A začali sme zhurta. Rýchla, kombinačná akcia, po nej hneď dve strely Jambora. Prvá mala z priameho kopu gólové parametre, druhá mu nesadla. To Xavierovi Adangovi zas ľavačka poriadne sadla, v 7. minúte ale vyprášila iba Junasove rukavice. I ďalší priamy kop sme tlačili do brány, tentoraz strieľal zo zhruba 17 metrov Dávid Ďuriš, Junas sa znova nenechal prekvapiť. Dobrá pasáž z úvodu napokon vyvrcholila gólom Šošonov. Gidiho strela bola zblokovaná presne k Dedovi Ďurišovi, ktorý ju upratal do opustenej brány Skalice, keďže Junas sa nestihol presunúť - 1:0. Pokračovali sme v aktivite, tentoraz po brejku ešte nepochodil Matúš Rusnák. Nemuselo nás to však príliš mrzieť, ďalší rýchly brejk Šošonov skončil druhým gólom. Jambi vysunul Loica Essombu, ktorý to popod vybiehajúceho Junasa poslal do siete - 2:0. Ďalšia bomba smerovala na záhorácku bránu z kopačky Paťa Leitnera, znova však do miest, kde stál pripravený hosťujúci gólman. Neprestávali sme, Rusnák po rohu obaľovačkou znova nechal vyniknúť Junasa. Tretí gól mal na kopačke Sammy Gidi, tentoraz zostrelil jedného z brániacich Skaličanov do hlavy, čím musela byť prerušená hra. Ľubo Belko si prvýkrát poťažkal loptu až v 35. minúte po strele Mášika. Z protiútoku to lietalo znova popred skalickú bránu, cieľ však netrafil Ďuriš ani Adang. Do prestávky to bolo z našej strany plne pod kontrolou, motory na ľavej strane zapol Domino Javorček. Jambor sa netešil z gólu ani po jeho spätnej prihrávke, Junas si dal pozor na prízemné zakončenie na prednú tyč. Strelecký koncert a triafanie Junasa ukončil v prvom dejstve ďalšou jedovkou Gidi. 

S úvodom druhého polčasu sme si poriadne vydýchli, Yao pred odkrytou bránou trafil iba tyč a lopta sa odrazila priamo k Belkovi. Z protiútoku mohlo platiť staré známe nedáš - dostaneš, to by však čerstvý Kristián Bari musel skúsiť priame ohrozenie brány, nie strieľaný center. Nevýrazný vstup Šošonov po prestávke bol napokon potrestaný gólom, šťastie po odraze lopty mali aj Skaličania, využil to Smékal, ktorý strelou pod brvno z pohľadu hostí znížil. V 53. minúte sme zahodili nemožné, konkrétne Essomba po brejku so Sammym Gidim, v stopercentnej šanci napol náš krídelník iba bočnú sieť. Skalica vycítila šancu, Yao v ďalšej dobre pozícii prestrelil. Po uplynutí hodiny hry sa znova roztrhlo vrece s gólmi. Dávid Ďuriš toľko vymýšľal prihrávku na spoluhráčov, až sa do toho poriadne oprel spoza šestnástky svojou ľavačkou a znova nám prinavrátil dvojgólové vedenie - 3:1. Avšak, tešili sme z neho doslova pár sekúnd, Matejov si našiel po centri voľné miesto medzi našimi stopérmi a poľahky vrátil Skalicu naspäť do hry o body. A nielenže vrátil, ale v 75. minúte bolo vyrovnané, pretiahnutý center na zadnej tyči našiel Yaa, ktorý prekonal Belka a začínalo sa odznova. A mohli sme viesť aj po tretíkrát a aj po tretíkrát sa mohol presadiť Ďuriš. V 79. minúte si však hetrik nepripísal. Rozhodnutie prišlo z kopačky čerstvého Hráča mesiaca. Strelecké hody pokračovali v 83. minúte a pomohli sme si štandardkou. Roh rozohraný nakrátko si po centri Maja Sauera našiel hlavu Henryho Addo, ktorý nás svojím piatym ligovým gólom poslal naspäť do vedenia - 4:3. V nadstavenom čase sme si vydýchli po strele Yaa, ktorý to napálil oba do ochrannej siete. Naopak, poistka prišla po vydarenej strele Maja Sauera spoza pokutového územia - 5:3

Žltozelení povzbudení dnešnou výhrou cestujú najbližšie za pohárovými povinnosťami na Oravu. V utorok od 16:00 hod. sa po troch rokoch predstavíme na pôde treťoligistu z Oravského Veselého. Priamy prenos tentoraz ponúkne Futbalnet.


HLASY PO ZÁPASE
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
"Tímu veľmi záležalo na tom, aby sme to dnes zvládli. Vo finále to vyšlo. Chalani skvelo trénovali a v prvom polčase to tak aj vyzeralo. Tam sme to mali uzavrieť a definitívne rozhodnúť. V polčase sme si niečo povedali, no vstup po prestávke nám vôbec nevyšiel. Kopili sme chyby, boli sme nepresní a Skalica to využila. Avšak, vždy sme na inkasovaný gól zareagovali správne, po strelenom góle zas prišlo naše poľavenie. Dnes bolo v zostave viacero zmien, niektoré boli reakciami na "pohodlné výkony" hráčov, niektoré prišli v rámci rotácie. Čaká nás pohár i Youth League, takže tam bolo viacero faktorov, ktoré ovplyvnili zostavu. Je však potrebné sa zamyslieť nad niektorými vecami, musíme veci riešiť inak. Je to na hlbšiu analýzu. Sme však radi za tri body, išli sme za výhrou a zaslúžene sme vyhrali."
Pavol Majerník, tréner MFK Skalica
"Zápas dvoch rozdielnych polčasov, v prvom polčase nám nefungovalo nič. Zmenili sme systém hry, v kabíne sme si niečo povedali a hráči výborne zareagovali. Škoda, že za stavu 3:3 sme si zápas neustrážili ako skúsený tím proti mladému mužstvu Žilinu. Zaslúžene sme prehrali."
Patrik Leitner, obranca MŠK Žilina

"Prvý polčas sme rozbehli výborne, súpera sme do ničoho nepustili, kontrolovali hru a išli jasne za výhrou. Po zmene strán sme ako keby prispali, súper sa chytil, nezachytili sme úvod. Nedôslednosťou sme Skalicu vrátili späť, napokon z toho bola poriadna dráma. V tíme je veľká sila, vieme zápasy otáčať i zabrať, keď je treba. Našťastie sme dali štvrtý gól a už si to postrážili. Sme spokojní s tromi bodmi, určite však nemôžeme byť spokojní s druhým polčasom."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Niké liga,
piatok 29. 9. 2023 od 17:30
Štadión MŠK Žilina
5:3(2:0)
MŠK Žilina - MFK Skalica
Góly: 12. a 61. Ďuriš, 18. Essomba, 83. Addo, 90.+ Sauer - 50. Smékal, 62. Matejov, 75. Yao
ŽK: 73. Mášik (Skalica)
Diváci: 1321
Rozhodca: Kružliak - Poláček, Hrmo
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 58% - 42%

Strely/na bránu: 23:12 / 15:6

Rohy: 6:4

Ofsajdy: 1:1

Priame kopy: 2:0

Fauly: 6:13

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Leitner, Minárik (C), Ndjeungoue - Rusnák, Adang (63. Sauer), Gidi (90. Stojchevski), Javorček (46. Bari) - Essomba (63. Iľko), Jambor (70. Addo), Ďuriš

MFK Skalica
Junas – Krčík, Ranko, Palacios, Rudzan – Matejov (67. Gaži), Mášik (81. Černek), M. Nagy (C), Yao – Vlasko – Smékal (67. Špehar)
SÚVISIACE ČLÁNKY
01.10.2023Takéto drámy nie sú zámerom, chceme šetriť fanúšikom nervy
27.09.2023Pred Skalicou | Efektivita = góly = výhra

Facebook