Na repre pauzu víťazne, Mikuláš sme zdolali 4:2
Fortuna liga,
sobota 17. 9. 2022 od 16:00
Štadión MŠK Žilina
4:2(3:1)
MŠK Žilina - MFK Tatran Liptovský Mikuláš
Góly: 7. Gidi, 22. Kaprálik, 38. Jambor, 57. Ďuriš - 37. Jendrišek, 88. Václavik
ŽK: 45.+ Kaprálik, 49. Kopas, 54. Leitner, 76. Myslovič - 45.+ Kačerík, 45.+ Jendrišek, 53. Totka, 59. Václavik
Diváci: 1112
Rozhodca: Ruc - Halíček, Zemko
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 48% - 52%

Strely/na bránu: 14:21 / 8:8

Úspešnosť prihrávok: 84% - 86%

Priame kopy: 6:11

Rohy: 4:8

Ofsajdy: 0:0

Fauly: 9:13

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Rusnák (78. Iľko), Leitner, Nemčík (C), Bari (65. Kopásek) - Myslovič (78. Galčík), Kopas, Gidi (63. Stojchevski) - Kaprálik, Jambor (63. Jibril), Ďuriš

MFK Tatran Liptovský Mikuláš
Sváček – Totka, Mihal, Bedecs, Župa – Václavik (C), Kačerík, Filinský – Gaži (69. Staš), Jendrišek (79. Voško), Nečas (79. Matoš)
Zápasové menu
Úvodnú polovicu základnej časti ukončili futbalisti MŠK Žilina domácim zápasom proti hráčom Liptovského Mikuláša. Pred reprezentačnou prestávkou to rozhodne nebola pod Dubňom nuda. Hostia vyhrávali od začiatku na trefy do bránkovej konštrukcie, my, našťastie, na góly. Prvý polčas okrem množstva šancí priniesol až štyri góly. Po zmene strán sme si napokon bez vážnejších problémov dokráčali k piatej výhre v ročníku, ktorá nás vyhupla v nekompletnej tabuľke na vyššie pozície.

ZOSTRIH ZÁPASU

Ani v 11. kole proti Liptovskému Mikulášu nenastali v úvodnej jedenástke výraznejšie prekvapenia, do obrany sa vrátil vykartovaný Tomáš Nemčík, čo bola jediná zmena oproti Ružomberku.

A prekvapenie sa nekonalo ani na trávniku, kedy sme sa od začiatku zahryzli do súpera. Úvodnú snahu nezužitkoval presnou finálnou prihrávkou Adrián Kaprálik. Následne sa zastreľoval Matúš Rusnák dvomi zaujímavými pokusmi. Prišla 7. minúta a my sme rovnako ako v Ružomberku išli do vedenia. Loptu ako na zlatom podnose dostal od Dávida Ďuriša Sammy Gidi, ktorý sa nemohol pomýliť - 1:0. Vzápätí sme ostali ako obarení, to keď namieril po ojedinelom centri Nečas do spojnice. Znova to ale bolo o dobýjaní mikulášskej šestnástky, Kapo sa do nej predral v 10. minúte, tentoraz ho Sváček vychytal nohou. Keď prišli hostia dopredu, smrdelo to nebezpečenstvom. Tyčka s nami hrala druhýkrát po štvrťhodine hry a Jendrišekovej hlavičke. Na konštrukcie jednoznačne vyhrávali hostia, Jendrišek sa len chytal za hlavu v 21. minúte, keď napálil loptu do brvna. Mohlo ho to mrzieť dvojnásobne, Ľubo Belko totiž bleskovo po rohu rozohral na Kaprálika. Toho sa nedalo dobehnúť, navyše neskoro vyštartoval z brány Sváček, a tak Kapo zvolil najjednoduchšie riešenie - oblúčik do opustenej brány - 2:0. Poloopustenú bránu mal náš krídelník pred sebou aj v 28. minúte, Sváček pred tým vychytal Jambora. Kapo tentokrát zakrútil ľavačkou loptu príliš vysoko. Mikuláš hral nielen sympaticky, ale reálne hrozil. Znova pri tom bol Jendrišek, keď jeho efektnú pätičku po rohu našťastie upratal do bezpečia Rusnák. Bývalý reprezentačný útočník sa dočkal v 37. minúte, kedy sa predral k centru svojho spoluhráča Totku a znížil. Až tento moment nás prebral a po rýchlom protiútoku sme znova viedli o dva góly. Bari ušiel po ľavom krídle, spätnou prihrávkou to naservíroval Timovi Jamborovi, ktorý mal dostatok času na to, aby namieril a namieril presne k tyči - 3:1. Belko sa v bráne rozhodne nenudil, Liptáci išli za opätovným znížením, v dvoch nepríjemným situáciách našťastie nemierili medzi tri žrde. V tej poslednej - z priameho kopu - sme si vydýchli. Lopta sa totiž po odrazoch dostala k voľnému Filinskému a na čiare nás pred gólom zachránil Rusnák.

Druhý polčas odštartovali žlté upozornenia na oboch stranách, ktoré zastavili črtajúce sa príležitosti. Zmätky pri odkope prišli pred šestnástkou súpera v 57. minúte a my sme trestali gólom. Rusnákova strela sa odrazila k Ďurišovi, ktorý si zasekol obrancu, vystrelil, a hoci si na loptu Sváček siahol, nezabránil štvrtému gólu Šošonov - 4:1. Poistku mal na kopačke Kaprálik, z uhla postupoval sám na Sváčeka, no gólman hostí vystihol jeho strelu na vzdialenejšiu žrď. Činiť sa musel aj Belko v 80. minúte po strele Župu, istým zákrokom nás držal v komfortnom trojgólovom náskoku. Ten sme mohli zvýšiť po kombinačnej akcii, vo finále sa však žltozelení nepochopili. Piaty zásah mal na kopačke aktívny Ďuriš, v 86. minúte ale nezmestil pravačku k ľavej tyčke. Bránková konštrukcia priniesla Liptákom konečne aj šťastie v 88. minúte, po odrazenej lopte sa k nej dostal kapitán hostí a náš odchovanec Václavik a od tyče upravil na konečných 4:2 z nášho pohľadu. 

Proti poslednému tímu tabuľky sme potvrdili rolu favorita i body z Ružomberka. Na reprezentačnú prestávku odchádzame s trojbodovou príchuťou. Po nej sa znova predstavíme doma, a to keď v odvete úvodného kola ročníka privítame Trenčín v prvý októbrový deň - v sobotu o 18:00 hod.


HLASY PO ZÁPASE
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
„Začiatok nám vyšiel, ale po druhom góle sme začali hrať veľmi pasívne a vôbec sa nám nedarili pressingové situácie, na ktoré sme sa pripravovali. Súper to dokázal dobre využívať, hru často otáčal a bol nebezpečný. Jedna vec boli tieto taktické veci a druhá bola, že v našom pokutovom území sme boli často jeden na jedného a neriešili sme to dobre. V bloku ani individuálne sa nám nedarilo tieto obranné situácie dobre vyriešiť. Sme ale veľmi radi, že sme boli efektívni a strelili štyri góly. Vyšli nám situácie, ktoré sme mali natrénované a previedli sme ich tak, ako sme chceli. Na druhej strane, súper síce mal šance, ale nedokázal ich na naše šťastie premeniť. Vyhrať a správne sa naladiť pred reprezentačnou prestávkou bola jedna z našich motivácií. Väčšina chalanov odchádza, a tak sme radi, že všetci máme pred ňou väčší pokoj, čo sa týka postavenia v súťaži aj celkovo. Samozrejme, je to aj odmena za tvrdú prácu. Myslím si, že už sme s hráčmi prepojení na jednej vlne a oni vedia, čo od nich požadujeme. Počas anglických týždňov sme na tom veľmi nemohli robiť, a tak máme ešte niektoré veci rozpracované. V ofenzíve máme mechanizmy správne nastavené a v defenzíve sa snažíme veľmi neriskovať. Páči sa mi aj ako nám funguje repressing po strate lopty. Čo mi ale prekáža a na čom ešte musíme pracovať, je pohyb v bloku, aktivita v zhustených priestoroch a taktiež, aby sme si dokázali na lopte aj oddýchnuť. Takže skôr sa ešte chceme zamierať na defenzívne veci. Za dnešné víťazstvo sme každopádne radi, zvládli sme súboj efektívnejšie ako súper."
Jozef Kostelník, tréner MFK Tatran L. Mikuláš
"Čo sa týka hry, tak sme odohrali dobrý, vyrovnaný zápas s výbornou Žilinou, kde sú chlapci veľmi dobre pripravení takticky aj kondične. Chýbalo nám šťastie v zakončení, trikrát sme nastrelili konštrukciu bránky, v závere polčasu Rusnák vykopol loptu z bránkovej čiary. Doplatili sme na svoje chyby v prvom aj druhom polčase. Toto sa opakuje zápas čo zápas."
Dávid Ďuriš, krídelník MŠK Žilina

"Dnes s nami hrala aj šťastena, keď súper trikrát trafil tyč alebo brvno a nám tam pre zmenu padla väčšina šancí. Na to že je Mikuláš na poslednom mieste tabuľky, tak hral výborný futbal, dokázali nás aj prekvapiť a sme naozaj radi, že dnes berieme tri body. Určite je to super povzbudenie pred reprezentačnou prestávkou. Dnešný gól a asistencia mi tiež pomohli, aby som tam mohol ísť s pokojnejšou hlavou. Prvá polovica základnej časti je za nami. Najprv sme síce hľadali ideálnu spoločnú reč so systémom nového trénera, ale postupne sme pochopili, čo chceme jeden od druhého. Odvtedy už ťaháme za jeden povraz a kráčame spoločne za víťazstvami."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Fortuna liga,
sobota 17. 9. 2022 od 16:00
Štadión MŠK Žilina
4:2(3:1)
MŠK Žilina - MFK Tatran Liptovský Mikuláš
Góly: 7. Gidi, 22. Kaprálik, 38. Jambor, 57. Ďuriš - 37. Jendrišek, 88. Václavik
ŽK: 45.+ Kaprálik, 49. Kopas, 54. Leitner, 76. Myslovič - 45.+ Kačerík, 45.+ Jendrišek, 53. Totka, 59. Václavik
Diváci: 1112
Rozhodca: Ruc - Halíček, Zemko
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 48% - 52%

Strely/na bránu: 14:21 / 8:8

Úspešnosť prihrávok: 84% - 86%

Priame kopy: 6:11

Rohy: 4:8

Ofsajdy: 0:0

Fauly: 9:13

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Rusnák (78. Iľko), Leitner, Nemčík (C), Bari (65. Kopásek) - Myslovič (78. Galčík), Kopas, Gidi (63. Stojchevski) - Kaprálik, Jambor (63. Jibril), Ďuriš

MFK Tatran Liptovský Mikuláš
Sváček – Totka, Mihal, Bedecs, Župa – Václavik (C), Kačerík, Filinský – Gaži (69. Staš), Jendrišek (79. Voško), Nečas (79. Matoš)
SÚVISIACE ČLÁNKY
18.09.2022Adrián Kaprálik: "Desať zápasov bez gólu bolo veľa, ten mi pomôže aj na repre."
16.09.2022Pred Mikulášom: Odchádzať na repre v pohode
13.09.2022Sobotný výkop proti Mikulášu presunutý na 16:00 hod.

Facebook