Dva zásahy v závere rozhodli o výhre 3:1 nad Sigmou Olomouc
Prípravné zápasy,
sobota 2. 7. 2022 od 16:00
Slatinice
1:3(1:1)
SK Sigma Olomouc - MŠK Žilina
Góly: 37. Růsek - 40. Kaprálik, 87. Jibril, 89. Owusu
ZOSTAVY
SK Sigma Olomouc
Macík (46. Trefil) – Chvátal, Greššák, Beneš, Zmrzlý – Breite, Sedlák – Košťál (46. Zifčák), Zorvan, Navrátil (81. Langer) – Růsek

MŠK Žilina
Belko (60. Teplan) - Rusnák (46. Suľa), Leitner (46. Stojchevski), Nemčík (C), Bari - Myslovič (75. Ďuriš), Kopas, Gidi (60. Iľko) - Kaprálik (46. Addo), Ďuriš (46. Jibril), Trabalík (46. Owusu)
Zápasové menu
Po Podbrezovej a Karvinej čakal na futbalistov MŠK Žilina prípravný duel proti Olomoucu. Domáca Sigma mala v úvodnom dejstve viac z hry, no z množstva šancí vyťažila iba jeden gól. Na ten dokázali takmer vzápätí Šošoni odpovedať vďaka Kaprálikovi. Po zmene strán tempo mierne opadlo a príležitosti prichádzali iba sporadicky. Remízový stav sme však v závere dokázali zásluhou dvojice Jibril a Owusu strhnúť na svoju stranu, a tak berieme z Čiech výhru 3:1.

ZÁZNAM ZÁPASU


Tréner Jaroslav Hynek tentokrát zvolil základnú zostavu bez typického hrotového útočníka. Na poste deviatky sa objavil Dávid Ďuriš. Po Karvinej na poste defenzívneho štítu znovu nastúpil Adam Kopas. Kapitánsku zodpovednosť tentokrát dostal odchovanec Tomáš Nemčík. 

Prvýkrát pohrozili domáci v 4. minúte, zakončujúci hráč minul priestor brány Ľuba Belka. Šošoni odpovedali o minútu neskôr technickým pokusom Adriána Kaprálika, ktorý "lapil" brankár Macík. Po uplynutí desiatej minúty sa v dobrej streleckej pozícii ocitol olomoucký Breite, v poslednej chvíli mu však skvelým návratom znemožnil strelu Gidi. Po viacerých náznakoch z oboch strán vyprodukovali väčšiu príležitosť opäť hráči v modrom, Belko ale pekný zákrokom vymazal Růseka. Jednoznačne najväčšiu šancu v doterajšom priebehu spálili opäť domáci v 25. minúte, keď po akcii z pravej strany z voleja do prázdnej brány prepálil nad Koštál. Zmeniť priebeh hry sme chceli vďaka rýchlemu Kaprálikovi, no gólom smrdela najmä bomba Rusnáka z 30-tich metrov. Desať minút pred polčasovou prestávkou mohla skórovať celkovo aktívnejšia Sigma, dvojica hráčov v sklze nedočiahla na prudký center popred bránu. O pár sekúnd už bolo všetko inak, sám pred Belom sa ocitol hroťák Růsek a po prízemnej strele povedľa nohy nášho gólmana sme prehrávali. Domáci sa ale netešili dlho, nakopnutú loptu na ľavej strane prebral Trabalík, posunul do prava na Kaprálika, ktorý krížny pokusom od žrde vyrovnal skóre - 1:1. V podobnej situácii sa Kapo ocitol aj o malú chvíľu neskôr, miesto ďalšej gólovej strely však volil prihrávku pod seba, ktorá nenašla svojho adresáta.

Počas polčasovej pauzy pripravil trénerský štáb až päť zmien, na ihrisko prišli čerství Jibril, Addo, Owusu, Stojchevski a Suľa. Obraz hry sa ale počas prvých minút oproti prvému dejstvu nemenil. Viac z hry mal Olomouc, čo mohol potvrdiť Růsek hlavičkou po rohu, pre nás, našťastie, nepresnou. My sme ohrozili svätyňu domácich v 58. minúte po výmene lopty v podaní Owusuho a Jibrila, no druhý menovaný neprepálil striedajúceho Trefila. Okolo 60. minúty sme striedali znovu, tentoraz prišli na trávnik Iľko a brankár Teplan. Po dlhšom čase sme sa aj odhodlali k strele, spoza vápna technicky prestrelil Myslovič. Druhý polčas sprevádzalo množstvo nepresností, napríklad pri rýchlom protiútoku Adda, ktorému sa lopta zaplietla medzi nohami. Hra sa síce prelievala zo strany na stranu, ale šance vôbec nepribúdali. Čakali sme na ňu až do 86. minúty, keď domácich v rozlete zastavil až ofsajdový hvizd. S blížiacim sa koncom duelu to začalo vyzerať na remízový výsledok, s čím ale nesúhlasilo naše africké duo v útoku. Najprv v 87. minúte Jibril oklamal domácich, keď sa vyhol ofsajdu a aj s prispením zákroku brankára lopta napokon doputovala do siete - 1:2. To však nebolo všetko, pred koncom stretnutia sa k nemu stihol pridať aj Richmond Owusu, ktorý prešprintoval popri čiare všetkých hráčov v modrom a nepomýlil sa ani zoči-voči Trefilovi, čím upravil na konečných 1:3.

V treťom prípravnom zápase si tak pripisujeme druhú výhru, opäť nad českým súperom. Do tretice sa s protivníkom spoza rieky Moravy stretneme aj v generálke o týždeň, keď narazíme na Baník Ostrava.


HLASY PO ZÁPASE
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
"V prvom polčase sme boli presnejší, hoci sme mali menej zakončení, ale boli sme presnejší v tom, ako sa tam chceme dostať. Viac to sedelo a kopírovalo tréningové veci. Po zmene strán sme paradoxne v našej najslabšej pasáži dali dva góly a zvíťazili. Boli sme ale nepresní v prechodovej fáze, súper dokázal naše nedokončené brejkové situácie využiť k prechodu do útoku. Olomouc bol viac na lopte, pokojne sme tam mohli inkasovať aj my dvakrát. Nakoniec to padlo nám, efektivita bola dnes na našej strane. Rozdiel medzi nami a súperom sa ukázal hlavne v presnosti a skúsenosti v prechodovej fáze. Tam nám predviedli hráči Sigmy, kde ešte musíme popracovať. Dnes som tu bol doma, bolo to špecifické, snažil som sa to pred zápasom vytesniť, aby som sa mohol plne koncentrovať na stretnutie. Podarilo sa, potešil aj výsledok a po zápase som si to užil s rodinou. Baník bude pre nás v budúcotýždňovej generálke krst ohňom, tam to uvidíme čierne na bielom."
Tomáš Nemčík, obranca MŠK Žilina

"Úplne iný zápas ako proti Karvinej, Sigma sa snažila nás vysoko napádať, stlačiť nás. Prvých pätnásť minút sme s tým mali problémy, ale potom sme sa dobre chytili, tréner nás "zakoučoval" z lavičky. Následne prišli aj príležitosti, góly a spravodlivá remíza po polčase. V druhom dejstve sme si vytvorili viac šancí, súpera, ktorý toho mal dosť, sme držali na dištanc a napokon sme dokráčali k výhre. Sme radi za víťazstvo, každá výhra v príprave je to správne naladenie sa na ligu. Celkovo kvalitný zápas vo vysokom tempe, hralo sa hore-dole. Nosiť kapitánsku pásku v mojom rodnom klube je niečo nezabudnuteľné, určite na tento deň budem vždy rád spomínať."


Prípravné zápasy,
sobota 2. 7. 2022 od 16:00
Slatinice
1:3(1:1)
SK Sigma Olomouc - MŠK Žilina
Góly: 37. Růsek - 40. Kaprálik, 87. Jibril, 89. Owusu
ZOSTAVY
SK Sigma Olomouc
Macík (46. Trefil) – Chvátal, Greššák, Beneš, Zmrzlý – Breite, Sedlák – Košťál (46. Zifčák), Zorvan, Navrátil (81. Langer) – Růsek

MŠK Žilina
Belko (60. Teplan) - Rusnák (46. Suľa), Leitner (46. Stojchevski), Nemčík (C), Bari - Myslovič (75. Ďuriš), Kopas, Gidi (60. Iľko) - Kaprálik (46. Addo), Ďuriš (46. Jibril), Trabalík (46. Owusu)
SÚVISIACE ČLÁNKY
04.07.2022"Jedna z najťažších príprav, Olomouc doteraz najťažší súper," priznáva Adam Kopas
01.07.2022Ďalšia sobota a s ňou ďalší prípravák - tentoraz proti Sigme Olomouc

Facebook