Ďalšia sobota a s ňou ďalší prípravák - tentoraz proti Sigme Olomouc
Letná príprava futbalistov MŠK Žilina sa preklopila do mesiaca júl, čo znamená stále viac a viac sa blížiaci začiatok ligy. Tretím súperom, ktorý má preveriť vzostupnú formu Šošonov, bude tradičný český prvoligista z Olomouca.

Pred ďalším sobotným súbojom, ktorý bude veľmi špecifický pre nášho kormidelníka Jaroslava Hynka, sme sa práve s ním porozprávali o efekte minulotýždňovej výhry, automatizmoch či nedokonalostiach.

Prípravný duel sa odohrá v českej obci Slatinice neďaleko Olomouca s výkopom o 16:00 hod. a priamym prenosom.


o súperovi

Proti Sigme Olomouc nepôjde v sobotu o náš prvý vzájomný zápas, naposledy sme na seba narazili v roku 2017 počas zimnej i letnej prípravy. V zime sme zvíťazili 3:1 po góloch Kleca, Haskića a Jankauskasa, no a v lete z toho bola remíza 3:3 vďaka gólom zo záveru stretnutia v podaní Polievku a dvakrát Otubanja.

Klub s prezývkou Modrá lavína ešte len minulý týždeň odštartoval prípravu, ktorá vyvrcholí prvým kolom českej Fortuna ligy 30. júla. Teda začne o dva týždne neskôr ako slovenská najvyššia súťaž. V prvom prípravnom stretnutí prehrali futbalisti Sigmy s druholigovým Vyškovom 2:3. Počas tohto víkendu ich v sobotu preverí okrem žltozelených aj iný druholigový český tím – 1. SK Prostějov. Do konca prípravy majú Hanáci v pláne aj sústredenie v Rakúsku, počas ktorého by si mali zmerať sily napríklad s tureckým duom Galatasaray Istanbul a Sivasspor.

Jeden z tradičných českých klubov skončil v minulej sezóne tamojšej súťaže až na 8. mieste, s čím určite v klube nepanuje spokojnosť. Najlepšími strelcami mužstva boli Mojmír Chytil s ôsmimi gólmi a Antonín Růsek so siedmimi presným zásahmi. Európske leto zažili hráči z Andrůvho štadióna naposledy v sezóne 2018/2019, kedy až v 4. predkole Európskej ligy stroskotali na španielskej Seville. Bolo to zároveň ich maximum na medzinárodnej scéne. V rokoch 2000 a 2005 sa ale napríklad dostali do finále, resp. semifinále Pohára Intertoto.

Aj kvôli týmto dôvodom mužstvo okolo trénera Václava Jíleka stihlo priviesť viacero posíl. Zo štvorice nových tvárí prichádzajú dvaja českí hráči – Lukáš Vraštil do obrany a Filip Zorvan do stredu poľa. Okrem nich pribudnú medzi slovenskú ekipu v Sigme aj dvaja slovenskí novici zo Serede – Denis Ventúra a Martin Košťál. Stabilnými členmi kádra sú napríklad slovenským fanúšikom známi brankár Matúš Macík, stredopoliar Lukáš Greššák či obranca Juraj Chvátal, ktorý v sezóne 2017/2018 pôsobil aj pod Dubňom. Veľkou stratou bude pre klub zo strednej Moravy odchod legendy a lídra kabíny Romana Hubníka do futbalového dôchodku.


pracovitosť, aktivita a pozitívna energia

Po Karvinej trénerský zbor na čele s Jaroslavom Hynkom hovoril o dôležitom víťazstve vzhľadom na potvrdenie nastolenej cesty. Ako sa to premietlo do tréningového procesu v ďalšom týždni i celkovo do morálky tímu?

"Malo to efekt, ktorý sme očakávali. Chalani si sami vyhodnotili, že sú radi za víťazstvo po takej dlhej dobe, hoci to bol iba prípravák... Že dokážeme udržať čisté konto, pracovať a plniť princípy. Dokázali sme v nich byť pokojní, vynútiť si prevahu a zúročiť zápas do výhry. Aj po zhliadnutí videí a komunikácii s hráčmi sme to zhodnotili veľmi kladne, čo sa odrazilo na pracovitosti i pozitívnej energii celej kabíny v tomto týždni."

Na trávniku bolo badať nové automatizmy tímu, videl to podobne aj hlavný tréner?

"Mali sme takúto spätnú väzbu aj od prítomných ľudí, ktorí boli v Budatíne. Rovnako sme to videli aj my. Boli tam ale vidieť aj veci, kedy si niektoré priestory zatvárame a je potreba dostať ešte viac do hráčov vedomé postavenie, aby sme si sami nebrali možnosti. Proti ťažkému súperovi to, žiaľ, ešte potrvá. Záleži na tom, ako si proti silným súperom budeme schopní nastaviť ihrisko podľa seba a hrať to efektívne. Reakcia na Karvinú? Vítazstvo nepreceňujeme. Nie sme v eufórii, že sme zdolali v príprave Karvinu a všetko ide iba bez chýb. Bolo tam však vidieť, že hráči myslia na nové automatizmy, ale nie vždy je to úplne presné, aby sme sa o to mohli oprieť so silným súperom. Budeme pracovať aj nad inými schémami. Pri silnom pressingu súpera sa musíme oprieť o jednoduché veci, ktoré však musia mať hlavu a pätu."

Dva zápasy boli o spoznávaní, spätnej väzbe. Ako to celistvo zhodnotiť a aké závery z toho vyvodiť?

"Stále je to o spätnej väzbe, čo sme schopní zvládnuť aj proti silnejšiemu súperovi. Väčšina hráčov ukazuje, že dokáže hrať aspoň na dvoch postoch, kde ich môžeme použiť. Väčšina hráčov ale má ofenzívne chute. Tým pádom je potrebné, aby sme pracovali aj na prechodovej fáze do defenzívy. Nie všetci sú toho zatiaľ schopní. Toto je ďalší cieľ - aby sme to po ofenzíve, ktorú si chceme dovoliť proti každému, dokázali dobre zavrieť, prejsť do obranného postavenia a pomôcť si vzájomne."

Čo teda možné posilnenie kádra, ako to vyhodnotíte?

"Zdedil som pomerne široký káder, ohľadne doplnenia i redukcie kádra budeme sedieť s vedením budúci týždeň. Po tom prídu detailnejšie rozhodnutia."

Zdravotné patálie vám trochu komplikujú život...

"V príprave a pri vysokom zaťažení vždy niečo príde. Vypadlo nám niekoľko zranených a chorých hráčov."

O čom to bolo počas tohto týždňa?

"O aktivite. Aktivite pretavenej nielen do tréningu, no aj do zápasového prostredia."

Počas týždňa sa vrátili do kabíny reprezentanti do 19 rokov, no iba na chvíľu...

"S päticou chalanov, hoci teda iba traja patria aktuálne do kádra "A"-tímu, sme sa všetci stretli spolu s trénermi B-tímu. Zhodli sme sa, že potrebujú minimálne desať dní voľna. Takže chalani dostali voľno a nastúpia 11. júla. Potom začnú bojovať o svoj flek."

Sigma bude pravdepodobne znova o level vyššie. Navyše pre vás aj pikantný súboj...

"České kluby začali o týždeň neskôr ako my, teraz sú pravdepodobne v tej najväčšej, prvej vlne záťaže. Od chalanov si preto sľubujem, že budeme trochu živší, no súper je skúsenejší, etablovaný v českej lige a určite bude mať ďaleko vyššie ambície ako v minulej sezóne. Vždy je to v prípravákoch ovplyvnené fázou prípravy jednotlivého mužstva. Napriek tomu čakám ďaleko ťažšie stretnutie proti súprovi, ktorý sa bude snažiť byť kompaktný a vyhrať zápas, keďže prehral na úvod s druholigistom 2:3. Pre mňa bude mať sobota špeciálny náboj, keďže z tamojšieho prostredia pochádzam, veľa ľudí tam poznám a veľa ľudí sa príde pozrieť. Pre mňa to teda nebude iba obyčajné prípravné stretnutie, bude to špecifické. Navyše cítime, že sa približuje aj štart ligy, na čo sa tešíme."


priamy prenos


Facebook