UYL: Ďalšia výhra nad Grékmi znamená historický postup do 2. kola mládežníckej Ligy majstrov
UEFA Youth League,
streda 20. 10. 2021 od 16:30
Štadión MŠK Žilina
2:0(0:0)
MŠK Žilina - PAOK FC
Góly: 74. Addo, 78. Jambor
ŽK: 30. Aremeyaw, 69. Owusu - 31. Kottas, 44. Gkarnetas, 90.+ Aventisian
Diváci: 1016
Rozhodca: Dzmitryieu - Emelyanchikov, Firynovich (všetci Bielorusko)
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Kopásek (C), Aremeyaw, Capko, Owusu - S. Javorček, Šnajder, Sauer - Kaprálik (79. Bortoli), Jambor (79. Vaľko), Addo (82. Bombík)

PAOK Solún
Monastirlis - Tsopouroglou, Kottas, Tsiakoumis, Aventisian (C) - Tsikos, Darelas (71. Kologiros), Koytentakis - Gkarnetas (58. Smyrlis), Kedikoglou (58. Mpampouras), Spyrakos (83. Roumniachiev)
Zápasové menu
Odveta prvého kola majstrovskej vetvy mládežníckej Ligy majstrov proti gréckemu PAOK-u začala pokojnejšie ako prvý duel v Grécku. Šance prichádzali až po 15. minúte, no neujala z nich žiadna ani na jednej strane, a v prvom dejstve sme tak gól nevideli. Na góly sme teda čakali až do záverečnej fázy zápasu, dvomi presnými zásahmi rozhodli o osude stretnutia a našej ďalšej výhre Henry Addo a Timotej Jambor. Gréckeho majstra porážame aj v druhom stretnutí, tentokrát 2:0 a postupujeme ďalej, kde vyzveme kazašský Kairat Almaty.

zostrih zápasu


Oproti prvému úspešnému duelu v Grécku, v ktorom sme zvíťazili vysoko 5:1, urobil tréner Ivan Belák v základnej jedenástke iba minimum zmien. Kapitána z úvodného stretnutia Patrika Leitnera nahradil v strede obrany Matúš Capko a na krídle sa iba druhýkrát v mužstve devätnástky objavil ghanský krídelník Henry Addo. Do odvetného zápasu nastúpil s kapitánskou páskou obranca Samuel Kopásek, ktorého s celým tímom hnali tribúny zaplnené najmenšími divákmi. Tí spravili Šošonom výbornú atmosféru, ktorú zúročili do postupu.

Ešte pred výkopom sme si minútou ticha uctili pamiatku nášho dlhoročného maséra Petra Vojta, ktorý nás počas týždňa navždy opustil.

Od úvodu sa pokúšala z ľavej strany útoku hroziť svojou rýchlosťou naša najnovšia akvizícia Henry Addo, s loptou si však úplne neporozumel. Prvá pätnásťminútovka priniesla viac od hráčov v bielom. Príležitosti ale prichádzali na našej strane. Najprv Kaprálik dočahoval loptu na zadnej tyči, vo výskoku zakončil iba mimo. Následne z rohu vyskočil najvyššie Timotej Jambor, brankár Monastirlis si ale jeho hlavičku postrážil. Na ďalšie šance sme si museli počkať až do 30. minúty, z priameho kopu v blízkosti pokutového územia prestrelil nad Jambor. Podobnú príležitosť zmaril PAOK-u hneď vzápätí skvelým reflexívnym zákrokom Ľubomír Belko. Následne pálili nebezpečne Samuel Javorček i Dominik Šnajder, obidvaja nanešťastie iba tesne vedľa brány. Neujal sa ani veľmi nepresný pokus z kopačky krídelníka Adda. Rozhodca tak ukončil prvé dejstvo za bezgólového stavu.

Aktívne sme začali aj v dejstve druhom, opäť len tesne minul v tomto prípade bránu Mário Sauer. Spoza šestnástky vyskúšal nevýrazne svoje šťastie aj Richmond Owusu. Najväčšiu šancu gréckeho tímu zo 63. minúty vychytal znovu výborný Belko a a z následnej akcie sme mohli viesť. Rýchlonohý Addo si hodil loptu okolo hráča, ocitol sa pred ním a naservíroval prihrávku priamo na Jambora v šestnástke. Proti nášmu "hroťákovi" ale rovnako dobre zakročil aj gólman hostí. Priamo ohrozil bránu našu zo štandardky v 70. minúte Darelas, opäť zakročil Belko. Napriek bezgólovému stavu sa z tribún ozývalo hlasné povzbudzovanie detí, ktoré mali na dnešné stretnutie vstup zadarmo a patrične si to užívali. Tie sa v 74. minúte napokon dočkali aj vytúženého gólu Šošonov a konečne si mohli zakričať gól. Na ľavej strane zafungovala spolupráca našich ghanských legionárov, keď najprv Owusu prešiel celé ihrisko, po strate znovu vybojoval loptu a našiel svojho úplne voľného Henryho Adda. Ten sa z dobrej pozície nemýlil a presnou strelou k žrdi po zemi otvoril skóre zápasu - 1:0. No a nenechala sa zahanbiť ani pravá strana, aktívny Samuel Kopásek sa presadil v súboji až do pokutového územia, prestrčil na Jambora a po jeho presnej hlavičke sme viedli už pohodlným náskokom 2:0. K ojedinelej príležitosti v druhom polčase sa pred koncom duelu dostali čierno-bieli, Mpampouras stroskotal na skvelo chytajúcom Belkovi. 

Po dvoch výborných výkonoch proti gréckemu majstrovi a celkovom výsledku 7:1 postupujeme historicky a úplne zaslúžene do druhého kola majstrovskej vetvy mládežníckej Ligy majstrov. V ďalšom dvojzápase narazíme na majstra Kazachstanu - Kajrat Almaty. Prvý duel je naplánovaný na Štadióne MŠK Žilina o dva týždne v stredu 3. novembra o 16:30 hod.


HLASY PO ZÁPASE
Ivan Belák, tréner MŠK Žilina U19
"Dnešné víťazstvo sa nerodilo úplne jednoducho. Súper bol na nás pripravený oveľa lepšie, čo sme aj predpokladali. Darilo sa im eliminovať predovšetkým dlhé lopty za obranu a priamočiarosť, vďaka ktorým sme v Grécku strelili viacero gólov. Myslím si ale, že chalani chceli ísť za výhrou, i keď mali nahraté z prvého duelu, čo ma veľmi teší. Dôležité bolo, aby sme ustáli začiatok stretnutia, nepustili súpera do vedenia a neznervóznili sami seba. PAOK mal jednu šancu po štandardke, ktorú výborne vyriešil náš brankár a potom sme ich už do väčších šancí nepúšťali. Prvých dvadsať minút mali prevahu na lopte, ale neboli nebezpeční. Naopak, my sme boli, no netriafali sme priestor brány. Cez polčas sme si povedali, čo nám nefungovalo, a to sa aj potom zlepšilo. Dve z vytvorených príležitostí sme premenili, čo je dôležité ako pre nás tak i pre divákov. Aj eufória a radosť z postupu je vždy lepšia po výhre i v druhom zápase. Chcem poďakovať všetkým hráčom a realizačnému tímu za výkon a postup. O Kajrat sme sa doteraz vôbec nezaujímali a neriešili sme ďalšieho súpera. Teraz na to bude priestor a verím, že o nich zoženieme dostatok materiálu, aby sme opäť nešli do neznámej ako proti PAOK-u. Budeme sa snažiť pripraviť čo najlepšie, rovnako ako na dvojzápas s PAOK-om."
Henry Addo, krídelník MŠK Žilina U19
"Je to pre mňa veľmi vzrušujúce - prvý zápas pred domácimi fanúšikmi, zvíťazili sme, čo znamená postup a ešte k tomu som strelil gól. Som teda veľmi šťastný. Opadol zo mňa stres, predsa len som sa chcel ukázať v čo najlepšom svetle. Dnes sme nastúpili proti naozaj kvalitnému súperovi, dlho to bolo vyrovnané a veľmi náročné, PAOK potvrdil svoj kredit. Prvým gólom sme to preklopili na našu stranu a zaslúžene dokráčali k výhre aj v odvete. Ďakujeme fanúšikom za atmosféru, verím, že prídu na štadión aj proti Kazachom.“
UEFA Youth League,
streda 20. 10. 2021 od 16:30
Štadión MŠK Žilina
2:0(0:0)
MŠK Žilina - PAOK FC
Góly: 74. Addo, 78. Jambor
ŽK: 30. Aremeyaw, 69. Owusu - 31. Kottas, 44. Gkarnetas, 90.+ Aventisian
Diváci: 1016
Rozhodca: Dzmitryieu - Emelyanchikov, Firynovich (všetci Bielorusko)
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Kopásek (C), Aremeyaw, Capko, Owusu - S. Javorček, Šnajder, Sauer - Kaprálik (79. Bortoli), Jambor (79. Vaľko), Addo (82. Bombík)

PAOK Solún
Monastirlis - Tsopouroglou, Kottas, Tsiakoumis, Aventisian (C) - Tsikos, Darelas (71. Kologiros), Koytentakis - Gkarnetas (58. Smyrlis), Kedikoglou (58. Mpampouras), Spyrakos (83. Roumniachiev)
SÚVISIACE ČLÁNKY
20.10.2021"Zaslúžene sme vyhrali a postúpili ďalej," hovorí gólový Timotej Jambor
19.10.2021UYL: Výborný výsledok z Grécka potvrdiť aj v domácej odvete
12.10.2021UYL: Školy a mládežnícke tímy na Ligu majstrov v stredu zadarmo

Facebook