Napriek prehre 1:2 v Gruzínsku postupujeme do 2. kvalifikačného predkola
UEFA Europa Conference League,
štvrtok 15. 7. 2021 od 19:00
Tengiz Burjanadze Stadium
2:1(0:1)
FC Dila Gori - MŠK Žilina
Góly: 58. Camara, 70. Wanderson - 45.+ Bichakhchyan (pok. kop)
ŽK: 42. Bidzinashvili, 75. Santos, 78. Chiteishvili 86. Mosiashvili - 40. Fazlagić, 42. Sluka, 76. Minárik, 78. Gono
Diváci: 2000
Rozhodca: Milanovic - Djorovic, Grujic (všetci Srbsko)
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 68% - 32%

Strely/na bránu: 22:8 / 9:4

Priame kopy: 7:9

Rohy: 3:5

Ofsajdy: 0:1

Fauly: 13:13

ZOSTAVY
FC Dila Gori
Gugeshashvili - Chiteishvili, Etou, Maisashvili (C) (77. Manzi), Wanderson - Mosiashvili, Santos - Gudushauri (56. Bugridze), Bidzinashvili, Camara (82. Madinga) - Kapanadze (55. Zubak)

MŠK Žilina
Petráš - Anang, Minárik (C), Kiwior, Sluka - Myslovič (46. Bernát), Fazlagić (46. Gono), Bichakhchyan (71. Slebodník) - Kaprálik (79. Kopas), Jibril (65. Rusnák), Ďuriš
Zápasové menu
Po týždni sa futbalisti MŠK Žilina postavili gruzínskemu Dila Gori v rámci odvety 1. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy. Na pôde súpera, ktorý mohol rátať aj s podporou diváckej kulisy, bolo rušno. Dôležitý bezgólový stav sme však držali, naopak, do kabín sme šli s jednogólovým vedením po premenenej penalte. Po zmene strán už nás domáci trestali gólmi, dva presné zásahy však neohrozili našu postupovú pozíciu. Z Gruzínska tak cestujeme s prehrou, ale aj postupom do 2. kvalifikačného kola.

ZOSTRIH ZÁPASU


V odvetnom stretnutí v Gruzínsku spravil tréner Pavol Staňo niekoľko zmien v zostave, na ľavý kraj obrany sa vrátil po kartovom treste Branislav Sluka, v strede poľa dostal dôveru od začiatku Patrik Myslovič a na hrote nahradil absentujúceho Jakuba Paura Afričan Taofiq Jibril.

Druhý súboj proti Gori začal u súpera až po západe slnka, a tak bolo v Gruzínsku prekvapujúco chladnejšie ako pod Dubňom pred týždňom. Prvé zakončenie sme videli v 3. minúte, strela Jakuba Kiwiora však letela vysoko nad. Domáci tentokrát držali loptu v úvode častejšie na svojich kopačkách, čo im nevychádzalo kombinačnou hrou, nahrádzali tvrdosťou. Viackrát sme to pocítili, rozhodca to ale riešil iba upozornením. Šošoni sa snažili prekonať obranu súpera dlhými loptami, Jibril osamotený ale šancu pre spoluhráčov nevytvoril. Vzruch pred našou bránou prišiel po štvrťhodine hry, kedy potiahol loptu Gudushauri, Samo Petráš však schladil domáce tribúny pohotovým zákrokom. Náš gólman sa činil aj v 20. minúte, agilný Bidzinashvili vypálil spoza šestnástky, pravačka Sama zasiahla a zmarila gól. Prichádzali naše straty, čím sme sa dostávali pod menší tlak. Pred Petráša to lietalo stále častejšie, no za pomoci odkopov sme zažehnávali nebezpečenstvo. Platilo to aj v 35. minúte, kedy Sluka obetavo zneškodnil akrobatické zakončenie nožničkami od Kapanadzeho. Po dlhých minútach sme sa dostali pred Gugeshashviliho, dvojicu rohových kopov domáci zneškodnili. Srbský rozhodca začal vyťahovať žlté karty až pred prestávkou, paradoxne ich však dostávali viac naši chalani. Bezgólový stav nezmenil ani Mosiashvili, ktorý krížnou strelou nenašiel nikoho v modrom. V nadstavenom čase ale prišiel rýchly brejk Šošonov, Vahan posunul voľnému Ďurišovi, ktorý si zasekol obrancu, ten ho fauloval a Šošoni mali výhodu pokutového kopu. Loptu si zobral opäť Vahan Bichakhchyan a opäť ju premenil s prehľadom do protipohybu brankára - 0:1.

Napriek priaznivému výsledku urobil cez polčas tréner Staňo dve zmeny v strede poľa - namiesto Patrika Mysloviča s Enisom Fazlagićom nastúpil Ján Bernátom s Miroslavom Gonom. Náš arménsky stredopoliar mohol navýšiť naše vedenie v 52. minúte po centri Sluku, tentoraz jeho zakončenie Gugeshashvili zneškodnil. O chvíľu to skúšal z diaľky práve Sluka, znova sa činil gruzínsky brankár, ktorý vyrazil jeho nepríjemnú strelu na roh. Domáce tribúny hnali svojich pri brejkovej situácii v 55. minúte, Camaru ale žltozelení dobehli a odzbrojili ho. Africký krídelník domácich sa dočkal v 58. minúte,  kedy sa mu odrazila lopta priamo na kopačky pred Petráša a Gori vyrovnalo. O chvíľu vzplanuli vášne po kontakte útočníka Gruzíncov s Jakubom Kiwiorom v našom vápne, bola z toho ale iba žltá karta pre trénera domácich za protesty. Domáci museli riskovať, čím sa nám otvárali priestory, množstvo miesta sme však nevyužívali a loptu sme rýchlo strácali. Po priamom kope v 70. minúte pomohol teč aj druhýkrát domácim. Od múru sa strela Wandersona odrazila k tyči, kde ju už len pohľadom mohol sledovať bezmocný Petráš. S pribúdajúcimi minútami stúpali vášne nielen na tribúnach, ale aj na trávniku. So striedajúcimi hráčmi sa posilnila naša obrana, naopak, naša ofenzíva bola pochopiteľne vypojená a domáci "búšili" do žltozelených hradieb. Dila to skúšala aj pádmi v šestnástke, rozhodca im ale nenaletel. Ich pokusy zas riešil s pokojom Samo Petráš. Náš postupový výsledok nenaštrbil ani striedajúci Bugridze, ktorý loptu zatočil po kľučkách tesne mimo. V nadstavenom čase sa ešte po odrazenej lopte dostal k strele Tibor Slebodník, nezakončil razantne a s jeho pokusom si Gugeshashvili poradil.

Napriek prehre v Gruzínsku sme však v súčte oboch zápasov postupujúcim tímom do 2. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy, kde si zmeriame sily s cyperským vicemajstrom - FC Apollon Limassol. Prvý duel je na programe už o týždeň vo štvrtok 22. júla na pôde súpera od 19:00 hod. nášho času. 


HLASY PO ZÁPASE
Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina
"Kvalita na strane súpera bola viditeľná. Boli sme donútení dostať sa do bloku, kde sme pracovali zo všetkých síl. Každý, kto rozumie futbalu, videl, že Dila Gori má takisto kvalitných futbalistov. Postupom času sme sa sústredili na to, aby sme neinkasovali a nedostali súpera do tempa. Myslím si, že prvý polčas rozhodol o tom, že sme boli úspešní, nakoľko nám Dila nestrelila gól. Naopak, strelili sme ho my a súper to už mal veľmi ťažké otočiť. My sa ale tešíme z postupu, takáto zápasy sú pre nás dôležité. Treba priznať, že Gori hralo na riziko, no nám sa nepodarilo dostať do potrebného tempa. Na druhej strane, brániť výsledok je pre nás dobrá skúsenosť, keďže doteraz sme hrali skôr otvorené partie. Aj v bloku treba vedieť pracovať a aj to sa musíme naučiť."
Ján Minárik, obranca MŠK Žilina
"Sme veľmi šťastní, že sme postúpili, ale určite sa nechceme prezentovať takýmto výkonom a hrou. Veľmi nám pomohlo, že sme v prvom polčase neinkasovali a my sme skórovali. Dalo nám to menšiu psychickú výhodu, keďže tlak súpera bol dosť veľký a vypracoval si aj veľa šancí. My sme vedeli, že Dilu nemôžeme podceniť a že ich kvalita je veľká. Ukázali to aj u nás a rovnako sme to videli aj na videách z ich ligy. Sú veľmi dobrí na lopte a majú silné individuality, čo potvrdili aj dnes. My sme sa nevedeli dostať do hry, nevychádzala nám kombinácia a vôbec sa nám nedarilo podržať loptu. Tým pádom sme behali bez nej, čo bolo veľmi náročné. Súper hral na málo dotykov, rýchlo, a tak sa im aj otvárali priestory. Cyperský Limassol sme ešte nerozoberali, ale tešíme sa na ďalšiu európsku skúsenosť. Urobíme všetko preto, aby sme zdolali aj ich a postúpili ďalej."
Vahan Bichakhchyan, stredopoliar MŠK Žilina

"Vedeli sme, že súper má kvalitu a že to nebude jednoduché. Vôbec sme sa na domáci výsledok nesústredili, no nakoniec nám pomohol. Hrali sme kompaktnejšie a defenzívnejšie ako normálne. Síce sme hrali z bloku, no podľa mňa sme kontrolovali hru a čakali sme na protiútoky. Nemali sme mnoho síl, ale nakoniec sme skórovali my po penalte. V druhom dejstve to bolo znovu ťažké. Súper mal veľkú kvalitu, čo väčšina ľudí nevie. My však vieme, že sme nastúpili proti dobrému mužstvu s dobrými hráčmi, ktorý vedia hrať futbal s loptou aj bez lopty. Podarilo sa nám ale postúpiť, čo je najdôležitejšie a veľmi sa z toho tešíme. Netreba zabúdať na domácu výhru. Za mojím gólom stála dobrá tímová práca, keď sme sa dostali do šestnástky a tam prišiel jasný faul. Bez faulu by sme možno skórovali tiež. Som rád, že nám tento presný zásah do šatne pomohol a dodal nám aj energiu do druhého polčasu. Ďakujem chalanom, že sme to dnes odmakali bez lopty. Teraz cestujeme domov, musíme dobre zregenerovať a sústrediť sa na ďalšieho súpera. Na Cypre nás čaká kvalitné a skúsené mužstvo. V Európe si však nemôžeme vyberať slabého súpera. Máme svoje ciele a ideme skúsiť bojovať, vyhrať a postúpiť aj tam."


UEFA Europa Conference League,
štvrtok 15. 7. 2021 od 19:00
Tengiz Burjanadze Stadium
2:1(0:1)
FC Dila Gori - MŠK Žilina
Góly: 58. Camara, 70. Wanderson - 45.+ Bichakhchyan (pok. kop)
ŽK: 42. Bidzinashvili, 75. Santos, 78. Chiteishvili 86. Mosiashvili - 40. Fazlagić, 42. Sluka, 76. Minárik, 78. Gono
Diváci: 2000
Rozhodca: Milanovic - Djorovic, Grujic (všetci Srbsko)
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 68% - 32%

Strely/na bránu: 22:8 / 9:4

Priame kopy: 7:9

Rohy: 3:5

Ofsajdy: 0:1

Fauly: 13:13

ZOSTAVY
FC Dila Gori
Gugeshashvili - Chiteishvili, Etou, Maisashvili (C) (77. Manzi), Wanderson - Mosiashvili, Santos - Gudushauri (56. Bugridze), Bidzinashvili, Camara (82. Madinga) - Kapanadze (55. Zubak)

MŠK Žilina
Petráš - Anang, Minárik (C), Kiwior, Sluka - Myslovič (46. Bernát), Fazlagić (46. Gono), Bichakhchyan (71. Slebodník) - Kaprálik (79. Kopas), Jibril (65. Rusnák), Ďuriš
SÚVISIACE ČLÁNKY
16.07.2021Pavol Staňo: "Dvojzápas s Gori sme zvládli najmä doma, teraz nás čaká ešte kvalitnejší súper."
14.07.2021Nehľadieť na domáci výsledok a triumfovať aj v Gruzínsku

Facebook