Nehľadieť na domáci výsledok a triumfovať aj v Gruzínsku
Futbalisti MŠK Žilina sú už v Gruzínsku, kde majú za sebou stredajší predzápasový tréning a vo štvrtok ich už čaká odvetný duel proti domácemu Dila Gori.

O východiskovej pozícii, podmienkach v Gruzínsku, trávniku či zostave s trénerom Pavlom Staňom a stredopoliarom Miroslavom Gonom.

Štvrtkový duel s výkopom o 19:00 hod. nášho času povedie srbský arbiter Milos Milanovic.

kvalitný trávnik, počasie podobné ako doma

Šošoni sa po príchode do ďalekého Gruzínska ubytovali v metropole tejto krajiny - Tbilisi. Krajina ich privítala horúcim počasím, podobným ako momentálne panuje na Slovensku. Po ubytovaní v hlavnom meste ich následne čakala viac ako 80 kilometrov dlhá cesta do dejiska zápasu - mesta Gori, ktoré je mimochodom rodiskom bývalého vodcu Sovietského zväzu Josifa Vissarionoviča Stalina. 

Zhruba 60-tisícové mesto, nad ktorým sa týči stredoveká pevnosť z 13. storočia, bolo pre Šošonov vstupnou bránou na približne štvortisícový Štadióna Tengiza Burjanadzeho. Na ten sa však kvôli pretrvávajúcim pandemickým opatreniam dostane vo štvrtok maximálne iba 2000 divákov, čo predstavuje 50% kapacity štadióna. Duel domácich proti MŠK sa ale aj napriek obmedzeniam odohrá pred kamerami RTVS o 19:00 hod. nášho času.

Dila Gori má vo svojej krajine za sebou už väčšiu polovicu sezóny, nakoľko v Gruzínsku hrajú opačným systémom jar-jeseň. Po minulo sezónnom treťom mieste figuruje Gori aktuálne na štvrtej pozícii, no počas leta má súťaž mesačnú prestávku. Káder okolo ukrajinského trénera Demchenka tvorí prevažná časť domácich hráčov, ale presnú tretina mužstva tvoria zaujímaví hráči predovšetkým z Afriky či Brazílie, ktorých sme videli v akcii aj minulý týždeň pod Dubňom. Medzi najväčšie úspech klubu zo stredu Gruzínska musíme určite zaradiť výhru v tamojšej najvyššej súťaži zo sezóny 2014/2015 a rovnako aj zisk národného pohára z ročníka 2011/2012.


urobíme maximum, aby sme postúpili

Kouč žltozelených Pavol Staňo nám po tréningovej jednotke priblížil dojmy z dejiska štvrtkového zápasu, ale aj prostredia, ktoré nás v Gruzínsku privítalo. Väčšina faktorov zatiaľ hrala v prospech Šošonov.

"Cesta bola celkom únavná, vyrazili sme včas ráno a bolo vidno, že pred tréningom boli chalani trochu unavení. V tréningu to však rozbehali a všetko bolo v poriadku. Takisto nám dnes vyšlo počasie, nebolo tak horúco, ako sme predpokladali." Podobne je na tom aj trávnik na štadióne Tengiza Burjanadzeho v Gori. "Myslím si, že je v slušnom stave a futbal sa tu rozhodne dá hrať," opísal panujúce podmienky v stredogruzínskom meste tréner MŠK. 

V prvom dueli sme si vypracovali veľmi dobrú východiskovú pozíciu, no vo štvrtok treba začať opäť od nuly. "Chalani istotne nič nepodcenia, ideme do zápasu za stavu 0:0 a chceme uhrať dobrý výsledok aj na pôde súpera. Pred zápasom sme určite nastavení na boj o víťazstvo." Stretnutie sľubuje útočnú hru v podaní domácich, čo by mohlo priniesť otvorený súboj, a s tým aj naše rýchle brejky. "Máme nejaký plán, počítame aj s tým, že sa súper bude chcieť dostať rýchlo do zápasu," uviedol náš kormidelník, ktorý si, samozrejme, svoj taktický plán necháva iba pre seba a pre svojich zverencov. 

Dila Gori už pre nás nie je neznáma, rovnako ako my pre nich. Zámer bude asi podobný ako po Dubňom - eliminovať ich silné stránky a, naopak, využiť tie slabé. "Presne tak. Vedeli sme, v čom sme silní a kde má Gori slabé miesta, a to sa nám aj podarilo využiť. Taktický plán na domáci zápas nám vyšiel výborne. Rovnako aj vo štvrtok nastúpime s nejakým zámerom, no rozhodne sa až na ihrisku."

Dobrou správou pre žltozelenú ekipu je zdravotný stav mužstva, kde až na jednu výnimku môžeme nastúpiť v plnej sile. "Nie je tu s nami Kubo Paur, čo je pre nás oslabenie. Na druhej strane, príležitosť dostanú ostatní chalani a musia sa ukázať," hovorí rodák z Čierneho, ktorý naopak v odvete môžeme počítať s Branislavom Slukom.

Spokojnosť sa rovná postupu, no treba preň urobiť maximum. "Máme bližšie k tomu, aby sme postúpili, ale opakujem, že môžu nastať rôzne situácie. Preto ideme hneď od začiatku naplno, chceme tu vyhrať, nie kalkulovať. Podriadime tomu všetko," povedal na záver odhodlaný lodivod MŠK Žilina Pavol Staňo pred jeho tretím európskym zápasom na lavičke Šošonov.


využiť útočnú snahu domácich

Pred odletom a rovnako aj po skončení predzápasového tréningu sme vyspovedali stabilného člena základnej základnej zostavy MŠK, stredopoliara Miroslava Gona. Pocity sú pred druhým duelom s Dila Gori pozitívne, no rovnako netreba zabúdať na obozretnosť a silu súpera. 

"Prvý duel pre nás dopadol priaznivo, ale určite to netreba brať ako samozrejmosť aj v odvete. V Gruzínsku to nebude jednoduché, čaká nás náročný súboj, no my pôjdeme za výhrou, neuspokojíme sa a budeme chcieť ešte navýšiť náskok v súčte dvojzápasu," povedal na margo odvety, ktorú vysiela RTVS o 19:00 nášho času pracovitý záložník.

Súper pôjde do zápasu od začiatku naplno a prakticky už nemá čo stratiť. Čo bude pre nás v tomto stretnutí najdôležitejšie? "Myslím si, že súper bude v domácom prostredí využívať svoje silné stránky a pred svojimi fanúšikmi bude určite ešte viac namotivovaný. Stretneme sa s ťažkým protivníkom na horúcej pôde. Treba k tomu pristúpiť zodpovedne aj napriek tomu, že máme náskok." Súboj sľubuje ofenzívnu snahu domácich, čo by našim rýchlym protiútokom mohlo vyhovovať. "V podstate nemajú čo stratiť, musíme sa pripraviť na to, že do nás vletia, no to nám môže otvoriť dvere za ich chrbát. Dôležité bude pre nás streliť úvodný gól a potom by sme to už mali zvládnuť," zhodnotila pravdepodobný scenár druhého zápasu prvého kvalifikačného kola Konferenčnej ligy naša nová "šestka".

Do Gruzínska sme cestovali trojhodinovým letom, ktorý sme ukončili v hlavnom meste - Tbilisi. Pre hráčov to však nie je žiaden problém, navyše "Gonis" vyrážal zo svojho rodného mesta - z Piešťan. "Mne osobne to nevadí. Počas cesty väčšinou spím alebo si čítam, takže mi to zvyčajne ubehne celkom rýchlo. Samozrejme, nie je to úplne komfortné, ale pre európske zápasy je to potrebné a nikto s tým nemá problém." V prípade postupu by nás už o týždeň čakala ďalšia dlhá cesta, tentokrát do cyperského Limassolu.

Ďaleké Gori nás síce neprivítalo luxusom, ale na trávniku to bude úplne niečo iné. "Raz som v Gruzínsku hral, ale vyzeralo to úplne inak, keďže sme hrali na národnom štadióne priamo v Tbilisi. Budeme sa musieť adaptovať na počasie, trávnik a rôzne ďalšie faktory. Súper má však rovnaké podmienky a my sme pripravení na všetko." To platí aj o štýle súpera, ktorý sa teraz môže ešte znásobiť. "Je možné, že Dila bude hrať agresívnejšie ako u nás, budú sa snažiť dohnať výsledok a možno nás aj rozladiť rôznymi vplyvmi. Po mentálnej stránke sme ale pripravení rovnako dobre ako po tej futbalovej," hovorí "Gonis" po príchode do takmer 60-tisícového mesta. 

Okolo piatej hodiny sme absolvovali na tamojšom ihrisku aj predzápasový tréning. "Terén bol celkom fajn. Priznám sa, že som čakal horší trávnik. Uvidíme, kto bude úspešnejší, ale vyhrať chceme rovnako ako doma jednoznačne my," jasne ukončil Miroslav Gono pred odvetou prvého kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy. 



rozhodcovia

Štvrtkový súboj s výkopom o 19:00 hod. povedie srbská štvorica rozhodcov, ako hlavný Milos Milanovic, na čiarach mu asistujú Nikola Djorovic a Jovan Grujic.


Facebook