Úspešný koniec prevýšil aj dlhšie série bez výhier

Radostný záver sezóny odznel, a my sme sa tak bez emócií mohli vrhnúť nielen na hodnotenie ročníka 2022/2023, ale aj aktuálne témy súvisiace s blížiacim sa štartom novej sezóny.

Slovo dostal športový manažér MŠK Žilina Karol Belaník, s ktorým sme sa dotkli tém ohľadom samotného kádra, letnej prípravy, žrebu a účinkovania v Európskej konferenčnej lige.


koniec dobrý, všetko dobré? 

Práve touto otázkou sme začali rozhovor so skúseným futbalovým funkcionárom a športovým manažérom Karolom Belaníkom.

"Play-off zápasy ukázali, že družstvo ich zvládlo veľmi dobre. Bol to pekný záver sezóny, v ktorej sme prechádzali lepšími i horšími úsekmi. Pred play-off sme boli osem zápasov bez výhry, preto sme do boja o poslednú európsku miestenku nevstupovali z pozície favorita. Tím sa však skonsolidoval a aj na horúcej pôde Bystrice, ktorá sa veľmi zlepšila, sme to v nesmierne náročnom súboji zvládli. Domáci duel proti Ružomberku ukázal, že sme boli lepší a zaslúžene sme to zvládli. Potešilo nás to teda všetkých. V kútiku duše sme v to stále verili, ale jednu dobu to vyzeralo so samotným play-off komplikovanejšie, keďže sa náskok Trnavy na 3. pozícii zmenšoval. Nakoniec sme dostali šancu a využili sme ju najlepšie, ako sme mohli."

Nový tréner Hynek, čo hovoríte na jeho premiérovú sezónu u Šošonov?

"Mali sme naštudovaný jeho trénerský životopis, získali sme si o ňom veľa referencií priamo z Čiech. Bol zvyknutý pracovať koncepčne, systémovo a s mladými hráčmi. Dostal šancu, i keď po svojom príchode to nemal jednoduché, keďže sme predtým zažili nevydarenú jarnú časť nadstavbovej časti. Mužstvo ale naštartoval svojím vplyvom, prístupom a charizmou. Po relatívne dobrom vstupe do sezóny však prišiel útlm, počas ktorého nastala séria bez výhry a aj herný prejav nebol podľa predstáv. Vtedy sme mali s trénermi rozsiahle debaty a diskusie, čo vyústilo do zmeny systému. Od Slovanu, kedy nám to vyšlo až nad očakávania, sa na novom hernom systéme - detailoch, vylepšení - pracovalo veľmi tvrdo. Niekedy to vypálilo lepšie, inokedy horšie. Postupom času a najmä v spomínanom play-off tím ukázal, že je so systémom stotožnený a že jeho napredovanie v rámci neho ide správnym smerom."

Zmena systému sa nedotkla iba "A"-tímu, ale aj rezervy a dorasteneckých družstiev. Ako sa teda pozeráte na jeho vyše polročnú aplikáciu?

"Dlho sme budovali a vylepšovali systém 4-3-3 už od mládeže. Samozrejme, chceli sme disponovať aj alternatívou, ktorú je vždy dobré mať. Ste menej čitateľní, variabilnejší a flexibilnejší. Počas jari sa na tréningovom procese dosť intenzívne pracovalo na automatizmoch a princípoch systému 3-4-3. Zdalo sa mi, že nie vždy to bolo pre chalanov záživné, ale vyžiadalo si to svoj čas, to bol ten údel. Bolo to skôr o detailných taktických pokynoch - ako sa majú hráči posúvať, kto má kedy vystupovať... Z tohto pohľadu to nebolo pre hráčov jednoduché, ale verím, že záver sezóny ukázal a aj leto to potvrdí, že sme ďalej ako v začiatkoch."

Komu systém prospel, komu zas uškodil? Na kom sa to podpísalo výraznejšie?

"Je to náročné takto povedať. Z hľadiska pokrytia ihriska v defenzíve i ofenzíve je tento systém veľmi dobrý. Niektorým hráčom, ktorí majú väčší problém so zmenami, sa prechádzalo ťažšie. Ide o iné schémy a automatizmy na každej hráčskej pozícii. Bolo to u každého individuálne, ovplyvňovalo to veľa faktorov. Avšak v tejto fáze a príchodom trénera Poláka, ktorý v tomto systéme pracuje roky, sa to zladilo a postupne si to sadlo."


faktor belko

Nielen podľa štatistík, ale aj ocenením v Jedenástke sezóny bol najlepším hráčom Šošonov Ľubomír Belko. Čo hovoríte na jeho výkony a prínos pre tím?

"Ocenili ho ľudia - odborníci, ktorí do toho majú čo povedať. To je pre neho najväčšie vyznamenanie. Za tú sezónu si to zaslúžil. Napriek veku a svojím skúsenostiam pôsobil sebavedomo a suverénne. Vo veľa zápasoch nás podržal a bol základným pilierom úspechu, ktorý sa nám podaril. Štatistické ukazovatele to len potvrdzujú. Má pred sebou veľkú budúcnosť."

Prerástol teda už našu ligu?

"Ešte si to nemyslím. Ľubovi ďalšia sezóna u nás nezaškodí. Uvidí sa, aký bude vývoj. Predsa len, nemá ešte toho toľko odchytaného. Čím viac zápasov odchytá, tým väčšie sebavedomie naberie a do budúcnosti sa bude cítiť lepšie. Aj napriek zdravotnému výpadku napredoval. V jeho veku a pri jeho kvalitách mu ďalší rok u nás teda vôbec neuškodí."


hosťovania šošonov i zmýšľanie hráčov

Okrem jarného kádra sme mali na hosťovaniach viacerých kmeňových hráčov. Ako to s nimi vyzerá?

"Už som s jednotlivými hráčmi aj ich zástupcami komunikoval. Či to je Braňo Sluka, Tibor Slebodník alebo Miro Gono, dohodli sme sa, že momentálne nemáme záujem o ich služby. Akonáhle sa im podarí si niečo zohnať, tak to bude fajn pre všetky strany. Ak nie, budú sa pripravovať s "B"-tímom. Samo Suľa má ponuky zo Slovenska, rovnako mu chceme umožniť napredovať niekde inde. Čo sa týka Patrika Mysloviča, ktorému asi nevyšiel polročný angažmán v Aberdeene podľa predstáv, tam si vieme predstaviť, že by sa vrátil do "A"-tímu. Ak mu prípadne jeho agenti nenájdu niečo zmysluplné, je to otvorené. Pozná trénerov i tréningový proces. Príde vyzretejší, skúsenejší, možno nie s takou hernou praxou, ale určite ju môže získať naspäť počas prípravy. Sme pripravení si pomôcť navzájom - on nám i my jemu."

Ďalšou kategóriou sú končiace zmluvy niektorých hráčov ku koncu tohto kalendárneho roka. Ako to vyzerá s týmito chalanmi?

"Návrhy zmlúv z našej strany odišli, hráči si to majú preštudovať a vyjadriť sa. Chceme to doriešiť do začiatku prípravy, aby mali hráči čisté hlavy a nerušene sa koncentrovali na futbal."

Opäť sa v kruhoch novinárov i fanúšikov šíria šumy ohľadom prestupov niektorých žiadaných Šošonov. Ako to je v realite? 

"Konkrétne ponuky na stole nie sú. Registrujeme však záujem o niektorých našich hráčov. Nie sme však v takom štádiu, že by mal niekto prestúpiť v najbližších dňoch. Sezóny skončili len prednedávnom, prestupové obdobie sa ešte len rozbieha.

Čo cítite zo samotných hráčov? Má niekto záujem sa posunúť?

"Už počas sezóny sme absolvovali rozhovory s niektorými z nich. Snažíme sa s takými, ktorí majú ambíciu i potenciál prestúpiť do zahraničia, diskutovať o prípadných scenároch - prestupoch či predĺžení zmluvy. Všetko s nimi budeme individuálne vyhodnocovať pri konkrétnych ponukách."

Okrem mládežníckych titulov v kategóriách do 19 a 17 rokov si výborne počínala aj naša rezerva. Nastanú teda posuny do kádra aj z tejto adresy?

"V rámci II. ligy sme skončili štvrtí, čo je historicky najlepšie umiestnenie. Družstvo malo konsolidované výsledky a dokázali sme vyhrať aj na ťažkých ihriskách Trebišova či Humenného, čo sa v minulosti nikdy nepodarilo. Niektorí hráči, ktorí mali konštantnú výkonnosť, už počas jari naskakovali do tréningového procesu "A"-tímu. Teraz by mali cez letnú prípravu dostať ucelenejší priestor."


európa, žreb, príprava v rakúsku

Po ročnej odmlke nás čaká Európa, s ktorou súvisí i prípadné väčšie vyťaženie hráčov. Bude udržanie kádra prioritou?

"Účinkovanie v Európe je stále impulzom pre klub i fanúšikov. Európske poháre sú vždy o niečo špeciálnejšie ako ligová súťaž. Radi by sme mali konkurencieschopné družstvo, lebo prezentácia v európskom meradle sa posudzuje optikou zahraničia úplne inak. Chceli by sme teda mať vyskladaný káder tak, aby sme dôstojne reprezentovali značku MŠK i slovenský futbal. Hráči si to vybojovali, preto by sme radi "prežili" viac ako jedno kvalifikačné kolo. Aj keď problémom môže byť, že sme nenasadení. Všetko je pred žrebom (pozn. red.: na programe 20. júna) otvorené. Bude to závisieť z veľkej časti práve od neho, no aj so silnými súpermi sa dá hrať a zdolať ich pri správnom nastavení, motivácii a energii. Zažili sme to aj pred dvomi rokmi. Musíme sa dobre pripraviť."

Čo nás teda v letnej príprave čaká, aby sme sa dobre pripravili na 13. júl?

"Hráči majú, resp. mali dostatok voľna, aby si oddýchli. Je to však znova špecifické tým, že máme aj viacerých reprezentantov, ktorí išli prakticky bez oddychu. Návrat bude preto komplikovanejší, bude to rozbité. Navyše, sezóna nám začína skôr vďaka spomínanej Európe. Štartujeme 19. júna, niektorí reprezentanti sa však pripoja až 30. júna. Máme to však s trénermi premyslené. Najskôr sa budeme pripravovať v domácich podmienkach a 1. júla sa presúvame do Windischgarstenu, kde cestujeme znova po siedmich rokoch. Z hľadiska plôch, prostredia či regenerácie ide o špičkové podmienky. Tam nás čaká súboj s domácim Wolfsbergerom a pravdepodobne rumunským Universitatea Kluž. Veríme, že to všetko dáme dohromady a prípravné obdobie s medzinárodnou konfrontáciou využijeme naplno, aby sme 13. júla boli stopercentne nachystaní."


neskorší výkop ligy

Liga začína až koncom júla, môžeme sa teda naplno sústrediť na prvé kvalifikačné kolo Konferenčnej ligy UEFA. Súhlasíte?

"Je to veľmi diskutabilné. Ja osobne preferujem, keď tím vstupuje do Európy už s ostrým súťažným zápasom. Rozumiem však tomu, že bude väčší priestor na koncentráciu sa čisto na Európsku konferenčnú ligu. Môžeme však mať herný deficit, ak v žrebe dostaneme súpera, ktorý bude hrať systémom jar-jeseň a bude rozohraný. Napríklad ako pred dvomi rokmi gruzínske Dila Gori, ktoré bolo v strede ligy. Uvidí sa po žrebe, po ktorom budeme múdrejší."


Facebook