Rok 2021 a 10 najčítanejších článkov
Aj kalendárny rok 2021 priniesol do futbalového klubu MŠK Žilina zásadné momenty, ktoré ho formovali a ovplyvnili až do tej najsúčasnejšej podoby. Chvíle, ktoré nás dvíhali zo sedadiel, ale aj okamihy či straty, ktoré nás hlboko zarmútili. Raz si hore, raz dole... Tak by sa dal charakterizovať odchádzajúci rok, v ktorom sme aspoň v pár zápasoch mohli pocítiť tú pravú futbalovú atmosféru aj spoločne s vami na tribúnach.

Ktoré články, udalosti či zápasy vás zaujali na našom webe v roku 2021 najviac?


opodstatnenosť umelky každým dňom výraznejšia

Ešte pred štartom jarnej časti 2020/2021 zarezonovala pri zlých terénoch počas zimných mesiacoch stále aktuálna a diskutovaná téma umelých trávnikoch. Za MŠK nehovoria iba reči, ale jasné fakty, a najmä výsledky a počty odchovancov nielen v prvom tíme Šošonov, ale najmä v slovenských reprezentačných výberoch.

Ligový rozpis je nabitý - hráme prakticky do Vianoc a začíname už vo februári. K tomu plnohodnotný tréningový proces na kvalitnom trávniku pre "A"-tím a nezabúdajme aj našu rezervu. Zvládol by toto všetko pod Dubňom iba prírodný trávnik? 


emotívna otočka proti trnave

Ani nie tak tabuľkovo dôležitý duel ako skôr emotívny s krásnym vyvrcholením pre žltozelených. Chýbala tomu iba poriadna kulisa na tribúnach, ktoré by pravdepodobne po góle v nadstavenom čase "spadli". Dva góly a otočku v samom závere nezažijeme proti rivalovi z Trnavy v každom súboji, preto boli emócie obrovské a zároveň tak čítané.


vyvrcholenie ročníka s výhrou v baráži o EKL

O ďalšie emócie, ktoré si mohli vychutnať na Štadióne MŠK aspoň niektorí fanúšikovia Šošonov, sa naši chalani postarali v úplnom závere minulej sezóny. Znova sme museli doťahovať manko a znova to bola poriadna dráma. Proti Zlatým Moravciam sa rozhodlo napokon až v predĺžení, čo bolo predzvesťou krásneho leta, ktoré nás malo čakať v kvalifikačným kolách o novú súťaž - Európsku konferenčnú ligu. 


dobytie afroditiného ostrova

Po roku sme si zahrali opäť európsku súťaž a tentokrát sme v nej prešli všetkými kvalifikačnými kolami až do play-off. Postup cez gruzínsky Dila Gori sa očakával, Apollon Limassol však bol súper, ktorý bol v rankingu o 168 miest vyššie a jeho koeficient bol trikrát vyšší než ten náš. Pochopiteľne tak boli Cyperčania nasadeným tímom a favoritom na postup. Papierové prognózy sa však nenaplnili a Šošoni na Afroditinom ostrove dokázali Apollon zdolať, čo sa nepodarilo v predošlých sezónach tímom ako Lazio Rím, Marseille či Lyon.


zlom menom jablonec

Dovtedy všetko fungovalo ako hodinky. Keď sme zdolali Gruzíncov, Cyperčanov i Kazachov, Jablonec by mohol padnúť tiež... Také boli názory verejnosti i sebavedomie kabíny. Žiaľ, už prvý duel, resp. prvý polčas na severe Čiech prakticky rozhodol o tom, že po Lige majstrov a Pohári UEFA si na skupinovú fázu novovzniknutej Európskej konferenčnej ligy ešte budeme musieť počkať. Play-off proti Čechom sme nezvládli a Jablonec celkom zaslúžene postúpil do skupinovej fázy (kde neskôr obsadil v Skupine D s Alkmaarom, Randers a Klužom nepostupové 3. miesto). Nielenže sme tak ostali tesne pod vrcholom, no náš výkonnostný vrchol z predkôl sme počas celej jesene hľadali následne v lige len ťažko...


piaty Šošon v Serii A

Aj toto letné prestupové obdobie vynieslo prestup Šošona až do talianskej Serie A. Mládežnícky reprezentant Poľska Jakub Kiwior sa pridal ku štvorici Milan Škriniar, Dávid Hancko, Samuel Mráz a Nikolas Špalek, ktorá prestúpila spod Dubňa práve na Apeninský polostrov. Kiwi sa stal jedným z najlepších stopérov ligy, prerástol ju a teraz sa v zostave Spezie objavuje čoraz častejšie. Ďalšia výborná reklama pre prácu s hráčmi pod Dubňom a zároveň v Poľsku, keďže Šošoni ešte pred letom predali aj najlepšieho strelca uplynulého ročníka - Dawida Kurminowskeho.


návrat odchovanca

Po vyše roku sa opäť stretli futbalové cesty s naším odchovancom Lukášom Jánošíkom. Jeho niekoľkomesačná jesenná anabáza v rodnom klube mu priniesla v 11 súťažných dueloch štatistiku 2 góly a 2 asistencie. Kontrakt so Šošonmi má rodák z Hôrok do konca kalendárneho roka a aktuálne sa rokuje o jeho ďalšom zotrvaní pod Dubňom.


zmena na trénerskej stoličke

Po roku 2020 priniesol zmenu na trénerskej stoličke MŠK aj rok 2021. Nevydarené obdobie Šošonov, ktoré sa tiahlo prakticky od vypadnutia s Jabloncom, vyústilo až do odvolania Pavla Staňa z pozície kormidelníka MŠK. Na uvoľnené miesto zasadol jeho asistent a 74. tréner histórie Žiliny Peter Černák, ktorý si od októbra pripísal ako šéf žltozelenej lavičky okrúhlych 10 duelov s bilanciou 4 výhry, 4 remízy a 2 prehry.


zaskočení gréci

S malou dušičkou, no odhodlaní pobiť sa za žltozelené farby, nastupovali Šošoni z U19 do mládežníckej Ligy majstrov pri svojej historicky druhej účasti. Proti majstrovi Grécka sme síce skoro prehrávali, no potom sme PAOK na jeho pôde zmietli piatimi presnými zásahmi a pred domácou odvetou si vytvorili ideálnu pozíciu na postup. Ten sme potvrdili výhrou aj doma.

Po "A"-tíme a jeho letnej jazde kvalifikačnými kolami Konferenčnej ligy nás na jeseň zas začali v Európe zastupovať výbornými výsledkami naši dorastenci, ktorí proti PAOK-u nepovedali posledné slovo...


odchovanci Akadémie MŠK už svietia aj na európskej mape

Viacero zaujímavých rebríčkov zverejnila počas roka celosvetovo uznávaná výskumná skupina z Medzinárodného strediska pre športové štúdie (CIES), v ktorých svietil viackrát aj klub MŠK Žilina. Azda najvýraznejšie práve pri spomínanom rebríčku odchovancov hrajúcich najvyššie európske ligy. Ocitnúť sa v rebríčku, kde sa nachádza viac než 600 mužstiev, na skvelom 21. mieste pred klubmi ako Manchester United, Chelsea či Atlético Madrid s aktuálne 42 odchovancami hrajúcimi v najvyšších európskych súťažiach, je na slovenské pomery unikátom. Je to veľké zadosťučinenie pre celú Akadémiu MŠK Žilina a zároveň záväzkom do budúcna.


Padli aj Kazaši, prekvapíme vo februári aj Inter?

Zápasy v UEFA Youth League sme si predĺžili minimálne do februára a veľkou mierou za to môže brankár Ľubomír Belko, ktorý vymazal z bieleho bodu strelcov Kairatu Almaty. Proti druhému súperovi v mládežníckej Lige majstrov sme totiž neboli takí efektívni ako proti Grékom. Postup sme si tak museli uchmatnúť, treba však povedať, že zaslúžene, až po penaltách. Premiérovo si teda zahráme v tejto súťaži aj na jar, keď v play-off o osemfinále UYL vyzveme na svojej pôde Inter Miláno. So slávnou talianskou značkou nás prepája aj odchovanec MŠK Milan Škriniar. Prekvapíme aj Nerazzurri?


My veríme, že aj rok 2022 nám prinesie čo najviac dôvodov na pozitívne správy a víťazné články Šošonov.

Ďakujeme vám za priazeň v končiacom sa kalendárnom roku a do toho nového prajeme v mene celého klubu MŠK Žilina pevné zdravie, veľa úspechov v športovom i osobnom živote.


Facebook