Rijeka - posledná previerka pred ostrým európskym štartom
Futbalisti MŠK Žilina sa blížia do finále sústredenia, ktoré pre nich bude znamenať tretí a zároveň posledný prípravný duel pred ostrým štartom Európskej kvalifikačnej ligy.

V ňom vyzvú v stredu svojho hotelového suseda z HNK Rijeka, ktorý má rovnako svoj tréningový kemp rozložený v Kranjskej Gore.


po troch rokoch opäť proti Rijeke

Smerom k záveru sústredenia sa dostávame aj k poslednému prípravnému stretnutiu proti "starému známemu" - HNK Rijeka z Chorvátska. Tretí tím uplynulého ročníka chorvátskej najvyššej súťaže si podobne ako Šošoni zahrá kvalifikáciu Európskej Konferenčnej ligy (v 2. predkole dostane postupujúceho z dvojice Sant Julia (Andora) - Gzira United (Malta)). Klub z pobrežia Jadranského mora má za sebou zatiaľ úspešný vstup do letnej prípravy, keď v oboch doterajších dueloch dokázal zvíťaziť. Futbalisti Rijeky si najprv poradili so slovinským Domžale po najtesnejšej výhre 1:0 a proti druholigistovi z Dragovoljacu zvíťazili presvedčivo 3:0.

So šesťnásobným držiteľom chorvátskeho poháru a víťazom tamojšej ligy zo sezóny 2016/2017 sme sa v posledných rokoch stretli trikrát. Ako pamätný môžeme označiť dvojzápas z leta 2013, kedy sme na súpera tesne nestačili v 3. kvalifikačnom kole o účasť v skupinovej fáze Európskej ligy. Po prehre vonku v pomere 1:2 a domácej remíze 1:1 sme však nakoniec nedokázali postúpiť ďalej. Góly Šošonov vtedy strelili Tomáš Majtán a Jaroslav Mihalík. 

V rovnakej fáze prípravy sme na tradičný chorvátsky klub narazili aj takto pred tromi rokmi počas sústredenia v Kranjskej Gore. Na tento zápas však určite jeho pamätníci nespomínajú dobre a prehru 0:5 budeme chcieť aj s odstupom času odčiniť. O extra motiváciu proti minuloročnému účastníkovi skupinovej fázy Európskej ligy bude mať tak postarané predovšetkým trojica Branislav Sluka, Benson Anang a Enis Fazlagić, ktorí do spomínaného, posledného vzájomné duelu zasiahli. Na lavičke vtedy sedeli ešte Adam Kopas a Samuel Petráš. Výraznou obmenou prešiel podobne aj káder súpera, nakoľko naše vzájomné zápolenie si pamätajú iba štyria terajší hráči. Konkrétne ide o brankára, dvoch obrancov a jedného záložníka z tímu, ktorý si vo svojej histórii pripísal už deväťdesiat európskych zápasov. 

S chorvátskym tímom sa spája aj dvojica mien, ktorí si zahrali v uplynulom ročníku Fortuna ligu. Ide o kmeňových hráčov Rijeky - Daniela Iglesiasa a Milana Ristovskeho, ktorí hosťovali v Trnave.


nikto nebude mať nič garantované ani po strede

Šošoni sú v Kranjskej Gore už týždeň. Utorok, a teda tretí predzápasový deň sa niesol v znamení meninových oslávencov, medzi ktorých patrí aj náš kouč Pavol Staňo. Čo si pre neho pripravili chalani po futbalovej stránke?

„Majú ešte pol dňa na to, aby ukázali, že sme urobili zase kus roboty. To mi úplne stačí,“ opísal futbalový darček, ktorý by nášho trénera potešil od jeho zverencov najviac.

Sústredenie naďalej pokračuje v kvalitnom tempe, ktoré sa odzrkadľuje aj na hernej stránke či napredovaní chalanov. „Myslím si, že chalani sú pripravení naozaj dobre. Dlhodobo ideme istým smerom, snažíme sa to iba zdokonaliť a udržať trend, na ktorom sme doteraz pracovali. Stále sa však chceme posúvať ešte na vyššiu úroveň. Preveria nás ostré zápasy s dobrými súpermi a tam uvidíme, ako na tom sme,“ hovorí pred posledným dňami sústredenia v Kranjskej Gore lodivod žltozelených.

V predposledný deň sústredenia naše mužstvo preverí chorvátska HNK Rijeka, na ktorú nemáme dobré spomienky. Odvtedy prešli tri roky, no mužstvo Rijeky je po analýze trénerov stále kombinačne silné s dobrým držaním lopty a individuality. Hoci to nie je také veľké meno ako Lokomotiv Moskva, tréneri sa zhodujú, že to môže byť najlepšia previerka na sústredení. „Vieme, že nás čaká vynikajúci protivník, čo ukázal aj v poslednom vzájomnom stretnutí. Sme pripravení na to, že to bude súper ťažšieho kalibru, ale takéto zápasy presne potrebujeme. Budeme sa ho snažiť odohrať čo najlepšie a samozrejme vyhrať.“

Stredajší duel môžeme označiť ako generálku na Európu. Bude tomu zodpovedať aj naša zostava? „Do ligy nám ostáva ešte veľa času, rovnako aj do súbojov v Európe. Vidíme sami, že aj tu na sústredení môžeme niečo plánovať, no v priebehu pár dní to môže zmeniť zdravotný stav chalanov. Nikde nie je napísané, že tí čo budú hrať proti Rijeke, nastúpia rovnako aj v Konferenčnej lige či v našej lige. Priestoru je stále ešte veľmi veľa a chalani musia potvrdzovať v každom jednom tréningu, že si to miesto zaslúžia. Nikomu negarantujeme „flek“, po strede nebude s istotou o ničom rozhodnuté. Chalani musia vedieť, že bez tvrdej práce sa nikde nedostanú.“ Na druhý deň po tomto stretnutí Šošoni pocestujú späť do Žiliny a v domácich podmienkach sa budú pripravovať na 8. júl, kedy pod Dubňom privítajú gruzínsky tím FC Dila Gori.

Rijeka bude pre nás kvalitným protivníkom, ktorý hrá podobný otvorený futbal. Staňovci sa však pokúsia predviesť to, na čom tak tvrdo pracujú už dlhšie obdobie. „Uvidíme, zápas sa vždy začína od nuly a jeho priebeh ovplyvňuje veľa vecí. Chalani vedia, čo od nich chceme. Robíme to dennodenne na tréningoch, takže teraz to treba iba ukázať v zápase. Taktika je už v nás, vieme, čo ideme robiť na ihrisku a už to musíme len úspešne zrealizovať aj v zajtrajšom stretnutí,“ povedal na záver predzápasového rozhovoru proti tretiemu tímu chorvátskej ligy HNK Rijeka hlavný kormidelník MŠK Žilina Pavol Staňo.


Stredajší duel s výkopom o 18:00 hod. v Kranjskej Gore opäť plánujeme vysielať naživo.



Facebook