Pred Karvinou prvoradá obranná fáza hry, výsledok druhoradý
Ďalší piatok a pre Šošonov v prechodnom období aj ďalší prípravný duel. Po druholigistovi zo Slovenska sa nám tentokrát do cesty postaví účastník II. českej ligy - MFK Karviná, s ktorou pôjde o odvetu z leta.

Súboj sa odohrá v piatok od 12:00 v Karvinej. Vzhľadom na to, že duel sa s najväčšou pravdepodobnosťou odohrá na tréningovej ploche, nebude priamy prenos možný.


Po takmer polroku sa stretávame s Karvinou opäť. Vymeníme si dejiska zápasov, ale, snáď, sa nevymení výsledok z leta. Vtedy zverenci trénera Jaroslava Hynka, pre ktorého to bol vôbec prvý domáci duel na lavičke MŠK, zvíťazili v Budatíne 3:0 po góle Dávida Ďuriša a dvoch presných trefách z kopačky Rolanda Galčíka. Vtedy bola Karviná čerstvým zostupujúcim z I. ligy, tentoraz po jesennej časti zimuje na 5. mieste s iba trojbodovou stratou na baráž.


defenzíva, defenzíva, defenzíva

Pán tréner, uplynul ďalší týždeň. Ako napredujeme?

"Tento týždeň je veľmi rozbitý, keďže piati chalani sú na reprezentačnom tréningovom kempe. Sú to však hráči, ktorí v tréningu poctivo pracujú a zaslúžia si to. Veríme, že odtiaľ prídu nabití novou energiou a opäť ich to posunie ďalej. Rovnako dostanú ďalšiu dávku motivácie pre tvrdú prácu. Na druhej strane, nachádzame sa v období, keď je mnoho hráčov chorých a ďalší dvaja boli zase celý predošlý týždeň u 19-tky na výpomoci - Mário Sauer a Sammy Gidi. Čiže oni teraz dobiehajú veci z minulého týždňa, no a chalanov z repre to zase čaká o týždeň. Snažíme sa to však dať dokopy, aby sme zápas proti Karvinej mohli odohrať tak, ako sme na tom pracovali. Tešíme sa aj na posledný týždeň, kde budeme všetci a zavŕšime ho duelom so Spartou."

Chalani spomínali, že proti Považskej Bystrici ste si dali za akýsi mini-cieľ čisté konto vzadu. Čo to bude teraz proti Karvinej?

"Stále je to tá defenzíva, chceme v nej urobiť razantné kroky vpred, aby sme sa natrénovali všetky veci, ktoré nás trápili. Hoci je vždy dôležitý aj výsledok, teraz je pre nás trochu prednejšie zameranie sa na obrannú časť hry a všetky jej aspekty. Pracujeme na tom aj preto, aby bol štart zimnej prípravy jednoduchší a v nej to už iba prehlbovali. Samozrejme, keby bol celý tím dlhšie pokope, šlo by to rýchlejšie, ale aj ostatné veci ako reprezentácia majú určite svoju pridanú hodnotu. Berieme to tak, ako to je a myslím si, že stále robíme kroky vpred."

V poslednom zápase sme si všimli zmeny na brankárskom poste? Mareka Teplana sme vymenili do Považskej Bystrice za Mateja Slávika.

"Chceme, aby si Marek Teplan vyskúšal fungovanie aj chytanie v inom klube, aby sme videli, ako je schopný pracovať aj mimo Žilinu. Ak to tréningový proces Považskej Bystrice dovolí, tak bude mať možnosť trénovať aj s nami. Momentálne je to vo fáze, že sa rieši finalizácia tejto výmeny. Maťo Slávik sa od začiatku javí veľmi dobre, čo sa týka odvahy a hry s loptou. Teraz je to o tom, že sa musí naučiť lepšie vyhodnocovať jednotlivé situácie. Zo začiatku to ide zväčša rýchlo, no keď sa to začne postupne nabaľovať, tak to bude preňho ťažšie. Uvidíme, čo dokáže zvládnuť na tejto vyššej úrovni. Ale musím povedať, že zatiaľ sa javí veľmi dobre. V oboch dueloch bol pri zakladaní hry aj pri zákrokoch úspešný."

S čím by ste boli spokojný po Karvinej? Nehovoríme o výsledku, ale o očakávaniach z výkonu, predvedenej hry.

"Doteraz sme skúšali bránenie vo vyššom bloku s vyšším pressingom. Teraz by sme si chceli zase vyskúšať presnejší stredný blok, ako sa v ňom chovať a prechod do hlbšieho bloku. Rovnako aj rýchly prechod do ofenzívy. Stále to bude ale veľmi aj o kompaktnosti či vzájomnom kaučingu hráčov. Proti Považskej, ktorá bola veľmi odvážna a ktorá odohrala veľmi dobrý duel, sa nám to darilo. Momentálne sa trochu menej venujeme ofenzíve a nechávame ju voľnejšiu. Musíme v nej však lepšie držať pozície, dostávať sa do kombinácie, ponúkať sa a rozbiehať akcie. To sú veci, ktoré už máme nabudované... Treba však zapracovať pri nábehoch za obranu, pri získaní lopty a spolupráci v ofenzíve."


bez priameho prenosu

Ako sme spomínali vyššie duel sa v Karvinej odohrá na tréningovej ploche a tamojšie podmienky nám neumožňujú odvysielať kvalitný priamy prenos. Hneď po skončení vám však prinesieme tradicný pozápasový report a hodnotenia hráčov.


Facebook