Pred Jabloncom: Držať sa vecí, ktoré nás posunuli až sem
Po utorkovej ceste do Česka už streda tradične patrila mediálnym a tréningovým povinnostiam pred úvodným duelom play-off o Konferečnú ligu UEFA, ktorý sa odohrá na trávniku Jablonca vo štvrtok od 20:00 hod.

Pocity pred štvrtou európskou prekážkou prezradil na tlačovej konferencii tréner Pavol Staňo a kapitán Ján Minárik, ktorých doplnil Matúš Rusnák.

Štvrtkový súboj na Štadióne Střelnice pod rozhodcovskou taktovkou Jakoba Kehleta z Dánska prinesie naživo druhý kanál RTVS.


záznam predzápasovej tlačovej konferencie MŠK

Domáci tím absolvoval tlačovú konferenciu i tréning (na tréningovej ploche) ešte pred Šošonmi počas stredajšieho popoludnia.

Tréner Jablonca Petr Rada na nej hovoril o Celticu i oprave, ktorá ich čaká proti Žiline. Samozrejme, chcú sa pobiť o postup. O našom tíme povedal, že je hladný a drží spolu. "Určite to bude nepríjemný súper, my sme neodštartovali sezónu tak ako tie predchádzajúce. Teraz musíme dať ligu stranou a pripraviť sa na štvrtok. "Federálna" konfrontácia mi chýba, malo to náboj. Rád sa vraciam na miesta na Slovensku, kde som hrával. Zo Žiliny si pamätám Grigu a Kiniera... Žilina je celkovo futbalové mesto, vedia tam pracovať. Neviem, čo by som povedal k pozícii favorita - Žilina je druhá a my aktuálne 10. v tabuľke. Na dva zápasy je to lepšie a férovejšie ako s Dunajskou Stredou na jeden zápas pred rokom. Musíme sa pripraviť na dvojzápas, aby sme ho zvládli," dodal skúsený kormidelník domácich, ktorý bude mať k dispozícii kompletný káder.

Rovnako jediný Slovák v tíme súpera Jakub Považanec prizvukoval, že pre neho pôjde o pikantný, "federálny" súboj. Ten navyše môže Jablonec naštartovať a nakopnúť v novej sezóne, v ktorej zatiaľ nemajú ideálny štart. Skúsenosti sú na strane súpera, čo môže byť podľa rodáka z Banskej Bystrice výhodou pre český tím.


užiť si to s patričnou zodpovednosťou

Iba dve mužstvá z celkového počtu 66 postúpili do play-off z prvého kvalifikačného kola. Okrem fínskeho KuPS Kuopio sú to práve naši chalani. Premožitelia gruzínskeho Dila Gori, cyperského Apollonu Limassol a kazašského Tobolu tak prirodzene vzbudili pozornosť českých novinárov.

Tréner Pavol Staňo i jeho kolegovia vedia, že je potrebné držať sa vecí, ktoré nám fungovali doteraz.

"Zdobila nás behavosť, bojovnosť a chuť hrať. Musíme si uvedomiť, že toto nás posunulo až tu, kde sme teraz. Vytvárať si na seba zbytočný tlak nie je potrebné. Treba robiť to, v čom sme silní, to, čo nám ide. Verím, že nám to môže priniesť úspech," hovorí tréner žltozelených, ktorý sa vyjadril aj k faktu, že sme medzi dvojicou tímov, ktorá to ťahá už od prvého kvalifikačného kola. "Sme radi, že sme mohli odohrať šesť ťažkých zápasov. Vždy to len pomôže mužstvu, skúsenosti sa zbierajú práve v takýchto dueloch. Odohrali sme ich so cťou, o to sa treba oprieť. Urobíme všetko pre to, aby sme mali ísť šancu aj do skupiny."

Vo všetkých doterajších dvojzápasoch sme mali výborný prvý duel. Ako to zopakovať aj v Česku? "Vždy je to veľký bonus, no hrá sa na dva zápasy a obidva sú rovnako dôležité. Uvedomujeme si dôležitosť prvého stretnutia, je dobré, keď je štartovacia pozícia lepšia. Vo štvrtok ideme tvrdo pracovať, uvidíme, ako to bude nakoniec vyzerať."

Čo nám naznačil predzápasový tréning? "Ihrisko je výborné, dá sa hrať futbal, verím, že to bude kvalitný zápas," dúfa rodák z Čierneho, ktorý má k dispozícii kompletný káder. Samozrejme, iba tých, čo vycestovali. "Kubo Paur sa už vracia, vyzerá to sľubne. Paťo Iľko je tiež už v tréningovom procese, i keď to ešte potrvá. Filip Mráz je chorý, no verím, že budúci týždeň bude k dispozícii."

Aké myšlienky má tréner pred štartom play-off? "Veľmi sa na tento zápas teším, pretože hrať už v tak pokročilej fáze je naozaj super. Dôležité je užiť si ten zápas v zmysle, že sa na neho všetci budeme tešiť. Je to sviatok pre nás všetkých, musíme k tomu pristúpiť s patričnou zodpovednosťou."


česko-slovenská konfrontácia vždy špeciálna

Čo hovorí po predzápasovom tréningu náš rýchlik z pravej strany Matúš Rusnák?

"Tréning klasický, predzápasový. Hlavne trávnik je super, je to rovné, z čoho som ostal prekvapený." A v akom nastavení je mužstvo? "Všetci sa už tešíme na výkop, nechceme kalkulovať, ideme za víťazstvom a domov chceme doviesť čo najlepší výsledok."

Pre tímy i fanúšikov je vždy česko-slovenská konfrontácia o niečo špeciálnejšia, platí to i u Ruskyho? "Predsa len, i v ostatných športoch, je súboj českých a slovenských tímov špeciálny. Jablonec je zvučné meno, prezentujú sa rýchlym a tvrdým futbalom. Môžeme sami sebe i ostatným ukázať, že sme sa posunuli aj v tomto aspekte a vieme hrať do tela. Proti Čechom som ešte nehral v ostrom stretnutí, preto sa veľmi teším."

Práve vo fyzickej hre sa Matúš vyžíva. "Mne taký futbal chutí, uvidíme, čo prinesie zajtrajšok," uzavrel neurčito rýchlik s číslom 66.


rozhodcovia

Štvrtkový súboj s výkopom o 20:00 hod. povedie trojica rozhodcov z Dánska. Hlavným arbitrom bude Jakob Kehlet, na čiarach mu asistujú Lars Hummelgaard a Heine Sørensen.

Stretnutie môžete sledovať naživo na druhom kanáli RTVS.


Facebook