Pod vedením nového trénera sme odštartovali zimnú prípravu 2020
V utorok 7. januára odštartovali futbalisti MŠK Žilina rok 2020 a zimnú prípravu na jarnú časť Fortuna ligy. Premiéru v kabíne absolvoval nový tréner Pavol Staňo, ktorý popoludní viedol svoj prvý tréning ako lodivod MŠK. Spolu s ním sa objavili v šatni aj viacerí mladíci, ktorí minimálne v prvých dňoch nahradia absentujúcich reprezentantov.

Žltozelení tak utorkom rozbehli šesťtýždňovú zimnú prípravu.


Pred samotnými futbalovými povinnosťami privítal nový kormidelník Pavol Staňo neúplný (šestica šošonov si plní reprezentačné povinnosti v SR "21"), 26-členný káder spolu so svojím realizačným tímom a vedením klubu, ktoré poprialo do nového kalendárneho roku šošonom veľa zdravia, síl a úspešných výsledkov. 

Po príhovoroch a absolvovaní mediálnych povinností už následne o 14:30 hod. premiérovo vybehli žltozelení na hlavnú plochu Štadióna MŠK na úvodný tréning roka 2020.


pracovať tvrdšie, odovzdať viac hráčom 

V novej dekáde sa postaví na lavičku MŠK premiérovo Pavol Staňo, ktorý bude viesť žltozelených ako 73. tréner v histórii Žiliny. Ako prežíval prvý deň v kabíny spolu s hráčmi?

"Som úplne pokojný, vyrovnaný. Mám pri sebe dobrých kolegov, takže sa to celé nieslo v príjemnej atmosfére. Teším sa aj na ďalšie dni," zhodnotil svoje prvé pocity nový kormidelník. Aké má osobné ciele do nového roka? "Chcel by som ostať rovnakým človekom, akým som. Určite nechcem, aby ma takéto veci zmenili. Moje predsavzatie? Určite tvrdšie pracovať na sebe, aby som mohol hráčom odovzdať čo najviac."


nerobiť prevratné zmeny, pracovať na detailoch

Zimnú prípravu nový šéf žltozelenej lavičke nemenil, tá ostala podľa pôvodného plánu. "Rozplánované je to dobre. Všetko sa bude odvíjať od toho, ako budú chalani vyzerať, kde budú nedostatky. Na nich budeme pracovať. Určite to budeme riešiť operatívne. Samotné zaťaženie už máme naplánované. Hráči už prídu predpripravení vďaka individuálnym tréningovým plánom, takže určite to bude na začiatok náročnejšie, máme prichystaných viac tréningov, väčšie zaťaženie. Na sústredenie už pôjdeme s tým, že tam bude priestor aj na otestovanie. Po návrate domov nás čaká posledný prípravný zápas - generálka s GKS Tychy - kde už pôjdeme so zaťažením nižšie, do súťažného módu."

Čo hovorí rodák z Kysúc na mená súperov, ktorí nás preveria? "Môžeš mať súpera zvučnejšieho mena, ale môže proti tebe postaviť mladých, alebo druhé mužstvo. Každý tím v dnešnej dobe má svoju kvalitu a dokáže vás niečím zaskočiť. Neriešim preto, či sú mená našich súperov na papieri zvučnejšie. Zaujíma ma jednoducho môj tím, jeho progres. Nerobíme to preto, aby sme si zaškrtli, že máme perfektného súpera v príprave."

Behavosť, kondička, sila. To boli atribúty, ktoré spomínal 42-ročný tréner pri svojom príchode. Čo chce ešte zlepšiť? "Celkovo pohyb bez lopty. Pohyb bez lopty sa následne viaže na ďalšie veci, ktoré som spomínal pri mojom príchode. Tam je priestor na zlepšenie. Určite nebudeme robiť prevratné zmeny, ale toto sú detaily, na ktorých chceme pracovať."


prioritou naši hráči

Kabína prešla okrem trénerskej pozície zmenami aj v hráčskom kádri. Viktor Pečovský bude počas jarnej časti súčasťou "B"-tímu ako hráč, kde bude nápomocný mladým hráčom a zároveň už bude zastávať pozíciu asistenta trénera v mládežníckych tímoch Akadémie MŠK Žilina. Tribúny sa, samozrejme, ešte budú môcť oficiálne rozlúčiť s legendou a rekordérom v počte štartov v slovenskej najvyššej súťaži. Jeho počet zápasov je aktuálne na rekordnom čísle 417 zápasov.

Naopak, do kabíny pribudli niekoľkí mladíci z našej rezervy. Viacerí z nich zakúsili šatňu "A"-tímu aspoň na niekoľkých tréningoch. "Kvalitu v kádri máme. Ak by sme videli, že niektorý z hráčov nespĺňa parametre, ktoré od neho vyžadujeme, tak to budeme operatívne riešiť. Každý hráč chce a musí pracovať tak, aby sme vedeli, že to na ňom môžeme postaviť. V prvom týždni sme doplnili kabínu hráčmi z "B"-tímu. Je to všetko o komunikácii. Mladí chalani vedia, že sa musia ukázať v dobrom svetle. Budú s nami pracovať minimálne do budúceho týždňa. Na sústredenie odíde 23-24 hráčov, takže každý má šancu sa tam dostať."

Už predošlý tréner poukázal na slabšie miesta, ktoré nás v zostave trápili počas jesene. Ako vnímate otázku posíl? "Je nám jasné, že krídelné priestory nie sú tak početne obsadené. Určite to budeme chcieť vyriešiť. V prvom rade to záleží na našich chalanoch, pretože kvalitu tam máme. Možno nie v takom počte, ale je to o hlave, pracovitosti, nastavení."

O čom bude prvý týždeň zimnej prípravy? "V utorok sme začali vstupným tréningom, ktorý nebol náročný. Je to prvé stretnutie, chalani sú po ceste, takže išlo o ľahší tréning. Od stredy už začíname pracovať na sto percent, zamerané to bude najmä na kondičku, ale budeme sa už opierať aj o taktické veci."

S akými pocitmi vybehol Palo Staňo na svoj prvý tréning ako lodivod MŠK? "Najradšej by som si zabehal s chalanmi aj ja sám. Zahral som si s chalanmi bago na začiatku, pozoznamoval som sa. Užil som si ho." 


návrat do šatne, bago, dobrá nálada 

Prvý pracovný deň roka 2020 pre futbalistov MŠK Žilina priniesol viacero pozitívnych momentov. Ako vidia začiatok prípravy, návrat do kabíny a ďalšie ambície Jakub Paur a novic Miroslav Gono. Aké pocity prevládajú v hlavnom trénerovi Pavlovi Staňovi po prvom tréningu?

Už o týždeň v utorok nás čaká prvý domáci prípravný duel proti druholigistovi z Podbrezovej. Všetky termíny prípravných zápasov nájdete aj v sekcii zápasy. Prípravné duely plánujeme vysielať aj na našom YouTube kanáli MŠKŽilinaTV.


PLÁN PRÍPRAVNÝCH ZÁPASOV

  • 7.1. - Štart prípravy (Štadión MŠK Žilina, čas pre médiá 12:00 hod. - Mix zóna Štadióna MŠK Žilina)
  • 14.1. MŠK Žilina - Podbrezová (Štadión MŠK Žilina, 15:00)
  • 18.1. Baník Ostrava (ČR) - MŠK Žilina (Ostrava, 15:00)

sústredenie SAE

  • 25.1. dvojzápas:
    • Pakhtakor Tashkent FK (Uzbekistan) - MŠK Žilina (12:00 SEČ)
    • FC Tobol (Kazachstan) - MŠK Žilina (14:00 SEČ)  
  • 29.1. dvojzápas:
    • FC Riga (Lotyšsko) - MŠK Žilina (12:30 SEČ)
    • Johor DT FC (Malajzia) - MŠK Žilina (15:00 SEČ)  
  • 8.2. GENERÁLKA: MŠK Žilina - GKS Tychy (Štadión MŠK Žilina, 14:00)

ŠTART JARNEJ ČASTI FORTUNA LIGY

  • 16.2. MŠK Žilina - FC ViOn Zlaté Moravce (Štadión MŠK Žilina, 14:00)

Menný zoznam hráčov na prvom tréningu:

brankári

1 Miloš Volešák

30 Dominik Holec

Matej Vajs (z MŠK Žilina "B")

obrancovia

25 Filip Kaša

3 Martin Králik

28 Benson Anang

23 Ján Minárik 

14 Jakub Kiwior

20 Besir Demiri

24 Michal Tomič (dlhodobo zranený)

13 Vladimír Majdan (dlhodobo zranený)

Samuel Suľa (z MŠK Žilina "B")

stredopoliari

66 Miroslav Káčer

11 Vahan Bichakhchyan

9 Ivan Diaz

18 Enis Fazlagić

17 Jakub Paur

7 Patrik Myslovič (dlhodobo zranený)

Miroslav Gono (z MŠK Žilina "B")

útočníci

8 Lukáš Jánošík

10 Filip Balaj

32 Róbert Boženík

90 Dawid Kurminowski

19 Roland Gerebenits

Matúš Rusnák (z MŠK Žilina "B")

Adrián Kaprálik (z MŠK Žilina "B")


Chýbali:

22 Samuel Petráš (reprezentácia U21)

15 Kristián Vallo (reprezentácia U21)

5 Adam Kopas (reprezentácia U21)

21 Ján Bernát (reprezentácia U21)

27 Branislav Sluka (reprezentácia U21)

29 Dávid Ďuriš (reprezentácia U21)

Facebook