Vyrovnaný zápas o 2. miesto pre Trnavu
Niké liga,
nedeľa 31. 3. 2024 od 17:30
ŠAM | City Aréna
1:0(1:0)
FC Spartak Trnava - MŠK Žilina
Góly: 26. Azango
ŽK: 42. Zeljković, 74. Ďuriš - 89. Adang
Diváci: 6513
Rozhodca: Glova - Straka, Kmec
ŠTATISTIKY

Očakávané góly (xG): 1,22 - 0,67

Držanie lopty: 37% - 63%

Strely/na bránu: 11:13 / 2:2

Rohy: 3:7

Ofsajdy: 1:1

Priame kopy: 3:1

Fauly: 13:12

ZOSTAVY
FC Spartak Trnava
Takáč – Koštrna, Djurić, Kóša, Mikovič (C) – Ofori (65. Bainović), Zeljković, Procházka – Daniel (76. Šulek), Ďuriš (84. Poznar), Azango (65. Bukata)

MŠK Žilina
Belko - Minárik (C), Stojchevski (46. Ndjeungoue), Hubočan - Javorček (69. Bari), Gidi, Sauer, Ďatko - Jambor, Bile (69. Nsona), Iľko (82. Adang)
Zápasové menu

Po predpoludňajšom súboji rezerv sa nedeľný hlavný chod presunul do Slovenského Ríma. Zápas medzi Spartakom a Šošonmi mal šesťbodovú príchuť v boji o 2. miesto tabuľky. Vo vyrovnanom prvom polčase priklonil misku váh na domácu stranu VAR, ktorý uznal gól Azangovi. Očakávaný obranný val domácich sa hynkovcom sa po zmene strán aj podarilo otvoriť, chýbalo nám však to najpodstatnejšie - lepšie zakončenie. Duel tak napokon rozhodol jediný gól, ktorým si Trnava upevnila 2. pozíciu v tabuľke.

Nadstavba pokračuje budúci víkend pod Dubňom, žltozelení hostia v piatok bratislavský Slovan. Vstupenky sú v predaji.


ZOSTRIH ZÁPASU


Na súboj 3. kola nadstavby, ktorý mohol veľa napovedať o boji o striebornú priečku, nasadil trénerský zbor najsilnejšiu možnú zostavu. V Žiline zostal iba Loic Essomba doliečujúci sa z minulotýždňového súboja II. ligy.

V slušnej kulise odštartovala zápas hlavička Ďuriša, zo záklonu však nemohol ohroziť Ľuba Belka, ktorý si s jeho zakončením hravo poradil. Aj druhýkrát zakončoval domáci kanonier, v súboji proti bývalému spoluhráčovi z repre i klubu Tomášovi Hubočanovi sa presadil, ale mieril nad. My sme to skúšali rýchlymi kombináciami a výmenami lôpt, v nich bolo cítiť najmä prínos Patrika Iľka. V 6. minúte pálil Majo Sauer, po ňom z priameho kopu Timo Jambor. Oba naše pokusy zblokovala domáca obrana. V 25. minúte vyšiel domácim rýchly prechod z pravej strany, Daniel to aj cez niekoľko našich tečov poslal do ohňa, kde sa lopta dostala na osamoteného Azanga. Najskôr sme si vydýchli pre ofsajdové postavenie Afričana v domácom drese, opäť bol však v permanencii VAR podobne ako v Dunajskej Strede, ktorý zmenil verdikt postranného rozhodcu a poslal domácich do vedenia. Naša odpoveď viedla cez nakopávané lopty na Erica Bileho operujúceho na hrote. Zatiaľ sme však nevedeli prejsť cez obranný val súpera, ktorý mal navyše nahraté po strelenom góle. Podarilo sa to v 40. minúte, kedy loptu potiahol a napokon aj zakončil Domino Javorček. Ľavačka mala dobré parametre, Takáč bol na ňu nachystaný. Skúšali sme to aj napriek jedenástim domácim pod loptou, no do kabín sa neuchytila žiadna žltozelená akcia. A to mal tutovku v posledných sekundách Paťo Iľko, ktorý sa kľučkami predral do zakončenia, Takáč vytiahol výborný zákrok nohou. 

A ako sme začali polčas prvý, tak sme aj odštartovali ten druhý. Jambor v dobrej pozícii z hranice šestnástky mieril mimo. Bile zakúril svojou hrou vo veľkom vápne domácich a znova Jambor neprepálil hradbu tiel v červeno-čiernom. Najmä sme sa však dostávali do nebezpečných pozícií ľahkými prechodmi a zatvárali Spartak čoraz bližšie k ich bráne. Chýbal nám však často posledný krok - precíznejšie zakončenie či zabijácky inštinkt. Len to podčiarkol čerstvý Kelian Nsona, ktorý mal po výbornej spätnej prihrávke Ďatka na kopačke gól. Žiaľ, loptu by musel trafiť lepšie, aby sme sa mohli tešiť z vyrovnania. Rovnako nepresne hlavičkoval ďalší Afričan v našej zostave, James Ndjeungoue mieril po rohu nad Takáčovu bránu. Dobre sa pozeralo na našu kombinačnú hru, stále to však vpredu vo finálnej fáze chcelo niečo viac. Domácim to vyhovovalo, pričom "nešetrili" časom pri každom prerušení. Občas vyrukovali do brejku po našej strate lopty, inak to bolo o hľadaní cestičiek. Tie však viedli iba do prehusteného "Ríma", a tak sme po dvoch výhrach nad Trnavou tentokrát prehrali najtesnejšie 0:1. 

Po Veľkonočných sviatkoch sa opäť vracia futbal pod Dubeň. No a my si budeme môcť druhýkrát na jar vychutnať na Štadióne MŠK Žilina súboj s bratislavským Slovanom. Vstupenky sú už v predaji. Zároveň pripomíname, že mládežnícke tímy či školy majú na tento duel zvýhodnené vstupné 1 €.


HLASY PO ZÁPASE
Michal Gašparík, tréner FC Spartak Trnava
"Súhlasím s kolegom, že prvých 10 až 15 minút patril Žiline. Následne to vyzeralo, ako sme chceli, vysoko Žilinu napádať, dotláčať ich a nenechať ich, aby sa nedostali do hry. Mali sme dobré prechodové fázy, po jednej z nich padol gól. Rovnako aj ďalšie pološance. Žilinu sme držali na dištanc, až na konci prvého polčasu mali jednu veľkú šancu, kde nás Takáč podržal. V druhom polčase sa chalani začali zbytočne brániť na margo výsledku. Boli sme pasívni v práci s loptou, máme však obdobie, kedy nám funguje obrana, chalani pracujú na tom systéme. Zdolali sme Žilinu, Slovan, predtým Dunajskú. Nedostali sme ani raz gól, myslím, že právom nám patrí druhé miesto.“
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
"Podstatnú časť zápasu sme dnes premárnili tým, že sme nehrali to, čo sme chceli. Pri trnavskom pragmatickom štýle hry si musíme stále dať záležať na odvahe, nastavení a variabilite. A to sa vo väčšine duelu nedialo. Stále sme však mali tri sľubné šance, zatiaľ čo súper jednu, čo ukazuje aj na našu efektivitu. Myslím si, že je to dosť vzhľadom na to, že sa hralo na trávniku Trnavy, kde nikdy nie je jednoduché presadiť sa. Vyhral šťastnejší. Mrzí ma, že ako tréneri musíme byť až agresívne dôrazní, aby hráči hrali to, čo majú. Venujeme sa tomu vyše rok a pol, ale niektorí stále hľadajú nejaké iné, jednoduchšie cesty. Predsa len sa to búrke v šatni cez polčas zlepšilo. Dostávali sme loptu rýchlejšie do hry, čo pramenilo už od brankára. Do kompaktnej obrany Trnavy musíme hrať rýchlo a niečím ich prekvapiť, vyčkávanie im iba pomáha. V útoku nám zase chýba vyslovený "zabiják" s čuchom na gól. Musíme sa cez to preniesť, vytvoriť pre našich ofenzívnych hráčov ešte viac šancí, aby sa rozstrieľali. Teraz nás čaká náročná skúška Slovan, ktorý hral naposledy proti nám to isté ako Trnava – stredný blok. Uvidíme, s čím prídu teraz. Chceme zahrať dobrý futbal a doma s nimi vyhrať. To isté proti Ružomberku. Najprv však musí prísť naša hra a potom, verím, že príde aj výsledok."
Dominik Javorček, obranca MŠK Žilina

"Úvod a celý prvý polčas nám vôbec nevyšiel podľa predstáv, nehrali sme tak, ako sme chceli. Nedarila sa nám výstavba útoku, z čoho pramenilo, že sme nemali takmer žiadne šance. Rovnako sme nedokázali dlhšie v ofenzíve podržať loptu. Cez polčas nám tréneri niečo povedali v šatni a myslím si, že sa to ukázalo aj na trávniku. S tým prišli aj nejaké príležitosti, no škoda, že tam niečo nepadlo. Chýbal nám ten správny gólový inštinkt či pokoj v zakončení. Rozhodla efektivita, Trnava dala gól z ojedinelej akcie, čo nás stálo výhru aj body. Musíme na týchto veciach v tréningu ešte viac zapracovať. Slovan je ďalšou ťažkou skúškou, ale jednoznačne ich už chceme na jar do tretice zdolať."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Niké liga,
nedeľa 31. 3. 2024 od 17:30
ŠAM | City Aréna
1:0(1:0)
FC Spartak Trnava - MŠK Žilina
Góly: 26. Azango
ŽK: 42. Zeljković, 74. Ďuriš - 89. Adang
Diváci: 6513
Rozhodca: Glova - Straka, Kmec
ŠTATISTIKY

Očakávané góly (xG): 1,22 - 0,67

Držanie lopty: 37% - 63%

Strely/na bránu: 11:13 / 2:2

Rohy: 3:7

Ofsajdy: 1:1

Priame kopy: 3:1

Fauly: 13:12

ZOSTAVY
FC Spartak Trnava
Takáč – Koštrna, Djurić, Kóša, Mikovič (C) – Ofori (65. Bainović), Zeljković, Procházka – Daniel (76. Šulek), Ďuriš (84. Poznar), Azango (65. Bukata)

MŠK Žilina
Belko - Minárik (C), Stojchevski (46. Ndjeungoue), Hubočan - Javorček (69. Bari), Gidi, Sauer, Ďatko - Jambor, Bile (69. Nsona), Iľko (82. Adang)
SÚVISIACE ČLÁNKY
02.04.2024Nadviazať na druhý polčas z Trnavy aj doma proti Slovanu
29.03.2024Nedeľný podvečer prinesie v Trnave priamy súboj o 2. miesto

Facebook