UYL | Zo Sparty vezieme do odvety sľubnú remízu 2:2
UEFA Youth League,
streda 8. 11. 2023 od 13:00
Štadión FK Loko Vltavín
2:2(1:1)
AC Sparta Praha - MŠK Žilina
Góly: 36. Říha, 83. Lilling (pok. kop) - 30. Sauer, 59. Kóša
ŽK: 77. Sauer (MŠK Žilina)
Diváci: 350
Rozhodca: Ellefsen - Hermansen, Breckmann (všetci Faerské ostrovy)
ZOSTAVY
AC Sparta Praha
Souček - Říha, Ševinský, Lilling - Novák, Feit (67. Saal), Horák (13. Tošnar), Penxa - Vitarigov, Hranoš (67. Mokrovics), Rus

MŠK Žilina
Badžgoň - Mynář, Jaššo (C), A. Oravec - Dovičák, Šamaj, Sauer, Pekelský (90. Beňadik) - Šimun (46. Kóša), Atanasijević (71. Klaučo), Vaľko
Zápasové menu

Najprestížnejšia mládežnícke súťaž UEFA Youth League nás v 2. kole zaviedla do Prahy, kde sme narazili na favorizovanú Spartu. Tento predpoklad sme začali búrať po pol hodine hry a góle Sauera. Po chvíli však domáci vyrovnali a v druhom dejstve sa začínalo odznova. Podobný scenár mal zápas aj po zmene strán. Sparťania triafali tyčky, my do sita. Striedajúci Kóša nás opäť poslal do vedenia, ale súper napokon z penalty opäť vyrovnal. Oba tímy chceli v závere vyhrať, nakoniec je z toho pravdepodobne zaslúžená remíza 2:2.

Do odvety pod Dubňom tak vezieme sľubnú a atraktívnu remízu aj pre podporu, ktorú na Štadióne MŠK Žilina budeme potrebovať. Tá je na programe v stredu 29. novembra. Vstupenky od 1 € sú už v predaji.


ZOSTRIH ZÁPASU


V základnej zostave Šošonov v porovnaní s víťazným domácim zápasom proti Pafosu nastali tri zmeny a všetky v stredovej formácii. Do stredu poľa prišiel Mário Sauer a na krajných wingbekoch nastúpili Alex Dovičák a Michal Pekelský. Zvyšok jedenástky ostal nezmenený.

Po oťukávacej desaťminútovke ako prví skúsili svoje šťastie domáci, Rus pálil z hranice šestnástky mimo tri žrde. Sparta bola v úvode jednoznačne nebezpečnejšia na lopte, podčiarkla to prudká strela Vitarigova po odraze, s ktorou ale Badžgoň veľa roboty nemal. Šošoni po prvý raz podkúrili domácej obrane v 22. minúte po aktivite Dovičáka na pravej strane, ku ktorému sa lopta následne aj odrazila, no dočahujúc ju v sľubnej pozícii zakončil iba do brankára. Účinné bolo napádanie rozohrávky Sparty, Atanasijević dokonca stlmil výkop gólmana Součeka, Sauerovi ale nevyšlo následné spracovanie rukou. Ten bol však určite náš najaktívnejší hráč na ploche, čo aj potvrdil najlepšie, ako mohol. Po pol hodine hry posunul na hranici pokutového územia loptu Vaľko na Šimuna, ten vysunul Maja, ktorý prepálil sparťanského brankára prudkou strelou k bližšej žrdi - 0:1. Dlho sme sa neradovali, súper po rohovom kope a viacerých odrazoch napokon prepálil loptu do siete vďaka Říhovi, a tak sa začínalo odznova. Do polčasu mohla Sparta aj otočiť priebeh stretnutia, hlavičkujúci Vitarigov bol asi sám prekvapený, že bol voľný a netrafil priestor brány. V závere dejstva sme nevyužili párminútovú presilovku o jedného hráča pri zranení domáceho futbalistu, a do kabín sa šlo s remízovým stavom.

Zmena strán priniesla jednu zmenu aj v našej zostave, ktorá sa v neskoršom priebehu premietla do skóre. Mateja Šimuna nahradil na ploche František Kóša. Najprv sme zahrozili my, Vaľko skúsil po zasekávačke strelu na bližšiu žrď a iba tesne minul. Na druhej strane sme však od 54. minúty mohli prehrávať, po peknom prenesení lopty Hranoš už prepálil Badžgoňa, no toho podržalo brvno a šťastný odraz lopty z bránkovej čiary mimo. Pravidlo nedáš-dostaneš tak platilo v prospech Šošonov. Adam Oravec poslal nádherný pas na striedajúceho žolíka Kóšu, ten si loptu jednoducho hodil na ľavačku a presnou prízemnou strelou k žrdi nedal šancu Součkovi - 1:2. Zahrávali sme sa však s ohňom, pretože každý útok Sparty smrdel vyrovnaním. Najbližšie bol k nemu Vitarigov, ktorý technickým pokusom opečiatkoval žrď, tyče sme teda mali dobre postavené. Po ďalšom rýchlom protiútoku nás od inkasovania zase zachránil zákrok Mynářa takmer na bránkovej čiare. Radosť následne ale mohla prísť opäť u nás, Vaľko po prihrávke za obranu preloboval brankára, no aj on trafil brvno a dorážajúci Atanasijevć to už tiesnený nedokázal pretlačiť do brány. Zapli sme a hrozili sme, gólový volej Mária Sauera tečom vytesnil obranca a hlavička Jašša išla vedľa. Veľkú tutovku zahodil aj Kóša, z krídla tentokrát z dobrej pozície zvolil riešenie, ktoré nebolo ani prudké, ani presné. Hneď vzápätí mal gól na nohe Sauer, Klaučo skvelo vyviezol loptu, ktorú dal pod seba, ale Mário trafil iba gólmana. Stalo sa však, čo sme nechceli, nešťastný kontakt v pokutovom území a penalta pre AC. V 83. minúte tak Lilling vyrovnal. Rozhodne sa nehralo na remízu a oba tímy sa snažili preklopiť vedenie na svoju stranu. Po jednom z našich útokov hostia takmer udreli, Oravec ale skvelo ustál súboj 1 na 1. No a v 90. minúte mal rozhodnutie na voleji Vaľko, tribúny po tesnej koncovke len tak zahučali. A rovnako to dopadlo aj v úplne poslednom útoku stretnutia, keď aktívny Sauer znovu trafil iba dobre stojaceho brankára. V prvom, veľmi kvalitnom zápase sa teda zrodila remíza 2:2.

Remízový výsledok nám dáva nádejnú pozíciu do domácej odvety. Tá je na programe o tri týždne v stredu 29. novembra o 16:30 hod. na Štadióne MŠK Žilina. Vstupenky od 1 € sú už v predaji. Tešíme sa na vašu podporu.


HLASY PO ZÁPASE
Jan Kopáňko, tréner AC Sparta Praha U19
"Aby som povedal pravdu, som trochu sklamaný, pretože sme mali dostatok príležitostí na to, aby sme zápas vyhrali. Dobre sme sa vysporiadali takisto aj s terénom, ktorý nebol jednoduchý. V každom prípade sme čelili silnému súperovi, ktorý dokázal byť vysoko efektívny v ofenzívnej časti. Myslím si, že počas celého zápasu sme mali viac z hry, boli sme aktívnejší, lepšie sme kombinovali. Avšak šance, ktoré sme mali, sme nepremenili. Súper nás však potrestal, dvakrát viedol a my sme zakaždým dokázali vyrovnať. Súboj v Žiline bude teda otvorený, nakoľko táto partia je vyrovnaná."

(zdroj: sparta.cz)

Ivan Belák, tréner MŠK Žilina U19
"Kvalitný zápas, ktorý mal úroveň mládežníckej Ligy majstrov. Potvrdilo sa, že to môže byť náročný duel plný súbojov. Z oboch strán to bolo takticky zvládnuté, ľudia si prišli na svoje. Z našej strany to bol tímový výkon, všetci to odmakali. V úvode sme potrebovali prečkať tlak domácich, strelený gól ich trochu utlmil. Len na chvíľu, pretože domáci boli naďalej nebezpeční, museli sme byť v strehu. Stálo nás to veľa síl, ale remízu berieme. Mrzí, že sme dvakrát vyhrávali a dvakrát inkasovali gól zo štandardky i to, že sme z brejkov nerozhodli o našej výhre. Dvojzápas je otvorený, preto musíme ísť do domácej odvety dobre nastavení a rozdať si to o postup. Už pred zápasom sme chceli uhrať výsledok, aby sme ním pozvali fanúšikov na odvetu. Verím, že nám pomôžu na domácom trávniku."
František Kóša, útočník MŠK Žilina U19
"Dobrý výsledok do odvety. Musíme sa zodpovedne pripraviť a doma to pretaviť do postupu. Celkovo to bol kvalitný zápas, niekedy chýbal pokoj v zakončení, ktorý nám mohol priniesť aj výhru. Domácim patril úvod, no postupom času sme si v zápase začali veriť, viac sme si dovolili. Tréner mi cez polčas prizvukoval práve toto a aby som sa nebál zakončovať. Som šťastný za gól, Sparta je veľmi kvalitný súper. Výsledok je aj výbornou pozvánkou pre fanúšikov. Verím, že prídu. Vzhľadom na dnešok sa majú na čo tešiť."
UEFA Youth League,
streda 8. 11. 2023 od 13:00
Štadión FK Loko Vltavín
2:2(1:1)
AC Sparta Praha - MŠK Žilina
Góly: 36. Říha, 83. Lilling (pok. kop) - 30. Sauer, 59. Kóša
ŽK: 77. Sauer (MŠK Žilina)
Diváci: 350
Rozhodca: Ellefsen - Hermansen, Breckmann (všetci Faerské ostrovy)
ZOSTAVY
AC Sparta Praha
Souček - Říha, Ševinský, Lilling - Novák, Feit (67. Saal), Horák (13. Tošnar), Penxa - Vitarigov, Hranoš (67. Mokrovics), Rus

MŠK Žilina
Badžgoň - Mynář, Jaššo (C), A. Oravec - Dovičák, Šamaj, Sauer, Pekelský (90. Beňadik) - Šimun (46. Kóša), Atanasijević (71. Klaučo), Vaľko

Facebook