Skončila jesenná časť, skončila i naša séria neporaziteľnosti
Niké liga,
sobota 16. 12. 2023 od 15:00
Štadión SNP
3:1(0:0)
MFK Dukla Banská Bystrica - MŠK Žilina
Góly: 66. Hlinka, 77. Polievka, 83. Depetris - 59. Minárik
ŽK: 74. Depetris, 77. Polievka - 38. Jambor, 49. Nemčík, 60, Minárik, 75. Rusnák
Diváci: 1300
Rozhodca: Ziemba - Halíček, Bobko
ŠTATISTIKY

Očakávané góly (xG): 2,25 - 0,59

Držanie lopty: 46% - 54%

Strely/na bránu: 9:12 / 6:4

Rohy: 5:4

Ofsajdy: 3:1

Priame kopy: 3:2

Fauly: 15:13

ZOSTAVY
MFK Dukla Banská Bystrica
Hruška – Pišoja (90. Guimaraes), Uhrinčať, Godál, Willwéber, Záhumenský – Považanec (70. Depetris), Hlinka, Richtárech (90. Slebodník) – Rymarenko, Polievka (C) (90. Migaľa)

MŠK Žilina
Belko - Minárik (C), Hubočan, Nemčík - Rusnák (88. Leitner), Gidi (81. Kopas), Sauer, Bari (59. Javorček) - Addo (46. Bile), Jambor (81. Iľko), Ďuriš
Zápasové menu

V záverečnom jesennom 18. kole mali Šošoni na zamrznutých Štiavničkách v prvom dejstve o niečo viac z hry i viac pološancí, nezahrmelo z nich. Nezahrmelo ani z veľmi diskutabilnej penalty domácich, a tak prišla naša odpoveď na to v podobe výstavného projektilu Jána Minárika. Z vedenie sme sa tešili iba sedem minút, pričom o ďalších jedenásť sme už prehrávali. V závere sme sa ani nenadýchli k náporu, keďže domáci v 83. minúte tretím gólom poistili svoju druhú výhru nad Šošonmi v prebiehajúcej sezóne. Nám sa tak skončila deväťzápasová séria bez prehry. 

Na sviatky neodchádzame víťazne naladení, každopádne nadpriemernú jeseň ukončíme na 2. mieste ligového pelotónu. Jarná časť ligy sa pre nás začína domácim súbojom proti Slovanu, predbežný termín je 10. február. 

ZOSTRIH ZÁPASU


Aj v poslednom stretnutí pred zimnou prestávkou došlo k zmenám v tíme Jaroslava Hynka. Nútene chýbal pre drobné zranenie z tréningu Andrej Stojchevski, jeho miesto zaujal Tomáš Hubočan. Defenzívna časť družstva zostala inak nezmenená, dopredu sa vrátil po trojtýždňovom výpadku Timotej Jambor, z Afričanov tentoraz od začiatku nastúpil Henry Addo.

Na slušnej, no zamrznutej ploche pod Urpínom sa hráči museli najskôr dostať do správnej prevádzkovej teploty. Rýchlejšie rozmrznúť nielen dianie na trávniku, ale aj nás mohol v 7. minúte Henry Addo prvým streleckým pokusom. Jeho pravačka smerovala na pripraveného Hrušku. Šošoni si, poučení vzájomným duelom spod Dubňa, dávali pozor pri rozohrávke a črtajúcich sa brejkoch domácich. My sme to taktiež nehrotili s napádaním súpera a skôr sme čakali na svoju príležitosť. Tá sa nám naskytla po dvadsiatich minútach hry, kedy si zbehol po ľavej strane zbehol Bari, spätnou našiel Jambora, ktorého strelu vytlačil Hruška na roh. Pálil aj Gidi z dobrých 25 metrov, trafil len snehovú prikrývku za bránou Dukly. Domáci už tradične vďaka Polievkovi vybojovali niekoľko štandardiek, vo vzduchu však kraľoval Ľubo Belko. Stále to bez vyložených šancí bolo pochopiteľných 0:0, nič na tom nezmenila aktivita Polievku, ktorá vyústila iba do faulu na nášho gólmana. Z priameho kopu sme sa nepresadili ani my. Napokon sme však, podobne ako pred týždňom s Trnavou, mohli skórovať gólom do šatne. Prečíslenie našich však najhorším možným spôsobom vyriešil Jambor, ktorý preváhal moment na prihrávku spoluhráčom a strelu namieril iba do obrancu domácich. 

Druhý polčas sme pre zmenu začali veľkou tutovkou - Polievka sa po kľučkách až príliš ochotne zložil k zemi a po chvíľke váhania Ziemba prekvapivo ukázal na biely bod. Rymarenko sa postavil k lopte, no namieril iba do bieleho snehu za bránou, a tak sa pokračovalo bez gólov. Ešte predtým vybehol zo šatne Eric Bile za Henryho Adda, ktorý po súboji z prvého polčasu putoval do nemocnice pre problémy s hlavou. Nepremenená penalta Dukly nás nakopla a takmer okamžite sme mohli ísť do vedenia my. Jambor chcel odčiniť zaváhanie spred prestávky, napriahol spoza šestnástky a jeho projektil zastavilo brvno. Čo nevyšlo nášmu hroťákovi, napravil o pár minút z podobnej pozícii Ján Minárik. Kapitán sa do toho krásne oprel a vymietol Hruškovi pavučinu z pravého horného rohu - 0:1. Prišla aj tutovka domácich, Rymarenko sa dostal do sľubnej pozícii, Belo jeho strelu vytlačil na roh. Po rohu však prišlo vyrovnanie, skrumáž v päťke predĺžil jeden z domácich futbalistov na Hlinku, ktorý to upratal do siete. Začínalo sa odznova, pri streleckej chuti boli naši útočníci. Jambor ani Ďuriš však netrafili priestor troch žrdí. Bystrica odpovedala ďalšou nebezpečnou štandardkou z rohu, po ktorej z odrazenej lopty pálil našťastie iba do stredu brány Richtárech. Nedali sme si však pozor na Polievku, ktorému sme ponúkli vo vnútri šestnástky príliš veľa priestoru a ten svoju strelu skryl za obrancov a navyše do protipohybu Ľuba Belka. Čakal sa náš záverečný nápor, ktorý mali podporiť striedania čerstvej dvojice Kopas, Javorček. Opak bol pravdou. Ďalšia štandardka nám trestuhodne prepadla cez päťku na nikým nekrytého Depetrisa, ktorý poľahky prakticky uzavrel zápas. Hynkovci sa zmohli už iba na hlavičku Nemčíka, a tak sa skončila naša deväťzápasová séria bez prehry. Na Duklu sme nestačili ani druhýkrát v ročníku.

Šošonom i celej lige týmto kolom začína sedemtýždňová zimná prestávka. Čoskoro vám predstavíme plán zimnej prípravy i súperov v nej. Jarnú časť začneme zostra, a to doma predbežne 10. februára proti Slovanu.

Dovtedy načerpajte veľa energie, Šošoni. My vám ďakujeme za podporu v celom kalendárnom roku 2023 a želáme žltozelené, pokojné a ničím nerušené sviatky, rovnako úspešný vstup do nového roka. 


HLASY PO ZÁPASE
Mário Auxt, tréner MFK Dukla Banská Bystrica
"Zápas bol o dvoch kvalitných mužstvách. Terén bol rýchly, čo vyhovovalo obom tímom. Prvý polčas nebol bohatý na šance. Chcem vyzdvihnúť chlapcov, ako zareagovali na nepremenenú penaltu a následne inkasovaný gól. Ukázali charakter, boli dobre nastavení na tento zápas zvládnuť. Išli si za tým víťazstvom, futbal ich bavil. Musím ich pochváliť nielen za tento zápas, ale že išli od zápasu k zápasu, aj keď nám to výsledkovo v Ružomberku nevyšlo. Klobúk dole pred tým, čo ukázali na ihrisku."
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
„S jedlom rastie chuť, a keď máte dobré výsledky, tak chcete stále víťaziť. Dnes sme na to mali, no nezvládli sme pasáž zápasu po našom vedúcom góle. Bystrica potom zabrala a zaslúžene otočila skóre. Na konci sme už nezvládli zareagovať, lebo súper bol veľmi efektívny. Keby sme zvýšili naše vedenie zo šancí, ktoré sme mali, možno by to vyzeralo úplne inak. Škoda, je to horká bodka za vydarenou jeseňou. Táto prehra nás môže istým spôsobom upokojiť, aby sme neboli pod tlakom série bez prehry a mohli sa sústrediť na prácu. Zároveň nás ponecháva v strehu, keďže sme nepotvrdili účasť v prvej šestke. Uvidíme, čo sa stane cez zimu, no rozhodne budeme v zime zodpovedne pracovať. Verím, že budeme bojovať nielen o prvú šestku, ale aj o pohárovú Európu.“
Timotej Jambor, útočník MŠK Žilina

„Nezakončili sme rok podľa našich predstáv. V ťažkých podmienkach s fyzicky dobrým súperom sme sa snažili hrať našu hru, ale prvý polčas to bola skôr oťukávačka. Dôležité bolo, že sme sa ujali vedenia na začiatku druhého dejstva, ale mali sme šance aj na odskočenie na rozdiel dvoch gólov. Namiesto toho sme však neustrážili dve štandardky, pričom v jednej som bol zapletený aj ja, čo má mrzí. Navyše, aj tretí inkasovaný gól by som nazval šťastným. Myslím si, že remíza by bola spravodlivejšia, ale individuálne chyby vzadu, ktoré prišli podľa mňa po dlhom čase, nás pripravili o body.“


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Niké liga,
sobota 16. 12. 2023 od 15:00
Štadión SNP
3:1(0:0)
MFK Dukla Banská Bystrica - MŠK Žilina
Góly: 66. Hlinka, 77. Polievka, 83. Depetris - 59. Minárik
ŽK: 74. Depetris, 77. Polievka - 38. Jambor, 49. Nemčík, 60, Minárik, 75. Rusnák
Diváci: 1300
Rozhodca: Ziemba - Halíček, Bobko
ŠTATISTIKY

Očakávané góly (xG): 2,25 - 0,59

Držanie lopty: 46% - 54%

Strely/na bránu: 9:12 / 6:4

Rohy: 5:4

Ofsajdy: 3:1

Priame kopy: 3:2

Fauly: 15:13

ZOSTAVY
MFK Dukla Banská Bystrica
Hruška – Pišoja (90. Guimaraes), Uhrinčať, Godál, Willwéber, Záhumenský – Považanec (70. Depetris), Hlinka, Richtárech (90. Slebodník) – Rymarenko, Polievka (C) (90. Migaľa)

MŠK Žilina
Belko - Minárik (C), Hubočan, Nemčík - Rusnák (88. Leitner), Gidi (81. Kopas), Sauer, Bari (59. Javorček) - Addo (46. Bile), Jambor (81. Iľko), Ďuriš
SÚVISIACE ČLÁNKY
17.12.2023Horká bodka za vydarenou jeseňou
14.12.2023Ukončiť jeseň predčasným vianočným darčekom

Facebook