Proti Košiciam ubojovaná výhra 1:0
Niké liga,
sobota 25. 11. 2023 od 15:00
Štadión MŠK Žilina
1:0(0:0)
MŠK Žilina - FC Košice
Góly: 63. Jambor
ŽK: 35. Hubočan, 42. Nemčík - 32. Golikov, 69. Šindelář
ČK: 47. Golikov (po druhej ŽK)
Diváci: 1108
Rozhodca: Smolák - Roszbeck, Halíček
ŠTATISTIKY

Očakávané góly (xG): 2,90 - 0,73

Držanie lopty: 72% - 28%

Strely/na bránu: 28:6 / 9:2

Rohy: 5:4

Ofsajdy: 1:0

Priame kopy: 3:4

Fauly: 9:10

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Minárik (C), Hubočan, Nemčík (46. Leitner) - Rusnák (61. Javorček), Gidi, Sauer (81. Stojchevski), Bari - Jambor (81. Essomba), Bile (46. Iľko), Ďuriš

FC Košice
Kira – Golikov, Fabiš, Jonec, Šindelář (C), Mizerák – Qose (74. Liener), Gallovič, M. Faško (74. Sovič), Tidjani (52. Petrák) – Medved
Zápasové menu

So snehovou chumelicou, chladným počasím i obranným valom súpera prišiel "hádzanársky" zápas proti Košiciam. V 15. kole to napriek role favorita bolo zo strany Šošonov poriadne ubojované víťazstvo, pri ktorom sa hralo prakticky na jednu bránu. Vykúpenie prišlo po hodine hry, kedy nám "povinné" tri body zabezpečil Timo Jambor. Vyše tisícku fanúšikov tak potešila jubilejná desiata výhra v sezóne i upevnenie 2. miesta v ligovom pelotóne.

Na Štadióne MŠK Žilina sa vídíme opäť už v stredu 29. novembra, kedy sa bude hrať mládežnícka Liga majstrov. Vstupenky sú v predaji.


ZOSTRIH ZÁPASU


V sobotné popoludnie sa okrem futbalu pod Dubňom aj gratulovalo. Pred samotným výkopom vedenie klubu oficiálne zablahoželalo ku krásnemu životnému jubileu - 60 rokov - nášmu dlhoročnému vedúcemu tímu Mariánovi Vargovi. Okrem "Vedúcka" si pred úvodným hvizdom prevzal cenu za Hráča mesiaca október Dávid Ďuriš, ktorý napodobnil Henryho Adda a vyhral toto ocenenie v rámci celej Niké ligy v hlasovaní odbornej poroty.

Proti Košiciam nastali viaceré zmeny v zostave, po takmer dvoch mesiacoch od veľkého návratu sme sa dočkali ligovej premiéry Tomáša Hubočana, ktorý nastúpil v strede žltozelenej obrany. Začalo sa zostra, nadýchaný center Jána Minárika si našiel na zadnej tyči Dávida Ďuriša, loptu si nespracoval ideálne a ideálne nebolo ani jeho zakončenie nad. Tutovku s rovnakým zakončením nám oplatili aj hostia, Tidjani zoči-voči Belkovi rovnako mieril nad brvno. Do priestoru brány už mieril Dávid Ďuriš, rovnako po ňom aj Timo Jambor, oba naše strelecké pokusy však Kira poľahky skryl do náručia. Košického gólmana sme postupne zohrievali, po rohovom kope a signáli vychytal Nemčíka a poradil si aj so strelou Gidiho po rýchlej narážačke dvojice našich. Rola favorita ako by nás trochu zväzovala, nevyšlo to ani Jamborovi prudkou strelou po spätnej prihrávke Rusnáka. Defenzíva východniarov v prvom dejstve prevyšovala našu ofenzívnu kreatívu, nie a nie sa dostať pred Kiru. "Hádzanárske" obliehanie pokračovalo, Jambor znova pálil do stredu svätyne hostí,  Bari iba do ochrannej siete. Do kabín sa tak išlo za bezgólového stavu.

Rozhýbať to a konečne sa presadiť malo hneď dvojnásobné striedanie v našich radoch. Dopredu prišiel Paťo Iľko, vzadu vymenil kartovo upozorneného Nemčíka Paťo Leitner. Keď spomíname žlté karty, hneď v 47. minúte videl Golikov prísnu, no zaslúženú druhú kartu. Šošoni tak mali pred sebou dlhú, početnú výhodu na potvrdenie očakávaných troch bodov. Hralo sa prakticky iba na jednej polovici, čakali sme na nejaký prekvapivý moment, niečo, čo nás naštartuje. A to prišlo v 63. minúte. Kristián Bari ideálne ušiel po ľavej strane vďaka milimetrovej prihrávke Maja Sauera. Kiko to poslal do ohňa, kde to Jambor v päťke dôrazom konečne dopravil do siete - 1:0. Vedenie nás príliš neupokojilo a ani neuspokojilo. Navýšiť ho mohol po ďalšom niekoľkominútovom tlaku Dávid Ďuriš, prízemnou strelou namieril iba do perimetrov za bránou. A tak sme pokračovali v nastavenom trende, pálilo sa jedna radosť. Iľko, Ďuriš i aktívny Sauer nepochodili. Našťastie vpredu boli jaloví aj Košičania, Hubo to vzadu istil. Proti východniarom to tak bolo poriadne utrápené víťazstvo, ale aj také sa počítajú.

Okrúhly 10. ligový triumf nám tak upevnil 2. priečku v tabuľke. O týždeň pokračujeme súbojom v Zlatých Moravciach. Ešte predtým Štadión MŠK Žilina ožije mládežníckou Ligou majstrov. V stredu privítame doma Spartu, vstupenky od 1 € sú v predaji. 


HLASY PO ZÁPASE
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
"Nebolo to pre nás dnes jednoduché, Košice urobili ďalší pokrok. Možno aj kvôli reprezentačnej pauze a výpadku niektorých hráčov z tréningu nebol náš dnešný výkon taký, aký sme si predstavovali. Nebolo to ale iba o nás, ale aj o kvalitnej defenzíve Košíc. Nepremenili sme prvú šancu a potom sme sa už kvôli nepresnostiam málo dostávali do nebezpečných šancí. V prvom dejstve boli príležitosti na oboch stranách, ale výborne zachytali brankári. Po polčase sme pristúpili k stiahnutiu hráčov s kartami, aby sme mohli hrať agresívnejšie. Vylúčenie zápas značne ovplyvnilo. Strelili sme vedúci gól, no následne sme hrali príliš nepresne, namiesto pokojného a jednoduchého futbalu sme dávali loptu neskoro od nohy, neboli sme v priestoroch, kde sme chceli byť. S tým spokojní rozhodne nie sme. Napokon sme to zvládli, dá sa povedať, že zaslúžene. Ale nebol to výkon, ktorým by sme sa mohli chváliť. Aj také zápasy sú, tiež ich je potrebné zvládať, a to sa nám dnes podarilo. Sme za to radi. Zásluhu na tom má aj Tomáš Hubočan. Jeho výkon bol naozaj dobrý, skúsený. Bola to pre neho zaslúžená odmena, odmena pre hráča, ktorý urobil pre klub veľmi veľa a aj teraz pre mladú kabínu odvádza veľa práce v rámci podpory. Aj dnes dal na trávniku tímu, ktorý nebol herne top, práve potrebnú skúsenosť a podporu."
Ján Kozák ml., tréner FC Košice
"Myslím si, že naše výkony majú v zápasoch stúpajúcu tendenciu, chlapci lepšie vnímajú, sú aktívnejší. Žilina je pár krokov pred nami, ale myslím si, že dnes sme súperovi víťazstvo poriadne sťažili. Chlapci sa dobre pohybovali, mali sme svoje šance, trošku nám chýbala kvalita v zakončení. Prvý polčas bol v poriadku, druhý polčas sa hralo po prísnych kartách ťažšie. Žilina má svoju kvalitu, jednu šancu premenila a potom si výhru ustrážila. Zaslúžená výhra Žiliny, poznamenaná však prísnou kartou pre náš tím."
Ľubomír Belko, brankár MŠK Žilina

"Z môjho pohľadu sme zápas zvládli z pohľadu defenzívy dobre. Súper sem prišiel prakticky iba brániť, čomu nasvedčovalo aj ich rozostavenie. My sme dobýjali ich bránu a bolo len otázkou času, kedy strelíme gól. V prvom polčase mali Košice dve nebezpečné šance, no ustáli sme ich. Po zmene strán nám pomohla aj červená karta pre súpera, gól potom už naozaj visel na vlásku. Som rád, že sa nám ho podarilo streliť. Pred zápasom si Huba doberal, že keď nastúpi, tak isto neinkasujeme. Takže aj jeho zásluhou sa dnes môžeme tešiť z výhry a čistého konta."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Niké liga,
sobota 25. 11. 2023 od 15:00
Štadión MŠK Žilina
1:0(0:0)
MŠK Žilina - FC Košice
Góly: 63. Jambor
ŽK: 35. Hubočan, 42. Nemčík - 32. Golikov, 69. Šindelář
ČK: 47. Golikov (po druhej ŽK)
Diváci: 1108
Rozhodca: Smolák - Roszbeck, Halíček
ŠTATISTIKY

Očakávané góly (xG): 2,90 - 0,73

Držanie lopty: 72% - 28%

Strely/na bránu: 28:6 / 9:2

Rohy: 5:4

Ofsajdy: 1:0

Priame kopy: 3:4

Fauly: 9:10

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Minárik (C), Hubočan, Nemčík (46. Leitner) - Rusnák (61. Javorček), Gidi, Sauer (81. Stojchevski), Bari - Jambor (81. Essomba), Bile (46. Iľko), Ďuriš

FC Košice
Kira – Golikov, Fabiš, Jonec, Šindelář (C), Mizerák – Qose (74. Liener), Gallovič, M. Faško (74. Sovič), Tidjani (52. Petrák) – Medved
SÚVISIACE ČLÁNKY
26.11.2023Konečne
22.11.2023Proti hladnému súperovi byť tými hladnejšími po výhre

Facebook