Infarktový záver a výhra v nadstavenom čase
Niké liga,
sobota 26. 8. 2023 od 18:00
Štadión MŠK Žilina
3:2(1:2)
MŠK Žilina - ViON Zlaté Moravce
Góly: 27. Ďuriš, 84. Kopas, 90.+ Bile - 14. a 26. Mondek
ŽK: 82. Addo, 90.+ Belaník - 79. Mijić, 90.+ Slávik
Diváci: 1419
Rozhodca: Gemzický - Jekkel, Kmec
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 61% - 39%

Strely/na bránu: 20:11 / 6:7

Rohy: 8:5

Ofsajdy: 1:1

Priame kopy: 1:5

Fauly: 11:13

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Minárik, Stojchevski, Nemčík - Rusnák (59. Javorček), Myslovič (46. Gidi), Sauer (79. Kopas), Bari - Essomba (59. Addo), Ďuriš, Iľko (79. Bile)

FC ViON Zlaté Moravce-Vráble
Slávik – Suľa (73. Majdan), Moško, R. Nagy, Čonka (C) – Gono, Duga – Mondek, Weir (46. Tumma), Švec (61. Brenkus) – Čerepkai (69. Mijić)
Zápasové menu

Obľúbený súper pod Dubňom, ideálne počasie a rozlúčka s futbalovým letom. K tomuto všetkému Šošoni pridali to najdôležitejšie - víťazstvo nad Zlatými Moravcami v rámci 5. kola. A že to bola dráma do posledných sekúnd a poriadny výbuch radosti. Zbabraný úvod nás nakopol a po obednej búrke prišla búrka emócií aj večer na Štadióne MŠK vďaka premiérovému gólu Erica Bileho v premiérovom ligovom vystúpení za MŠK.

Zlaté Moravce sme tak po ďalšej pamätnej otočke z 0:2 na 3:2 zdolali aj teraz, pričom naďalej platí, že ViOn ešte nikdy pod Dubňom nevyhral. S dvanástimi bodmi sme sa naďalej udržali na čele tabuľky.


ZOSTRIH ZÁPASU


Zaužívané mená v zostave žltoželených zvolil tréner Jaroslav Hynek aj teraz, proti ViOnu dostal priestor v strede poľa pred Sammym Gidim tentoraz Patrik Myslovič.

V úvode sme ako keby chceli uspať súpera, ktorého sme pustili do hry a napokon aj do vedenia. Prvotná aktivita hostí vyústila do vedúceho gólu Mondeka, ktorý so šťastím po teči jedného z brániacich Šošonov strelil úvodný gól stretnutia. Až tento moment nás vybičoval k snahe začať hrať svoj futbal. Pomohli nám štandardky, po jednej z nich sa lopta nečakane odrazila k osamotenému Minárika, ktorý však prekvapený nestihol zareagovať správne. Kopili sme však chyby, ktoré boli vodou na mlyn sympatickému výkonu súpera. A keď sme hovorili pri prvom góle Mondeka ako o šťastnej "trefe", druhej museli zatlieskať aj Žilinčania. Krídelník Moraviec totiž milimetrovým lobom prekonal vybehnutého Belka. Už sme sa naozaj potrebovali zobudiť a našťastie to bolo ihneď gólové. Matúš Rusnák unikol typicky po pravej strane, ešte lepšie to prízemným centrom nabil na kontaktný gól, ktorý premenil na realitu Dávid Ďuriš zakončením pod brvno - 1:2. Presný zásah nás povzbudil, nie však natoľko, aby sme do prestávky vyrovnali. Najbližšie mal k tomu Rusnák v 41. minúte, zabudnutý na zadnej tyči prudkou strelou mieril dobre, Slávikovi pomohli obrancovia pred ním. Nepodarilo sa to ani Stojchevskemu po rohovom kope, ľavačkou pohladil iba hornú sieť.

A práve na začiatku spomínaná výmena Mysloviča za Gidiho sa udiala so vstupom do druhého dejstva. V ňom sa dal očakávať jasný obraz - náš tlak a hľadanie ciest cez červenomodrú obrannú hradbu, na druhej strane pozorné bránenie súpera a jeho občasné brejky. Výbornú robotu odviedol Rusnák v 58. minúte, no vo výbornej pozícii váhal a napokon namiesto nášho nebezpečia založil brejk súpera. Čerepkai vystrašil Belka, no ten nás podržal istým zákrokom v hre o body. V ofenzíve to ešte viac rozprúdil Addo, ktorý sa prizeral technickej obaľovačke Stojchevskeho. Jeho pravačke smerovala do vinkla, Slávik sa činil. Stále to ale nebol tlak, aký sme si predstavovali. Viacero nepresností, k tomu viaceré ošetrenia a prerušenia na strane súpera nás ešte viac vyrušovali. Emócie ožili až v poslednej desaťminútovke a poriadne. Všetko to naštartoval vyrovnávajúci gól Adama Kopasa. Čerstvý stredopoliar nešpekuloval a bombou spoza veľkého vápna vyrovnal - 2:2. Jednoznačne sme týmto duel preklopili na našu stranu a bola len otázka, či to preklopíme aj do výhry. Najväčšie šance mal ďalší striedajúci Eric Bile, najskôr po brejku zakončoval v dobrej pozícii do bočnej siete, Addovu snahu a spätnú prihrávku zakončil iba mimo. Nechal si to však na najlepší možný moment - poslednú akciu zápasu. Ľubo Belko dlhým nákopom nielen zastavil brejk súpera, ale vysunul ník Erica, ktorý sa zoči-voči Slávikovi nepomýlil a rozpútal nefalšovanú žltozelenú radosť po infarktovom závere - 3:2. Po obednej búrke prišla aj tá večerná. Po víťaznom góle totiž vzplanuli obrovské emócie v tábore Šošonov i na tribúnach.

Šošoni zavŕšili leto najkrajšou možnou výhrou, pred septembrovou reprezentačnou prestávkou je na programe ešte jedno kolo. Hynkovci v ňom pocestujú do Trnavy naďalej ako líder, kde sa predstavia v nedeľu 3. septembra od 17:30 hod.


HLASY PO ZÁPASE
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
"Zatiaľ moje najemotívnejšie víťazstvo v Žiline. Bol to krásny zápas ako na hojdačke, ktorý vyvrcholil v poslednej minúte. Emotívne to nebolo iba v závere, ale aj cez polčas v kabíne. Museli sme zvýšiť hlas po prvej časti stretnutia. Šance sme mali aj v prvom dejstve, ale do toho druhého sme dali jednoducho viac. Množstvo situácií sme chceli zakončovať rýchlo, zbrklo, keďže sme prehrávali. Pre Erica Bileho to, snáď, bude motivácia, aby pridal v prístupe. Adam Kopas je v tom minime času, čo dostáva, prínosom. Môžeme ho nazvať hráčom okamžiku, naštartoval náš obrat. Takáto otočka nám ukázala, ako sú hráči schopní bojovať do konca. To je jeden z najcennejších poznatkov dnešného súboja. Snáď to dobre uchopíme a dnešok mužstvo využije pre budovanie charakteru. Ja osobne som veril do posledného hvizdu, bola to krásna emócia."
Vladimír Cifranič, tréner FC ViOn Zlaté Moravce
"Myslím si, že sme videli zaujímavý zápas, v ktorom sme mali výborný prvý polčas. Hrali sme aktívne, vysoko sme napádali, dostali sme sa do vedenia. Do druhého polčasu sme spravili jednu zmenu, ktorá nebola dobrá a ide na moje "tričko". Poslali sme do hry tretieho stopéra, preskupili sme rady. Nepodržali sme potom loptu, domáci nás dostali do hlbokej defenzívy a bolo otázkou času, kedy vyrovnajú. Futbal je niekedy krutý, verím, že sa nám to raz vráti. Žilina dnes však dala o gól viac a zaslúžene vyhrala. Ja však verím ceste, po ktorej sme sa vybrali."
Eric Bile, útočník MŠK Žilina

"Bol to ťažký a náročný zápas, v ktorom išiel súper zaslúžene do vedenia. Po zmene strán sme ho tlačili, no nechcelo nám to tam padnúť. Hral sa celkovo intenzívny futbal. Keď som šiel na ihrisko, chcel som zdramatizovať duel a vybojovať pre nás nejaké body. Tréner mi povedal, aby som si to užil a nebol pod tlakom. Mal som dve veľké šance, ktoré som nepremenil, ale našťastie som si to nechal na záverečnú akciu. Som za to veľmi šťastný, boli to možno najlepšie emócie, aké som vo futbale zažil. Bol to môj prvý zápas za Žilinu v prvej lige a zároveň prvý gól, z čoho sa naozaj teším. Potvrdili sme prvé miesto v tabuľke, čo ma teší ešte viac. Verím, že tam budeme čo najdlhšie."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Niké liga,
sobota 26. 8. 2023 od 18:00
Štadión MŠK Žilina
3:2(1:2)
MŠK Žilina - ViON Zlaté Moravce
Góly: 27. Ďuriš, 84. Kopas, 90.+ Bile - 14. a 26. Mondek
ŽK: 82. Addo, 90.+ Belaník - 79. Mijić, 90.+ Slávik
Diváci: 1419
Rozhodca: Gemzický - Jekkel, Kmec
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 61% - 39%

Strely/na bránu: 20:11 / 6:7

Rohy: 8:5

Ofsajdy: 1:1

Priame kopy: 1:5

Fauly: 11:13

ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Minárik, Stojchevski, Nemčík - Rusnák (59. Javorček), Myslovič (46. Gidi), Sauer (79. Kopas), Bari - Essomba (59. Addo), Ďuriš, Iľko (79. Bile)

FC ViON Zlaté Moravce-Vráble
Slávik – Suľa (73. Majdan), Moško, R. Nagy, Čonka (C) – Gono, Duga – Mondek, Weir (46. Tumma), Švec (61. Brenkus) – Čerepkai (69. Mijić)
SÚVISIACE ČLÁNKY
27.08.2023Keď je srdce a emócia viac ako samotný výkon
24.08.2023Proti Moravciam bude potrebný ešte lepší výkon než s Trenčínom či Košicami

Facebook