V premiére nadstavby premiérovo dobyté Tehelné pole
Fortuna liga,
nedeľa 12. 3. 2023 od 15:00
Tehelné pole
0:1(0:1)
ŠK Slovan Bratislava - MŠK Žilina
Gól: 36. D. Javorček
ŽK: 44. Sauer
Diváci: 4834
Rozhodca: Kráľovič - Jekkel, Hrmo
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 59% - 41%

Strely/na bránu: 20:7 / 5:2

Úspešnosť prihrávok: 82% - 79%

Priame kopy: 10.4

Rohy: 7:2

Ofsajdy: 3:1

Fauly: 10:16

ZOSTAVY
ŠK Slovan Bratislava
Trnovský – Medveděv (46. Chakvetadze), Križan (77. Holman), Jarjué, Zmrhal – Barseghyan, Kankava – Green (69. Sharani), Pauschek (C), Lichý (46. Kucka) – Abubakari (46. Čavrić)

MŠK Žilina
Belko - Leitner, Stojchevski, Nemčík (C) - D. Javorček (61. Kopásek), Gidi (90. Minárik), Sauer (61. Iľko), Bari (85. Owusu) - Kaprálik, Ďuriš, Galčík (61. Jambor)
Zápasové menu

Nadstavbovú časť Fortuna ligy odštartovali futbalisti MŠK Žilina na pôde majstra zo Slovana. A odštartovali ju veľkolepo. V Bratislave totiž vylúpili Tehelné pole vôbec premiérovo od jeho znovuotvorenia.

V prvom polčase to bolo vyčkávanie domácich na naše chyby, pri ktorých nás podržal Belko. Naopak, my sme udreli po premiérovom góle Javorčeka. Po polčase sa tak strhla očakávaná ofenzívna smršť domácich a viackrát sme si vydýchli pri šanciach belasých. Výbornou defenzívou a aj potrebným šťastím sme sa tak postarali o veľké prekvapenie a Slovan zdolali druhýkrát po sebe. Už v piatok čaká Šošonov stredoslovenské derby proti Bystrici. Výkop je naplánovaný na 18:30 hod.


ZOSTRIH ZÁPASU


V nedeľnej dohrávke premiérového kola skupiny o titul urobil tréner Jaroslav Hynek viacero zmien v zostave oproti minulému týždňu. Po úvodných ligových minútach spred týždňa sa objavil v ligovom základe po roku a trištvrte obranca Dominik Javorček, ktorý túto dlhú dobu laboroval so zraneným kolenom. Na Tehelnom poli nastúpil netradične na pravom kraji obrany. Do stredovej línie sa po vykartovaní vrátil Sammy Gidi a spolu s ním aj Mário Sauer. Aj v útočnom trojlístku došlo k zmene, tentoraz na hrote nastúpil Dávid Ďuriš.

Úvodné minúty boja boli skôr zoznamovacie. Hoci oba tímy nešetrili krokom, prevládali nepresnosti pred vydarenými kombináciami. Slovanisti po únavnom štvrtkom zápase a cestovaní skúsene vyčkávali a čakali na šancu. Tá prišla po štvrťhodine hry, Barseghyan to naservíroval do behu Greenovi, ten sa rútil sám na Ľuba Belka, no naša gólmanská jednotka ukázala svoju kvalitu. Domáci útočník to namieril ideálne, Belo to vyriešil výborným zákrokom ešte ideálnejšie. Na našej strane viackrát zbiehal za obranu Aďo Kaprálik, na šancu si musel ešte počkať. To belasí si znova počkali na zaváhanie a aj trestali. Našťastie zakončenie Barseghyana bolo posúdené ako ofsajdové, a tak sa hralo stále bez gólov. Vpredu sme aj kvôli prílišnej zbrklosti boli prvú polhodinu prakticky bezzubí, nezmenil to ani Kapo, ktorý svoju strelu po rýchlom brejku neumiestnil medzi tri žrde. Do brány nezmestil svoj pokus ani arménsky krídelník domácich, Belo jeho pokus z výhodnej vzdialenosti iba kontroloval očami. Skóre sa menilo v 36. minúte, to keď výbornú prienikovú prihrávku načasoval Mário Sauer na zbiehajúceho Domina Javorčeka, ktorý sa zoči-voči Trnovskému zachoval ako skúsený útočník, mazácky podkopol loptu a poslal nás do vedenia - 0:1. A mohlo byť ešte veselšie, to keď sme ďalší rýchly brejk zakončili Galčíkom. Roland si zasekol Kankavu, ale jeho ľavačka skončila na tyči. Pred prestávkou sme si ešte povzdychli pri našom nevyužitom brejku. Traja proti jednému Slovanistovi - no nedopadlo to našou druhou radosťou...

A podobne mohol začať aj ten druhý polčas. Znova sa vrútil do šestnástky domácich Kaprálik, sklzom ho však zastavili. Škoda odrazenej lopty, ku ktorej sa dostal Sauer, avšak rovnako nezakončil. Slovan následne zapol, trojnásobné striedanie cez prestávku len dokumentovalo snahu spraviť niečo s výsledkom. Barseghyan z dobrej pozície vysoko prestrelil, Chakvetadzeho pokus zas skryl Belo v náručí. Každopádne sme sa dostávali pod tlak, z ktorého sme sa občas vyslobodili rýchlym brejkom. Tak ako v 60. minúte, kedy sme však paradoxne skoro inkasovali. Nedali sme si totiž pozor na dôsledný návrat dozadu, Čavrić v ďalšom samostatnom úniku našťastie netrafil bránu. Aj my sme na obraz hry reagovali trojitým striedaním, čerstvý Samo Kopásek sa ihneď dostal do pokutového územia, jeho kontakt a následný pád zostal bez povšimnutia hlavného rozhodcu. Vymanili sme sa zo zovretia, stále sme sa však museli mať na pozore. V 78. minúte mal pred sebou Barseghyan už iba odkrytú bránu po akcii Sharaniho, lopta sa mu znova, na naše šťastie, zaplietla medzi nohami a viacerí žltozelení pripravení na bránkovej čiare nemuseli zasahovať. Bránili sme doslova zubami-nechtami a v 87. minúte mohli rozhodnúť, Kapo však zvolil namiesto techniky silu a loptu poslal na tribúnu. A tak sme museli tŕpnuť do posledných sekúnd. V nadstavenom čase sme skrotili akciu Sharaniho a spolu s ním aj niekoľko centrov. 

Napokon sa to podarilo a konečne sme na novom Tehelnom poli premiérovo zvíťazili, v Bratislave vôbec prvýkrát od roku 2017.

Žltozelených čaká najbližšie domáci duel proti Bystrici - v piatok o 18:30 hod.


HLASY PO ZÁPASE
Vladimír Weiss, tréner ŠK Slovan Bratislava
„Z našej strany samozrejme veľké sklamanie, pre klub i pre mňa, najmä výkony niektorých hráčov. Ak by som povedal, že som to čakal, bol by som asi zlý tréner, ale niektoré veci v deň zápasu neovplyvníte. Dal som hrať troch hráčov z Bazileja, únava bola u nich evidentná. Zároveň som dal šancu hráčom, ktorí sú v kádri, myslia si, že sú jeho plnohodnotnou súčasťou, no pravda je niekde inde. Budem bojovať, pokiaľ mi sily budú stačiť. Uvidíme, čo bude ďalej, teraz sa pripravujeme na pohár. Ľudia nám verili, resp. veria, no my sme nepotvrdili chcenie i výsledky z pohárov. Nepreniesli sme ich do ligy. Niektorí, ktorí dnes nastúpili, nemajú na to, aby boli v Slovane, čo sa ukázalo. Je to moja chyba i naša chyba, že im vôbec dôverujem, ale prakticky po 48 hodinách jednoducho nemôže hrať tá istá zostava. Vlado (Vladimír Weiss ml.) je chorý, Guram Kašia mal karty, niektorých som nechal vedome oddychovať na štvrtok. Aj keď sme hrali zle, mali sme tri-štyri čisté gólové šance, či už Green alebo Barseghjan, z toho musíme skórovať či aspoň trafiť bránu. Tu sa ukázalo, že nie sme takí kvalitní, ako si niekto myslí. Viem, kde sú hranice tohto mužstva, ukázali sme to v Európe, no liga nie je ľahká. Sú tu mužstvá, ktoré behajú, čo Žilina behala, a my s tým máme očividný problém, niektorí v našom tíme totiž majú slabý pohyb bez lopty. Pokiaľ budem ja tréner, tak niektorí hráči už zajtra nebudú v kabíne.“
Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina
"Vyhrať dvakrát po sebe so Slovanom je pre nás odmenou za tvrdú prácu. Dnes sme zvládli naše úlohy najmä v defenzíve výborne, i keď niekedy až na hrane rizika. Hoci si domáci vytvorili nejaké šance, tak neboli efektívni, čo nám tiež pomohlo. Na druhej strane, prvý polčas sa nám naozaj podaril a do kabíny sme mohli ísť aj s väčším vedením. Po zmene strán sa však ukázala sila súpera a v určitej fáze sme boli pod naozaj veľkým tlakom. Chalani však boli schopní bojovať jeden za druhého a všetky súboje naplno dostupovať. V závere nám už pri šanciach chýbal pokoj či viac síl. Za konečný výsledok sme ale veľmi radi. Každý takýto vydarený zápas by mal byť ideálnou pozvánkou pre divákov, aby sa na nás prišli pozrieť. S Bystricou nás čaká derby a verím, že na našom štadióne uvidíme ofenzívny futbal, ktorý bude všetkých baviť, najmä fanúšikov. Rovnako verím, že to bude víťazný duel."
Ľubomír Belko, brankár MŠK Žilina

"Toto je určite moja najcennejšia nula v sezóne. Udržať čisté konto proti Slovanu a ešte na ich ihrisku, to sa nestáva často. Na druhej strane, možno okrem dvoch veľkých šancí som nemusel urobiť veľa ťažkých zákrokov. Hrali sme ako tím a všetci si tento výsledok vážime. Myslím si, že dnes sa nám konečne rozviazali nohy po postupe do prvej šestky, a konečne tak môžeme ukázať divákom naplno, na čom pracujeme v tréningu. Boli sme kompaktní v obrane, čakali sme na svoje šance a jednu sme aj využili, i keď ich tam bolo viac sľubných. Je to skvelé víťazstvo a podľa mňa najlepšia pozvánka pre fanúšikov na piatok, aby nás prišli podporiť proti Bystrici a užiť si futbal spolu s nami."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Fortuna liga,
nedeľa 12. 3. 2023 od 15:00
Tehelné pole
0:1(0:1)
ŠK Slovan Bratislava - MŠK Žilina
Gól: 36. D. Javorček
ŽK: 44. Sauer
Diváci: 4834
Rozhodca: Kráľovič - Jekkel, Hrmo
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 59% - 41%

Strely/na bránu: 20:7 / 5:2

Úspešnosť prihrávok: 82% - 79%

Priame kopy: 10.4

Rohy: 7:2

Ofsajdy: 3:1

Fauly: 10:16

ZOSTAVY
ŠK Slovan Bratislava
Trnovský – Medveděv (46. Chakvetadze), Križan (77. Holman), Jarjué, Zmrhal – Barseghyan, Kankava – Green (69. Sharani), Pauschek (C), Lichý (46. Kucka) – Abubakari (46. Čavrić)

MŠK Žilina
Belko - Leitner, Stojchevski, Nemčík (C) - D. Javorček (61. Kopásek), Gidi (90. Minárik), Sauer (61. Iľko), Bari (85. Owusu) - Kaprálik, Ďuriš, Galčík (61. Jambor)
SÚVISIACE ČLÁNKY
12.03.2023"Neočakával som to, ale za gól som veľmi rád."
10.03.2023Nebyť do počtu a na Tehelnom poli sa ukázať

Facebook