Začiatok prípravy proti Podbrezovej sme zvládli úspešne po prestrelke 4:3
Prípravné zápasy,
sobota 19. 6. 2021 od 10:30
Tréningové centrum Budatín
4:3(1:2)
MŠK Žilina - FK Železiarne Podbrezová
Góly: 38. Sauer, 54. Owusu, 76. Ďuriš, 86. Gomola - 31. Galčík, 45., 81. Špyrka
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Teplan (76. Belaník) - Suľa (46. Tandara), Minárik (46. Kiwior), Nagy (46. Leitner), Sluka (46. Owusu) - Mráz (46. Oravec), Sauer (46. Gomola), Paur (C) - Rusnák (65. Trabalík), Jambor (46. Kurminowski), Trabalík (46. Ďuriš)

FK Železiarne Podbrezová
Ludha (C) (46. Dlubáč) - Kováčik, Bartoš, Bakaľa, Straka, Barbora (60. Urgela) - Ďatko, Špyrka, Talakov (46. Lupták) - Galčík (60. Belko), Pavúk (46. Natchkebia)
Zápasové menu
Po viac ako troch týždňoch od úspešného finále play-off o Európsku konferenčnú ligu sa Šošoni opäť predstavili v ostrom meraní síl. Hoci iba v prípravnom duchu, no s motiváciou pobiť sa o miesta na sústredenie začali žltozelení aktívne. Ako prvá však v zápase udrela Podbrezová, následne vyrovnával mladý Sauer, ale pred polčasom dokázali hostia ešte odskočiť. V druhom dejstve takmer celá nová jedenástka príkladne zabojovala, čoho výsledkom bolo vyrovnanie Ghančana Owusuho a vedúci gól Ďuriša. Na konci duelu sme videli ešte góly na oboch stranách, a tak sme nakoniec triumfovali v prestrelke tesne 4:3.

V sobotnom horúcom predpoludní sa rozhodol Pavol Staňo, tak ako avizoval, postaviť viacero mladíkov z Akadémie MŠK. Dôvodom bola absencia reprezentantov, ktorí sa k tímu pripoja až v pondelok pred uzavretím nominácie na sústredenie do Slovinska. V základnej zostave teda nastúpili napríklad mladíci Mário Sauer a Vladimír Trabalík, ktorých doplnili skúsenejší hráči ako Jakub Paur, Ján Minárik či Branislav Sluka.

Prvých päť minút sa nieslo v Budatíne vo vyrovnanom a bojovnom duchu, kedy si hráči predovšetkým zvykali na vysokú teplotu. Úvodným projektilom sa z diaľky prezentoval Ján Minárik, no lopta zaplachtila vysoko nad. Skúšal to aj hosťujúci Galčík, Teplan však jeho prízemnú strelu pohľadom kontroloval. V 13. minúte sme pohrozili z pravej strany po spolupráci Matúša Rusnáka a Jakuba Paura, ktorý preniesol loptu na druhú stranu, kde pálil Branislav Sluka. Pokus ľavého obrancu bol síce zblokovaný, no z následného rohu veľmi nebezpečne hlavičkoval spomínaný Paur. Zakončenie do stredu brány však Ludha bez väčších problémov lapil. K príležitosti sa po štandardke dostala aj Podbrezová, Bakaľa vo vzduchu nepretlačil loptu až do siete. Stopercentnú tutovku sme zahodili po dvadsiatich minútach hry. Akciu potiahol Filip Mráz, lopta prešla cez Timoteja Jambora až na zadnú tyč, kde Vladimír Trabalík nedokázal dotlačiť loptu do odkrytej svätyne. Drobnú chybu v našej obrane sa snažila využiť Podbrezová, no tomu zabránila výborne sa vracajúca stopérska dvojica Šošonov. Z následného rohu vznikol v našej šestnástke veľký závar, po ktorom sa sám pred Teplanom ocitol hosťujúci Pavúk. Málo razantnou strelou ale nedokázal prekonať nášho gólmana, a tak bol stav po polovici prvého polčasu stále bezgólový. Úspech nepriniesol ani brejk dvojice Barbora, Ďatko či na druhej strane únik Matúša Rusnáka z pravej strany. Po polhodine hry sme však už prehrávali, obrana nepokryla na šestnástke stojaceho Galčíka, ten nezaváhal a strelou k tyči nedal Teplanovi šancu. Vzápätí sa vydali do útoku aj naši chalani, viaceré nebezpečné strely Paura či Sauera zblokovali hostia a neujala sa ani hlavička Richarda Nagya po rohu. Sľubne vyzeralo aj zaseknutie a následný pokus na bránu v 36. minúte od agilného Sauera, zakončeniu mladíka však chýbala presnosť. Za pár okamihov to ale nášmu benjamínkovi vyšlo, keď po vysunutí za obranu lyšiacky ako skúsený hráč preloboval brankára Podbrezovej a svojím premiérovým gólom za "A"- mužstvo vyrovnal - 1:1. Na opačnom konci ihriska však znovu skúšal pozornosť Teplana aj Galčík. Hra sa prelievala zo strany na stranu, čoho dôkazom bola šanca Paura z priameho kopu či tvrdá strela Kováčika po ponuke od aktívneho Galčíka. S uplynutím prvého dejstva dostali možnosť zahrávať priamy voľný kop hostia a Špyrka z neho dokonalo prekvapil Mareka Teplana. Koniec polčasu sme tak nezvládli ideálne a pred prestávkou sme tak prehrávali 1:2.

Do druhého dejstva sme nastúpili s kompletne vymenenou zostavou, keď na ihrisku ostali iba Rusnák a v bráne Teplan. Pár hráčov prestriedala takisto Podbrezová. V úvode znovu krásne z priameho kopu strieľal Galčík, Teplan tentokrát skvelo vyrazil. K vyrovnaniu sme sa takmer dostali po krížnej strele Rusnáka, no pokus tesne minul priestor troch žrdí. Čo sa nepodarilo Ruskymu, podarilo sa nášmu africkému nováčikovi Richmondovi Owusuovi. Príkladným napádaním získal loptu a bez problémov vyrovnal stav na 2:2. Ten istý hráč unikol aj o tri minúty neskôr, trafil ale iba gólmana hostí. Nebezpečne útočili aj hosťujúci hráči, už prekonaného Teplana však dokázal na bránkovej čiare zastúpiť druhopolčasový kapitán Jakub Kiwior. Po tomto momente začali prichádzať príležitosti predovšetkým pre nás. Najprv nezakončil s dostatočnou razanciou Dawid Kurminowski a potom skvelo unikol Rusnák, no nepresne hľadal Dávida Ďuriša na druhej strane. Sedemdesiata minúta priniesla štandardnú situáciu Šošonov, ktorú výborne zahral Martin Gomola, našiel Kurmina, ale ten, bohužiaľ, nezaskočil gólmana. Do rýchleho protiútoku sa vydal aj Podbrezovčan Natchkebia, v tomto prípade nás skvelo podržal Marek Teplan. Po dlhom obliehaní a dobýjaní súperovej brány sa k nám nakoniec priklonilo šťastie aj po tretíkrát. Dávid Ďuriš si naviedol loptu z ľavej strany a umiestnenou strelou nás poslal prvý raz v zápase do vedenia - 3:2. Príležitosť poslať nás do dvojgólového trháku nevyužil strelec Ďuriš, ktorý nespracoval loptu ideálne a prišiel tak o možnosť zakončiť v dobrej pozícii. Z vedenia sme sa však dlho netešili, štandardku opäť skvelo zahral Špyrka a svojim druhým gólom v dnešnom súboji znovu vyrovnal skóre. O štvrtý gól sa snažili obe mužstvá, žilinský Tandara a podbrezovský Natchkebia sa ale do listiny strelcov nezapísali. Neujala sa ani hlavička Trabalíka päť minút pred koncom. Pravá strana Šošonov bola aktívna a nakoniec nám to prinieslo aj vytúžený štvrtý presný zásah. Tandarovu ponuku využil z druhej vlny nabiehajúci Martin Gomola a v prestrelke upravil na 4:3. Podbrezová sa však nezdávala a po peknej akcii sa do zakončenia pretlačil agílny Natchkebia, tyč však bola proti ďalšiemu vyrovnaniu. To bolo v dnešnom dueli posledné, čo sa udialo a po sedemgólovej nádielke víťazíme v prvom prípravnom stretnutí novej sezóny v pomere 4:3.

Teraz nás už čaká sústredenie v Slovinsku, na ktoré pocestujeme v pondelok. Počas neho narazíme na troch kvalitných európskych súperov. Stretnutia zo Slovinska už plánujeme vysielať aj na MŠKŽilinaTV.


HLASY PO ZÁPASE
Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina
"Dnes to bol zápas s veľa gólmi. Myslím si, že naši chalani k nemu pristúpili dobre, no je škoda, že sme inkasovali tri lacné góly zo štandardných situácií. Aj toto ovplyvnilo obraz stretnutia. V súboji sme si vytvorili dostatok šancí a keby sme ich premenili, mohlo to vyzerať úplne inak. Na druhej strane treba priznať, že Podbrezová hrala tiež dobre, v inom rozostavení a podala veľmi slušný výkon. Na úvod prípravy to bol podľa mňa naozaj kvalitný duel. Mladí chalani vedeli, že miest na sústredenie nie je veľa, a tak im bolo jasné, o čo hrajú. Každý z nich mal šancu ovplyvniť názor trénera, keďže na sebe poctivo a dlhodobo pracuje. Všetci v dnešnom zápase príkladne zabojovali a aj rovnako dobre zapadli medzi hráčov "A"- tímu. Úprimne musím povedať, že na niektorých pozíciách máme pred sústredením ešte viac zamotanú hlavu."
Dávid Ďuriš, krídelník MŠK Žilina
"Myslím, že dnes boli v našej hre dobré, ale aj horšie pasáže. Zápas nám teda ukázal, na čom musíme pracovať a čo treba do sezóny zlepšiť. Podbrezová je dobré a kvalitne pripravené mužstvo. Trochu sa aj ukázalo, že letnú prípravu začali o čosi skôr ako my, no my to určite v ďalších fázach prípravy na nový ročník dobehneme. Pre mladých hráčov bolo skvelé, že dostali šancu sa ukázať a možno sa aj udržia v kádri "Áčka". Skúsenejším hráčom robia konkurenciu, čo je iba dobré a som za nich rád. Pri mojom góle som sa snažil napádať rozohrávku súpera, brankár hostí spravil chybu, prebral som si to a snažil som sa to iba trafiť okolo neho. To sa mi aj podarilo a som veľmi rád, že hneď v úvodnom stretnutí som dokázal skórovať, čo je dobrý impulz do prípravy."
Prípravné zápasy,
sobota 19. 6. 2021 od 10:30
Tréningové centrum Budatín
4:3(1:2)
MŠK Žilina - FK Železiarne Podbrezová
Góly: 38. Sauer, 54. Owusu, 76. Ďuriš, 86. Gomola - 31. Galčík, 45., 81. Špyrka
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Teplan (76. Belaník) - Suľa (46. Tandara), Minárik (46. Kiwior), Nagy (46. Leitner), Sluka (46. Owusu) - Mráz (46. Oravec), Sauer (46. Gomola), Paur (C) - Rusnák (65. Trabalík), Jambor (46. Kurminowski), Trabalík (46. Ďuriš)

FK Železiarne Podbrezová
Ludha (C) (46. Dlubáč) - Kováčik, Bartoš, Bakaľa, Straka, Barbora (60. Urgela) - Ďatko, Špyrka, Talakov (46. Lupták) - Galčík (60. Belko), Pavúk (46. Natchkebia)
SÚVISIACE ČLÁNKY
17.06.2021Proti Podbrezovej o "fleky" na sústredenie

Facebook