Víťazný vstup do jari, výhra 4:1 nad Moravcami znamená istotu postupu do prvej šestky
Fortuna liga,
sobota 13. 2. 2021 od 14:00
Štadión MŠK Žilina
4:1(1:0)
MŠK Žilina - ViON Zlaté Moravce
Góly: 42. Jibril, 65. Moško (vlastný gól), 69. Iľko, 83. Slebodník - 61. Kovaľ
ŽK: 5. Ďubek, 7. Chovan, 16. Tóth (všetci Zlaté Moravce)
Rozhodca: Dohál - Ferenc, Perát
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Petráš - Vallo (C), Kopas, Kiwior, Javorček - Bernát (76. Bichakhchyan), Fazlagić, Gono (79. Slebodník) - Ďuriš (66. Rusnák), Jibril (66. Kurminowski), Iľko (76. Goljan)

FC ViON Zlaté Moravce-Vráble
Chovan - Moško, Menich, Chren - Čögley, Tóth, Grozdanovski, Čonka - Hrnčár, Ďubek (C) (57. Kovaľ), Kyziridis (57. Orávik)
Zápasové menu
Futbalisti MŠK Žilina vstúpili do jarnej časti Fortuna ligy proti rovnakému súperovi ako pred rokom. Úvod patril šošonom, ale skóre sa najmä kvôli nepresnotiam vo finálnej časti nemenilo až do 42. minúte. V nej zobral loptu Taofiq Jibril a svoju streleckú formu z prípravy preniesol aj do ligy. Po zmene strán to bolo gólovejšie. Hostia síce vyrovnali, ale my sme odpovedali tromi gólmi a do jari sme tak vstúpili napokon výhrou 4:1, ktorá znamená jubilejnú desiatu výhru ročníka a istotu prvej šestky.

ZOSTRIH ZÁPASU


Spomínané choroby a zranenia, o ktorých hovoril kormidelník MŠK Pavol Staňo v preview, sa prejavili v zostave šošonov absenciami Minárika, Ananga či Paura.

Prvé jarné kolo bolo venované pamiatke zosnulého trénera a významnej futbalovej osobnosti Slovenska Jozefovi Venglošovi, ktorého si aktéri pripomenuli pred výkopom minútou ticha.

Následne sa už rozbehlo naplno dianie na trávniku, ktoré odštartovala strela Patrika Iľka v 2. minúte. Vo veľkom obkľúčení hráčov v čiernom nemala jeho strela z hranice šestnástky potrebnú razanciu. Zakončenie žltozelených prišlo aj po rohovom kope v 6. minúte, iba nepresne hlavičkoval Enis Fazlagić. Úvodná aktivita nepriniesla gól ani v 8. minúte po priamom kope Adama Kopasa, ktorý skončil na múre Zlatomoravčanov, neujala sa ani dorážka Jána Bernáta mieriaca nad. Následne sa hral medzišestnástkový futbal, Samo Petráš v našej bráne viac rozohrával, ako bránil pokusom hostí. Staňovci viackrát chybovali pri kombináciách, čím otupovali naše útočné ostrie. Neuspel ani Patrik Iľko svojimi kľučkami, ktorý sa do plnej obrany nepreštrikoval až pred Chovana. Petráš na druhej strane skrotil zakončenie Čögleya, ešte pred tým sa však pískal ofsajd. Skóre sa menilo ešte pred polčasom, svoju formu z prípravy si preniesol aj do ligy Taofiq Jibril, ktorý oklamal obrancu ViOnu a strelou pod brvno zaznamenal svoj prvý ligový gól, ktorým nás poslal do vedenia - 1:0

Po zmene strán sa obraz hry nezmenil, črtajúcu šancu z 55. minúty nevyriešil dobrou finálnou prihrávkou Dávid Ďuriš, keď lopta skončila iba na nohe hosťujúceho hráča. Druhý gól mal na kopačke unikajúci Iľko, z uhla si však loptu predkopol ďaleko, a tak si Chovan s jeho pokusom poradil. Vyrovnanie prišlo z ničoho nič, chybu pri rozohrávke potrestal striedajúci Kovaľ a prvou strelou Moraviec na bránu vyrovnal. Začínalo sa tak odznova, žltozelení reagovali najlepším možným spôsobom, Ďuriš vyzvŕtal dvojicu obrancov a jeho strieľanú prihrávku usmernil nešťastne za Chovana náš kmeňový hráč Matej Moško - 2:1. To nebolo všetko, domáci povzbudení gólom pridali ďalší presný zásah. Patrik Iľko z uhla tentokrát oklamal brankára hostí a jeho gólovej strele nezabránili ani obrancovia na čiare - 3:1. Do listiny strelcov sa mohol zapísať aj striedajúci Dawid Kurminowski, jeho ľavačka iba tesne míňala pravú tyč Chovanovej brány. V 76. minúte nastúpil na svoj premiérový ligový zápas odchovanec Adam Goljan, ktorého doplnil o tri minúty neskôr aj Tibor Slebodník. Ten sa mohol ihneď aj presadiť, ale jeho únik zablokoval obranca hostí. Dočkal sa ale po štyroch minútach na ploche, keď priamy kop Vahana Bichakhchyana síce neprešiel, lopta sa odrazila k Tiborovi, ktorý neváhal a loptu upratal k tyči - 4:1. Záver už nič vážnejšie nepriniesol, Rusnák mieril iba do bočnej siete.

Zlaté Moravce sme tak po roku zdolali opäť trojgólovým rozdielom. Okrúhla desiata výhra ročníka znamená istotu postupu do blížaicej sa skupiny o titul.


HLASY PO ZÁPASE
Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina
"Hráči absorbujú naplno tréningový proces nielen po fyzickej stránke, ale aj taktickej, rovnako sa dnes prejavilo dodržanie disciplíny. Tu sme spravili posun. Nejdeme lietať v oblakoch, ale bol to jeden z najlepších výkonov pod mojím vedením, pretože sme podali naozaj komplexný výkon. Hrali sme v každej formácii tak, ako sme si povedali. To bol kľúč k úspechu. Na lopte sme dominovali, ale nedokázali sme dostatočne včas gólovo odskočiť. Potom by sa zápas otvoril skôr. Po treťom góle už začali chalani lietať po ihrisku, už to bol futbal pre radosť. Mali sme rešpekt zo súpera a aj z viacerých absencií v našom tíme. Na druhej strane ale ostatní chalani makali, mali dobrú formu a zahrali výborne. Tibor Slebodník naskočil fajn, mohol streliť aj dva góly. Každý hráč musí cítiť, že keď bude tvrdo makať, má šancu sa dostať na trávnik. Tešíme sa z úspešného vstupu do jari, o týždeň v tom chceme pokračovať aj proti Dunajskej Strede."
Ľuboš Benkovský, tréner FC ViOn Zlaté Moravce
"Z našej strany rozhodli zápas situácie jeden na jedného, v ktorých sme zlyhali. Systémovo sme pripravili nejaké veci, ktoré sme predpokladali, že sa v zápase vyskytnú. Myslím si, že systémovo sme to zvládli. Ten výsledok sme sa snažili držať čo najdlhšie, čakali sme na našu príležitosť, nejaké náznaky tam boli, v druhom polčase sa nám podarilo vyrovnať. Ako som povedal, zápas rozhodli situácie jeden na jedného, ktoré sme nezvládli."
Tibor Slebodník, stredopoliar MŠK Žilina

"V prvom polčase sme mali šance, išli sme do vedenia. Po zmene strán sme sa ako mužstvo ešte viac zomkli, zocelili a aj napriek vyrovnaniu sme sa dostali na koňa po góle na 2:1. Súperovi odchádzali sily a zaslúžene sme to dotiahli do víťazného konca. Debut ako zo splneného sna, veľmi krásna premiéra. Som rád, že som pomohol tímu gólom k prvým jarným bodom. Snažil som sa odrazenú loptu trafiť čo najlepšie. Videl som tam dieru, prešlo to pomedzi hráčov. Gól venujem rodine a kondičnému trénerovi Vladovi Perextovi. Výborná partia sa prejavila pri oslave gólu, sme veľmi dobrý kolektív, doprajeme si navzájom. Makáme ďalej, chceme ísť vyššie."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Fortuna liga,
sobota 13. 2. 2021 od 14:00
Štadión MŠK Žilina
4:1(1:0)
MŠK Žilina - ViON Zlaté Moravce
Góly: 42. Jibril, 65. Moško (vlastný gól), 69. Iľko, 83. Slebodník - 61. Kovaľ
ŽK: 5. Ďubek, 7. Chovan, 16. Tóth (všetci Zlaté Moravce)
Rozhodca: Dohál - Ferenc, Perát
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Petráš - Vallo (C), Kopas, Kiwior, Javorček - Bernát (76. Bichakhchyan), Fazlagić, Gono (79. Slebodník) - Ďuriš (66. Rusnák), Jibril (66. Kurminowski), Iľko (76. Goljan)

FC ViON Zlaté Moravce-Vráble
Chovan - Moško, Menich, Chren - Čögley, Tóth, Grozdanovski, Čonka - Hrnčár, Ďubek (C) (57. Kovaľ), Kyziridis (57. Orávik)
SÚVISIACE ČLÁNKY
14.02.2021"Celý zápas sme pôsobili sebavedomo," hovorí po úspešnej jarnej premiére Patrik Iľko
12.02.2021Liga je späť - v sobotu do nej chceme vykročiť proti Moravciam víťazne

Facebook