Konečne vezieme zvonku všetky body, Nitru porážame tromi gólmi po zmene strán
Fortuna liga,
nedeľa 8. 11. 2020 od 16:00
Štadión FC Nitra
0:3(0:0)
FC Nitra - MŠK Žilina
Góly: 56. Bichakhchyan, 90. Kurminowski, 90.+ Paur
ŽK: 7. Kuník - 79. Sluka, 85. Fazlagić, 87. Kaprálik
Rozhodca: Somoláni - Hancko, Košecký
ZOSTAVY
FC Nitra
Šípoš - Kuník, Podhorin (C), Kolčák, Magda - Adamec, Mustafič - Fabiš (63. Danek (78. Gatarić)), Faško (83. Franko), Záhumenský - Chobot

MŠK Žilina
Petráš - Vallo, Minárik (C), Kiwior, Sluka - Fazlagić, Gono (73. Paur), Bichakhchyan (66. Kaprálik) - Rusnák, Kurminowski (90. Jibril), Ďuriš (66. Bernát)
Zápasové menu
Pred poslednou reprezentačnou prestávkou v roku sa futbalisti MŠK Žilina predstavili v nedeľnej dohrávke pod Zoborom. Proti domácej Nitre sme mali v prvom dejstve viacero dobrých príležitostí na čele s nepremenenou penaltou. Úvodný gól tak padol až po zmene strán, keď do vedenia poslal šošonov ich najlepší strelec Vahan Bichakhchyan. Deviaty presný zásah Arména bol napokon víťazný, šošoni výhru poistili ešte gólmi v záverečných minútach po trefách Dawida Kurminowskeho a striedajúceho Jakuba Paura.

ZOSTRIH ZÁPASU


Po výpadku sa do zostavy žltozelených vrátil v obrane hrajúci Jakub Kiwior, v strede poľa dostal po vyše mesačnej absencii priestor Enis Fazlagić.

Hneď po rozohrávke domácich musel byť v pozore Samuel Petráš, na dvakrát zahasil nepríjemnú strelu Nitranov. Žltozelení si počkali na svoju šancu až do 7. minúty, Dawid Kurminowski vybojoval priamy kop z ľavej strany, ten zatočil pred Šípoša ľavačkou Vahan Bichakhchyan a šošoni zahrávali penaltu. Pri zakončení totiž fauloval Branislava Sluku jeden z domácich obrancov. Na biely bod si tentoraz postavil loptu Kurminowski, ale jeho pravačka sa nezmestila medzi tri žrde, keď mierila iba vedľa nitrianskej pravej tyče. Poliak sa snažil odčiniť svoje zaváhanie o päť minút neskôr, jeho pokus zblokovala obrana domácich na roh. Živý futbal zo strany na stranu pokračoval, tentoraz pohrozili domáci, Chobot si zbehol po priamom kope, Petráš jeho tvrdú strelu vyrazil mimo. Úvodný gól nepadol ani na opačnej strane, chybnú rozohrávku nepotrestal technickou strelou Vahan. Platilo to aj po strieľanej prihrávke Matúša Rusnáka, na ktorú ani v sklze nedočiahol Kurminowski. Aj po našom druhom rohu v zápase prišiel vzruch v päťke domácich, Fazlagić ale nepretlačil loptu cez húštinu tiel, navyše sa pískalo naše ofsajdové postavenie. Potlesk si vyslúžil v 28. minúte Petráš po ďalekonosnej strele Kuníka, ktorú vyškriabal na rohový kop. Pravá žrď pomohla domácim pri treťom rohovom kope staňovcov, hlavičkoval Fazlagić, dorážku Minárika z bezprostrednej blízkosti stihol zneškodniť Šípoš. Polčas zakončila nebezpečná, ale nepresná hlavička nášho poľského útočníka.

Po zmene strán sa obraz hry nezmenil, oba tímy stavili na ofenzívu. V 50. minúte sa dostal za obranu Faško, zoči-voči nášmu gólmanovi neuspel, Petráš výborne zasiahol. Na druhej polovici z brejku neprišlo naše zakončenie po spolupráci Rusnák, Kurminowski a Bichakhchyan. Otvorenie skóre priniesla 56. minúta a na našu radosť sa z gólu tešili šošoni. Krásnu prihrávku medzi obrancov vymyslel Fazlagić, kolmica našla Vahana Bichakhchyana, ktorý si skúsene počkal a pred Šípošom nezaváhal - 0:1. Po hodine hry trafil z uhla vonkajšiu spojnicu brvna a tyčky Záhumenský, Petráš ale tvrdý pokus kontroloval. V 66. minúte mal tutovku Rusnák, ktorého vysunul náš Armén. Krídelník MŠK síce obišiel Šípoša, ale v páde z posledných síl napol iba bočnú sieť. V 70. minúte už musel zasahovať brankár Nitry, keď sa k strele odhodlal striedajúci Bernát. Druhý, poisťujúci gól mal na kopačke Rusnák, z brejku v stopercentnej šanci napálil loptu pred opustenou bránou iba do tyčky. Súboj gradoval, pridružili sa aj emócie na oboch stranách, Nitra vrhla všetky sily pochopiteľne do útoku. Nám sa tak otvoril priestor, ktorý sme využili na druhú gólovú poistku. Prečíslenie s prehľadom premenil Kurminowski - 0:2. To nebolo všetko, tretí gól pri vabanku domácich zaznamenal Jakub Paur - 0:3.

Žltozelení pred reprezentačnou prestávkou konečne zabodovali naplno aj u súpera po troch mesiacoch. Vďaka dôležitým trom bodom sa MŠK udržal na tretej priečke tabuľky. 


HLASY PO ZÁPASE
Gergely Geri, tréner FC Nitra
"Bol to zaujímavý a obojstranne aktívny zápas, škoda, že chýbali diváci. Nielen súper, aj my sme si vytvorili viaceré šance. Prvý polčas nebol úplne podľa našich predstáv, po zmene strán sme pridali na aktivite. Urobili sme jednu chybu a inkasovali sme. V závere sme hrali vabank a dostali ďalšie dva góly. Prehra je pre nás veľmi krutá. Ideme ďalej, s mužstvom zodpovedne pracujeme.“
Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina
"Zaslúžená výhra, boli sme nebezpeční, vychádzal nám taktický zámer, ktorý sme si zodpovedne plnili. Na začiatku zápasu to ešte nebolo top, ale čím zápas postupoval, vedeli sme, čo chceme využiť. Podarilo sa nám to, hoci sme stretnutie mohli uzatvoriť po našich šanciach už skôr. Už počas týždňa sršala z chalanov na tréningoch dynamika, bojovnosť a dnes sa to premietlo aj na ligovom trávniku. Stále máme na viac, verím, že toto nie je vrchol našich možností. Dnešný ťažký zápas s kvalitným súperom sme zvládli, musíme si preto veriť aj v ďalších zápasoch."
Dawid Kurminowski, útočník MŠK Žilina

"Všetci sme bojovali od prvej minúty do poslednej. To, že sme nedali góly skôr, bola trochu smola, ale nezmenilo to naše nastavenie, túžbu konečne zvíťaziť u súpera. Určite by sa hralo ľahšie, kebyže otvorím skóre z penalty. Bolo mi trochu ťažšie, no hráč musí mať silnú hlavu. Práve mentalita a správne nastavenie mužstva bolo asi najlepšie v celej sezóne na ihriskách súperov. Celý tím naozaj bojoval do poslednej sekundy, čo dokumentuje nadstavený čas, kedy sme išli aj za tretím gólom. Preto je dnes určite naše víťazstvo zaslúžené."


Fortuna liga,
nedeľa 8. 11. 2020 od 16:00
Štadión FC Nitra
0:3(0:0)
FC Nitra - MŠK Žilina
Góly: 56. Bichakhchyan, 90. Kurminowski, 90.+ Paur
ŽK: 7. Kuník - 79. Sluka, 85. Fazlagić, 87. Kaprálik
Rozhodca: Somoláni - Hancko, Košecký
ZOSTAVY
FC Nitra
Šípoš - Kuník, Podhorin (C), Kolčák, Magda - Adamec, Mustafič - Fabiš (63. Danek (78. Gatarić)), Faško (83. Franko), Záhumenský - Chobot

MŠK Žilina
Petráš - Vallo, Minárik (C), Kiwior, Sluka - Fazlagić, Gono (73. Paur), Bichakhchyan (66. Kaprálik) - Rusnák, Kurminowski (90. Jibril), Ďuriš (66. Bernát)
SÚVISIACE ČLÁNKY
07.11.2020Pred súbojom o tretiu priečku: Všetci veria, že to konečne prelomíme

Facebook