Začína nový ročník Fortuna ligy: v sobotu štartujeme na Záhorí
Prestávka bola krátka a my sa už od tohto víkendu môžeme naplno ponoriť do ligového futbalu. Fortuna liga 2020/2021 štartuje a futbalisti MŠK Žilina na nej vstúpia na trávniku FK Senica. Proti nevyspytateľnému súperovi chceme nadviazať na zápasy nadstavby a vstúpiť do ročníka pozitívne.

Zápas 1. kola, ktorý má výkop v sobotu o 19:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný rozhodca Michal Smolák.


novinky u súpera

Senica býva už tradične nevyspytateľným súperom. Ani pred touto sezónou tomu nebude inak, keď sa na Záhorí udiali početné zmeny nielen v hráčskom kádri, ale aj na trénerskej stoličke či v samotnom vedení FK. Noví slovenskí majitelia si dali za úlohu stabilizovať klub do najbližšieho obdobia, a preto sa vydali slovenskou cestou, ktorá sa premietla do angažovania deviatich posíl. Záhorákov posilnilo napríklad česko-slovenské duo gólmanov Adrián Slančík - Tomáš Fryšták, z druholigovej Petržalky prišiel obranca Jakub Nemec a slovenský základ kádra okolo skúseného Juraja Pirosku dopĺňa Francúz Damien Marie s Islanďanom Nóim Ólafssonom. Novozložený tím bude viesť od novej sezóny Anton Šoltis, ktorý prišiel do Senice po štvorročnom pôsobení v Michalovciach. 

V predošlej sezóne sme so Záhorákmi odohrali dva duely, oba dopadli úspešnejšie pre žltozelených. Pod Dubňom sme zvíťazili vysoko 5:0 a v Senici sme zavŕšili jesennú časť vydretým víťazstvom 2:1. Posledný trojbodový zápis šošonov proti Záhorákom bol celkovým šestnástym triumfom v rámci vzájomných zápasov. Z 30 stretnutí sme okrem spomínaných 16 výhier zaknihovali aj šesť remíz a osem prehier s celkovým skóre 57:32.

CELKOVÁ BILANCIA

ŽILINA – SENICA 30   16   6   8   57:32


potvrdenie výkonnosti

Ani v prvom ostrom zápase novej sezóny to nebude na Záhorí jednoduché a u nevyspytateľného súpera budeme musieť šliapať na maximum. Tréner Pavol Staňo sa už teší na štart ligy, i keď vie, že pre mladý tím budú duely vždy náročnou, ale poučnou previerkou.

"Každý jeden zápas bude ťažký. Ukázali sme, že vieme hrať rovnocenné súboje s každým. Každý protivník nás ale môže zaskočiť. Dopredu nebudem nič sľubovať, budeme pracovať, aby sme boli každým zápasom lepší. Sme pripravení dobre, tešíme sa na ligu i pohárové zápasy," povedal kormidelník žltozelených na predsezónnej konferencii. Teraz sa už sústredí iba na sobotný výkop sezóny. "Nepozeráme sa vyslovene na súpera, Senica prekopala káder, prišiel šikovný tréner. Budem sa opakovať - čaká nás náročný duel. Sme pripravení dobre, na tom to chceme postaviť. Určite to chceme premeniť aj do prvých bodov."

Progres v príprave cítiť, ako ho pretaviť na trávniku súpera v ostrom stretnutí? "Niečo sme už preniesli na trávnik v minulosezónnej nadstavbe, teraz pôjde o potvrdenie a udržanie si stabilnejšej výkonnosti. To, čo trénujeme, to aj hráme. A na tréningu to nevyzeralo vôbec zle."

Hráči robia trénerovi prijemné starosti, keď naozaj jeden druhému nielen konkurujú, ale navzájom sa posúvajú. "Na niektorých pozíciách máme naozaj výborne zdvojené posty. Niekedy je v tom momente naozaj jedno, kto nastúpi. Každý má svoje plusy a mínusy. V kabíne, na trávniku je cítiť zdravú rivalitu, a to je dôležité."

Po takmer mesiaci bez ostrého súboja štartujeme so Senicou "maratón" anglických týždňov v auguste. "Sme plní očakávania. Trénujeme preto, aby sme hrali. Každý radšej hrá, ako trénuje. To sa nám splní najmä tento mesiac. Tréningový proces je nastavený fajn, dovoľuje sa nám pozerať na najbližšie týždne optimisticky. Hráči budú vyťažení, teším sa na to," dodáva Pavol Staňo, ktorý bude mať pri ligovej ouvertúre stopercentne zdravý káder.


efektivitu preniesť aj do ligy

Už svoju štvrtú sezónu v žltozelenom začína Armén Vahan Bichakhchyan. Nielen on, ale aj všetci žltozelení veria, že bez zdravotných komplikácií. Šošoni nabrali sily v medzisezónnom období, ktoré trvalo iba tri týždne.

"Príprava bola krátka, ale náročná. Každý z nás vedel, že času je málo, preto sme museli každý jeden tréning makať naplno, aby sme boli čo najlepšie kondične pripravení na ligu. Všetci ideme na sto percent. Nebol teda ani čas na oddych," prezrádza Armén, ktorý sa naladil na ligu výhrou a osobne aj dvomi presnými zásahmi. "Oba zápasy sme vyhrali, podali sme dobré výkony a splnili sme požiadavky trénerov. Boli sme efektívni, čo bude potrebné aj v ostrých zápasoch."

V nadstavbe sa viacerí Vahanovi spoluhráči v lige iba rozkukávali, teraz by to mohli naplno rozbaliť. "Chalani odohrali niekoľko zápasov, nabrali skúsenosti, čo môžu teraz zúročiť. Ja vždy myslím iba na tie najvyššie méty. Samozrejme, treba ísť krok za krokom, ale rád by som niečo so Žilinou vyhral," hovorí Vahi k sezónnym ambíciám.

Práve prvým krokom, resp. súperom bude Senica, proti ktorej Vahan ešte nenastúpil. "Z ligy ich však poznám. V kádri mali vždy veľa zahraničných hráčov, stále boli nepríjemným súperom. Pre mňa je však podstatný náš tím, naše zbrane a náš prístup. Treba hrať našu hru, sústrediť sa na naše princípy a silné stránky. Prvý zápas je vždy dôležitý, aby sme naštartovali sezónu pozitívne."

Žilinská "11"-tka štartuje pod Dubňom už svoju štvrtú sezónu. Nebude žiadne prekvapenie, že prvoradým cieľom nízkeho ľaváka je zdravie. "Stále som začal hrávať, ale pribrzdili ma zranenia. Chvalabohu, túto prípravu makám naplno, všetko som odohral a cítim sa výborne. Zdravie je prvoradé, verím, že budem môcť pomáhať tímu na trávniku čo najviac," dúfa legionár, ktorý je však v Žiline ako doma.


všetko dobré z prípravy premietnuť na záhorí

Žltozelení sa na ligu naladili dvojitým víťazstvom počas minulej soboty. Po týždni majú znova chuť na výhru, čo značí aj rozhovor so stredopoliarom Patrikom Myslovičom.

"Myslo" nastúpil aj proti Honvédu a pri prehre 2:4 bol jedným zo žilinských strelcov. Pred týždňom pomohol v strede poľa "B"-tímu k dominantnému víťazstvu 5:0 nad Šamorínom. Ako vníma žilinská "sedmička" skrátenú prípravu? "Som rád, že som dostal šancu a mohol som sa trénerovi odvďačiť svojimi výkonmi. Na ligu sme sa pripravili po všetkých stránkach nielen ako tím, ale aj ako jednotlivci. Príprava bola síce krátka, ale aj napriek tomu, že sme odohrali len dva zápasy, splnila svoj účel a bola pre každého z nás osožná."

V príprave nás preveril účastník Európskej ligy a v pomiešaných zostavách aj dvaja druholigisti. Čo pozitívne sa budú snažiť šošoni preniesť do ligy? "Podarilo sa nám dať dosť gólov, bodaj by nám to tak padalo aj v lige. Uplynulý víkend sme naladili víťazne, čo sa prenieslo aj do pohody v kabíne. Teraz je podstatné, aby sme všetko to dobré z prípravy ukázali aj v ostrých zápasoch. Chceme strieľať veľa gólov a chceme byť úspešní," dúfa pred sezónou mladý záložník.

Do sezóny vstupujeme v pozícii vicemajstra. Aj keď, ako sa hovorí: "obhájiť je ťažšie ako získať", Paťo spolu s tímom má odhodlanie a motiváciu opäť sa pobiť o najvyššie priečky. "V Žiline sme nastavení víťaziť. Aj keď sme mladí a možno menej skúsení, nič sa nemení na našej víťaznej mentalite. Preto ideme do sezóny s cieľom vyhrávať a skončiť čo najvyššie." Hneď prvý duel na Záhorí bude znova náročnou previerkou proti zjavne neznámemu súperovi. "Ťažko odhadnúť, s akou taktikou na nás vybehnú, či budú aktívni alebo budú hrať zo zabezpečenej obrany a čakať na naše chyby. Tých sa ale každopádne musíme vyvarovať. Najlepšie by bolo dať skorý gól, aby sme hrali bez tlaku."

Ako teda vkročiť do nového ligového kolotoča? "Čo najskôr otvoriť skóre a dostať sa do pohody, pretože prvé zápasy bývajú aj o strese. Chceme hrať do plných a nečakať na chybu súpera. Keď sa všetko toto podarí, môžeme sláviť úspech," zaželal si Paťo pred sobotným duelom.


Súboj na Záhorí má výkop o 19:00 hod., rozhodovať ho bude ako hlavný arbiter Michal Smolák, na čiarach mu asistujú František Ferenc a Marek Galo.


podpor šošonov na záhorí

Šošonov môžete ísť podporiť priamo do Senice na tribúnu. Vstupenky sa budú predávať priamo pred sektorom hostí.

Facebook