Z Podbrezovej prichádza na hosťovanie do ”B”-tímu stredopoliar Martin Talakov
Už druhou zimnou posilou Šošonov z druholigovej Podbrezovej sa stal 18-ročný ofenzívny stredopoliar Martin Talakov. Ďalší rodák a mládežnícky reprezentant zo Severného Macedónska prichádza na hosťovanie s opciou do konca aktuálnej sezóny.

Od svojho letného prestupu na Slovensko si zatiaľ stihol v Podbrezovej pripísať šesť súťažných štartov bez zápisu do štatistík, no môže byť prísľubom nielen pre jarnú časť.


zvýšiť konkurenciu i šírku kádra v projekte

Príchod defenzívne ladeného záložníka zo Severného Macedónska Andreja Stojchevskiho nasleduje aj jeho ofenzívnejší krajan a rovesník Martin Talakov. Viac nám túto posilu, ktorá v zimnej príprave nastúpila aj v oboch dueloch proti Šošonom (v prvom odohral Martin kompletnú minutáž a v druhom záverečných 20 minút), priblíži športový manažér klubu Karol Belaník.

"Martin je stredový hráč, ktorý môže hrať na pozícii "osmičky" aj "desiatky". Podbrezová má na jar najvyššie ambície a nemá rezervný tím, preto by Martin nedostával počas jarnej časti u mužov dostatok priestoru, hoci stále môže hrať aj dorasteneckú súťaž. Má však slušné referencie i predpoklady na to, aby sa presadil už v seniorskom futbale. Preto sme sa dohodli na forme hosťovanie s opciou na trvalý transfer," vysvetlil Karol Belaník príchod ďalšieho Macedónčana, ktorý hrával za Akademiju Pandev aj s našou ďalšou zimnou posilou Andrejom Stojchevskim.

"Zaradí sa do projektu, kde zvýši konkurenciu v stredovej formácii a zároveň zväčší šírku kádra, keďže tam máme zdravotné i pandemické problémy a popri mládežníckej Lige majstrov sa nám rozbiehajú aj domáce súťaže v II. lige mužov a I. lige staršieho dorastu. Budeme mať teda dostatočný priestor na to, aby sme si overili jeho kvality a následne sa v lete rozhodli, ako s ním budeme ďalej postupovať. Veríme, že sa rýchlo zžije s naším prostredím," povedal na adresu reprezentanta svojej krajiny v kategórii do 19 rokov športový manažér MŠK.


využiť príležitosť a presadiť sa

Za Podbrezovú odohral zatiaľ iba šesť súťažných duelov, no už si vyslúžil pozornosť žilinských skautov. Aké pocity má po príchode do Žiliny samotný Martin Talakov?

"Na všetko sa veľmi teším. Teším sa na tréningy, zápasy i veci okolo. Uvidíme, ako mi to pôjde, ale verím, že nesklamem."

Čo bola tvoja prvá myšlienka, keď si zistil, že má o teba záujem Žilina?

"Viem, že Žilina je na Slovensku najlepší klub pre rozvoj mladého hráča. Preto som bol veľmi šťastný, keď som dostal ponuku prísť sem na hosťovanie do konca sezóny. Momentálne to je pre mňa určite najlepší možný krok v kariére, lebo sa tu môžem futbalovo veľmi zlepšiť. Ak dostanem príležitosť, tak ju budeme chcieť využiť a ukázať sa v dobrom svetle. Chcel by som odohrať čo najviac minút a dostať šancu. To však záleží iba na mne, lebo všetko ostatné tu mám k dispozícii. Budem na sebe makať, aby som sa dokázal presadiť."

Ako hodnotíš Žilinu po hernej stránke? V príprave si proti nám nastúpil v oboch dueloch...

"Je to výborný klub. Žilina hrá moderný a rýchly futbal, ktorý preferujem aj ja. Taktiež sa mi páči herný systém, ktorý by mi mohol vyhovovať. Zvyšok je už len na mne. Či sa ukážem v dobrom svetle... Polrok je podľa mňa dostatočný čas na to, aby som dokázal svoje kvality a aby sa klub rozhodol, či so mnou bude chcieť predĺžiť spoluprácu."

Od leta si na Slovensku. Už si sa adaptoval v Podbrezovej na slovenský futbal? Reč ovládaš vcelku slušne.

"Áno, prišiel som tu pred polrokom a už som sa naučil, ako to funguje v slovenskom futbale. Je to trochu iné ako v Severnom Macedónsku, ale už som si na to zvykol. Nemal by som mať teda problém s adaptáciou aj tu v Žiline."

Ako by si predstavil seba ako hráča a svoj štýl hry? Aké sú tvoje silné stránky?

"Som technický hráč. Rád hrám s loptou na nohe, chcem rozdávať finálne prihrávky a dávať góly. Viem hrať na pozícii ofenzívneho stredopoliara aj krídelníka."

Do nášho klubu prišiel nedávno aj tvoj krajan a bývalý spoluhráč Andrej Stojchevski. Potešil sa, keď zistil, že prídeš?

"Myslím si, že sme obaja veľmi radi. Hrali sme spolu v Severnom Macedónsku za Akademiju Pandev, ale aj v národnom tíme. Sme dobrí kamaráti a tešíme sa, ako spolu odohráme ďalšie zápasy aj za Žilinu."

Poznáš sa rovnako aj s naším bývalým hráčom Enisom Fazlagićom?

"Jasné, Enis pochádza z toho istého mesta ako ja a taktiež sme kamaráti. Teraz som s ním ešte nekomunikoval, ale v lete, keď som na Slovensko prichádzal, tak som s ním bol v kontakte. Pýtal som sa ho, ako to na Slovensku funguje, a on mi všetko vysvetlil a vo veľa veciach pomohol."

Si ročník narodenia 2003, čo znamená, že by si teoreticky mohol nastúpiť aj v mládežníckej Lige majstrov proti Salzburgu. Ako to vnímaš? Sledoval si to?

"Na tento zápas sa veľmi teším, aj keď by to malo byť iba v role diváka. Salzburg je veľmi silná európska akadémia, no myslím si, že aj tak by sme to mohli za určitých okolností zvládnuť. Vo futbale je možné všetko, lopta ju guľatá a nikto pred zápasom nevie, ako to nakoniec dopadne."


Facebook