Vahan Bichakhchyan prestupuje do Poľska
Prišiel ako tínedžer a čerstvý dospelák, odchádza ako najproduktívnejší hráč ligy. Arménsky stredopoliar Vahan Bichakhchyan opúšťa MŠK Žilina po štyri a pol roku, keď prestupuje do poľského Pogoňu Štetín.

Náš tvorca hry, ktorý podpísal s aktuálne druhým tímom Ekstraklasy zmluvu na tri a pol roka, odohral za Šošonov dokopy 85 zápasov s bilanciou 25 gólov a 15 asistencií.


jedna z najemotívnejších rozlúčok

Športový manažér MŠK Karol Belaník opäť objasnil odchod nášho najproduktívnejšieho hráča aj zo strany klubu.

"Už počas jesennej časti sme riešili viaceré možnosti jeho transferu do zahraničia, no dohodli sme sa, že do konca jesene ostane tu a spraví maximum, aby sme získali čo najviac bodov."

Štetín nebol jediným záujemcom, vytrvalo však bojoval o Arména. "Vahan rozmýšľal nad touto ponukou už dlhšie a po vianočných sviatkoch nám oznámil, že by rád vyskúšal ďalšiu výzvu vo svojej kariére. Pogoň Štetín je klub, ktorý je aktuálne na druhom mieste poľskej najvyššej súťaže a má vysoké ambície. Veľmi zavážilo aj to, že Pogoň pred pár dňami predal hráča hrajúceho na Vahanovej pozícii do Anglicka, a tak sa zvýšila šanca na pravidelné zápasové minúty už od začiatku jeho pôsobenia. Poľská súťaž je momentálne na vyššej úrovni z viacerých pohľadov, o čom svedčia aj mnohé prestupy hráčov do kvalitných európskych líg." povedal športový manažér MŠK na margo jednej z hlavných motivácií Arména k prestupu na severozápad Poľska blízko k hraniciam s Nemeckom.

Pôsobenie ofenzívneho tvorcu hry malo u Šošonov kolísavý priebeh so šťastným koncom. "V klube strávil štyri a pol roka, čo je na legionára pomerne dlhé obdobie. Prišiel vo veľmi mladom veku, no postupne sa vypracoval a zanechal tu silnú stopu aj z pohľadu jeho produktivity. Počas jeho pôsobenia mal zložitejšie obdobie, kedy mu komplikovalo futbalový život viacero zdĺhavých zranení, ale nakoniec sa z toho dostal a najmä v ofenzíve bol naším nosným hráčom," opísal Karol Belaník pôsobenie reprezentanta Arménska, ktorý nastúpil v najcennejšom drese v jedenástich zápasoch.

Za obdobie strávené v žltozelenom sa stal Vahan obľúbencom tribún a náklonnosť bola aj na druhej strane. "Bolo z neho cítiť, že Žilina mu prirástla k srdcu, a preto aj rozlúčka s ním bola veľmi emotívna. Počas môjho pôsobenia v klube asi jedna z najemotívnejších, aké som zažil. Ťažko sa lúčilo obom stranám, ale vzhľadom na potenciál hráča, sme mu umožnili ďalší rast.

"Chcem mu veľmi poďakovať za to, čo odviedol za tento klub. Či už počas jeho ťažkých zranení, ale aj počas úspešných období, na ktorých sa veľkou mierou podieľal. Ešte raz mu v mene klubu prajem veľa šťastia v ďalšej kariére a nech sa mu predovšetkým vyhýbajú zranenia," odkazuje na záver športový manažér Šošonov Vahanovi Bichakhchyanovi.


MŠK v srdci navždy, spomínať iba s úsmevom

Napriek dlhotrvajúcim zdravotným problémom je Vahan Bichakhchyan legionárom, ktorému sa pobyt v Žiline vydaril. Hoci pomenovanie legionár už nie je pri Vahanovi úplne na mieste.

"Štyri a pol roka ušlo rýchlo, ale bude to pre mňa nezabudnuteľné obdobie. Prvýkrát v kariére som začal žiť sám, bez rodiny a kamarátov, ďaleko od svojej krajiny. Keď sa však obzriem naspäť, som šťastný - za ľudí, chalanov, mužstvo, ktoré som tu stretol. Nehovorím, že počas tejto doby bolo všetko ľahké, naopak, prežil som si aj ťažšie obdobie, ale každopádne si na neho budem pamätať do konca života, a vždy s úsmevom," začal svoj posledný rozhovor v MŠK Vahi. "Žilina ma naučila to, čo bolo na mne vidno aj na ihrisku - emóciu, charakter, mentalitu, neustálu motiváciu, ciele. Vždy to tu bolo najmä o kolektíve, každý chcel robiť maximum pre tímový úspech. Žilina stojí za to. Nikdy som si nepredstavoval ten deň, keď budem odchádzať, ale, bohužiaľ, prišiel. Život je niekedy veľmi emotívny."

Prečo práve Poľsko a Štetín? "Vnútorne som cítil, že je čas na nové výzvy, vyskúšať to inde, ale opakujem, že to nebolo ľahké rozhodnutie. Odchádza sa mi veľmi ťažko. Poliaci mali vážny záujem, viackrát som počul, že majú kvalitný tím, ktorý bojuje o titul a zároveň hrá dobrý futbal."

Ktorý gól z tvojich 25 presných žltozelených zásahov bude najpamätnejší? "Každý jeden gól mi ostane v pamäti, lebo bol dôležitý. Preto aj každá oslava bola neopísateľná, hlavne za Žilinu som sa cítil po každom góle ako doma. Ďakujem Bohu za príležitosť hrať za MŠK a strieľať góly v žltozelenom drese. Rovnako sa mi budú spájať so Šošonmi iba dobré vzťahy medzi hráčmi, chalanmi a vedením."

A ako bolo Vahanovi vždy vlastné, nezabudol ani na fanúšikov. "Ďakujem veľmi pekne všetkým fanúšikom. Chcem, aby vedeli, že za tie roky som každý zápas, teda nie iba ja, ale celé mužstvo sme vždy robili maximum, aby sme vás potešili."

Môžeme ťa teda nazvať už Žilinčanom z Arménska? "Môžete, Žilina bude vždy v mojom srdci. Budem fandiť, naďalej sledovať, lebo milujem tento klub, toto mesto a ľudí. Keď som bol tu, neodrátaval som dni, kedy pôjdem preč. Užil som si každú jednu chvíľu. Nie každému sa podarí byť Žilinčanom, preto som šťastný, že som jeden z tých, komu sa podarilo hrať za MŠK. Mohol by som rozprávať ešte veľa, ale na záver poviem už len jednu vec: Ľúbim ťa MŠK Žilina a ďakujem."


Facebook