VAR už v nedeľu na Štadióne MŠK: ”Snáď spravodlivejšie rozhodnutia,” hovorí Karol Belaník
Počas 3. nadstavbového kola si svoju premiéru vo Fortuna lige odkrúti VAR (video assistant referee), ktorý bude k dispozícii vždy pri dvoch televíznych prenosoch daného kola. Keďže súboje Šošonov budú aktuálne každý víkend pred TV kamerami, už pri nedeľnom šlágri pod Dubňom proti Dunajskej Strede bude k dispozícii aj videorozhodca.

viac kamier, lepší zážitok

Systém VAR, ktorého technológiu i implementáciu do najvyššej slovenskej súťaže má v kompetencii Slovenský futbalový zväz (SFZ) s Úniou ligových klubov (ÚLK) ako partnerom, bude zavedený vo Fortuna lige od 3. apríla 2021 vždy v dvoch vybraných TV zápasoch. V sobotu to bude televízny zápas Slovan - Zlaté Moravce, v nedeľu šláger na našej umelej tráve proti Dunajskej Strede. VAR sa pritom testoval aj na našom štadióne počas jesene viackrát, ale len v "offline" režime. V nedeľu tak zažije ostrú premiéru.

"VAR je napojený na televízne stretnutia, ktoré sú od začiatku jarnej časti Fortuna ligy snímané v zvýšenom produkčnom štandarde na 9 kamier. Fanúšik má nielen lepší zážitok z futbalu, čo sa odráža aj na číslach sledovanosti, ale navýšenie počtu kamier bola nevyhnutnosť práve pre systém VAR. Kluby Fortuna ligy spoločne s partnermi vytvorili maximálne úsilie pri implementácii projektu," približuje prezident ÚLK Ivan Kozák pre web fortunaliga.sk.


férovosť a správnosť najdôležitejšia

Vedenie Šošonov vníma VAR ako súčasť napredovania a modernizácie. Športový manažér Karol Belaník však verí, že VAR neovplyvní priebeh hry a, naopak, prinesie spravodlivejšie rozhodnutia.

"Vidíme prínos VAR-u v tom, že zložité situácie, ktoré v zápasoch prichádzajú a nie je jednoduché ich odhaliť na prvý pohľad, sa dokážu vyhodnotiť správne. Ide najmä o sporné situácie, ktoré rozhodujú o výsledku zápasu. Je teda predpoklad, že rezultát by mal byť spravodlivejší. Samozrejme, negatívom, ktorý vidíme v európskych ligách, je nedostatok bezprostrednej emócie po strelení gólu, nakoľko hráči často čakajú na preskúmavanie situácie. Časom si, snáď, na to ľudia zvyknú, divák to veľakrát vyžaduje. Najdôležitejšia je férovosť a správnosť rozhodnutí. Teraz tam bude ešte ďalší človek, ktorý môže upozorniť rozhodcu, skorigovať jeho rozhodnutie. Je veľmi veľa situácií, ktoré sú na polemiku. Dôležité bude z toho neurobiť "guľáš", aby sme nemali viac prestojov v zápase ako samotných futbalových akcií," hovorí športový manažér.

Polemiku prinieslo aj posledné kolo na Tehelnom poli, kde ešte nebol VAR k dispozícii.

"Hlavný rozhodca Ziemba bol pri inkriminovanej situácii veľmi blízko. Kľúčová bola intenzita zákroku. Musel vedieť vyhodnotiť, že intenzita kontaktu bola minimálna a nemohla viesť k tomu, čo sa udialo následne - neprirodzená reakcia protihráča, pretože ten ešte spravil ďalší krok a až potom spadol. Asi si uvedomil, že z minimálneho kontaktu môže niečo vyťažiť. Kontakt tak nemohol narušiť koordináciu pohybu hráča. Pri takejto situácii preto musí rozhodca zo svojej pozície jednoznačne zohľadniť a zobrať do úvahy intenzitu zákroku, či viedla k pokutovému kopu. Kľúčový tam musí byť "feeling" arbitra, ktorý stojí bezprostredne pri súboji," dopĺňa športový manažér. "Preto sme zvedaví, ako sa k tomu bude vďaka VAR-u pristupovať. Vidíme v tom prínos, ale záleží na celom procese, ako to bude prebiehať. Verím, že video-rozhodcovia sú dobre školení, dostatočne skúsení a prinesie nám to viac pozitív ako negatív."

V praxi to bude vyzerať tak, že nielen hlavný rozhodca si môže spornú situáciu overiť na monitore (nachádzajúcom sa pri trávniku), ale podnet na preverenie sporného verdiktu môže dostať aj od videorozhodcu.

VAR tak bude k dispozícii na všetkých najbližších zápasoch žltozelených, keďže do 7. nadstavbového kola hráme v každom kole pred TV kamerami.


Celý článok o zavedení systému VAR nájdete na stránke Slovenského futbalového zväzu.

Facebook