V sobotu proti nováčikovi maďarskej prvej ligy

Druhý týždeň letnej prípravy vyvrcholí pre Šošonov v Maďarsku. Iba tri dni po meraní síl u susedov z Čiech cestujeme na juh k nováčikovi tamojšej najvyššej súťaže z Györu. Tím, v ktorom hrá aj náš odchovanec Michal Škvarka a vlastnícky je prepojený s Dunajskou Stredou, vyzveme opäť po roku a pol. Vtedy sme ich v rámci zimnej prípravy zdolali na ich tréningovom ihrisku po druhopolčasovej otočke 2:1.

Tentoraz by sa mali zverenci trénera Miša Ščasného predstaviť na hlavnom štadióne ETO Park. Priamy prenos prinesie klubová televízia maďarského tímu.


novinky u súpera

Györ, ktorý stavil minulú sezónu všetko na postup medzi maďarskú elitu aj vďaka zahraničným posilám, sa dočkal až v úplnom závere sezóny. Vtedy zaznamenal šnúru piatich víťazstiev, čím preskočil v tabuľke na 2. mieste Vasas a kvalifikoval sa späť do Nemzeti Bajnokság I (najvyššej maďarskej ligy) po deviatich rokoch. Prípravu začali Maďari iba minulý týždeň, pričom ich prvým prípravným duelom bude práve naše vzájomné sobotné stretnutie.


znova vidieť v akcii všetkých

Prvé meranie síl v novej sezóne už majú za sebou žltozelení, ktorí si síce doniesli z Ostravy sľubnú remízu 1:1, no podľa slov samotného trénera Michala Ščasného nebolo príliš za čo chváliť.

"Prekážalo mi tam viacero vecí. Najmä prechody do útočnej fázy skončili skôr, než začali. Prichádzalo k veľmi veľa stratám, nenachádzali sme medzipriestory, ktoré chceme hľadať. Museli sme dosť brániť, behať bez lopty, čím sme boli iba málo nebezpeční. Chápem, že sme boli pomiešaní, navyše, v nekompletnom stave bez viacerých reprezentantov a k tomu unavení zo záťaže. Chýbala nám však odvaha, dravosť. To však neznamená, že na tomto všetkom nebudeme robiť. Niektorí aj v únave odohrali dobrú pasáž, iní zas pôsobili nevyzrelo. Nehrali sme jednoducho náš futbal."

V čom by rád videl tréner posun smerom k sobote?

"Pohyby smerom hore, pretože zakladanie útoku od stopérov bolo vcelku fajn. Nábehy za obranu, kolmý prechod dopredu. Tam nám chýbala nadstavba, aby sme sa mali o koho oprieť. Pri pressingu viem zatvoriť oči, pretože pri napádaní musíte byť čerství a agresívni. Stále je iba začiatok prípravy, určite nechceme robiť predčasné závery. Treba však poukázať na nedostatky."

Kryštalizuje sa hlavnému kormidelníkovi zloženie kádra, resp. jeho "preriedenie" po návrate reprezentantov?

"Aj proti Györu to bude rozdelené na polčasy, čiže to bude rozbité. My však potrebujeme konkrétnu záťaž pre hráčov a rovnako tak chceme vidieť všetkých chalanov v akcii. Necháme káder pokope minimálne do soboty, pretože viaceré zdravotné absencie nám urobili menší škrt cez rozpočet. Aj preto museli alternovať na krídlach v stredu Samo Ďatko i Basirou Badjie. Ďalší týždeň to podľa zdravotného stavu môžeme prípadne zredukovať."

Po českej škole nás čaká tá maďarská. Kormidelníka MŠK však zaujíma predovšetkým jeho tím. 

"V defenzíve chceme reagovať na súpera, na jeho systém. Tam sú pre nás veľmi podstatné detaily. V ofenzíve nechceme veľmi pozerať na súpera, chceme sa zameriavať na naše silné stránky. Súper postúpil do prvej ligy, preto určite príde k zvýšeniu kvality. Zanalyzovali sme si to a tešíme sa na ďalšiu zaujímavú konfrontáciu."


PRIAMY PRENOS


Facebook