V Bratislave ”Zápas mesiaca”: Opäť ísť za prekvapením a Slovanu uchmatnúť body
Jesenná časť Fortuna ligy je vo svojom finiši. V poslednom kole kalendárneho roka 2020 cestujú futbalisti MŠK Žilina na horúcu bratislavskú pôdu. Istého jesenného majstra chcú staňovci prekvapiť aj v druhom vzájomnom zápase sezóny. Ako uspieť v "Zápase mesiaca december", prezradia žltozelení nižšie.

Stredajší televízny duel, ktorý má výkop o 18:15 hod. a vysielaný bude verejnoprávnou televiziou, bude rozhodovať ako hlavný arbiter Erik Gemzický.


novinky u súpera

Záverečným stretnutím 18. kola Fortuna ligy a zároveň kalendárneho roka bude súboj šošonov s belasými, ktorý bude zároveň niesť označenie "Zápas mesiaca". Na Tehelnom poli sme sa predstavili naposledy takmer presne pred rokom, rovnako v decembri sme v osemfinále Slovenského pohára vypadli po výsledku 0:2. 

Oba celky sa v rámci aktuálneho ročníka najvyššej súťaže stretli v 7. kole, v ktorom sa vo výbornom dueli zrodila remíza 2:2. Vtedy však boli oba celky v rozdielnej situácii, než sú teraz. Bratislavčania sa spamätávali z vypadnutia v predkole Európskej ligy, my zas z prehry proti Seredi a z kolísavých výkonov. Tentoraz je už Slovan pod trénerom Darkom Milanićom zohratejší, čo potvrdzuje päťzápasová šnúra bez prehry. Na našej strane je zas séria neporaziteľnosti, ktorá trvá šesť stretnutí.

Záver jesene tak sľubuje kvalitné futbalové divadlo, v ktorom chcú žltozelení prekvapiť favorita. Recept na zisk všetkých bodov ukázala Nitra, ktorá v novembri ako prvá v lige triumfovala na Tehelnom poli.

Z kádra belasých bude v stredajšom zápase s istotou absentovať reprezentant Vladimír Weiss, ktorý sa podrobil operácii. Chýbať bude aj stopér Myenty Abena, ktorý vo víkendovom kole proti Trnave po nepríjemnom súboji skončil v nemocnici s ľahkým otrasom mozgu a zároveň videl červenú kartu.


Historická bilancia: ŽILINA – SLOVAN  132   44  24  64  165:236


znova prekvapiť favorita

Po víkende si zabezpečili zverenci trénera Pavla Staňa remízou 3. miesto po jesennej časti. V jej úplnom závere ich čaká azda najťažšia možná prekážka.

"Určite ideme do zápasu s tým, že zabojujeme o tri body. Myslím si, že ofenzívne stránky oboch tímov sú na slušnej úrovni. Preto môžeme očakávať útočný futbal. Zároveň má Slovan najlepšiu obranu a aj my sa v defenzívnej stránke posúvame. Vieme, že to bude kvalitný, ťažký duel, ale tešíme sa na túto konfrontáciu. Budeme sa chcieť presadiť a prekvapiť favorita."

Už dvakrát sme belasým pod vedením rodáka z Čierneho čelili doma, tentoraz to bude pre kormidelníka premiéra na lavičke v Bratislave. Bude to iný duel na pôde majstra? "Určite. V tých spomínaných dvoch domácich zápasoch sme boli Slovanu minimálne vyrovnaným súperom a musel poriadne zabojovať o body, ktoré si od nás odviezol. Ideme do stretnutia s pokorou. V role favorita je určite súper. Verím, že chalani k tomu pristúpia ako doteraz, bez prílišného rešpektu. Naopak, s veľkým odhodlaním a pracovitosťou." Od septembra je však tím žltozelených inde. "Vždy je to niečo za niečo. V úvode sezóny sme hrali extrémne ofenzívne, čo sa snažíme robiť aj teraz. Teraz už nás ale súperi berú s väčším rešpektom ako na začiatku. Preto už nie je také ľahké sa presadiť a aj naša defenzíva musí stáť v kritických situáciách na pevných nohách. O to viac ma teší, že sme tabuľko tak vysoko a body sme si nazbierali vlastnou, tvrdou prácou."

Svedčia nám ešte stále viac súboje proti favoritom? "Ťažko povedať. Aj v poslednom zápase sme si vytvorili dostatok šancí, aby sme to zvládli do výhry. Niekedy máš "deň blbec" a jednoducho to nepremeníš. Aj to patrí k futbalu. Niekedy jeden gól rozhoduje nielen o stretnutí, ale aj o postavení v tabuľke. Sereď sme mali na lopate, nepremenili sme však ani jednu šancu. Dúfajme, že to šťastie sa k nám prikloní v stredu. Treba o neho bojovať." Ako si ho pritiahnuť? "Ukázať naše silné stránky a zveľadiť ich. Góly dávať vieme, preto verím, že niečo z toho ukážeme aj na Slovane." Práve v Bratislave dokázala predtým uspieť ako prvá v lige Nitra. "Sledoval som ten duel. Nitra hrala výborne, ale aj Slovan mal svoje šance a nepremenil ich. To je čaro futbalu, že v krátkodobom horizonte nie je vždy spravodlivý. Je to o efektivite. Keď to premeníš, vyhrávaš."

Pred prestávkou je tím v plnom zložení. "Isté šrámy z víkendu sú, ale do stredajšieho výkopu budeme v poriadku a nastúpime jedenásti aktuálne najlepší. Je "jedno", kto nastúpi. Musíme šliapať predovšetkým ako mužstvo." Ide o šláger, zápas mesiaca. Asi by neexistoval krajší vianočný darček pre futbalovú Žilinu ako tri body z Bratislavy. "Bolo by to neskutočne pekné. Za celú Žilinu sa ideme v stredu pobiť na Tehelné pole. Všetko je v našich rukách, našich nohách a našich hlavách. Urobíme všetko preto, aby fanúšik videl kvalitný futbal a bol na nás hrdý."


vyhrať v Bratislave? Prečo nie?

Šošonov čaká v jesennej časti posledný zápas, aké pocity prevládajú u Enisa Fazlagića po 17. kolách?

"Keď sa na to pozrieme celkovo, mali sme dobré zápasy, ale aj duely, v ktorých sa nám nepodarilo splniť očakávania. Celkovo je však polsezóna dobrá, verím, že stredajšie stretnutie to iba znásobí." Favorit, nefavorit, cieľ staňovcov sa nemení. "Áno, tréneri nás to tak učia, že proti každému súperovi chceme hrať svoju hru. Samozrejme, vždy záleží na kvalite súpera. Doma je Slovan favorit, ale tabuľkové postavenie či papierové prognózy my neriešime. Chceme hrať pekný futbal a v tomto zápase uspieť. A prečo nie? Prečo neuspieť po dlhom čase v Bratislave? Makáme na tréningoch každý deň a máme kvalitu na to, aby sme ju potvrdili aj proti istému jesennému majstrovi. O motivácii veľa rozprávať nemusíme. Proti najlepším z ligy vieme hrať, ofenzívne poňatie hry Slovana nám bude len a len vyhovovať. Sme na to pripravení, sebavedomie máme, pretože sme už takéto stretnutia zvládli."

Posledné dva súboje žltozelených skončili nerozhodne, v Michalovciach sme neudržali vedenie, naopak so Sereďou sa nám do vedenia nepodarilo ísť. "Makali sme však v týchto dueloch a napriek "iba" remízam je toto cesta, ako hrať na Slovane a ukázať, že s takouto hrou môžeme získať tri body. Efektivita bude kľúčová, najmä v takomto zápase môže gól zmeniť obraz hry."

Už pred septembrovým stretnutím proti belasým sme vyspovedali práve Enisa, ktorý hodnotí aj teraz súboj so Slovanom ako najlepšiu previerku. "Povedal som to aj vtedy. Každý zápas proti Slovanu je výborný a posúva nás ďalej. Odvtedy sme sa celkovo ako mužstvo posunuli vpred, sme viac tímoví, makáme jeden za druhého a skúsenosti, ktoré postupne zbierame, nám nik nezoberie. Je to vidieť v defenzíve. Uvidíme, ako odoláme útokom Slovana, ktoré určite prídu. Určite bude lepší trávnik ako naposledy v Michalovciach. Bez ohľadu na to však odmakáme všetko, čo od nás tréneri očakávajú."

Hŕstka fanúšikov prišla šošonov povzbudiť aj naposledy proti Seredi, kde fandili spoza plota. "Futbal hráme aj v tejto dobe pre fanúšikov. Bolo by krásne ich potešiť výhrou na Slovane. Verím, že v jarnej časti už by mohli byť tam, kde patria a kde by mali byť. Urobíme všetko, aby sme to zvládli. Potom môžeme spokojne oddychovať," dodáva žilinská "18", ktorá v stredu môže nastúpiť na svoj piaty duel proti Slovanu. 


rozhodcovia

Stredajší duel 18. kola, ktorý má výkop o 18:15 hod. a vysielaný bude na RTVS, bude rozhodovať ako hlavný arbiter Erik Gemzický, na čiarach asistujú Michal Tomčík a Gabriel Ádám.

Facebook