UYL | Šošoni si zmerajú sily s dánskym FC Kodaň!

Vo švajčiarskom Nyone v sídle UEFA sa uskutočnil žreb osemfinále UEFA Youth League. Z ôsmich možných top súperov nám napokon z osudia pripadol dánsky súper FC Kodaň.

Žreb určil aj to, že osemfinále sa odohrá na trávniku Štadióna MŠK Žilina 27. alebo 28. februára. Už teraz sa na vás tešíme! Informácie o vstupenkách prinesieme čoskoro. V prípade postupu by sme v polovici marca cestovali k úspešnejšiemu z dvojice FC Salzburg a FC Nantes.


odveta ligy majstrov z roku 2017

Na úspešné tri kolá súťaže proti cyperskému Pafosu, pražskej Sparte a nemeckej Borussii Dortmund budeme chcieť nadviazať aj proti Dánom. Naším súperom však bude dlhodobo jeden z najlepších klubov v Dánsku a pravidelný účastník európskych pohárov - FC Kodaň. Mnoho talentov rastie dánskemu futbalu práve v tejto akadémii, čo potvrdzuje aj súčasné zastúpenie odchovancov v prvom tíme, kde dostávajú priestor aj mladí hráči. Na európskej mládežníckej úrovni pôjde o prvý vzájomný zápas Šošonov s tímom z hlavného mesta Dánska. Medzi mužmi sme sa však s Kodaňou stretli v roku 2017 v 2. predkole Ligy majstrov, kedy sme tesne nepostúpili.

Šošoni sa v úvodnom meraní síl mohli stretnúť s jedným z týchto 8 víťazov skupín zo skupinovej fázy súťaže, ktorí mali v play-off voľno - FC Kodaň (DEN), RC Lens (FRA), Real Madrid CF (ESP), FC Salzburg (AUT), Feyenoord Rotterdam (NED), AC Miláno (ITA), Manchester City (ENG), FC Porto (POR).

Napokon si zmeriame sily s dánskou Kodaňou, ktorú presne tipoval aj tréner Ivan Belák.

"Prvý dojem bola radosť, keďže nás vyžrebovali ako domáci tím. Išlo nám najmä o to hrať pred našimi fanúšikmi, čo sa aj splnilo. Z týchto súperov je naozaj ťažké vyberať si, nakoľko sú to najlepšie európske mládežnícke tímy. Kodaň je pre nás trochu neznámou, ale hovoria za nich výsledky zo skupiny, kde nechali za sebou mená ako Bayern Mníchov, Manchester United či Galatasaray Istanbul. Teraz musíme súpera dobre naštudovať a pripraviť sa na nich. Futbal v severských krajinách v posledných rokoch stúpa veľmi rýchlo a najmä v mládeži patria medzi najlepších. Jednoznačne od nich očakávame veľkú kvalitu. Veríme, že opäť bude aj plný štadión, i keď to na papieri neznie tak dobre ako Borussia Dortmund. Osobne som tipoval Kodaň doma, tak dúfam, že sa nám bude dariť rovnako, ako keď som správne trafil aj Pafos."

Spokojnosť s výsledkom žrebu a najmä domácim prostredím panuje aj u riaditeľa Akadémie MŠK Žilina Jaroslava Bačíka.

"Sme veľmi radi, že hráme doma, to sme si všetci priali kvôli fanúšikom. Kodaň je veľmi zaujímavý súper, s tímami zo Škandinávie sa veľmi nestretávame. Je to niekoľkonásobný šampión krajiny a účastník mládežníckej Ligy majstrov s mnohými reprezentantmi v základnej zostave. Stačí sa pozrieť na výsledky v základnej skupine, v ktorej zdolali veľkokluby. V tejto fáze súťaže je kvalita tímov podobná, takže verím v dobrý duel. Myslím, že sa stretnú dva podobné štýly, tešíme sa na to."

O chvíľu neskôr sa v Nyone rozhodlo aj o prípadných súperoch žltozelených vo štvrťfinále súťaže. V prípade postupu by sme si zmerali sily s lepším z dvojice FC Salzburg a FC Nantes. Zápas by sa odohral na trávniku súpera 12. alebo 13. marca 2024.


najbližší program uyl

  • 27./28. februára 2024 - osemfinále
  • 12./13. marec 2024 - štvrťfinále
  • 19. apríl 2024 - semifinále
  • 22. apríl 2024 - finále

formát súťaže

Do majstrovskej vetvy sa každý rok kvalifikuje 32 šampiónov z krajín (prípadne tímov za nimi v tabuľke, ak sa kvalifikujú aj do skupinovej fázy), ktoré sú najvyššie v rebríčku UEFA. Tí odohrajú dve vyraďovacie kolá (hrané doma i vonku), po ktorých z nich vzíde 8 tímov. Tie si to následne v play-off o osemfinále rozdajú s druhými tímami zo skupinovej fázy UYL (totožná s Ligou Majstrov). Potom sa pripoja aj družstvá z prvých miest a hrá sa vyraďovacím spôsobom až do samotného finále.


Facebook