U19 | Po sezóne: V Európe úspechy, v lige ako na hojdačke

Dorastenecký futbal pod Dubňom na pár týždňov stíchol, a to je ideálny čas na bilancovanie uplynulého ročníka. Ďalšie skvelé a pamätné účinkovanie v mládežníckej Lige majstrov nám prinieslo mnoho radosti. Na druhej strane, utrpela (nielen) tým domáca súťaž, v ktorej sme tentokrát účasť v Európe nevybojovali.

Ako vníma túto sezónu s postupom do osemfinále UYL a 4. miestom v lige tréner našej U19-tky Ivan Belák?


kolísavé výsledky aj výkony

Pán tréner, ako hodnotíte výkony tímu počas jari, ale aj celej sezóny?

"V jarnej časti boli po úspechu v UYL posunutí ďalší mladší hráči do "B"-tímu, čo je najhlavnejší cieľ našej filozofie a práce trénerov. V mládeži chceme hráčov čo najskôr pripraviť, aby zvládli úroveň II. ligy. Aj napriek tomu sme mali úvod jarnej sezóny optimálny a v prvých šiestich zápasoch sme neprehrali s bilanciu 4 víťazstvá a 2 remízy."

"Druhá časť jari a najmä výsledky boli určite ovplyvnené ďalšími posunmi hráčov do "B"-tímu a logicky aj posunmi mladších hráčov z U17 do U19. Vtedy nastal mierny výpadok, keď sme trikrát po sebe prehrali. Jednoducho si to potrebovalo sadnúť, zapracovanie mladších hráčov a hráčov, ktorí predtým nedostávali až taký veľký priestor, chvíľu trvalo. V posledných troch kolách boli výkony opäť optimálne, aj keď sme ešte raz prehrali, ale po dobrom výkone u tímu jari v Pohroní."

"Ak by som mal zhrnúť celú sezónu, tak v jesennej časti si asi svoju daň vyžiadalo pôsobenie v UYL, keďže sme v troch ligových zápasoch zo štyroch pred európskymi duelmi prehrali. Najväčší problém bol v daných stretnutiach s koncentráciou hráčov."

Hoci výsledky nie sú u nás prvoradé, tak čo hovoríte na konečné 4. miesto?

"Z pohľadu zisku bodov boli obe časti súťaže úplne vyrovnané, čo stačilo na konečné 4. miesto, s čím nie sme, samozrejme, spokojní. Na druhej strane nás teší, že sa viacerí hráči – vekom ešte dorastenci – predstavili v II. lige a nestratili sa tam. Hoci ešte potrebujú čas a viac zápasov, aby ich výkony boli plnohodnotnejšie. To samé platí aj o hráčoch, ktorých sme my zapracovali do U19 z nižšej kategórie."


štatistiky

tímové štatistiky (liga | UYL)

12 výhier - 5 remíz - 9 prehier | 3 výhry - 3 remízy - 0 prehier

Postavenie v súťaži: 4. miesto | osemfinále

Počet bodov: 41 bodov

Skóre: 67:40 | 15:9


individuálne štatistiky (liga | UYL)

Najviac gólov: Marek Beňadik a Michal Pekelský (po 8) | Vladimír Vaľko (5)

Najviac čistých kont: Jakub Jokl (3) | Jakub Badžgoň (2)

Najviac odohratých minút: Samuel Šamaj (1981) | Adam Oravec, Tomáš Jaššo, Michal Mynář, Jakub Badžgoň (po 540)

Najtrestanejší hráč: Marek Rehák (7 ŽK)


ďalšie talenty v mužskom futbale

Ste spokojný s napredovaním a prácou hráčov v jarnej časti? Ak áno, v čom sa posunuli?

"V niektorých aspektoch sme spokojní s napredovaním hráčov, u niektorých s rýchlejším progresom a naopak, u niektorých je ten progres pomalší. S čím nie sme spokojní, sú najmä situácie v obrannej fáze hry, v ktorej sa nám opakovali stále tie isté chyby. Či už individuálne zaváhanie, resp. pozičné postavenie, s čím sme sa borili celú sezónu aj po dôkladných analýzach po každom stretnutí. Takže tu vidím veľký priestor na zlepšovanie, rovnako aj v prístupe hráčov pri ich individuálnom hernom výkone a koncentrácii na jednotlivé herné situácie."

Na čom budete v lete pracovať? Aké sú ciele do ďalšieho ročníka?

"Keďže sa budú spájať kategórie U19 a U17, tak budeme pracovať na adaptácii mladších hráčov na tempo v tréningovom procese, ako aj v zápasoch, čo je prirodzené. Pracovať chceme aj na sociálne-interakčných formách, aby sme zložili silný tím, v ktorom sa budú rozvíjať individuality. Cieľ do ďalšej sezóny je nemenný, čiže pracovať na pripravenosti hráčov pre "B"-tím, pohybovať sa na vrchných priečkach tabuľky a zabojovať o titul zaručujúci pôsobenie v UYL."

"Na záver by som celý ročník rozdelil na dve etapy. A to na úspešné pôsobenie v mládežníckej Lige majstrov, v ktorej sme opäť výborne reprezentovali klub a Slovensko v Európe. Negatívom je, že sa nám nepodarilo vybojovať účasť v ďalšej edícii UEFA Youth League. Aj touto formou by som sa chcel poďakovať vedeniu klubu za vytvorené podmienky, všetkým kolegom za spoluprácu a hráčom za úsilie v tréningovom procese."


najbližší program

  • 10.7. štart prípravy
  • 20.7. MŠK Žilina - FC Baník Ostrava (Bánová, 11:00)
  • 27.7. MŠK Fomat Martin "A" - MŠK Žilina (Martin, čas upresníme)
  • 3.8. MŠK Žilina - TS Podbeskidzie Bielsko-Biała (Bánová, čas upresníme)
  • 10.8. Diósgyőri VTK - MŠK Žilina (Miškolc, čas upresníme)

Facebook