U19 | Po jeseni: V lige trápenie, v Európe skvelá jazda

Futbalovú jeseň sme definitívne ukončili uplynulý víkend, no mládežnícke výbery MŠK oddychujú už o čosi dlhšie. Vianočné voľno a čakanie na začiatok zimnej prípravy si tak vyplníme zhodnotením prvej časti sezóny z pohľadu každej kategórie.

Šošoni do 19 rokov majú za sebou vydarené účinkovanie v mládežníckej Lige majstrov, no čiastočne na úkor domácej súťaže, v ktorej sa im až tak nedarilo. Ako to videl ich tréner Ivan Belák? A k tomu máme pre vás aj zaujímavé štatistiky.


umiestnenie nezodpovedá prejavu

Kormidelník kategórie U19 Ivan Belák verí, že výsledky z mládežníckej Ligy majstrov a prácu z tréningu prenesú aj do ligovej súťaže.

Pán tréner, ako hodnotíte výkony tímu počas jesene?

"Z pohľadu tabuľkového postavenia nám jesenná časť nevyšla optimálne. Naše umiestnenie nezodpovedá hernému prejavu v zápasoch, ale o výsledkoch sa rozhoduje v pokutových územiach, a tam sme vo väčšine stretnutí zlyhali. V útočnej fáze sme neboli efektívni a chýbala nám kvalita či pokoj v zakončení. Naopak, v obrannej činnosti sme často súperovi našimi individuálnymi chybami a nedôrazným bránením umožnili príležitosti, v ktorých boli efektívni na rozdiel od nás. Verím, že v jarnej časti tieto aspekty budeme zlepšovať a potom prídu aj výsledky, ktoré nám zaručia posun v tabuľke."

Ste spokojný s napredovaním a prácou hráčov? Ak áno, v čom sa posunuli?

"Hráči sa posúvajú, najmä prvoročiaci v kategórii U19 sa posunuli po kondičnej stránke - konkrétne intenzita behu, ale aj silovo. Samozrejme, aj herne, ako som už spomenul, je to v poriadku, pracovať musíme neustále na kvalite v poslednej časti ihriska - zlepšiť finalizáciu a najmä efektivitu. Prístup chalanov je v tréningovom procese výborný, ale nezúročili sme to naplno v súťaži. Stále pracujeme na princípoch hry v jednotlivých častiach ihriska a stále je priestor na zlepšovanie. Teší nás, že niektorí hráči, čo ešte patria do tejto vekovej kategórie, nastupovali aj za "B"- tím v mužskom futbale a ďalší určite dostanú priestor v jarnej časti. Tým pádom zas vzniká priestor pre hráčov z kategórie U17, aby dostali priestor v našej kategórii."

Čo vás najviac v jesennej časti potešilo? Prečo?

"V jesennej časti nás určite najviac potešilo účinkovanie v UEFA Youth League, v ktorej sme sa prebojovali do jarnej časti. Chlapci v týchto súbojoch urobili maximum a postúpili sme cez kvalitné tímy, najmä Spartu Praha. Je to fantastický úspech a len potvrdenie skvelej systematickej práce celého klubu a všetkých ľudí, čo sa na rozvoji hráčov podieľajú. Tieto zápasy nám ukázali, aká je dôležitá tímovosť, no predovšetkým organizácia hry priamo na ihrisku od starších hráčov, ktorí nás doplnili a potiahli celý tím. Do jarného stretnutia si prajeme, aby boli všetci hráči zdravotne v poriadku a pripravení na veľký zápas, ktorý nás čaká."

Na čom treba ešte zapracovať?

"V zimnej príprave budeme naďalej pracovať na rozvoji hráčov, ale ako som už spomínal, veľký dôraz budeme klásť na tie aspekty, ktoré nám nefungovali v jesennej časti. Chceme dostávať do hráčov líderstvo a organizáciu v dueloch tak, ako nám ich priniesli starší hráči v zápasoch UYL. Čaká nás opäť kvalitná konfrontácia v prípravných stretnutiach, v ktorých budeme mať priestor na sledovanie a analýzu, ako spomínané aspekty hry zlepšujeme, resp. odstraňujeme."

Na záver by som sa chcel poďakovať vedeniu klubu za vytvorené podmienky, kolegom za spoluprácu, a rovnako aj hráčom. Zároveň prajem všetkým ľuďom v klube príjemné prežitie sviatkov a všetko len to najlepšie v Novom roku.


štatistiky po jesennej časti

tímové štatistiky (liga | UYL)

6 výhier - 3 remízy - 5 prehier | 2 výhry - 2 remízy - 0 prehier

Postavenie v súťaži: 6. miesto | postup do play-off

Počet bodov: 21 bodov

Skóre: 36:23 | 12:7


individuálne štatistiky (liga | UYL)

Najviac gólov: Marek Beňadik (7) | Vladimír Vaľko (4)

Najviac čistých kont: Jakub Jokl (2) | Jakub Badžgoň (2)

Najviac odohratých minút: Samuel Šarudi (1056) | Adam Oravec, Tomáš Jaššo, Michal Mynář, Jakub Badžgoň (všetci po 360)


Facebook