U17 & U16 | Po sezóne: Zmeny sa premietli do nie ideálnych výsledkov

Dorastenecký futbal pod Dubňom na pár týždňov stíchol, a to je ideálny čas na bilancovanie uplynulého ročníka. Jarná časť nebola z viacerých objektívnych dôvodov pre mladších dorastencov vydarená. V porovnaní s jeseňou sa nedarilo herne ani výsledkovo. Naopak, spokojnosť panuje s uplatnením hráčov v starších kategóriách.

Ako vnímajú túto sezónu tréner výberu U17 Slavomír Konečný a tréner U16 Daniel Valach?


U17 | rôzne pohľady na sezónu

Pán tréner, ako hodnotíte výkony tímu počas jari, ale aj celej sezóny?

"Na uplynulú sezónu by som sa chcel pozrieť z rôznych uhlov pohľadu. Určite nám lepšie vyšla jesenná časť, a to z pohľadu parametrov hry a logicky následne aj z pohľadu výsledkov. Boli sme jedno z najlepších družstiev jesennej časti, nevyhli sme sa síce pár zaváhaniam, ale ašpirovali sme na prvé miesto."

"Jarná časť už nebola z našej strany taká kvalitná. Treba však objektívne priznať, že to spôsobili zmeny v kádri, keďže viacerí hráči nastupovali za staršie kategórie a taktiež niektorí odišli z klubu. Aj napriek tomu si ale myslím, že pri lepšej efektivite, respektíve dôslednosti v defenzíve sme mali skončiť na medailovej pozícii."

Ste spokojný s napredovaním a prácou hráčov v jarnej časti? Ak áno, v čom sa posunuli?

"Z pohľadu individuálneho rozvoja hráčov môžem hovoriť o spokojnosti, nakoľko niekoľko hráčov sa stalo nosnými v kategórii U19 a jeden dokonca nastupoval za "B"-tím v II. lige. Taktiež sa viacerí prebojovali do reprezentácie do 17 rokov, ktorá hrala na Majstrovstvách Európy na Cypre."

Na čom budete v lete pracovať? Aké sú ciele do ďalšieho ročníka?

"Keďže ako tréner v budúcom ročníku už nepovediem tento tím, chcem sa poďakovať hráčom, realizačnému tímu, vedeniu MŠK a rovnako rodičom za spoluprácu v práve skončenej sezóne. Verím, že chalani v blízkej budúcnosti naplnia svoj potenciál. S novým tímom sa od 10. júla pustíme do prípravy na nový ročník. Veľmi sa teším sa nové výzvy a spoluprácu s chalanmi z ročníka 2008."


štatistiky

tímové štatistiky

16 výhier - 3 remízy - 7 prehier

Postavenie v tabuľke: 4. miesto

Počet bodov: 51 bodov

Skóre: 69:27


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Dominik Kmeť (12)

Najviac čistých kont: Jakub Marek (9)

Najviac odohratých minút: Šimon Mišiak (2136)


U16 | snaha nestačila, problémom mentálna stránka

Pán tréner, ako hodnotíte výkony tímu počas jari, ale aj celej sezóny?

"Celá sezóna vyznela pre nás rozpačito, či už z pohľadu celkového umiestnenia, ale aj kolísavej výkonnosti. Kým počas jesene sme sa chceli čo najlepšie adaptovať na dorastenecký futbal, ale aj nový herný systém, na jar bolo našim cieľom našu výkonnosť stabilizovať."

"Žiaľ, hoci príčin bolo viac, vlastné očakávania sme nenaplnili. Pritom prakticky najväčším súperom sme boli sami sebe. A to ani nie tak po hernej, ako skôr mentálnej stránke. Na ihrisku nám totiž často chýbali väčšie emócie, sebavedomie a líderstvo. Vo väčšine zápasoch sme zlyhali práve v týchto faktoroch."

"Týka sa to takisto efektivity v útočnej časti ihriska, ale aj veľkej, častokrát aj individuálnej chybovosti v obranných činnostiach. Jednoducho povedané, napriek častej prevahe sme si nedokázali pomôcť gólmi, a naopak, veľmi lacné sme inkasovali. Strácali sme tak zápasy, čo nahlodávalo aj našu psychiku."

Hoci výsledky nie sú u nás prvoradé, tak čo hovoríte na konečné umiestnenie?

"S umiestnením rozhodne spokojní nie sme, reprezentujeme predsa značku MŠK Žilina. Úspešný výsledok je najväčší motivačný faktor v každom športe. Každý chce predsa vyhrávať, byť lepší ako jeho súper. Musíte však preto spraviť maximum, a to sa nám nepodarilo. Chlapcom určite nemožno snahu vyčítať. Raz nám však chýbalo to, inokedy zas to. Najviac však zrejme tímový líder, osobnosť na ihrisku aj mimo neho."

Ste spokojný s napredovaním a prácou hráčov v jarnej časti? Ak áno, v čom sa posunuli?

"Tímu pracovitosť a vnímavosť nechýbali. S chlapcami sa pracovalo dobre, tréningový proces bol absolútne bezproblémový. Príprava či prvý jarný zápas v Trenčíne rozhodne nenaznačovali, že jar pre nás vyznie ako napokon vyznela."

"Z individuálneho hľadiska ma teší, že niektorí chalani sa postupne stali platnými hráčmi kategórie U17. Aj ostatní posúvali svoju výkonnosť, osvojovali si nový herný systém a hráčske funkcie, no stále je tu aj priestor na zlepšovanie sa. Určite sa dopredu posunuli aj fyzické parametre, čo je pri adaptácii na dorastenecký futbal veľmi dôležité."

Na čom budete v lete pracovať? Aké sú ciele do ďalšieho ročníka?

"Neustále treba pracovať na komplexnosti. Hráčov je potrebné rozvíjať ako po technicko-taktickej, kondičnej a rozhodne aj mentálnej stránke. V našom prostredí je potrebné, aby hráči svoje kvality dokázali podoprieť aj patričným sebavedomím a emóciou. Som presvedčený, že nasledujúca sezóna bude úspešnejšia a chlapci popri individuálnom rozvoji spravia maximum aj pre tímovú radosť."


štatistiky

tímové štatistiky

11 výhier - 5 remíz - 10 prehier

Postavenie v tabuľke: 6. miesto

Počet bodov: 38 bodov

Skóre: 48:35


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Šimon Koribský (11)

Najviac čistých kont: Filip Boldizsár a Adrián Balík (3)

Najviac odohratých minút: Lukáš Žilinčík (1927)


plán prípravy

  • 10.7. štart prípravy
  • 20.7. FC Baník Ostrava - MŠK Žilina (Ostrava, 11:00/13:00)
  • 26.7. KKS Lech Poznaň - MŠK Žilina (Poznaň, čas upresníme)
  • 28.7. Warta Poznaň - MŠK Žilina (Poznaň, čas upresníme)
  • 3.8. MŠK Žilina - MTK Budapešť (Dolný Hričov, čas upresníme)
  • 10.8. AS Trenčín - MŠK Žilina (miesto a čas upresníme)

Facebook