U15 & U14 | Zhodnotenie jesene: Herný progres aj dobré výsledky starších žiakov
V hodnotení doterajšieho priebehu sezóny z pohľadu všetkých kategórií Akadémie MŠK pokračujeme aj po vianočných sviatkoch. Tentoraz sme sa zamerali na dve kategórie starších žiakov do 15 a 14 rokov. Podobne ako v mladšom doraste, aj tu ovplyvnil priebeh súťaže koronavírus a s ním spojená častá karanténa. Šošoni tak na jar budú dohrávať viacero duelov a zároveň naháňať súperov v tabuľke.

Viac už v rozhovore s trénermi oboch mužstiev Ľubošom Nosickým a Patrikom Mojžišom.


dominancia, no stále je čo zlepšovať

Starší žiaci v kategórii U15 majú za sebou osem zápasov, v ktorých až sedemkrát triumfovali a pripísali si aj jednu remízu. Aj kvôli trom jarným dohrávkam s Lučencom, Martinom a Banskou Bystricou figurujú Šošoni "až" na 3. mieste tabuľky I. ligy starších žiakov. O bod viac získalo Jupie FŠMH a dva body Ružomberok. Jesennú časť s nami zhodnotil aj hlavný tréner U15 Ľuboš Nosický

Pán tréner, na začiatok spomeňme prípravu na novú sezónu 2021/2022...

"Sezónu sme odštartovali turnajom Bican Cup v Prahe, kde nás preverili špičkové mužstvá z celej Európy a nakoniec sme obsadili siedmu priečku. Po technickej a futbalovej stránke sme sa im dokázali vyrovnať, no rozhodla fyzická vyspelosť, kde sme mierne zaostávali."

Ako ste spokojný s doterajším priebehom ročníka, výkonmi a výsledkami mužstva?

"Zo samotnej ligovej súťaže mám zmiešané pocity, keďže podľa môjho názoru je 40 mužstiev v prvých ligách (pozn. red. rozdelené na Východ, Stred, Západ) príliš veľa a potom zápasy strácajú kvalitu. Zo všetkých duelov, ktoré sme odohrali, bol iba jeden na vysokej úrovni, keď sme v Ružomberku remizovali 2:2. V ostatných stretnutiach sme výrazne dominovali. Navyše, niektoré zápasy sme kvôli karanténe mužstva ani neodohrali a tri jesenné súboje budeme musieť dohrať na jar. Snažili sme sa to riešiť aspoň cez individuálne plány, ktoré museli chalani plniť doma. Futbal nám už potom ale naozaj chýbal."

Čo vidíte na hre mužstva ako pozitívum a na čom ešte treba popracovať?

"Pozitívne hodnotím veľkú aktivitu hráčov v útočnej fáze. Chalani si pýtajú loptu, majú veľkú technickú kvalitu a chcú sa presadiť individuálne aj tímovo. Mínusy nám ukázal najmä spomínaný turnaj v Prahe, keďže tieto mužstvá hrali už veľmi disciplinovaný futbal v defenzíve aj z pohľadu ofenzívnych hráčov. V tomto vidím ešte priestor na zlepšovanie. Futbal smeruje k tomu, aby bol každý hráč komplexný na oboch stranách ihriska."

Ktorý zápas vám počas jesennej časti najviac utkvel v pamäti? Najmä vďaka nášmu dobrému výkonu...

"Aj v dueli s Ružomberkom sme dokázali dominovať, zatiaľ čo súper hral skôr na protiútoky. Som rád, že aj napriek tomu, že sme dvakrát prehrávali, tak sme v obidvoch prípadoch dokázali vyrovnať a snažili sa aj vyhrať. Prekvapením bolo pre mňa, že sme mali obrovskú prevahu v zápase s aktuálne druhým mužstvom tabuľky Jupie Podlavice. Vypracovali sme veľmi veľa gólových príležitostí, i keď sme vyhrali "iba" 3:0. Toto bol pre mňa asi náš top výkon."

Aké ciele ste si stanovili smerom do jarnej časti?

"Z môjho pohľadu je najdôležitejší neustály progres hráčov, skôr ako tímové výsledky. Pracujeme predovšetkým na individuálnej taktike a technike, aby boli hráči komplexní a vedeli sme hrať ako s loptou, tak aj bez nej. Riešime situácie od 1 na 1 po 11 na 11, chalani sa stále posúvajú a snažíme sa ich už smerovať k dorasteneckému futbalu."


štatistiky počas jesene (U15)

tímové štatistiky

7 výhier - 1 remíza - 0 prehier

Postavenie v tabuľke: 3. miesto (odohraté o tri zápasy menej)

Počet bodov: 22 bodov

Skóre: 47:3


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Samuel Tichý (10 gólov) - 3. najlepší strelec ligy, Karol Blaško (8 gólov) a Patrik Baleja (7 gólov)

Najviac čistých kont: Martin Labaj (4 čisté kontá) a Marko Kuciak (3 čisté kontá)


pandémia skomplikovala jeseň

Na vlas rovnakú porciu zápasov má za sebou aj kategória starších žiakov do 14 rokov, ktorá dokonca zvíťazila vo všetkých z nich. Ani to jej nestačí na priebežnú priečku jesenného majstra a so stratou troch bodov je v aktuálnom poradí súťaže na 2. mieste za tímom Jupie Podlavice. Viac o priebehu jesene nám povedal hlavný tréner U14 Patrik Mojžiš

Pán tréner, ako hodnotíte jesennú časť?

"Doterajší priebeh sezóny hodnotím trochu rozporuplne, nakoľko tréningový proces sa kvôli pandémií často prerušoval a museli ho riešiť pomocou individuálnych plánov. V súťaži sa nám podarilo odohrať osem majstrovských zápasov, naopak, tri duely budeme dohrávať v jarnej časti. Samozrejme, najradšej by sme všetci boli, keby sa futbalový život vrátil do normálu, lebo chalanom futbal chýba a potrebujú sa zlepšovať. To je najviac možné, keď sme všetci na ihrisku s loptou. Hoci nám to teraz nebolo veľmi umožnené, sme radi aspoň za tých osem duelov."

Čo hovoríte na výsledky svojho mužstva a čo sa vám na vašej hre páčilo?

"Samotné výsledky primárne neriešime, keďže sme vo všetkých stretnutiach zvíťazili. Zameriavame sa predovšetkým na individuálny posun hráčov, čo sa nám aj na základe zápasov darí. Dokážeme podržať loptu, hráme útočne, myslíme útočne, taktiež aj po strate lopty hráme aktívne a chceme ju získať späť. Z tohto pohľadu máme dostatočnú úroveň."

Kde vidíte ešte priestor na zlepšenie?

"Do budúcna pracujeme na vývine chalanov po futbalovej aj celkovo pohybovej stránke. V úvode prípravy sa chceme teraz zamerať najmä na osobné súboje na zemi aj vo vzduchu."

Keby ste mali vybrať jeden najvydarenejší duel počas jesene, ktorý by to bol?

"Z nášho pohľadu sme veľmi dobrý duel odohrali na pôde Ružomberku, kde sme v súboji dvoch najlepších družstiev súťaže zaslúžene vyhrali 4:2. Svoju kvalitu však rovnako ukázal aj súper, preto tento zápas hodnotíme ako najťažší, ale aj najvydarenejší."

Ciele zostávajú rovnaké ako pred súťažou?

"Áno, v jarnej časti je naším cieľom ešte zlepšiť silné stránky a popracovať na tých slabších. Aby boli hráči naplno pripravení na prechod do dorasteneckých kategórií."


štatistiky počas jesene (U14)

tímové štatistiky

8 výhier - 0 remíza - 0 prehier

Postavenie v tabuľke: 2. miesto (odohraté o tri zápasy menej)

Počet bodov: 24 bodov

Skóre: 69:5


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Adam Lábo (16 gólov) - Najlepší strelec ligy a Lukáš Michalík (11 gólov)

Najviac čistých kont: Peter Turianský (2 čisté kontá)


Facebook